REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2001 nr 9 poz. 72

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

z dnia 27 grudnia 2000 r.

w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie ustala:

1) [1] wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,

2) wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych, stanowiący załącznik nr 2 [2] do rozporządzenia,

2a) [3] wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a [4] do rozporządzenia,

3) wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

4) wykaz dopuszczalnych ilości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach oraz w substancjach dodatkowych dozwolonych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia.

§ 2.
1. Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, muszą być stosowane zgodnie z ich funkcją technologiczną oraz na warunkach i w dawkach ustalonych w załącznikach nr 2 i 3 do rozporządzenia.

2. Dawki substancji dodatkowych dozwolonych, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, stanowią maksymalne ilości dopuszczalne w gotowych do spożycia środkach spożywczych i używkach.

3. Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, dla których nie ustalono dopuszczalnych dawek (wyrażono znakiem „–”), stosuje się zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, czyli w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego.

§ 3.
1. W produkcji jednego środka spożywczego dopuszczalne jest stosowanie mieszaniny substancji dodatkowych dozwolonych, o których mowa w § 1 pkt 2.

2. W przypadku stosowania kilku substancji konserwujących i przeciwutleniaczy w produkcji jednego środka spożywczego lub używki maksymalna dopuszczalna ilość każdej z tych substancji, ustalona dla danego produktu, stosowana pojedynczo, powinna być zmniejszona o taki procent, w jakim użyto drugiej substancji, z uwzględnieniem ust. 3.

3. Przepis ust. 2 nie ma zastosowania przy ustalaniu zawartości dwutlenku siarki oraz kwasu sorbowego w winach.

§ 4.
Do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować:

1) barwiące części roślin jadalnych,

2) części jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,

3) wyciągi z jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,

4) destylaty z owoców jadalnych świeżych lub poddanych procesowi fermentacji,

5) kondensaty naturalnych substancji aromatycznych owocowych, uzyskanych ze świeżych jadalnych owoców, miazgi lub wytłoków.

§ 5.
1. Zawartości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach oraz w substancjach dodatkowych dozwolonych nie mogą przekraczać ilości, o których mowa w § 1 pkt 4.

2. Zawartości zanieczyszczeń należy utrzymać na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji.

§ 6.
[5] (skreślony).
§ 7.
[6] (skreślony).
§ 8.
Tracą moc:

1) zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach (Monitor Polski Nr 22, poz. 233),

2) § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476 i z 1997 r. Nr 43, poz. 273).

§ 9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 90 dni od dnia ogłoszenia.
Załącznik 1. [WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG NUMERYCZNEGO SYSTEMU OZNACZEŃ UNII EUROPEJSKIEJ]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 27 grudnia 2000 r. (poz. 72)

Załącznik 1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH 1) DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG NUMERYCZNEGO SYSTEMU OZNACZEŃ UNII EUROPEJSKIEJ

Wyświetl załącznik

Załącznik 2. [WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH]

Załącznik 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

Wyświetl załącznik

Załącznik 2a. [Załącznik nr 2aWYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI]

Załącznik nr 2a

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

 

Lp.

Substancja dodatkowa

Nazwa środka spożywczego

Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego

1

Witamina A

Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%)

900 µg
(3000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

900 µg
(3000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem

900 µg
(3000 j.m.)*

2

Witamina D3

Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%)

7,5 µg
(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

7,5 µg
(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem

7,5 µg
(300 j.m.)**

3

Jodek potasu Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana

2,3 mg***

 

* 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod – wartość średnia

 

4

Witamina A

Oleje roślinne jadalne

900 µg
(3000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu*

40 µg
(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu*

40 µg
(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku

1500 µg
(5000 j.m.)

5

Witamina D3

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu*

0,5 µg
(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu*

0,5 µg
(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku

12,5 µg
(500 j.m.)

 

6

Witamina E

Oleje roślinne jadalne

50 mg

Margaryny

30 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

8 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

5 mg

7

Witamina C

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

60 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

60 mg

Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego

100 mg

Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego

100 mg

Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego

100 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

50 mg

8

Tiamina
(witamina B1)

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,7 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1,4 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,4 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,4 mg

9

Ryboflawina (witamina B2)

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,8 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1,6 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,5 mg

10

Niacyna
(witamina PP)

Mąka i inne przetwory zbożowe

9 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

18 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

5 mg

11

Witamina B12

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,5 µg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1 µg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,3 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,3 µg

12

Pantotenian wapnia

Zbożowe produkty śniadaniowe

6 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

2 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

2 mg

 

13

Kwas foliowy

Mąka i inne przetwory zbożowe

100 µg

Zbożowe produkty śniadaniowe

200 µg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

100 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

100 µg

14

Witamina B6

Mąka i inne przetwory zbożowe

1,0 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

2,0 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,5 mg

15

Biotyna

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,05 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,05 µg

16

Prowitamina A
(β-karoten)

Soki i nektary owocowe

2 mg

Soki warzywne

3 mg

Napoje z udziałem soków owocowych

2 mg

17

Węglan wapnia

Mąka i inne przetwory zbożowe

120 mg

Wyroby ciastkarskie

160 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

90 mg

18

Mleczan wapnia

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

90 mg

19

Siarczan żelazawy

Mąka i inne przetwory zbożowe

3 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

14 mg

 

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

Załącznik 3. [WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT I DZIECI W WIEKU DO 3 LAT]

Załącznik 3

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT I DZIECI W WIEKU DO 3 LAT

Wyświetl załącznik

Załącznik 4. [WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH I UŻYWKACH ORAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH]

Załącznik 4

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH I UŻYWKACH ORAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH

Wyświetl załącznik

[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 40, poz. 464). Zmiana weszła w życie 7 maja 2001 r.

[2] Załącznik nr 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 40, poz. 464). Zmiana weszła w życie 7 maja 2001 r.

[3] § 1 pkt 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 40, poz. 464). Zmiana weszła w życie 7 maja 2001 r.

[4] Załącznik nr 2a dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 40, poz. 464). Zmiana weszła w życie 7 maja 2001 r.

[5] § 6 skreślony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 40, poz. 464). Zmiana weszła w życie 7 maja 2001 r.

[6] § 6 skreślony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 27 kwietnia 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 40, poz. 464). Zmiana weszła w życie 7 maja 2001 r.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA