reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 12 czerwca 1995 r.

w sprawie ustanowienia dodatkowego kontyngentu celnego ilościowego na sery przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. – Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Do dnia 31 lipca 1995 r. ustanawia się dodatkowy kontyngent celny ilościowy na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne, w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 1994 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 138, poz. 730 i z 1995 r. Nr 31, poz. 156).
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. Oleksy

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 12 czerwca 1995 r. (poz. 336)

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ DODATKOWY KONTYNGENT CELNY ILOŚCIOWY

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

Stawka celna w ramach kontyngentu

Wielkość kontyngentu

1

2

3

4

 

0406

0406

Sery i twarogi:

 

500 t

 

0406 20

– Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:

 

 

 

0406 20 10 0

– – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

17,5

 

 

0406 20 90 0

– – Pozostały

17,5

 

 

0406 30

– Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

 

 

 

0406 30 10 0

– – Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jaki Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej masy

 

 

 

 

– – Pozostały:

17,5

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

 

 

 

0406 30 31 0

– – – – Nie przekraczającej 48%

17,5

 

 

0406 30 39 0

– – – – Powyżej 48%

17,5

 

 

0406 30 90 0

– – – O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36%

17,5

 

 

0406 40

– Ser z przerostami pleśni:

 

 

 

0406 40 10 0

– – Roquefort

17,5

 

 

0406 40 50 0

– – Gorgonzola

17,5

 

 

0406 40 90 0

– – Pozostały

17,5

 

 

0406 90

– Pozostałe sery:

 

 

 

0406 90 11 0

– – Do dojrzewania

17,5

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

0406 90 13 0

– – – Emmentaler

17,5

 

 

0406 90 15 0

– – – Gruyère, Sbrinz

17,5

 

 

0406 90 17 0

– – – Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin, Mont d'Or i Tête de Moine

17,5

 

 

0406 90 19 0

– – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

17,5

 

 

0406 90 21 0

– – – Cheddar

17,5

 

 

0406 90 23 0

– – – Edam

17,5

 

 

0406 90 25 0

– – – Tilsit

17,5

 

 

0406 90 27 0

– – – Butterkäse

17,5

 

 

0406 90 29 0

– – – Kashkaval

17,5

 

 

 

– – – Feta:

 

 

 

0406 90 31 0

– – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

17,5

 

 

0406 90 33 0

– – – – Pozostałe

17,5

 

 

0406 90 35 0

– – – Kefalo-Tyri

17,5

 

 

0406 90 37 0

– – – Finlandia

17,5

 

 

0406 90 39 0

– – – Jarlsberg

17,5

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

0406 90 50 0

– – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

17,5

 

 

 

– – – – Pozostałe

 

 

 

 

– – – – – O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% i o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

 

 

 

 

– – – – – – Nie przekraczającej 47%

 

 

 

0406 90 61 0

– – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano

17,5

 

 

0406 90 63 0

– – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino

17,5

 

 

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

17,5

 

 

 

– – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:

 

 

 

0406 90 73 0

– – – – – – – Provolone

17,5

 

 

0406 90 75 0

– – – – – – – Asiago, Caciocawallo, Montasio, Ragusano

17,5

 

 

0406 90 76 0

– – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fybno, Havarti, Maribo, Samsoe

17,5

 

 

0406 90 78 0

– – – – – – – Gouda

17,5

 

 

0406 90 79 0

– – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Santo-Paulin, Teleggio

17,5

 

 

0406 90 81 0

– – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

17,5

 

 

0406 90 82 0

– – – – – – – Camembert

17,5

 

 

0406 90 84 0

– – – – – – – Brie

17,5

 

 

0406 90 85 0

– – – – – – – Kefalograviera, Kasseri

17,5

 

 

 

– – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej:

 

 

 

0406 90 86 0

– – – – – – – – Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52%

17,5

 

 

0406 90 87 0

– – – – – – – – Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62%

17,5

 

 

0406 90 88 0

– – – – – – – – Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72%

17,5

 

 

0406 90 93 0

– – – – – – Powyżej 72%

17,5

 

 

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

17,5

 

 

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Dorota Fedorowska

psycholog, mediator. Kancelaria Mediacyjna „Primum Consensus”.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama