REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 27 poz. 234

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 18 grudnia 2002 r.

w sprawie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 41 ust. 6 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa:

1) warunki i zakres przeprowadzania granicznej kontroli sanitarnej jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności oraz przydatności do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu;

2) wskazania dotyczące częstotliwości wykonywania badań laboratoryjnych i rodzaje badań laboratoryjnych artykułów, o których mowa w pkt 1;

3) wzory świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej artykułów, o których mowa w pkt 1, oraz świadectwa o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu.

§ 2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) „ustawie” – oznacza to ustawę z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;

2) „partii środka spożywczego” – oznacza to określoną ilość środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagających w przetwarzaniu lub innego składnika żywności pochodzących z tego samego źródła oraz przechowywanych i przewożonych w tych samych warunkach i w tym samym czasie;

3) „importerze” – oznacza to osobę fizyczną i prawną oraz jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej, a także osobę krajową, w rozumieniu ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572), wprowadzającą partię środka spożywczego na polski obszar celny.

§ 3.
Importer jest zobowiązany zawiadomić na piśmie właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o przywozie partii środka spożywczego z zagranicy nie później niż 48 godzin przed jego przywozem, a następnie potwierdzić jego nadejście.
§ 4.
Graniczna kontrola sanitarna obejmuje w szczególności:

1) ocenę dokumentacji dotyczącej kontrolowanej partii środka spożywczego:

a) określającej identyfikację i wielkość partii oraz pochodzenie środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagającej w przetwarzaniu lub innego składnika żywności, w szczególności nazwę i skład surowcowy, a także nazwę producenta i jego adres,

b) potwierdzającej, że środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa, substancja pomagająca w przetwarzaniu lub inny składnik żywności spełniają określone wymagania jakości zdrowotnej obowiązujące w kraju producenta i są przeznaczone do spożycia przez ludzi,

c) zawierającej deklarację producenta dotyczącą:

– zanieczyszczeń chemicznych,

– zanieczyszczeń biologicznych,

– skażeń promieniotwórczych – w przypadku uzasadnionego podejrzenia,

d) zawierającej popartą wynikami badań deklarację producenta informującą, czy dany środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa lub inny składnik żywności pochodzą z genetycznej modyfikacji – w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub zawierającą składniki pochodzące z organizmów genetycznie zmodyfikowanych;

2) ustalenie, czy w czasie transportu nie wystąpiły okoliczności mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu;

3) dokonanie oględzin środka spożywczego, a w przypadku konieczności badań laboratoryjnych, pobranie próbek do badań laboratoryjnych.

§ 5.
Oględziny partii środka spożywczego obejmują:

1) ocenę stanu opakowań jednostkowych i transportowych (rodzaj, odkształcenia, uszkodzenia, szczelność, czystość);

2) ocenę oznakowania partii kodami i innymi znakami identyfikacyjnymi na opakowaniach;

3) ocenę organoleptyczną;

4) ocenę w kierunku zanieczyszczeń biologicznych i innych.

§ 6.
1. Badania laboratoryjne partii środka spożywczego obejmują:

1) ocenę stanu opakowań bezpośrednich oraz oznakowanie;

2) ocenę organoleptyczną środków spożywczych;

3) badania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne.

2. Wskazania dotyczące częstotliwości oraz rodzaju wykonywanych badań laboratoryjnych, o których mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

§ 7.
Badania laboratoryjne, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 3, stosownie do rodzaju środka spożywczego, jego pochodzenia i przeznaczenia, przeprowadza się w kierunku:

1) zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych biologicznych;

2) zawartości substancji dodatkowych dozwolonych (rodzaju i ilości);

3) zanieczyszczeń chemicznych;

4) skażeń promieniotwórczych;

5) poziomu mikotoksyn;

6) składu środka spożywczego, a w szczególności zgodności z deklaracją producenta;

7) napromieniowania żywności;

8) obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych albo ich fragmentów;

9) innych parametrów jakości zdrowotnej.

§ 8.
1. Wzór świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

2. Wzór świadectwa o przydatności do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

3. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 i 2, sporządzane są w trzech egzemplarzach; dwa egzemplarze wydawane są podmiotowi zgłaszającemu partię środka spożywczego do granicznej kontroli sanitarnej, a jeden egzemplarz pozostaje u przeprowadzającego kontrolę państwowego inspektora sanitarnego.

4. Kopie świadectw dalszym odbiorcom krajowym sporządza i potwierdza za zgodność z otrzymanym oryginałem podmiot zgłaszający partię środka spożywczego do kontroli.

§ 9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: M. Łapiński

 

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

Załącznik 1. [WSKAZANIA DOTYCZĄCE CZĘSTOTLIWOŚCI ORAZ RODZAJU WYKONYWANYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
 z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 234)

Załącznik nr 1

WSKAZANIA DOTYCZĄCE CZĘSTOTLIWOŚCI ORAZ RODZAJU WYKONYWANYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH

Lp.

Grupa

Częstotliwość badań laboratoryjnych

Rodzaje badań

1.

Grupa I (niskiego ryzyka): środki spożywcze o deklarowanej jakości zdrowotnej lub substancje pomagające w przetwarzaniu o deklarowanej przydatności do produkcji, potwierdzonej okazaniem certyfikatów wydanych przez laboratoria akredytowane i referencyjne

co najmniej raz w roku

1) w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów)

2) organoleptyczne

3) w kierunku zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych

4) w kierunku poziomu skażeń promieniotwórczych

– w zależności od rodzaju badanego produktu

2.

Grupa II (średniego ryzyka): pozostałe środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, niezakwalifikowane do grup I i III

każdorazowo w przypadku powzięcia, w wyniku dokonanych oględzin, uzasadnionego podejrzenia do jakości zdrowotnej badanego środka spożywczego lub substancji pomagającej w przetwarzaniu – nie rzadziej niż raz w roku

1) w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów)

2) organoleptyczne

3) w kierunku zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych

4) w kierunku poziomu skażeń promieniotwórczych

– w zależności od rodzaju badanego produktu

3.

Grupa III (wysokiego ryzyka):

każda partia środka spożywczego

1) pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów)

1) preparaty do żywienia niemowląt i środki spożywcze przeznaczone dla małych dzieci

2) środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, które wykazały niewłaściwą jakość zdrowotną lub skład odbiegający od zadeklarowanego podczas poprzedniego badania

2) organoleptyczne

3) pod kątem zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych

4) pod kątem poziomu skażeń promieniotwórczych

3) środki spożywcze utrwalane przez napromienianie

5) pod kątem poziomu napromieniowania

4) nowa żywność

6) na obecność organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz identyfikację modyfikacji genetycznej

– w zależności od rodzaju badanego produktu

 

Załącznik 2.

Załącznik nr 2

 infoRgrafika

Załącznik 3.

Załącznik nr 3

 infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-17
  • Data wejścia w życie: 2003-03-04
  • Data obowiązywania: 2003-03-04
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA