REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 35 poz. 310

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 7 lutego 2003 r.

w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: M. Balicki

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

Załącznik 1. [WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 7 lutego 2003 r. (poz. 310)

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratoria referencyjne

Adres

Przedmiot badań

Kierunek badań

1

2

3

4

1. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

– zawartość tłuszczów,

 

– skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans,

Samodzielna Pracownia Technologii Żywności i Żywienia

 

 

– związki aromatyczne

 

Produkty i przetwory zbożowe

– mikotoksyny z grupy trichotecenów*

2. Instytut Żywności i Żywienia

Zakład Higieny Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

Zawartość:

 

– słodzików, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna**,

 

 

– kwasu benzoesowego**,

 

 

– kofeiny**,

 

 

– cholesterolu i steroli roślinnych

 

Sól kuchenna

– zawartość jodu**

3. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność, w tym suplementy diety

Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:

Zakład Wartości Odżywczych Żywności

 

 

– białka i jego składu aminokwasowego, wartości odżywczej białka,

 

 

 

– błonnika pokarmowego,

 

 

 

– popiołu,

 

 

 

– składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, sód, potas),

 

 

 

– witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna),

 

 

 

– witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, E) do celów określenia wartości odżywczej

4. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

Termotolerancyjne szczepy Campylobacter

Samodzielna Pracownia Mikrobiologii

 

Żywność

Bakterie probiotyczne*

5. Państwowy Zakład Higieny

ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa

Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Azotany i azotyny

Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)

 

1

2

3

4

 

 

Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy

Aflatoksyny B1; B1 + B2 + G1 + G2

 

 

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Aflatoksyna M1

 

 

Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo

Ochratoksyna A

 

 

Sok jabłkowy i przetwory z jabłek

Patulina

 

 

Żywność

Syntetyczne barwniki***

 

 

Ryby i przetwory z ryb z obrotu

Histamina

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Oznaczanie liczby Escherichia coli

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Escherichia coli 0:157

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne

Oznaczanie liczby Clostridium perfringens

 

1

2

3

4

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

 

 

Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

6. Państwowy Zakład Higieny

Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej

ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

– z grupy insektycydów chloroorganicznych: DDT – izomery i metabolity, HCH – izomery, aidrin, dieldrin, metoksychlor

 

 

Owoce, warzywa, ziarno zbóż

Pozostałości pestycydów:

– endosulfan

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

 

 

– insektycydy z grupy syntetycznych pyretroidów: permetryna, cypermetryna, deltametryna, fenwalerat, bifentryna

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

 

 

– fungicydy z grupy benomylu: benomyl, karbendazym, tio-fanat metylu

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

 

 

– tiabendazol

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego

Pozostałości pestycydów:

 

 

– bromek metylu

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

 

 

– insektycydy fosforoorganiczne i karbaminiany

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

 

 

– pozostałe pestycydy, należące do różnych grup chemicznych

 

 

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Inne chemiczne zanieczyszczenia:

 

 

– heksachlorobenzen (HCB)

 

 

– polichlorowane bifenyle (PCB)

 

Objaśnienia:

* Badanie dostępne od 01.05.2004 r.

** Badanie dostępne od 01.06.2003 r.

*** Badanie dostępne od 01.01.2004 r.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-28
  • Data wejścia w życie: 2003-03-15
  • Data obowiązywania: 2003-03-15
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA