REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2000 nr 13 poz. 159

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 15 lutego 2000 r.

w sprawie szczegółowych zasad i trybu przeprowadzania kontroli przestrzegania przez przedsiębiorców przepisów o przeciwdziałaniu praktykom monopolistycznym.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 20 ust. 5 ustawy z dnia 24 lutego 1990 r. o przeciwdziałaniu praktykom monopolistycznym i ochronie interesów konsumentów (Dz. U. z 1999 r. Nr 52, poz. 547) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa szczegółowe zasady i tryb przeprowadzania przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, zwany dalej „Urzędem”, kontroli przestrzegania przez przedsiębiorców ustawy z dnia 24 lutego 1990 r. o przeciwdziałaniu praktykom monopolistycznym i ochronie interesów konsumentów (Dz. U. z 1999 r. Nr 52, poz. 547), zwanej dalej „ustawą”.
§ 2.
Kontrola, o której mowa w § 1, ma na celu:

1) ustalenie, czy kontrolowany przedsiębiorca:

a) nie stosuje praktyk monopolistycznych w rozumieniu art. 4, 5, 7 lub 9 ustawy,

b) dopełnił obowiązku zgłoszenia Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, zwanemu dalej „Prezesem”, zamiaru łączenia przedsiębiorców, o którym mowa w art. 11 ust. 1 i 2 ustawy,

c) nie narusza przepisów antymonopolowych zawartych w ustawach szczególnych lub wydanych na ich podstawie aktach wykonawczych,

d) wykonuje decyzje wydane przez Prezesa, w przypadku naruszenia przepisów, o których mowa w lit. a)–c),

e) wykonuje wyroki sądów, jeżeli zostały wydane w związku z naruszeniem przepisów , o których mowa w lit. a)–c),

2) uzyskanie od przedsiębiorcy informacji potrzebnych do realizowania przez Prezesa zadań, o których mowa w art. 19 ust. 1 pkt 2, 4 i 5 ustawy.

§ 3.
1. Pracownicy Urzędu przeprowadzają kontrolę na podstawie pisemnego upoważnienia Prezesa, ważnego z dowodem osobistym lub legitymacją służbową.

2. Upoważnienie do przeprowadzenia kontroli powinno zawierać:

1) podstawę prawną przeprowadzenia kontroli,

2) nazwę (firmę) i adres kontrolowanego przedsiębiorcy,

3) imię, nazwisko i stanowisko służbowe pracownika przeprowadzającego kontrolę, zwanego dalej „kontrolującym”, oraz numer jego dowodu osobistego lub legitymacji służbowej,

4) przedmiot i cel kontroli,

5) czas trwania kontroli.

§ 4.
1. Kontrolującym nie może być małżonek, krewny lub powinowaty kontrolowanego przedsiębiorcy, będącego osobą fizyczną, albo kierownika jednostki organizacyjnej kontrolowanego przedsiębiorcy, a także inna osoba, co do której zachodzą przyczyny mogące mieć wpływ na bezstronność jej postępowania.

2. O wyłączeniu kontrolującego z przeprowadzania kontroli decyduje Prezes lub osoba przez niego upoważniona.

§ 5.
1. Kontrolę przeprowadza się w dniach i godzinach pracy obowiązujących u kontrolowanego przedsiębiorcy. W razie konieczności dokonania kontroli w dniach wolnych od pracy lub poza godzinami pracy przedsiębiorca jest obowiązany wydać niezbędne polecenia na pisemne żądanie kontrolującego.

2. Kontrola może być przeprowadzana w siedzibie kontrolowanego przedsiębiorcy, innych miejscach związanych z prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą lub w siedzibie Urzędu.

§ 6.
Kontrolujący ma prawo:

1) wstępu do wszystkich pomieszczeń kontrolowanego przedsiębiorcy,

2) wglądu do dokumentów kontrolowanego przedsiębiorcy oraz żądania odpisów i wyciągów z tych dokumentów,

3) żądania wyjaśnień, także pisemnych, od pracowników kontrolowanego przedsiębiorcy,

4) zbierania danych i informacji dotyczących działalności przedsiębiorcy kontrolowanego również w innych jednostkach organizacyjnych, bez potrzeby uzyskiwania dodatkowego upoważnienia,

5) udziału w posiedzeniach organów kolegialnych przedsiębiorcy kontrolowanego,

6) zabezpieczenia dokumentów i innych dowodów,

7) korzystania z opinii biegłych i rzeczoznawców.

