REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Polska prezydencja od kuchni - dosłownie

Media

REKLAMA

REKLAMA

Pierś perliczki z górskim serem i ziołami, krem z raków, a na deser czekoladowe pierożki z owocami leśnymi. To tylko przykłady dań, które będą serwowane w czasie naszej prezydencji na oficjalnych spotkaniach. Rąbka tajemnicy uchyla autor menu Adam Chrząstowski, doradca kulinarny polskiej prezydencji.

Jakich składników trzeba, by zorganizować udane spotkanie, nie tylko w czasie prezydencji? Dobrze przyrządzonego programu, szczypty elastyczności, sporej łyżki ambicji i oczywiście nie obędzie się bez doskonałego jedzenia!


REKLAMA

Pl2011.eu: W czasie prezydencji odpowiada się za realizację interesów całej wspólnoty, nie tylko swojego kraju, ale przy stole ta zasada już nie obowiązuje. Jaka kuchnia będzie dominowała na spotkaniach prezydencji? Polska?
Adam Chrząstowski*: Oczywiście, że nasza. Traktuję tę okazję jako doskonały moment do wypromowania kuchni polskiej. Jestem wielkim orędownikiem odbudowania tego aspektu polskiej kuchni, który został przez ostatnie lata zapomniany. Chodzi mi o kuchnię wyrosłą z tradycji arystokratycznej i ziemiańskiej, która oparta była o takie produkty jak dziczyzna, hodowlany drób, owoce lasu, grzyby i ryby słodkowodne. Boli mnie stereotyp, mówiący że polska kuchnia to żurek, schabowy z kapustą i ruskie pierogi. Nie twierdzę, że ta gałąź polskich kulinariów jest zła, jednak stanowi tylko część rzeczywistości gastronomicznej. Porównuję tę sytuację do dwóch nóg, na których porusza się tradycja kulinarna. Jeśli jednej z nich nie ma lub jest słabsza, to poruszamy się w sposób ułomny.


Czyli na stołach zagości tzw. nowa kuchnia polska?
Dokładnie! Prezydencja to doskonała okazja do wypromowania kuchni opartej na delikatesowych produktach polskich, z zastosowaniem współczesnych technik na najwyższym poziomie.

Uczestnicy spotkań naprawdę będą jedli polskie truskawki zamiast ciastek?
Z truskawkami będzie problem. Mamy w naszym kraju jedne z najlepszych truskawek na świecie, jednak w czasie, kiedy będą odbywały się spotkania, o których rozmawiamy, sezon truskawkowy już minie. Mamy za to złotą polską jesień, która jak skrzynia pełna skarbów daje nam wspaniałe owoce, takie jak jabłka, śliwki, gruszki i owoce leśne.

A polskie warzywa? Będą ogórki albo marchewki „do pogryzania”?
Nie tylko do pogryzania. Na pewno pojawią się na prawie każdym (może oprócz deserów) etapie posiłków serwowanych gościom. Jako zakąski, dania jarskie i dodatki do głównych dań.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

REKLAMA

Może Pan podać jakieś przykłady dań kuchni polskiej, które będą podawane w czasie prezydencji?
Oczywiście, ale ogólnie. Np. sandacz w połączeniu z leśnymi grzybami
, pierś perliczki z górskim serem i ziołami, czekoladowe pierożki z owocami leśnymi, czy krem z raków.

Brzmi pysznie! Które danie będzie najtrudniejsze do przygotowania?
Myślę, że jedyne trudności, jakie się pojawią, wynikną z braku możliwości dostarczenia specyficznych polskich produktów, takich jak trawa żubrowa, sery zagrodowe, czy świeże owoce leśne. Ale spokojnie: będziemy walczyć "ku chwale ojczyzny".

Co będzie największym wyzwaniem w czasie przygotowywania posiłków dla prezydencji?
Myślę, że będzie to przekazanie „niepolskiemu zespołowi”, który te posiłki będzie przygotowywał, polskiego smaku. Innym aspektem będzie dostosowanie dań do wymogów protokołu dyplomatycznego.

No właśnie, w końcu Pańskie potrawy będą jedli ministrowie i szefowie rządów. Jak układał Pan menu? Czym się Pan kierował?
Przede wszystkim regionalnością potraw i produktów oraz ich sezonowością. Ma to być przede wszystkim polskie jedzenie serwowane o określonej porze roku. Staram się wykorzystać świeże warzywa i owoce.

Prezydencja to ogromne wyzwanie logistyczne, także dla kucharzy. Ile osób będzie zaangażowanych w przygotowywanie posiłków w czasie prezydencji?
W Brukseli będą to pracownicy kuchni Parlamentu Europejskiego, nie wiem ilu. Pod koniec lipca wybieram się tam z wizytą i będę mógł ocenić warunki i możliwości techniczne tamtejszego zespołu. W Polsce spotkania będą obsługiwać duże firmy cateringowe, a one zatrudniają armie ludzi.

Jedzenie musi także dobrze wyglądać. W czasie prezydencji zobaczymy kulinarne dzieła sztuki?
Jedzenie na talerzach musi być eleganckie, lecz bez ekstrawagancji. Stąd konieczność skoncentrowania się na bardzo dobrym produkcie. Nie ma tu miejsca ani na "kopiaste michy jedzenia", ani na fajerwerki rodem z kuchni molekularnej.

Najważniejsze pytanie: będzie smakowało?
Musi, bo inaczej mógłbym sobie iść na ryby.
 


* Adam Chrząstowski – szef kuchni Ancora Restaurant w Krakowie, doradca kulinarny polskiej prezydencji

Artykuł pochodzi z oficjalnej strony polskiej prezydencji: http://pl2011.eu/

REKLAMA

Źródło: Własne

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
QR Code
Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Od 1 czerwca 2024 r. wyższe limity dorabiania do niektórych emerytur i rent

Od 1 czerwca 2024 r. zmienią się tzw. progi graniczne, o których powinni pamiętać pracujący seniorzy. W przeciwnym razie Zakład Ubezpieczeń Społecznych zawiesi lub zmniejszy świadczenie. Limity nie dotyczą jednak wszystkich emerytów i rencistów.

Urlop proporcjonalny a zmiana pracy. Co mówią przepisy?

Kiedy stosuje się urlop proporcjonalny? Co w przypadku zmiany pracy? Prezentujemy najważniejsze zasady.

Dżem, miód, soki i cukier: nowe obowiązki dla przedsiębiorców. Rewolucyjne dyrektywy śniadaniowe!

Więcej owoców w dżemie, oznakowania na sokach i skład, mniej cukru oraz kraj pochodzenia miodu - to nowe wyzwania dla przedsiębiorców w całej UE. Uregulowano nowe przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego produktów, które mają ulepszyć ochronę konsumentów i dostosować ją do nowych wyzwań, takich jak zielona i cyfrowa transformacja. Przedsiębiorcy nie są pocieszeni, czekają ich duże zmiany.

Jeśli posiadasz dużą rodzinę, należą Ci się zniżki. Jakie?

Jesteś rodzicem przynajmniej 3 dzieci? Możesz nie wiedzieć, że przysługują Ci zniżki. Dowiedz się, jak z nich skorzystać oraz jak i gdzie złożyć odpowiedni wniosek.

REKLAMA

5000 zł na wakacje dla dzieci i młodzieży szkolnej. Tym razem nie tylko dla dzieci rolników. Sprawdź, kto skorzysta.

5000 zł na aktywizację dzieci i młodzieży szkolnej w czasie wakacji, czyli wakacyjna AktywAKCJA. Tym razem nie jest to program skierowany jedynie do dzieci rolników.

Trzaskowski wydał zarządzenie dotyczące symboli religijnych w urzędach. Hołownia komentuje

Prezydent Rafał Trzaskowski wydał zarządzenie dla Warszawy dotyczące wprowadzenia 16 standardów "równego traktowania”. Jest to szerokie zarządzenie, które dotyczy kwestii związanych z równouprawnieniem i zakazem dyskryminacji. Ocenił je marszałek Sejmu Szymon Hołownia.

Gość Infor.pl: Cezary Kaźmierczak (Związek Przedsiębiorców i Pracodawców) [17.05.2024] – Oglądaj na żywo!

Czy propozycja Trzeciej Drogi ws zakazu handlu to dobry kierunek? Dlaczego rośnie liczba przypadków łamania prawa przez przedsiębiorców? Czy płaca minimalna w Polsce jest na właściwym poziomie? Czy koszty pracy w Polsce są niskie? Czy Zielony Ład pomoże naszej gospodarce? Te pytania usłyszy gość Piotra Nowaka - Cezary Kaźmierczak - Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

Bon energetyczny - kto się załapie na 300-1200 zł? Kryteria dochodowe są naprawdę niskie

Wysokość bonu energetycznego będzie zależała m.in. od liczby osób w gospodarstwie domowym, jak również od kryterium dochodowego na osobę w gospodarstwie jednoosobowym lub wieloosobowym. Pieniądze w wysokości od 300 zł do 1200 zł są do wzięcia już w 2024 roku. Jednak załapać się na to nowe świadczenie nie będzie łatwo.

REKLAMA

Składka zdrowotna 2024. Rozliczenie za rok 2023. Wpływ na kwestie podatkowe

Już po raz drugi od momentu wprowadzenia rewolucyjnych przepisów Polskiego Ładu przedsiębiorcy mają obowiązek złożenia rocznego rozliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dwudziesty dzień maja jest ostatnim dniem na dopełnienie tego obowiązku. Na szczęście tym razem Ustawodawca oszczędził płatnikom wstecznych zmian form opodatkowania oraz półrocznych okresów składkowych. 

Prezes URE: od lipca 2024 r. o ponad 40 proc. wzrosną opłaty za dystrybucję energii. O 30 zł miesięcznie więcej zapłaci przeciętne gospodarstwo domowe

Prezes URE Rafał Gawin szacuje, że w II połowie roku miesięczne rachunki za energię elektryczną, w tym za dystrybucję, wzrosną o ok. 30 zł dla przeciętnego gospodarstwa domowego o zużyciu do 2 MWh energii elektrycznej rocznie. Analizy URE pokazują, że średnia cena taryfowa sprzedaży prądu dla gospodarstw domowych w taryfie na II połowę 2024 i na rok 2025 może wynieść poniżej 600 zł za MWh

REKLAMA