REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 223 poz. 1879

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 13 grudnia 2002 r.

w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 32 pkt 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ilekroć w niniejszym rozporządzeniu jest mowa o:

1) „sprzedaży bezpośredniej" – rozumie się przez to oferowanie towarów, ich przechowywanie z zamiarem dokonania sprzedaży podmiotowi nabywającemu je w celach niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej (konsumentowi), dokonywane przez producenta z pominięciem pośredników;

2) „miejscu sprzedaży bezpośredniej" – rozumie się przez to punkt sprzedaży przylegający bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych lub położony na terenie gospodarstwa.

§ 2.
1. W miejscu sprzedaży bezpośredniej powinny znajdować się:

1) urządzenia kanalizacyjne;

2) gładkie, nienasiąkliwe i łatwo zmywalne podłogi, powierzchnie ścian i sufitów oraz posadzka umożliwiająca skuteczne odprowadzanie ścieków;

3) gładkie, łatwo zmywalne drzwi, zabezpieczające przed dostępem owadów i gryzoni;

4) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna;

5) oświetlenie naturalne lub sztuczne z osłonami o konstrukcji umożliwiającej ich łatwe czyszczenie i mycie;

6) umywalki i urządzenia służące do mycia i odkażania;

7) szatnie lub wydzielone miejsce na odzież osobistą oraz odzież i obuwie robocze.

2. W miejscu sprzedaży bezpośredniej, w którym znajdują się okna, zabezpiecza się je przed dostępem owadów i gryzoni.

§ 3.
1. Miejsce sprzedaży bezpośredniej:

1) powinno być utrzymane w czystości;

2) nie może służyć do wykonywania działalności niezwiązanej ze sprzedażą bezpośrednią.

2. Pomieszczenia miejsca sprzedaży bezpośredniej znajdujące się w budynku mieszkalnym lub budynku o innym przeznaczeniu powinny być trwale oddzielone od pomieszczeń nienależących do tego miejsca.

3. Do miejsca sprzedaży bezpośredniej zapewnia się dostęp konsumentom.

§ 4.
1. W miejscu sprzedaży bezpośredniej zapewnia się:

1) odpowiednią do potrzeb ilość wody przeznaczonej do celów spożywczych i gospodarczych;

2) usytuowanie pomieszczeń oraz urządzeń w taki sposób, aby zapobiegać w procesie produkcji i sprzedaży mieszaniu się surowców i wyrobów gotowych;

3) rozplanowanie pomieszczeń produkcyjnych zgodne z technologią produkcji towaru.

2. Urządzenia i sprzęt do prowadzenia sprzedaży bezpośredniej utrzymuje się w należytym stanie technicznym i sanitarnym.

3. Odpady:

1) przechowuje się w szczelnych pojemnikach;

2) jeżeli nie są usuwane na bieżąco, przechowuje się je w pomieszczeniu chłodzonym;

3) nie powinny powodować zanieczyszczania towarów.

4. Czyszczenie, mycie i odkażanie pojemników na odpady nie może powodować zanieczyszczania towarów.

§ 5.
1. W miejscu sprzedaży bezpośredniej znajdują się pojemniki na surowce oraz półprodukty i wyroby gotowe opakowane i nieopakowane.

2. Miejsce, o którym mowa w ust. 1, wyposaża się w termometry oraz urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej towarów.

§ 6.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej znajduje się łatwo dostępna i odpowiednio wyposażona apteczka pierwszej pomocy medycznej.
§ 7.
1. Osoba, której praca wymaga stykania się z towarami, powinna używać czystej, w jasnym kolorze odzieży roboczej, obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.

2. Odzież roboczą zmienia się codziennie lub po jej zabrudzeniu.

3. Osoba, o której mowa w ust. 1:

1) powinna myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy;

2) nie może podczas pracy nosić biżuterii oraz zegarków;

3) skaleczenia lub otarcia rąk powinna zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.

4. Palenie tytoniu, żucie tytoniu i gumy, jedzenie i picie jest dozwolone tylko w miejscach wyznaczonych.

§ 8.
Czyszczenie, mycie i odkażanie pomieszczeń produkcyjnych, maszyn, urządzeń oraz sprzętu przeprowadza się niezwłocznie po zakończeniu pracy.
§ 9.
1. Opakowania powinny spełniać wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

2. Materiały do pakowania:

1) nie mogą powodować zmian organoleptycznych w towarach;

2) nie mogą powodować przenikania do towarów substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi;

3) powinny być wytrzymałe i zabezpieczać towary przed zanieczyszczeniem.

§ 10.
Towary łatwo psujące się oraz te, dla których producent określił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, przechowuje się w urządzeniach chłodniczych.
§ 11.
Towary przechowuje się, w zależności od ich właściwości, w odpowiednich pojemnikach na regałach, podkładach, na hakach, w oddaleniu od ścian i sufitów.
§ 12.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2002-12-21
  • Data wejścia w życie: 2003-01-01
  • Data obowiązywania: 2003-01-01
  • Dokument traci ważność: 2004-03-29
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA