REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1991 nr 37 poz. 163

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 23 kwietnia 1991 r.

w sprawie zmiany stawek ceł na niektóre towary przywożone z zagranicy.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. Nr 75, poz. 445) zarządza się, co następuje:

§ 1.

Stawki celne na towary określone kodem H.S.: 0201.10, 0201.20, 0201.30, 0202.10, 0202.20, 0202.30, 0203.11, 0203.12, 0203.19, 0203.21, 0203.22, 0203.29, 0210.11, 0210.12, 0210.19, 0210.20, 0210.90, 0401.10, 0401.20, 0401.30, 0402.10, 0402.21, 0402.29, 0402.91, 0402.99, 0403.10, 0403.90, 0404.10, 0404.90, 0405.00, 0406.10, 0406.20, 0406.30, 0406.40, 0406.90, 0407.00, 0409.00, 0603.10, 0603.90, 0701.10, 0701.90, 0702.00, 0703.10, 0703,20, 0703.90, 0704.10, 0704.20, 0704.90, 0705.11, 0705.19, 0705.21, 0705.29, 0706.10, 0706.90, 0707.00, 0710.29, 0710.30, 0710.40, 0710.80, 0710.90, 0713.10, 0713.20, 0713.31, 0713.32, 0713.33, 0713.39, 0713.40, 0713.50, 0713.90, 0808.10, 0808.20, 1001.10, 1001.90, 1002.00, 1003.00, 1004.00, 1005.10, 1005.90, 1008.10, 1008.20, 1008.30, 1008.90, 1101.00, 1102.10, 1102.20, 1102.30, 1102.90, 1103.11, 1103.12, 1103.13, 1103.14, 1103.19, 1103.21, 1103.29, 1104.11, 1104.12, 1104.19, 1104.21, 1104.22, 1104.23, 1104.29, 1104.30, 1105.10, 1105.20, 1602.10, 1602.20, 1602.31, 1602.39, 1602.41, 1602,42, 1602.49, 1602.50, 1602.90, 1701.11, 1701.12, 1701.91, 1701.99, 1702.10, 1702.20, 1702.30, 1702.40, 1702.50, 1702.60, 1702.90, 1703.10, 1703.90. 1704.10, 1704.90, 1901.10, 1901.20, 1901.90, 1902.11, 1902.19, 1902.20, 1902.30, 1902.40, 1904.10, 1904.90, 1905.10, 1905.20, 1905.30, 1905.40, 1905.90, 2001.10, 2001.20, 2001.90, 2002.10, 2002.90, 2003.10, 2003.20, 2004.10, 2004.90, 2005.10, 2005.20, 2005.30, 2005.40, 2005.51, 2005.59, 2005.60, 2005.70, 2005.80, 2005.90, 2007.10, 2007.91, 2007.99, 2008.11, 2008.19, 2008.20, 2008.30, 2008.40, 2008.50, 2008.60, 2008.80, 2008.70, 2008.91, 2008.92, 2008.99, 2009.11. 2009.19, 2009.20, 2009.30, 2009.40, 2009.50, 2009.60, 2009.70, 2009.80 oraz 2009.90 w tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1989 r. w sprawie cel na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 75, poz. 448, z 1990 r. Nr 19, poz. 113, Nr 31, poz. 183, Nr 42, poz. 247, Nr 57, poz. 339 i Nr 77, poz. 455 oraz z 1991 r. Nr 1, poz. 4 i Nr 20, poz. 85) ustanawia się w wysokości podanej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. K. Bielecki

Załącznik 1. [STAWKI CELNE NA TOWARY]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 23 kwietnia 1991 r. (poz. 163)

Nr poz.

Kod H.S.

Nazwa towaru

Stawka celna

1

2

3

4

02.01

 

Mięso wołowe świeże lub chłodzone

 

 

0201.10

– Tusze i półtusze

20

 

0201.20

– Inne kawałki mięsa z kością

20

 

0201.30

– Bez kości

20

02.02

 

Mięso wołowe mrożone

 

 

0202.10

– Tusze i półtusze

20

 

0202.20

– Inne kawałki mięsa z kością

20

 

0202.30

– Bez kości

20

02.03

 

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone

 

 

 

– Świeże lub chłodzone:

 

 

0203.11

– – Tusze i półtusze

20

 

0203.12

– – Szynki, łopatki i ich części, z kością

20

 

0203.19

– – Pozostałe

20

 

 

– Mrożone:

 

 

0203.21

– – Tusze i półtusze

20

 

0203.22

– – Szynki, łopatki i ich części, z kością

20

 

0203.29

– Pozostałe

20

02.10

 

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i proszki z mięsa lub podrobów

 

 

 

– Wieprzowina

 

 

0210.11

– – Szynki, łopatki i ich części, z kością

25

 

0210.12

– – Boczek (przerośnięty) t jego części

25

 

0210.19

– – Pozostałe

25

 

0210.20

– Mięso wołowe

25

 

0210.90

– Pozostałe, włącznie z jadalnymi mączkami i proszkiem z mięsa lub podrobów

25

04.01

 

Mleko i śmietanka, nie zagęszczone i nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

 

 

0401.10

– O zawartości tłuszczu poniżej 1% wagowo

30

 

0401.20

– O zawartości tłuszczu powyżej 1%, ale poniżej 6% wagowo

30

 

0401.30

– O zawartości tłuszczu powyżej 6% wagowo

30

04.02

 

Mleko i śmietanka, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

 

 

0402.10

– W postaci proszku, granulek lub w innej postaci stałej o zawartości tłuszczu poniżej 1,5% wagowo

15

 

 

– W postaci proszku, granulek lub innej postaci stałej o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo:

 

 

0402.21

– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

30*

 

0402.29

– – Pozostałe

30

 

 

– Pozostałe:

 

 

0402.91

– – Nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

30

 

0402.99

– – Pozostałe

30

04.03

 

Maślanka, mleko zsiadłe i kwaśna śmietana, jogurt, kefir oraz inne postacie sfermentowanego lub zakwaszonego mleka i śmietany, również zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego bądź aromatycznego i zawierające dodatek owoców lub kakao

 

 

0403.10

– Jogurt

25

 

0403.90

– Pozostałe

25

04.04

 

Serwatka, również zagęszczona i zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty ze składników naturalnego mleka, również zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone

 

 

0404.10

– Serwatka, również zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego

25

 

0404.90

– Pozostałe

25

04.05

0405.00

Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka

30

04.06

 

Sery i twarogi

 

 

0406.10

– Sery niedojrzewające (włącznie z serkiem z serwatki), nie formowane i twaróg

25

 

0406.20

– Sery twarde lub proszkowane, wszelkich rodzajów

25

 

0406.30

– Sery dojrzewające, nie ucierane lub proszkowane

25

 

0406.40

– Sery dojrzewające pleśniowe (niebieskie)

25

 

0406.90

– Pozostałe sery

25

04.07

0407.00

Jaja ptasie całe, świeże, konserwowane lub ugotowane

15

04.09

0409.00

Miód naturalny

20

06.03

 

Kwiaty i pąki kwiatów, cięte na wiązanki lub ozdoby, świeże, suszone, farbowane, bielone, impregnowane lub inaczej przygotowane

 

 

0603.10

– Świeże

25

 

0603.90

– Pozostałe

25

07.01

 

Ziemniaki, świeże lub chłodzone

 

 

0701.10

– Sadzeniaki

0

 

0701.90

– Pozostałe

10*

07.02

0702.00

Pomidory, świeże lub chłodzone

10*

07.03

 

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone

 

 

0703.10

– Cebula i szalotka

10

 

0703.20

– Czosnek

10

 

0703.90

– Pory i inne warzywa cebulowe

10

07.04

 

Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska oraz podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone

 

 

0704.10

– Kalafiory i brokuły głowiaste

15*

 

0704.20

– Brukselka

10

 

0704.90

– Pozostałe

10

07.05

 

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone

 

 

 

– Sałata:

 

 

0705.11

– – Sałata głowiasta

10

 

0705.19

– – Pozostała

10

 

 

– Cykoria:

 

 

0705.21

– – Cykoria zwykła (Cichorium intybus var. folliosum)

10

 

0705.29

– – Pozostała

10

07.06

 

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone

 

 

0706.10

– Marchew i rzepa

10

 

0706.90

– Pozostałe

10

07.07

0707.00

Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone

10*

07.10

 

Warzywa (nie gotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone

 

 

 

– Warzywa strączkowe, również łuskane:

 

 

0710.29

– – Pozostałe

10

 

0710.30

– Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy

10

 

0710.40

– Kukurydza cukrowa

10

 

0710.80

– Pozostałe warzywa

10

 

0710.90

– Mieszanki warzyw

10

07.13

 

Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet pozbawione zewnętrznej osłonki lub łamane

 

 

0713.10

– Groszek (Pisum sativum)

10

 

0713.20

– Cieciorka (ciecierzyca)

10

 

 

– Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):

 

 

0713.31

– – Fasola z gatunków Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek

10

 

0713.32

– – Karłowata czerwona fasola Adzuki (Phaseolus lub Vigna angularis)

10

 

0713.33

– – Zwykła fasola (Phaseolus vulgaris)

10

 

0713.39

– – Pozostałe

10

 

0713.40

– Soczewica

10

 

0713.50

– Bób (Vicia faba var. major) i bób (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor)

10

 

0713.90

– Pozostałe

10

08.08

 

Jabłka, gruszki i pigwy świeże

 

 

0808.10

– Jabłka

10*

 

0808.20

– Gruszki i pigwy

15*

10.01

 

Pszenica i pszenżyto

 

 

1001.10

– Twarda pszenica

10

 

1001.90

– Pozostałe

10

10.02

1002.00

Żyto

10

10.03

1003.00

Jęczmień

10

10.04

1004.00

Owies

10

10.05

 

Kukurydza

 

 

1005.10

– Siewna

0

 

1005.90

– Pozostała

10

10.08

 

Gryka, proso i mozga kanaryjska; pozostałe zboża

 

 

1008.10

– Gryka

10

 

1008.20

– Proso

10

 

1008.30

– Mozga kanaryjska

10

 

1008.90

– Pozostałe zboża

10

11.01

1101.00

Mąka pszenna lub z pszenżyta

10

11.02

 

Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub pszenżyto

10

 

1102.10

– Mąka żytnia

10

 

1102.20

– Mąka kukurydziana

10

 

1102.30

– Mąka ryżowa

10

 

1102.90

– Pozostałe

10

11.03

 

Kasze, grysiki i łamane zboża

 

 

 

– Kasze i grysiki:

 

 

1103.11

– – Z pszenicy

10

 

1103.12

– – Z owsa

10

 

1103.13

– – Z kukurydzy

10

 

1103.14

– – Z ryżu

10

 

1103.19

– – Z pozostałych zbóż

10

 

 

– Zboża granulowane:

 

 

1103.21

– – Z pszenicy

10

 

1103.29

– – Z pozostałych zbóż

10

11.04

 

Ziarna zbóż przetwarzane w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, polerowane, klejone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją nr 10.06; kiełki zboża całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

 

 

 

– Miażdżone lub płatkowane ziarna:

 

 

1104.11

– – Jęczmienia

10

 

1104.12

– – Owsa

10

 

1104.19

– – Pozostałych zbóż

10

 

 

– Inne przetwarzane ziarna (na przykład łuszczone, polerowane, rozdrabniane lub śrutowane):

 

 

1104.21

– – Jęczmienia

10

 

1104.22

– – Owsa

10

 

110423

– – Kukurydzy

10

 

1104.29

– – Pozostałych zbóż

10

 

1104.30

– Kiełki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

10

11.05

 

Mąka, grysik i płatki ziemniaczane

 

 

1105.10

– Mąka i grysik

15

 

1105.20

– Płatki

15

16.02

 

Inne wyroby lub konserwy z mięsa, podrobów lub krwi zwierzęcej

 

 

1602.10

– Homogenizowane wyroby

25

 

1602.20

– Z wątroby dowolnych zwierząt

25

 

 

– Z drobiu, z pozycji nr 01.05:

 

 

1602.31

– – Indyków

20

 

1602.39

– – Pozostałych

20

 

 

– Z wieprzowiny:

 

 

1602.41

– – Szynki i kawałki z szynek

25

 

1602.42

– – Łopatki i kawałki z łopatek

25

 

1602.49

– – Pozostałe, łącznie z mieszankami

25

 

1602.50

– Z bydła

25

 

1602.90

– Pozostałe, łącznie z wyrobami z krwi dowolnych zwierząt

25

17.01

 

Cukier trzcinowy i buraczany oraz chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej

 

 

 

– Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących:

 

 

1701.11

– – Cukier trzcinowy

30

 

1701.12

– – Cukier buraczany

30

 

 

– Pozostałe

 

 

1701.91

– – Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących

30

 

1701.99

– – Pozostałe

30

17.02

 

Inne cukry w postaci stałej, włącznie z chemicznie czystą laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet mieszany z miodem naturalnym; karmel

 

 

1702.10

– Laktoza i syrop laktozowy

30

 

1702.20

– Cukier klonowy i syrop klonowy

30

 

1702.30

– Glukoza i syrop glukozowy, nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy

30

 

1702.40

– Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% masy fruktozy

30

 

1702.50

– Chemicznie czysta fruktoza

30

 

1702.60

– Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy

30

 

1702.90

– Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym

30

17.03

 

Melasy z ekstrakcji lub rafinacji cukru

 

 

1703.10

– Melasy trzcinowe

30

 

1703.90

– Pozostałe

30

17.04

 

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao

 

 

1704.10

– Guma do żucia, nawet pokryta cukrem

15

 

1704.90

– Pozostałe

15

19.01

 

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, krochmalu, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 50% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone; preparaty spożywcze towarów z pozycji od nr 04.01 do 04.04 nie zawierające kakao w proszku lub zawierające kakao w proszku w proporcji poniżej 10% masy, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone

 

 

1901.10

– Wyroby dla niemowląt w opakowaniach do sprzedaży detalicznej

15

 

1901.20

– Mieszaniny i ciasta dla wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji nr 19.05

15

 

1901.90

– Pozostałe

15

19.02

 

Ciasto, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) albo też przygotowane w inny sposób, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet wstępnie przygotowany

 

 

 

– Ciasta nie gotowane, nie nadziewane ani też nie przygotowane inaczej;

 

 

1902.11

– – Zawierające jaja

15

 

1902.19

– – Pozostałe

15

 

1902.20

– Ciasta nadziewane, nawet gotowane lub przygotowane inaczej

15

 

1902.30

– Pozostałe ciasta

15

 

1902.40

– Kuskus

15

19.04

 

Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych (na przykład płatków kukurydzianych); zboża, oprócz kukurydzy, w postaci ziaren, wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane

 

 

1904.10

– Gotowa żywność otrzymywana przez dęcie lub prażenie zbóż albo produktów zbożowych

15

 

1904.90

– Pozostałe

15

19.05

 

Chleb, pieczywo cukiernicze, ciastka, suchary i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty

 

 

1905.10

– Chleb chrupki

15

 

1905.20

– Piernik z dodatkiem imbiru i podobne

15

 

1905.30

– Słodkie sucharki; wafle i opłatki

15

 

1905.40

– Suchary, tosty z chleba i podobne tosty

15

 

1905.90

– Pozostałe

15

20.01

 

Warzywa, owoce, orzechy oraz inne jadalne części roślin, przygotowane lub konserwowane przy użyciu octu albo kwasu octowego

 

 

2001.10

– Ogórki i korniszony

15

 

2001.20

– Cebula

15

 

2001.90

– Pozostałe

15

20.02

 

Pomidory przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu albo kwasu octowego

 

 

2002.10

– Pomidory, cale lub w kawałkach

15

 

2002.90

– Pozostałe

15

20.03

 

Grzyby i trufle, przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego

 

 

2003.10

– Grzyby

15

 

2003.20

– Trufle

15

20.04

 

Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, mrożone

 

 

2004.10

– Ziemniaki

15

 

2004.90

– Inne warzywa i mieszanki warzyw

15

20.05

 

Inne warzywa przygotowane lub konserwowane inaczej niż przy użyciu octu lub kwasu octowego, nie mrożone

 

 

2005.10

– Homogenizowane warzywa

15

 

2005.20

– Ziemniaki

15

 

2005.30

– Kiszona kapusta

15

 

2005.40

– Groszek (Pisum sativum)

15

 

 

– Fasolka (Vigna spp. Phaseolus spp.):

 

 

2005.51

– – Fasolka łuskana

15

 

2005.59

– – Pozostałe

15

 

2005.60

– Szparagi

15

 

2005.70

– Oliwki

15

 

2005.80

– Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)

15

 

2005.90

– Inne warzywa i mieszanki warzyw

15

20.07

 

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe i orzechowe, gotowane, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego

 

 

2007.10

– Przetwory homogenizowane

25

 

 

– Pozostałe:

 

 

2007.91

– – Owoce cytrusowe

25

 

2007.99

– – Pozostałe

25

20.08

 

Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin przygotowane lub konserwowane inaczej, nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego albo alkoholu, gdzie indziej nie wymienione lub nie włączone

 

 

 

– Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet zmieszane razem:

 

 

2008.11

– – Orzeszki ziemne

20

 

2008.19

– – Pozostałe, włącznie z mieszankami

20

 

2008.20

– Ananasy

20

 

2008.30

– Owoce cytrusowe

20

 

2008.40

– Gruszki

20

 

2008.50

– Morele

20

 

2008.60

– Wiśnie

20

 

2008.70

– Brzoskwinie

20

 

2008.80

– Truskawki

20

 

 

– Pozostałe, łącznie z mieszankami innymi niż objęte podpozycją nr 2008.19:

 

 

2008.91

– – Rdzenie palmowe

20

 

2008.92

– – Mieszanki

20

 

2008.99

– – Pozostałe

20

20.09

 

Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne, nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu; nawet z dodatkiem cukru lub innego środka słodzącego

 

 

 

– Sok pomarańczowy:

 

 

2009.11

– – Mrożony

15

 

2009.19

– – Pozostały

15

 

2009.20

– Sok grapefruitowy

15

 

2009.30

– Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu cytrusowego

15

 

2009.40

– Sok ananasowy

15

 

2009.50

– Sok pomidorowy

25

 

2009.60

– Sok winogronowy (włącznie z moszczem winogronowym)

25

 

2009.70

– Sok jabłkowy

25

 

2009.80

– Sok z dowolnego innego, pojedynczego owocu lub warzywa

25

 

2009.90

– Mieszaniny soków

25

 

ex

Kod H.S.

Nazwa

Stawka

1

2

3

4

*

0402.21

Mleko dla niemowląt w proszku o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% wagowo nie zawierające cukru lub innego środka słodzącego

0

*

0701.90

Ziemniaki wczesne od 1 czerwca do 31 lipca

20

*

0702.00

Od 15 maja do 30 listopada

30

*

0704.10

Od 1 listopada do 31 maja

5

*

0707.00

Od 1 listopada do 14 kwietnia

25

*

0808.10

Od 1 kwietnia do 30 czerwca

5

*

0808.10

Od 1 lipca do 31 grudnia

20

*

0808.20

Od 1 lutego do 30 czerwca

5

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1991-04-30
  • Data wejścia w życie: 1991-04-30
  • Data obowiązywania: 1991-04-30
  • Z mocą od: 1991-04-30
  • Dokument traci ważność: 1991-08-01

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA