REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 227 poz. 1894

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI1)

z dnia 17 grudnia 2002 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§ 3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§ 4.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 5.
1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0910, 2001, 2005, 2007 oraz 2104, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności dokonania zgłoszenia do procedury dopuszczenia do obrotu.

2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405, dla której wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.

3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.

§ 6.
W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentu taryfowego jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) l kwartał –25%;

2) II kwartał – 25%;

3) lII kwartał –25%;

4) IV kwartał – 25%.

§ 7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

Minister Gospodarki: J. Piechota

 

 

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 17 grudnia 2002 r. (poz. 1894)

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094201

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

500

350 EUR/t

 

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

 

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczajacej 2,5 kg

0

 

 

 

 

 

 

 

 

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczajacej 2,5 kg

0

 

 

 

 

 

 

 

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

0

 

 

094202

0405

Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:

 

700

350 EUR/t

 

 

 

 

0405 10

– Masło:

 

 

 

 

 

– – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy.

 

 

 

 

 

– – – Masło naturalne:

 

 

 

 

0405 10 11 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

0

 

 

 

0405 10 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

0405 10 30 0

– – – Masło odtwarzane

0

 

 

 

0405 10 50 0

– – – Masło z serwatki

0

 

 

 

0405 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

0405 20

– Produkty mleczarskie do smarowania:

 

 

 

 

0405 20 10 0

– – O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy

0

 

 

 

0405 20 30 0

– – O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masy

0

 

 

 

0405 20 90 0

– – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy

0

 

 

 

0405 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

0405 90 10 0

– – O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

0

 

 

 

 

 

0405 90 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

0406

Sery i twarogi:

 

 

350 EUR/t

 

0406 10

– Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

 

 

 

094203

0406 10 80 0

– – Pozostały

0

200

 

 

0406 90

– Pozostałe sery:

 

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

 

 

 

 

 

– – – – – – Nieprzekraczającej 47% masy:

 

 

 

094204

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

0

200

 

094205

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

0

400

 

094206

0409 00 00 0

Miód naturalny

0

5

100 EUR/t

094207

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

660

50 EUR/t

 

0811 10

– Truskawki i poziomki:

 

 

 

 

 

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

0811 10 11 0

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy

0

 

 

 

0811 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0811 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

0811 20

– Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:

 

 

 

 

 

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

 

 

0811 20 11 0

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy

0

 

 

 

0811 20 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

0811 20 31 0

– – – Maliny

0

 

 

 

0811 20 39 0

– – – Czarne porzeczki

0

 

 

 

0811 20 51 0

– – – Czerwone porzeczki

0

 

 

 

0811 20 59 0

– – – Jeżyny i morwy

0

 

 

 

0811 20 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0811 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

 

 

 

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:

 

 

 

 

0811 90 11 0

– – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

 

 

 

0811 90 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

0811 90 31 0

– – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

 

 

 

0811 90 39 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

0811 90 50 0

– – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0

 

 

 

0811 90 70 0

– – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium

0

 

 

 

 

– – – Wiśnie i czereśnie:

 

 

 

 

0811 90 75 0

– – – – Wiśnie (Prunus cerasus)

0

 

 

 

0811 90 80 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

0811 90 85 0

– – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

 

 

 

0811 90 95 0

– – – Pozostałe

0

 

 

094208

0901

Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:

 

400

200 EUR/t

 

 

– Kawa, palona:

 

 

 

 

0901 21 00 0

– – Niepozbawiona kofeiny

0

 

 

 

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:

 

 

 

 

 

 

091209

0910 50 00 0

–Curry

0

5

 

 

 

– Pozostałe przyprawy korzenne:

 

 

 

 

0910 91

– – Mieszanki wymienione w uwadze 1 (b) do niniejszego działu:

 

 

 

091210

0910 91 90 0

– – – Rozgniatane lub mielone

0

5

 

094211

1107

Słód, nawet palony:

 

800

30EUR/t

 

1107 10

– Niepalony:

 

 

 

 

 

– – Z pszenicy:

 

 

 

 

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

3,2
+maksimum
0,09 EUR/kg
0,08 EUR/kg

 

 

 

1107 10 19 0

– – – Pozostały

 

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

3,2
+maksimum
0,09 EUR/kg
0,08 EUR/kg

 

 

 

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

1107 20 00 0

– Palony

0,09 EUR/kg

 

 

094212

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:

 

200

200 EUR/t

 

 

– Pozostałe:

 

 

 

 

1601 00 99 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

 

 

200 EUR/t

 

 

– Z wieprzowiny:

 

 

 

094213

1602 49

– – Pozostałe, włącznie z mieszankami:

 

125

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

 

– – Zwierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

 

 

 

 

1602 49 11 0

– – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek

0

 

 

 

1602 49 13 0

– – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

 

 

 

1602 49 15 0

– – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

 

 

 

1602 49 19 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

1602 49 30 0

– – – – Zwierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

 

 

 

1602 49 50 0

– – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

 

 

 

1602 49 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

094214

1602 50

– Z wołowiny:

 

125

 

 

1602 50 10 0

– – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

0

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – W opakowaniach hermetycznych:

 

 

 

 

1602 50 31 0

– – – – Wołowina peklowana („corned beef”)

0

 

 

 

1602 50 39 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

1602 50 80 0

– – – Pozostałe

0

 

 

094215

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

 

8

30 EUR/t

 

 

– Pozostały:

 

 

 

 

1701 91 00 0

– – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące

0

 

 

094216

1704

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:

 

10

100 EUR/t

 

1704 10

– Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:

 

 

 

 

 

– – Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

 

 

 

 

1704 10 11 0

– – – Guma w paskach

0

 

 

 

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

 

 

100 EUR/t

 

 

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

 

 

 

 

1806 32

– – Bez nadzienia:

 

 

 

094217

1806 32 90 0

– – – Pozostałe

0

200

 

 

1806 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – Czekolada i produkty czekoladowe:

 

 

 

 

 

– – – Czekolady, nawet z nadzieniem:

 

 

 

094218

1806 90 19 0

– – – – Pozostałe

0

200

 

094219

1806 90 50 0

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

0

100

 

094220

1806 90 90 0

– – Pozostałe

9 + 0,2 DCC

25

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

 

 

200 EUR/t

 

1901 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – Ekstrakt słodowy:

 

 

 

094221

1901 90 19 0

– – – Pozostałe

0

30

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1901 90 99

– – – Pozostałe:

 

 

 

094222

1901 90 99 9

– – – – Pozostałe

0

100

 

 

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

 

 

100 EUR/t

094223

1905 10 00 0

– Chleb chrupki

7

20

 

 

 

– Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

 

 

 

 

1905 31

– – Słodkie herbatniki (biskwity):

 

 

 

 

 

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

 

 

 

094224

1905 31 19 0

– – – – Pozostałe

0

20
(łącznie z pozycją 1905 32
19 0)

 

 

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

094225

1905 31 30 0

– – – – Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka

0

15

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

094226

1905 31 99 0

– – – – – Pozostałe

0

30

 

 

1905 32

– – Wafle i opłatki:

 

 

 

 

 

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

 

 

 

094224

1905 32 19 0

– – – – Pozostałe

0

20 (łącznie z pozycją 1905 31
19 0)

 

 

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

 

 

 

091227

2001 10 00 0

– Ogórki i korniszony

0

50

 

 

2001 90

– Pozostałe:

 

 

 

091228

2001 90 96 0

– – Pozostałe

0

20

 

091229

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

 

15

 

 

2005 10 00 0

– Warzywa homogenizowane

0

 

 

 

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

 

 

 

 

2007 10

– Przetwory homogenizowane:

 

 

 

091230

2007 10 10 0

– – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy

0

10

 

 

 

– Pozostałe:

 

 

 

 

2007 99

– – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

091231

2007 99 39 0

– – – – Pozostałe

0

15

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

 

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale nieprzekraczającej 30% masy:

 

 

 

091232

2007 99 58 0

– – – – Pozostałe

7

7

 

094233

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

 

150

200 EUR/t

 

 

– Sok jabłkowy:

 

 

 

 

2009 71

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:

 

 

 

 

 

– – – Pozostały:

 

 

 

 

2009 71 99 0

– – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

 

2009 79

– – Pozostały:

 

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

 

2009 79 19 0

– – – – Pozostały

0

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostały:

 

 

 

 

2009 79 99 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

 

2009 80

– Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa:

 

 

 

 

 

– – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

 

 

– – – Sok z gruszek:

 

 

 

 

2009 80 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

2009 80 38 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

094234

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:

 

75

200 EUR/t

 

2102 30 00 0

– Gotowe proszki do pieczenia

0

 

 

094235

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:

 

115

200 EUR/t

 

2103 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

2103 90 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:

 

 

 

 

2104 10

– Zupy i buliony i przetwory z nich:

 

 

 

091236

2104 10 90 0

– – Pozostałe

0

100

 

091237

2104 20 00 0

– Złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0

30

 

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA