REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 40 poz. 367
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 lutego 2004 r.
w sprawie próbek do oceny tożsamości odmianowej
Na podstawie art. 40 ust. 5 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299) zarządza się, co następuje:
1) wielkość i terminy przesyłania próbek do oceny tożsamości odmianowej;
2) sposób pakowania i oznakowania próbek do oceny tożsamości odmianowej;
3) zakres i terminy przekazywania informacji Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa o próbkach przyjętych do oceny tożsamości odmianowej.
1) dla roślin rolniczych:
a) zbóż jarych, roślin strączkowych, roślin motylkowatych drobnonasiennych, traw oraz pozostałych roślin jarych – do dnia 10 marca,
b) rzepaku ozimego, życicy wielokwiatowej – do dnia 15 sierpnia,
c) jęczmienia ozimego – do dnia 25 sierpnia,
d) pozostałych gatunków zbóż ozimych oraz wyki kosmatej – do dnia 15 września;
2) dla roślin warzywnych:
a) warzyw dyniowatych – do dnia 15 kwietnia,
b) cebuli – odmian zimujących – do dnia 31 lipca,
c) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w polu – do dnia 28 lutego,
d) sałaty do uprawy w szklarni – do dnia 15 września,
e) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w szklarni – do dnia 15 grudnia,
f) sałaty do uprawy w tunelu foliowym – do dnia 31 stycznia,
g) pozostałych gatunków warzyw do uprawy w tunelu foliowym – do dnia 28 lutego.
1) zapakowane w płócienne woreczki;
2) zaplombowane plombami urzędowymi;
3) zaopatrzone w dwie etykiety, z których jedna jest umieszczana na zewnątrz, a druga wewnątrz opakowania.
2. Etykiety, o których mowa w ust. 1, zawierają następujące informacje:
1) nazwę gatunku w języku polskim i po łacinie;
2) nazwę odmiany;
3) stopień kwalifikacji;
4) zdolność kiełkowania nasion;
5) numer partii, z której pobrano próbkę do oceny, oraz numer partii, z której wytworzono daną partię nasion;
6) imię, nazwisko i adres miejsca zamieszkania albo nazwę i adres siedziby właściciela partii nasion;
7) napisy:
a) „ocena tożsamości odmianowej” lub symbol „OT”,
b) „OECD” – w przypadku partii kwalifikowanych według systemu OECD,
c) „system krajowy” – w przypadku partii kwalifikowanych w systemie krajowym,
d) „import” – w przypadku próbek pochodzących z importu.
3. Oprócz informacji wymienionych w ust. 2 na etykietach podaje się:
1) w przypadku próbek zawierających nasiona roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i włóknistych – masę tysiąca nasion;
2) w przypadku próbek pochodzących z importu – imię, nazwisko i adres miejsca zamieszkania albo nazwę i adres siedziby hodowcy odmiany.
1) protokół pobrania próbki z dokładnym oznaczeniem jej pochodzenia;
2) kopię świadectwa o uznaniu materiału siewnego po ocenie laboratoryjnej.
1) wykaz próbek przyjętych do oceny tożsamości odmianowej poddanych badaniu – w terminie czternastu dni od dnia zakończenia siewów dla danego gatunku roślin;
2) informacje o zaobserwowanych wadach w badanych próbkach przyjętych do oceny tożsamości odmianowej w stosunku do odmiany wzorcowej – na każdym etapie dokonywania oceny tożsamości odmianowej;
3) informacje o stwierdzonych wadach w badanych próbkach przyjętych do oceny tożsamości odmianowej – niezwłocznie po zakończeniu oceny tożsamości odmianowej dla danego gatunku roślin.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|   
  |  
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 z dnia 13 lutego 2004 r. (poz. 367)
WIELKOŚĆ PRÓBEK DO OCENY TOŻSAMOŚCI ODMIANOWEJ DLA POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW ROŚLIN ROLNICZYCH I WARZYWNYCH
|   Lp.  |    Nazwa polska  |    Nazwa łacińska  |    Masa próbki do oceny tożsamości w gramach  |  
|   1  |    2  |    3  |    4  |  
|   ROŚLINY ZBOŻOWE  |  |||
|   1  |    Jęczmień  |    Hordeum vulgare L.  |    2 000  |  
|   2  |     Kukurydza (z wyłączeniem  |       |       |  
|   3  |     Mieszańce sorga zwyczajnego  |       |       |  
|   4  |    Mozga kanaryjska (Kanar)  |    Phalaris canariensis L.  |    500  |  
|   5  |    Owies  |    Avena sativa L.  |    2 000  |  
|   6  |    Pszenica orkisz  |    Triticum spelta L.  |    2 000  |  
|   7  |    Pszenica twarda  |    Triticum durum Desf.  |    2 000  |  
|   8  |    Pszenica zwyczajna  |    Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.  |    2 000  |  
|   9  |    Pszenżyto  |    x Triticosecale Wittm.  |    2 000  |  
|   10  |    Ryż  |    Oryza sativa L.  |    2 000  |  
|   11  |    Sorgo zwyczajne  |    Sorghum bicolor (L.) Moench  |    500  |  
|   12  |    Trawa sudańska  |    Sorghum sudanense (Piper) Stapf.  |    500  |  
|   13  |    Żyto  |    Secale cereale L.  |    2 000  |  
|   ROŚLINY OLEISTE I WŁÓKNISTE  |  |||
|   1  |    Bawełna  |    Gossypium spp.  |    500  |  
|   2  |    Gorczyca biała  |    Sinapis alba L.  |    1 000  |  
|   3  |    Gorczyca czarna  |    Brassica nigra (L.) Koch  |    1 000  |  
|   4  |    Gorczyca sarepska  |    Brassica juncea (L.) Czernj. et Cosson  |    1 000  |  
|   1  |    2  |    3  |    4  |  
|   5  |    Kminek zwyczajny  |    Carum carvi L.  |    500  |  
|   6  |    Konopie  |    Cannabis sativa L.  |    1 000  |  
|   7  |     Krokosz barwierski  |       |       |  
|   8  |    Len zwyczajny  |    Linum usitatissimum L.  |    1 000  |  
|   9  |    Mak  |    Papaver somniferum L.  |    200  |  
|   10  |    Orzech ziemny  |    Arachis hypogaea L.  |    1 000  |  
|   11  |    Rzepak  |    Brassica napus L. (partim)  |    1 000  |  
|   12  |    Rzepik  |    Brassica rapa L. var silvestris (Lam.) Briggs  |    1 000  |  
|   13  |    Słonecznik  |    Helianthus annuus L.  |    250  |  
|   14  |    Soja zwyczajna  |    Głycine max (L.) Merrill  |    2 000  |  
|   ROŚLINY PASTEWNE – STRĄCZKOWE  |  |||
|   1  |    Bobik  |    Vicia faba L. (partim)  |    3 000  |  
|   2  |    Groch siewny  |    Pisum sativum L. (partim)  |    2 000  |  
|   3  |    Łubin biały  |    Lupinus albus L.  |    2 000  |  
|   4  |    Łubin wąskolistny  |    Lupinus angustifolius L.  |    2 000  |  
|   5  |    Łubin żółty  |    Lupinus luteus L.  |    2 000  |  
|   6  |    Wyka kosmata  |    Vicia yillosa Roth  |    2 000  |  
|   7  |    Wyka pannońska  |    Vicia pannonica Crantz  |    2 000  |  
|   8  |    Wyka siewna  |    Vicia sativa L.  |    2 000  |  
|   ROŚLINY PASTEWNE – MOTYLKOWATE DROBNONASIENNE  |  |||
|   1  |    Esparceta siewna  |    Onobrychis viciifolia Scop  |    500  |  
|   2  |    Komonica zwyczajna  |    Lotus corniculatus L.  |    300  |  
|   3  |     Koniczyna egipska  |       |       |  
|   4  |    Koniczyna biała  |    Trifolium repens L.  |    300  |  
|   5  |     Koniczyna łąkowa  |       |       |  
|   6  |     Koniczyna krwistoczerwona  |       |       |  
|   7  |    Koniczyna perska  |    Trifolium resupinatum L.  |    300  |  
|   8  |     Koniczyna białoróżowa  |       |       |  
|   9  |     Kozieradka pospolita  |       |       |  
|   10  |    Lucerna chmielowa  |    Medicago lupulina L.  |    300  |  
|   11  |    Lucerna mieszańcowa  |    Medicago x varia T. Martyn  |    300  |  
|   12  |    Lucerna siewna  |    Medicago sativa L.  |    300  |  
|   13  |    Siekiernica włoska  |    Hedysarum coronarium L.  |    500  |  
|   1  |    2  |    3  |    4  |  
|   ROŚLINY PASTEWNE – TRAWY GAZONOWE I PASTEWNE  |  |||
|   1  |    Cynodon palczasty  |    Cynodon dactylon (L.) Pers.  |    500  |  
|   2  |    Festulolium  |    x Festulolium  |    300  |  
|   3  |    Konietlica łąkowa  |    Trisetum flavescens (L.) P. Beauv.  |    300  |  
|   4  |    Kostrzewa czerwona  |    Festuca rubra L.  |    300  |  
|   5  |    Kostrzewa łąkowa  |    Festuca pratensis Hudson  |    300  |  
|   6  |    Kostrzewa owcza  |    Festuca ovina L.  |    300  |  
|   7  |    Kostrzewa trzcinowa  |    Festuca arundinacea Schreber  |    300  |  
|   8  |    Kupkówka pospolita  |    Dactylis glomerata L.  |    300  |  
|   9  |    Mietlica biaława  |    Agrostis giganthea Roth  |    300  |  
|   10  |    Mietlica pospolita  |    Agrostis capillaris L.  |    300  |  
|   11  |    Mietlica psia  |    Agrostis canina L.  |    300  |  
|   12  |    Mietlica rozłogowa  |    Agrostis stolonifera L.  |    300  |  
|   13  |    Mozga Hardinga  |    Phalaris aquatica L.  |    300  |  
|   14  |     Rajgras wyniosły  |     Arrhenatherum elatius (L.)  |       |  
|   15  |    Stokłosa uniolowata  |    Bromus catharticus Vahl  |    300  |  
|   16  |    Stokłosa alaskańska  |    Bromus sitchensis Trin.  |    300  |  
|   17  |    Tymotka kolankowata  |    Phleum bertolonii DC.  |    300  |  
|   18  |    Tymotka łąkowa  |    Phleum pratense L.  |    300  |  
|   19  |    Wiechlina zwyczajna  |    Poa trivilis L.  |    300  |  
|   20  |    Wiechlina błotna  |    Poa palustris L.  |    300  |  
|   21  |    Wiechlina gajowa  |    Poa nemoralis L.  |    300  |  
|   22  |    Wiechlina łąkowa  |    Poa pratensis L.  |    300  |  
|   23  |    Wiechlina roczna  |    Poa annua L.  |    300  |  
|   24  |    Wyczyniec łąkowy  |    Alopecurus pratensis L.  |    300  |  
|   25  |     Życica mieszańcowa  |       |       |  
|   26  |     Życica trwała  |       |       |  
|   27  |     Życica wielokwiatowa  |       |       |  
|   ROŚLINY PASTEWNE – INNE ROŚLINY ROLNICZE  |  |||
|   1  |    Brukiew pastewna  |    Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.  |    500  |  
|   2  |    Facelia błękitna  |    Phacelia tanacetifolia Benth.  |    300  |  
|   3  |    Kapusta pastewna  |    Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. medullosa Thell. var. viridis L.  |       |  
|   4  |    Rzodkiew oleista  |    Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.  |    300  |  
|   1  |    2  |    3  |    4  |  
|   BURAK  |  |||
|   1  |    Burak cukrowy  |    Beta vulgaris L.  |    500  |  
|   2  |    Burak pastewny  |    Beta vulgaris L.  |    500  |  
|   ROŚLINY WARZYWNE  |  |||
|   1  |    Bób  |    Vicia faba L. (partim)  |    1 000  |  
|   2  |    Brokuł  |     Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.)  |       |  
|   3  |    Burak ćwikłowy  |    Beta vulgaris L. var. vulgaris  |    200  |  
|   4  |    Burak liściowy  |    Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.  |  |
|   5  |    Cebula  |    Allium cepa L.  |    50  |  
|   6  |     Cebula siedmiolatka  |       |       |  
|   7  |    Cykoria  |    Cichorium intybus L. (partim)  |    300  |  
|   8  |    Dynia olbrzymia  |    Cucurbita maxima Duch.  |    500  |  
|   9  |    Dynia zwyczajna  |    Cucurbita pepo L.  |    500  |  
|   10  |    Endywia  |    Cichorium endivia L.  |    300  |  
|   11  |    Fasola wielokwiatowa  |    Phaseolus coccineus L.  |    500  |  
|   12  |    Fasola zwykła  |    Phaseolus vulgaris L.  |    500  |  
|   13  |    Groch siewny łuskowy i cukrowy  |       |       |  
|   14  |    Jarmuż  |     Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.)  |       |  
|   15  |    Kalafior  |     Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.)  |       |  
|   16  |    Kalarepa  |     Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.)  |       |  
|   17  |    Kapusta brukselska  |     Brassica oleracea L. convar. oleracea var.  |       |  
|   18  |    Kapusta głowiasta biała  |     Brassica oleracea L. convar. capitata (L.)  |       |  
|   19  |    Kapusta głowiasta czerwona  |     Brassica oleracea L. convar. capitata (L.)  |       |  
|   20  |    Kapusta pekińska  |    Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.  |    20  |  
|   21  |    Kapusta włoska  |     Brassica oleracea L. convar. capitata (L.)  |       |  
|   22  |    Karczoch hiszpański (Kard)  |    Cynara cardunculus L.  |    100  |  
|   23  |    Kawon (Arbuz)  |    Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai  |    100  |  
|   24  |    Koper włoski (Fenkuł)  |    Foeniculum vulgare Miller  |    100  |  
|   25  |    Marchew jadalna  |    Daucus carota L.  |    100  |  
|   26  |    Melon  |    Cucumis melo L.  |    100  |  
|   27  |    Oberżyna  |    Solanum melongena L.  |    5  |  
|   1  |    2  |    3  |    4  |  
|   28  |    Ogórek  |    Cucumis sativus L.  |     50 (szklar- niowy –  |  
|   29  |    Papryka  |    Capsicum annuum L.  |    5  |  
|   30  |    Pietruszka zwyczajna  |    Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex A. W. Hill  |    100  |  
|   31  |    Pomidor  |    Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw.  |    5  |  
|   32  |    Por  |    Allium porrum L.  |    5  |  
|   33  |    Roszponka warzywna  |    Valerianella locusta (L.) Laterrade  |    20  |  
|   34  |    Rzepa jadalna  |    Brassica rapa L. var. rapa  |    20  |  
|   35  |    Rzodkiew, rzodkiewka  |    Raphanus sativus L.  |    200  |  
|   36  |    Sałata siewna  |    Lactuca sativa L.  |    2  |  
|   37  |    Seler zwyczajny  |    Apium graveolens L.  |    5  |  
|   38  |    Skorzonera (Wężymord)  |    Scorzonera hispanica L.  |    100  |  
|   39  |    Szalotka (Cebula szalotka)  |    Allium ascalonicum L.  |    50  |  
|   40  |    Szpinak  |    Spinacia oleracea L.  |    300  |  
|   41  |    Trybuła ogrodowa  |    Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.  |    50  |  
- Data ogłoszenia: 2004-03-12
 - Data wejścia w życie: 2004-05-01
 - Data obowiązywania: 2004-05-01
 - Dokument traci ważność: 2007-04-19
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