§ 7.
Kontrolowany przedsiębiorca jest zobowiązany do nieodpłatnego zapewnienia kontrolującemu warunków i środków niezbędnych do sprawnego przeprowadzenia kontroli, a w szczególności do:

1) udostępnienia obiektów, urządzeń i składników majątkowych,

2) zapewnienia wglądu w dokumentację,

3) sporządzenia kopii dokumentów wskazanych przez kontrolującego,

4) zapewnienia samodzielnego pomieszczenia, jeżeli jest to niezbędne do przeprowadzenia kontroli, oraz wydzielonego miejsca do przechowywania dokumentów i zabezpieczonych przedmiotów,

5) udostępnienia środków łączności lub innych koniecznych środków technicznych, jakimi dysponuje przedsiębiorca, w zakresie niezbędnym do wykonywania czynności kontrolnych,

6) przedstawienia, na żądanie kontrolującego, tłumaczenia na język polski dokumentów sporządzonych w języku obcym.

§ 8.
1. Kontrolujący ustala stan faktyczny na podstawie zebranych w toku kontroli dowodów, a w szczególności dokumentów, przedmiotów, opinii biegłych, wyników oględzin oraz pisemnych wyjaśnień i oświadczeń.

2. Dowody, o których mowa w ust. 1, mogą zostać zabezpieczone przez:

1) pozostawienie ich na przechowanie u kontrolowanego przedsiębiorcy za pokwitowaniem,

2) pozostawienie ich w wydzielonym lub oddzielnym zamkniętym i opieczętowanym pomieszczeniu u przedsiębiorcy lub

3) złożenie na przechowanie w pomieszczeniu Urzędu lub delegatury.

3. Zabezpieczenia, o którym mowa w ust. 2, oraz zwolnienia spod zabezpieczenia dokonuje Prezes lub osoba przez niego upoważniona.

§ 9.
1. Pracownicy kontrolowanego przedsiębiorcy są zobowiązani udzielać, w wyznaczonym przez kontrolującego terminie, wyjaśnień ustnych lub pisemnych w sprawach dotyczących przedmiotu kontroli.

2. Kontrolujący może również zwracać się o wyjaśnienia do byłych pracowników kontrolowanego przedsiębiorcy.

§ 10.
1. Z przeprowadzonej kontroli kontrolujący sporządza protokół.

2. Protokół kontroli powinien zawierać w szczególności:

1) wskazanie nazwy (firmy) i adresu przedsiębiorcy kontrolowanego,

2) datę rozpoczęcia i zakończenia kontroli,

3) imię, nazwisko i stanowisko służbowe kontrolującego,

4) określenie przedmiotu i celu kontroli,

5) opis stanu faktycznego ustalonego w trakcie kontroli, z uwzględnieniem stwierdzonych naruszeń,

6) opis załączników,

7) informację o pouczeniu przedsiębiorcy o prawie zgłaszania zastrzeżeń do protokołu oraz o prawie odmowy podpisania protokołu kontroli.

§ 11.
1. Protokół kontroli podpisują kontrolujący i kontrolowany przedsiębiorca.

2. Przed podpisaniem protokołu kontrolowany przedsiębiorca może złożyć na piśmie zastrzeżenia w terminie 3 dni od daty przedstawienia mu protokołu do podpisu.

3. O nieuwzględnieniu zastrzeżeń, o których mowa w ust. 2, kontrolujący informuje kontrolowanego przedsiębiorcę na piśmie.

4. O odmowie podpisania protokołu kontrolujący czyni wzmiankę w protokole.

5. Odmowa podpisania protokołu przez kontrolowanego przedsiębiorcę nie stanowi przeszkody do podpisania go przez kontrolującego.

6. Kopię protokołu kontrolujący pozostawia kontrolowanemu przedsiębiorcy.

§ 12.
1. Kontrola, o której mowa w § 2 pkt 2, może być przeprowadzona w trybie uproszczonym.

2. Do postępowania, o którym mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio § 3–9.

3. Z kontroli przeprowadzonej w trybie uproszczonym sporządza się sprawozdanie podpisywane przez kontrolującego, którego kopię pozostawia się kontrolowanemu przedsiębiorcy.

§ 13.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2000-02-29
  • Data wejścia w życie: 2000-03-15
  • Data obowiązywania: 2000-03-15
  • Dokument traci ważność: 2001-10-27
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA