| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Wiadomości > Zakaz palenia: Senat łagodzi swoje stanowisko

Zakaz palenia: Senat łagodzi swoje stanowisko

Senat wniósł poprawki do ustawy o zakazie palenia papierosów. Objął nim również elektroniczne papierosy ale wycofał się z najostrzejszych propozycji.

Oznacza to, że przepadła poprawka dotycząca zakazu palenia w miejscach publicznych. W restauracjach i pubach będzie można zapalić tylko wtedy, gdy lokal będzie miał co najmniej dwa pomieszczenia. Dla mniejszych lokali oznacza to całkowity zakaz palenia.

Senatorowie proponują zniesienie zapisów umożliwiających tworzenie palarni w szkołach i placówkach oświaty. Za to pomieszczenia do palenia będzie mogły funkcjonować w hotelach i domach pomocy społecznej.

Przepisami dotyczących zakazu palenia mają zostać objęte również e-papierosy. Wcześniej ustawa zaproponowana przez Sejm nie przewidywała takich restrykcji.