REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Warzywa

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Co wiesz o witaminach? Quiz wiedzy w 140. rocznicę urodzin Kazimierza Funka

Witaminy są bardzo ważne dla ogólnego stanu naszego zdrowia, szczególnie w okresie zimowym! Dziś przypada 140. rocznica urodzin Kazimierz Funka, polsko-amerykańskiego biochemika, twórcy nauki o witaminach. Rozwiąż quiz i sprawdź, co o nich wiesz!

Quiz o ziemniakach. Test dla wszystkich, którzy kochają to warzywo!

Ziemniak, znany również jako Solanum tuberosum, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która stała się jednym z najważniejszych upraw na świecie. Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze, takie jak witamina C, potas i magnez. Są podstawą wielu tradycyjnych potraw na całym świecie, od polskich placków ziemniaczanych po belgijskie frytki. Ale ile naprawdę wiemy o tej wszechstronnej roślinie? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie o ziemniakach!

Ceny hurtowe warzyw i owoców - koniec lipca 2023 r. Do 20% taniej niż rok temu. 10-16 zł za kg borówki amerykańskiej

Warzywa spod osłony, m.in. pomidory czy ogórki, są obecnie nawet o 20 proc. tańsze na rynku niż w 2022 r. - powiedział PAP Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach. Jak dodał, w sprzedaży zaczynają się pojawiać morele i brzoskwinie krajowe, a także coraz więcej odmian śliwek.

Czy przez suszę może zabraknąć warzyw?

Maj był kolejnym miesiącem, w którym ceny warzyw wzrosły rdr. średnio o ok. 40%. Marchew i cebula odnotowały aż trzycyfrowe wzrosty. Z kolei kapusta potaniała o ponad 46%. Problemem jest susza i trudna sytuacja hydrologiczna. Czy wkrótce zabraknie warzyw?

REKLAMA

Kwiecień i maj - najlepszy czas na uprawę warzyw. Co warto posadzić?

Kwiecień i maj to idealny czas na rozpoczęcie uprawy warzyw w ogrodzie lub na działce. Wiele warzyw można zasadzić w tym czasie, aby cieszyć się świeżymi plonami w lecie i jesieni.

Warzywa coraz droższe! Cena cebuli wzrosła o ponad 55 proc.

Ceny warzyw. Wzrosty cen warzyw coraz bardziej dają po kieszeniach Polakom. Przyczyną jest niekorzystny splot wielu okoliczności – od pogodowych i ekonomicznych po czysto polityczne. Rekordy bije np. cebula, której ceny rdr. poszły w górę o ponad 55%. Na dużym plusie jest też marchew ze wzrostem o przeszło 47% rdr. Ceny mogą spadać, ale dopiero latem. Jednak niczego nie można przewidzieć na 100%. Możliwe jest też, że pójdą jeszcze bardziej w górę. Jedno jest niemal pewne, że przed Wielkanocą warzywa raczej nie potanieją.

Warzywa dla bogatych

Europejskie stoły zależą teraz od dostaw z Hiszpanii i Maroka, a tam atak zimy przyniósł katastrofę w uprawach; stąd puste półki i horrendalne ceny warzyw, swoje dokładają wysokie ceny energii - pisze w czwartek Rzeczpospolita.

5 błędów żywieniowych popełnianych przez pracowników

Pracownicy obniżają swoją efektywność poprzez błędy żywieniowe - tak wynika z najnowszego badania "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków". Coraz więcej firm staje przed potrzebą budowania bezpiecznego i zdrowego miejsca pracy w dobie koronawirusa oraz zachowaniem zdrowia pracowników.

REKLAMA

Uprawa warzyw w ogrodzie. Poradnik

Uprawa warzyw w ogrodzie to nie tylko zdrowe i ekologiczne produkty, ale i wiele radości. Wiosna to najlepszy czas na decyzję o własnym ogródku warzywnym. Zobacz, jak stworzyć ogródek warzywny w ogrodzie.

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe

Jedzenie świeżych owoców i warzyw jest bardzo dobre dla naszego zdrowia. Warzywa i owoce to prawdziwa bomba witaminowa. Kiedy jest lato, warto jeść warzywa i owoce sezonowe, mają one bowiem dużo substancji odżywczych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego, a ponadto działają bakteriobójczo.

Warzywa i owoce, które poprawią koloryt skóry

Już jakiś czasz temu udowodniono, że prawidłowe odżywianie ma wpływ na kolor naszej skóry. Złocisty odcień skóry można utrzymać dzięki zdrowej diecie, nie tylko poprzez opalanie. Jeśli marzy nam się złota i promienista cera do naszej diety powinniśmy wpisać m.in. ziemniaki, marchew i pomidory. Zobacz listę owoców i warzyw, które poprawią koloryt skóry.

Jak zabezpieczyć porzeczki na zimę?

Zabezpieczenie porzeczek na zimę ochroni krzewy przez zmarznięciem i pozwoli na obfite owocowanie w kolejnych latach. O czym warto pamiętać uprawiając porzeczki? Dlaczego porzeczka jest korzystna dla naszego zdrowia? Jak możemy ochronić porzeczki przed mrozem?

Jak uprawiać pomidory na balkonie?

Pomidory na balkonie może uprawiać każdy. Nie musimy posiadać ogrodu, aby hodować pomidory. Wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednich rozmiarów doniczkę oraz wybierzemy odpowiedni gatunek pomidorów, który najlepiej sprawdzi się właśnie na balkonie.

Jak uprawiać dynię Hokkaido?

Dynia Hokkaido to jedna z odmian, która wyróżnia się niewielkim rozmiarem, jadalną skórką i słodkawym smakiem. Jakiej gleby wymaga dynia i na jakim stanowisku będzie rosła najlepiej? Co można przyrządzić z dyni Hokkaido i jak ona właściwie smakuje?

Mały ogród warzywny. Wszystko, co trzeba wiedzieć

Ogród warzywny możemy zorganizować nawet na małej przestrzeni. Właściwe zaplanowanie małego ogrodu warzywnego i odpowiednia pielęgnacja zapewni nam zdrowe plony oraz pozwoli zaoszczędzić pieniądze. Podpowiadamy, jak odpowiednio dobrać i sadzić warzywa na małej przestrzeni. Dowiedz się, o czym warto pamiętać przy organizacji małego ogrodu warzywnego.

Pomidory w ogrodzie – kolorowe odmiany, sadzenie, pielęgnacja

Pomidory to smaczne warzywa, które możemy uprawiać w przydomowym ogrodzie. Wybierać możemy spośród wielu odmian, warto jednak zwrócić uwagę na kolorowe odmiany pomidorów takie jak: brązowy Black Russian, Evergreen, Ola Polka, Tigerella czy Samuraj. Zobacz poradnik, jak sadzić i pielęgnować pomidory.

Żywność bez GMO – jak ją kupować?

Jak kupować żywność, która nie zawiera GMO. Które gatunki warzyw mogą być modyfikowane, a które nie. Zobacz poradnik.

GMO – fakty i mity

GMO w Polsce, będzie czy nie? Już w Już w 2008 r. w ramowym stanowisku rządu RP w sprawie GMO zapisano, że Polska ma być krajem wolnym od GMO. W 2012 roku Rada Ministrów, wprowadziła zakaz stosowania materiału siewnego odmian modyfikowanej genetycznie kukurydzy i ziemniaków. Zobacz prawdy i mity na temat GMO.

Jak genetycznie modyfikowana żywność (GMO) wpływa na nasze zdrowie?

Jak GMO wpływa na nasze zdrowie? Czy jest szkodliwa? W USA ponad 85% kukurydzy i soi dostępnej na rynku jest modyfikowana. Zwolennicy GMO mówią, że pozwoli ona produkować więcej żywności przy mniejszym użyciu chemikaliów, ale czy to jest bezpieczne? Jak żywność GMO wpływa na nasze zdrowie?

Warzywa i owoce genetycznie modyfikowane (GMO) – przykłady

Najczęściej modyfikowane genetycznie warzywa i owoce (GMO) to te gatunki roślin, które są przez nas dość często wykorzystywane. Ziemniaki, pomidory, kukurydza, ryż, banany, winogrona. Zobacz co jeszcze.

Dlaczego żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest produkowana?

Do tej pory, największy odsetek żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) produkowany i sprzedawany w jest USA. Zaraz za USA są Brazylia i Argentyna. Powodów upraw żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) jest kilka, należą do nich m.in. zwiększenie odporność upraw na atakujące je choroby, owady i wirusy.

GMO – co to takiego?

GMO (ang. Genetically Modified Organism) to Genetycznie Modyfikowane Organizmy. GMO to organizmy, które zawierają w swoim DNA obce geny, które pochodzą z innego organizmu. Poniżej, wszystko o GMO.

Najzdrowsze warzywa – dlaczego warto je jeść?

Jest grupa warzyw, które są uznawana za te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: kalafior, marchewka i szpinak. Dlaczego właśnie te warzywa uważa się za najzdrowsze? Jakie mają właściwości i wpływ na zdrowie człowieka?

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

Chiński czosnek może być niebezpieczny. Uprawiany w Azji bez kontroli (inaczej niż w Polsce i całej Unii Europejskiej) z dodatkiem różnych antybiotyków i chemicznych środków do uprawy roślin, może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Zobacz, jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

Odmiany marchwi – Paryska, Bolero, Major i inne

Marchew jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw w Polsce. Uprawia się liczne odmiany marchwi o różnym zabarwieniu korzenia – białym, żółtym, pomarańczowym i purpurowym. Najbardziej wartościowe są odmiany o zabarwieniu intensywnie pomarańczowym, zawierają one najwięcej karotenu.

Owoce i warzywa w sierpniu

Owoce i warzywa w sierpniu. W sierpiru zbieramy takie owoce jak jabłka, gruszki, śliwki i brzoskwinie, to także czas zbioru papryki, pomidorów, ogórków i brokułów.

Bób w ogrodzie – uprawa

Uprawa bobu jest bardzo prosta i popularna w Polsce. Do bezpośredniej konsumpcji najczęściej wykorzystuje się zielone, niedojrzałe nasiona bobu, które zawierają białko, węglowodany, sole mineralne oraz kompleks witamin. Co warto wiedzieć o uprawie bobu?

Owoce i warzywa w lipcu

Lipiec pozwala cieszyć się prawdziwą feerią owoców i warzyw. Zbieramy dojrzałe owoce, robimy z nich przetwory. Można już zacząć kopać młode ziemniaki i zrywać cukinię. Ale trzeba też pamiętać o pielęgnacji roślin, których plony będziemy zbierać nieco później.

Rabarbar w ogrodzie – uprawa

Rabarbar jest byliną, która dorasta do półtora metra wysokości. Jest to roślina wieloletnia, jej zimująca w ziemi część podziemna nie zamiera, lecz odradza się na wiosnę, wypuszczając świeże liście. Rabarbar nie ma dużych wymagań, dlatego często uprawiany jest w przydomowych ogródkach.

Różne odmiany pomidorów

Pomidory są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają likopen – przeciwutleniacz zapobiegający chorobom nowotworowym. W Polsce uprawianych jest wiele odmian pomidorów. Poszczególne odmiany pomidorów różnią się od siebie kształtem, miękkością oraz smakiem.

Pasternak – uprawa

Pasternak do XVIII wieku był w Polsce jedną z podstawowych jarzyn, nie znano bowiem jeszcze wtedy ani ziemniaków, ani marchwi, ani buraków. Do jedzenia używano aromatycznych i pożywnych korzeni. Uprawa pasternaku jest stosunkowo prosta. Zobacz co warto wiedzieć o tej roślinie?

Warzywa cebulowe do sadzenia wiosną

Wiosna to najpiękniejsza pora roku, ale też najtrudniejsza dla wszystkich posiadaczy własnych ogródków. Wiosną sadzimy między innymi warzywa cebulowe takie jak: cebulę z dymki, czosnek, por, rokambuł i bardzo popularny szczypiorek. Przeczytaj nasze wskazówki, jak uprawiać warzywa cebulowe.

Cykoria w ogrodzie – uprawa

Cykoria sałatowa jest rośliną liściastą. Cykorię od sałaty odróżnia przede wszystkim to, że cykoria jest znacznie bogatsza w substancje odżywcze, szczególnie te cenne w okresie zimowym. Zobacz co warto wiedzieć o uprawie cykorii sałatowej?

15 sposobów jak nie tracić witamin pochodzących z owoców i z warzyw

Aby zachować maksymalną ilość witamin w przygotowywanych warzywach lub owocach, należy przyrządzać je w odpowiedni sposób. Zobacz 15 sposobów, dzięki którym będziesz mógł przygotowywać zdrowe posiłki.

Por – uprawa

Por jest rośliną dwuletnią, uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną, aby poza cebulą wykorzystać także jego liście. Por należy do warzyw uprawianych jako jarzyna lub przyprawa kuchenna. Jest łatwy w uprawie i odporny na niskie temperatury, dzięki czemu można go zbierać nawet zimą. Pot może stanowić wspaniałą przyprawę do mięsa i do sosów. Jest to też znakomity dodatek do mięs. Jak uprawiać por?

Kukurydza w ogrodzie – uprawa

Kukurydza jest rośliną bardzo prostą w uprawie. W Polsce kukurydza uprawiana jest głównie na kiszonkę, rzadziej na susz oraz na ziarno. Roślina ta jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, która w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zobacz, co warto wiedzieć o uprawie kukurydzy?

Nawożenie pomidorów

Pomidory są jednymi z częściej uprawianych warzyw w przydomowych warzywnikach. Podczas ich uprawy, często pojawia się pytanie – jak je nawozić.

Uprawa warzyw a wielkość działki

Uprawa warzyw zależy od wielkości działki, aczkolwiek nawet na małej działce możemy uprawiać warzywa. Warzywa są bogate w składniki odżywcze, więc warto wygospodarować dla nich miejsce, nawet na słonecznym balkonie. O czym warto pamiętać przy zakładaniu własnego warzywniaka? Na czym polega uprawa współrzędna?

Poradnik początkującego działkowca – ogród warzywny

Warzywa łatwe w uprawie to rośliny, od których dobrze jest zacząć przygodę z własnym ogródkiem. Na początek warto przeznaczyć na ogródek mniejszy obszar, aby z czasem go powiększyć. Które warzywa są łatwe w uprawie? Na co zwrócić uwagę przy uprawie warzyw we własnym ogródku?

Rzadkie warzywa ogrodowe

Do warzyw rzadko uprawianych w ogrodach na pewno możemy zaliczyć: brokuł, jarmuż, szparagi i kukurydze. Warzywa te bogate w wiele składników odżywczych są proste w uprawie wręcz nakłaniają, aby zwrócić na nie większą uwagę. Zobacz jak je uprawiać w ogrodzie.

Ekologiczna uprawa warzyw

Ekologiczna uprawa warzyw to korzystanie z naturalnych nawozów, dbanie o glebę i wykorzystywanie naturalnych sposobów w walce ze szkodnikami. Ekologia ma tę zaletę, że nie nasączamy warzyw sztucznymi, szkodliwymi substancjami. Jak prowadzić ekologiczną uprawę warzyw we własnym ogrodzie?

Skorzonera – uprawa

Skorzonera to w naszym kraju wciąż bardzo rzadkie warzywo. Skorzonera jest źródłem wielu, bardzo cennych składników mineralnych oraz witamin. Roślina ta dobrze znosi niskie temperatury i może zimować w gruncie. Jak uprawiać skorzonerę we własnym ogródku?

Czosnek – uprawa

Uprawa czosnku w ogrodzie nie jest skomplikowana. Czosnek to roślina o intensywnym zapachu i ostrym smaku. Czosnek ma także właściwości bakteriobójcze, co stanowi doskonałą broń przeciw wirusom i bakteriom. Zobacz jak uprawiać czosnek w ogrodzie?

Rzodkiewka – uprawa

Rzodkiewka w ogrodzie pełni doskonałą rolę wydzielania granic innym warzywom, gdyż cechuje się szybkim wzrostem. Rzodkiewka, chrupiąca, słodka i twarda nadaje się do sałatek, twarogów lub na surowo. Zobacz jak uprawiać rzodkiewki w ogrodzie.

Boczniak – uprawa

Boczniaki to grzyby, których smak jest zbliżony do pieczarki. Boczniaki można panierować jak kotlety i zjadać jako główne danie. Zobacz jak uprawiać boczniaka w warunkach domowych?

Groch – uprawa

Groch to warzywo, które można jeść również na surowo. Ma słodki smak i dużą wartość odżywczą. Groch nie jest zbyt wymagający w uprawie. Jak zabrać się za uprawę grochu na własnej działce?

Grudzień – prace w sadzie i w warzywniku

Grudzień to czas, kiedy powinniśmy wykonać ostatnie prace pielęgnacyjne w sadzie i w warzywniku. Zbieramy ostatnie warzywa, zastanawiamy się jakie gatunki roślin posadzić w warzywniku w przyszłym roku. Nie zapominajmy także o systematycznym przeglądaniu zebranych przed zimą owoców. Radzimy, jakie prace powinno się wykonać w sadzie i w warzywniku gdy tylko zacznie się grudzień.

Sad i warzywnik – pielęgnacja jesienią

Listopad to miesiąc, kiedy zbieramy ostatnie owoce i warzywa w naszym ogrodzie. Nie zapominajmy o tym, że w listopadzie powinniśmy zadbać o sady i ogródki warzywne jeśli chcemy, aby nasze rośliny wydały obfity plon także w przyszłym roku. Nawożenie, okrywanie roślin, palenie opadłych liści, zbieranie zaschniętych owoców, a nawet sadzenie drzewek owocowych – jak pielęgnować sad i warzywnik jesienią?

Zdrowe rośliny w zdrowym ogrodzie

Zdrowe rośliny bez nawozów. Ekologiczne warzywa i owoce. Podpowiadamy co zrobić, żeby bez chemicznych preparatów stworzyć ekologiczny ogród.

Dynie – warzywa ozdobne i jadalne

Dynie uprawiane w naszym kraju to najczęściej banie, tzw. dynie olbrzymie, oraz dynie zwyczajne. Dynia staje się najbardziej popularna w okresie Halloween, gdzie znajduje zastosowanie jako ozdoba domów i sklepów. Można wykonać z niej także lampion.

REKLAMA