| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Konsument i umowy > Prawa konsumenta > Co nowego > Kiepskie wyniki kontroli żywności

Kiepskie wyniki kontroli żywności

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przebadał jakość wyrobów czekoladowych i winiarskich. Wyniki pokazują, że nie zawsze spożywamy to co powinniśmy.

Podczas kontroli kontrolerzy Inspekcji Handlowej mieli zastrzeżenia aż do 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich. Przepisy wyraźnie określają, jaki powinien być skład danego wyrobu. Niestety producenci zbyt często zdają się o tym zapominać.

Czy to czekolada?

W czekoladzie powinniśmy znaleźć wyroby kakaowe, np. miazga kakaowa, kakao, tłuszcz kakaowy, i cukry, w tym nie mniej niż 35 proc. suchej masy kakaowej. Dla odróżnienia czekolada mleczna zawiera dodatkowo mleko lub produkty mleczne i już tylko nie mniej niż 25 proc. suchej masy kakaowej.

Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło wykrycia, w trakcie badań laboratoryjnych, przekroczonego pięcioprocentowego limitu dozwolonych tłuszczów roślinnych stanowiących zamienniki tłuszczu kakaowego oraz obecności zamienników niezadeklarowanych.

Dużo uchybień dotyczyło również obowiązkowych informacji, jakie powinny być zamieszczane na produktach. Producenci nie informowali konsumentów o fakcie, iż wyrób czekoladowy oprócz tłuszczu kakaowego zawiera również tłuszcze roślinne, chociaż mieli taki obowiązek.

Zobacz również serwis: Prawa konsumenta

Produkty winiarskie

Kontrolerzy IH zastrzeżenia mieli także w stosunku do produktów winiarskich. Zgodnie z przepisami unijnymi winem jest produkt otrzymywany wyłącznie z winogron. Stosowanie tego określenia w nazwach win uzyskanych w wyniku fermentacji innego owocu jest możliwe, ale tylko w połączeniu z nazwą użytego owocu np. wino z czarnego bzu.

Sprawdzano również, czy pod chronioną nazwą pochodzenia i chronionym oznaczeniem geograficznym nie są oferowane produkty z fałszywymi oznaczeniami, przy użyciu zwrotów takich jak styl, typ, metoda.

Zobacz również: Mądry konsument żywności przed szkodą

Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło zbyt wysokiej lub zbyt niskiej zawartości cukrów i obniżonej zawartości alkoholu. Z kolei nieprawidłowości w oznakowaniu polegały m.in. na stosowaniu wprowadzających w błąd określeń – użyto określenia wino, podczas gdy był to napój winopochodny aromatyzowany (sangria) lub wino aromatyzowane (wermut) czy podaniu sprzecznych informacji o produkcie – importer deklarował wino czerwone, producent – białe.

Źródło: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

reklama

Źródło:

INFOR

Zdjęcia

Podczas kontroli kontrolerzy Inspekcji Handlowej mieli zastrzeżenia aż do 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich.
Podczas kontroli kontrolerzy Inspekcji Handlowej mieli zastrzeżenia aż do 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich.

E-urząd Cyfrowe usługi publiczne. Poradnik dla administracji i przedsiębiorców (książka)79.00 zł

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Anna Grabowska

CFO - Omega Code

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »