REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 63 poz. 589
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 25 marca 2004 r.
w sprawie dodatkowych informacji umieszczanych na oznakowaniu środków żywienia zwierząt2)
Na podstawie art. 38 ust. 6 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350 oraz z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020) zarządza się, co następuje:
1) nazwę handlową dodatku paszowego;
2) imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym ten dodatek do obrotu;
3) sposób bezpiecznego stosowania oraz przeciwwskazania i specjalne wymagania dotyczące stosowania dodatku paszowego.
2. Oznakowanie premiksów może zawierać następujące informacje:
1) nazwę handlową dodatków paszowych;
2) numery dodatków paszowych w Rejestrze Wspólnotowym.
1) nazwę handlową dodatków paszowych;
2) numery dodatków paszowych w Rejestrze Wspólnotowym;
3) zawartość:
a) mikroelementów innych niż miedź,
b) witamin innych niż witaminy A, D i E, prowitamin oraz dodatków paszowych o podobnym działaniu
– jeżeli zawartość tych substancji może zostać określona w wyniku badań przeprowadzonych przy użyciu metodyk postępowania analitycznego, określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 44 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt.
2. Oprócz informacji, o których mowa w ust. 1, oznakowanie mieszanek paszowych, w skład których wchodzą dodatki paszowe, może zawierać następujące informacje:
1) w przypadku mikroelementów innych niż miedź:
a) nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w Rejestrze Wspólnotowym,
b) zawartość mikroelementów;
2) w przypadku witamin innych niż witaminy A, D i E, prowitamin oraz dodatków paszowych o podobnym działaniu:
a) nazwę dodatku paszowego zgodnie z wpisem w Rejestrze Wspólnotowym,
b) zawartość substancji czynnej oraz datę upływu okresu trwałości.
1) imię, nazwisko i adres albo nazwę i adres siedziby wytwórcy mieszanki paszowej, jeżeli nie jest on podmiotem wprowadzającym tę mieszankę do obrotu;
2) nazwę państwa, w którym wytworzono mieszankę paszową;
3) cenę mieszanki paszowej;
4) opis lub nazwę handlową mieszanki paszowej;
5) określenie stanu fizycznego mieszanki lub zastosowanego procesu technologicznego;
6) zawartość wody i zanieczyszczeń mineralnych w przypadku niższych ich zawartości, niż określone w § 13 ust. 1 pkt 5 i 6 rozporządzenia, o którym mowa w § 2;
7) datę wytworzenia mieszanki paszowej, podając dzień, miesiąc i rok – w przypadku gdy jest wymagany minimalny okres przechowywania.
1) deklarację wskazującą obecność lub poziom jednego lub kilku materiałów paszowych istotnych dla określenia właściwości tej mieszanki;
2) zawartość minimalną lub maksymalną materiału paszowego wyrażoną w procentach, która jest umieszczona:
a) obok deklaracji, o której mowa w pkt 1;
b) w wykazie materiałów paszowych wchodzących w skład mieszanki paszowej, obok odpowiedniej kategorii materiałów paszowych.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|   
  |  
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego postanowienia:
1) dyrektywy 96/25/EWG z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35 i n.);
2) dyrektywy 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. w sprawie dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1 i n.);
3) dyrektywy 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 6.04.1979, str. 30 i n.);
4) dyrektywy 86/174/EWG z dnia 9 kwietnia 1986 r. w sprawie metod obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu (Dz. Urz. WE L 130 z 16.05.1986, str. 53 i n.).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 z dnia 25 marca 2004 r. (poz. 589)
Załącznik nr 1
METODY OBLICZANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ MIESZANEK PASZOWYCH
l. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu
Wartość energetyczną mieszanek paszowych oblicza się na podstawie procentowej zawartości niektórych składników analitycznych paszy, wyrażonej w megadżulach (MJ) energii metabolicznej (EM) na kilogram mieszanki paszowej, przy skorygowaniu poziomu azotu w następujący sposób:
MJ/kg EM = 0,1551 · % białka ogólnego + 0,3431 · % tłuszczu + 0,1669 · % skrobi + 0,1301 · % całkowitej zawartości cukru (wyrażonego jako sacharoza).
Zakres tolerancji w stosunku do deklarowanych wartości wynosi 0,4 MJ/kg EM.
Wyniki należy podać z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Oznaczanie zawartości:
1) tłuszczu surowego przeprowadza się metodą B,
2) skrobi przeprowadza się metodą polimeryczną
– które są określone w przepisach wydanych na podstawie art. 44 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt.
II. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla przeżuwaczy – system INRA
System jest oparty na energii netto (EN), którą oblicza się z energii metabolicznej (EM), posługując się odpowiednim współczynnikiem wykorzystania K według wzoru:
EN = EM · K
Współczynniki wykorzystania energii metabolicznej (K) z poszczególnych pasz oblicza się następująco:
 
gdzie:
|   Kb  |    – współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach bytowych,  |  
|   Kl  |    – współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) do produkcji mleka (laktacja),  |  
|   Kp  |    – współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach wzrostu i opasu ekstensywnego,  |  
|   Kbp  |    – współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w opasie intensywnym (na byt i produkcję mięsa).  |  
Ostateczny wynik uzyskuje się, zaczynając od oznaczenia energii brutto (EB) w bombie kalorymetrycznej, następnie strawności energii brutto (SEB), oznaczonej na zwierzętach, oraz energii metabolicznej z uwzględnieniem strat w moczu i w postaci metanu. Energię metaboliczną należy wyrażać stosunkiem EM : ES, co oblicza się następująco:
EM/ES = 0,8417 – (9,9 · 10-5 · WS) – (1,96 · 10-4BO) + 0,0221 · PŻ
gdzie:
|   WS  |    – zawartość włókna surowego (g/kg masy organicznej),  |  
|   BO  |    – zawartość białka ogólnego (g/kg masy organicznej),  |  
|   PŻ  |    – poziom żywienia  |  
 
Wykorzystanie energii metabolicznej w procentach bytowych i produkcyjnych zależy od koncentracji (q) energii metabolicznej w paszach, wyrażonej stosunkiem:
Q = EM : EB,
a przy intensywnym opasie również do poziomu produkcji (PP).
 
Za jednostkę miary wartości energetycznej pasz i potrzeb zwierząt przyjmuje się 1 kg ziarna jęczmienia średniej jakości, a w szczególności jego energię netto. Ze względu na różny stopień wykorzystania energii, w zależności od kierunku produkcji zwierząt, wskaźnik ten ma dwie wartości:
– przy produkcji mleka 1 700 kcal EN, tj. 1 JPM,
– przy opasie (produkcja żywca) 1 820 kcal En, tj. 1 JPZ (JPM – jednostka paszowa produkcji mleka, JPŻ – jednostka paszowa produkcji żywca).
III. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla krów mlecznych i młodego bydła w odchowie – system NEL
W przypadku gdy energia metaboliczna (EM) stanowi 57% energii brutto (EB), to 60% energii metabolicznej zawartej w paszy jest wykorzystane na produkcję mleka. Zmiana współczynnika q o jednostkę (maleje lub rośnie) powoduje, że stopień wykorzystania energii metabolicznej na produkcję mleka (kl) wzrasta lub maleje o 0,4%. Zależności te przedstawić można według wzoru:
NEL = 0,6 · (1 + 0,004 · [q – 57] · EM(MJ),
który jest niezbędny do uzyskania wartości MJ-NEL w każdej paszy.
Wartość EM uzyskuje się według wzoru:
EM(MJ) = 0,0312 · g STS + 0,0136 · g SWS + 0,0147 · g (SSO – STS – SWS) + 0,00234 · g BO
gdzie:
|   EM  |    – energia metaboliczna,  |  
|   STS  |    – strawny tłuszcz surowy,  |  
|   SWS  |    – strawne włókno surowe,  |  
|   SSO  |    – strawna substancja organiczna,  |  
|   BO  |    – białko ogólne.  |  
Dla określenia współczynnika metaboliczności energii – q musi być znana obok wartości EM (energii metabolicznej) również wartość energii brutto (EB), uzyskana według następującego wzoru:
EB(MJ) = 0,0239 · g BO + 0,0398 · g TS + 0,0201 g WS + 0,0175 · g BNW
gdzie:
|   EB  |    – energia brutto,  |  
|   BO  |    – białko ogólne,  |  
|   TS  |    – tłuszcz surowy,  |  
|   WS  |    – włókno surowe.  |  
|   BNW  |    – bezazotowe związki wyciągowe.  |  
Współczynnik metaboliczności oblicza się według wzoru:
q = EM/EB · 100.
IV. Metoda obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla świń
W przypadku obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych o znanym składzie należy przemnożyć obliczona, wartość energetyczną materiałów paszowych przez ich procentowy udział w mieszance paszowej.
Energię metaboliczną w paszy oblicza się według następującego wzoru:
EM (MJ/kg s.m.) = 0,021 BS + 0,0374 TS + 0,0144 WS + 0,0171 BWS – 0,0014 C1) – 0,0068 (BFS – 100)2)
gdzie:
|   BS  |    – białko strawne,  |  
|   TS  |    – strawny ekstrakt eterowy (tłuszcz),  |  
|   WS  |    – włókno strawne,  |  
|   BWS  |    – strawne związki bezazotowe wyciągowe,  |  
|   C  |    – cukier,  |  
|   BFS  |    – węglowodany ulegające fermentacji bakteryjnej (b/kg s.m.).  |  
BFS w paszy oblicza się według wzoru:
BFS (g/kg s.m.) = WS + BWS – S – C
gdzie:
WS + BWS – oznaczają sumę włókna strawnego i strawnych związków bezazotowych wyciągowych, natomiast S i C odpowiednio skrobie i cukier (wszystkie składniki w g/kg s.m.).
Załącznik nr 2
DODATKOWE INFORMACJE, KTÓRE MOGĄ BYĆ UMIESZCZANE NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO W DOKUMENTACH PRZEWOZOWYCH MIESZANEK PASZOWYCH
|   Lp.  |    Rodzaj mieszanki paszowej  |    Zawartość składników pokarmowych  |    Gatunek lub kategoria zwierząt  |  
|   1  |    2  |    3  |    4  |  
|   1  |    Mieszanka paszowa pełnoporcjowa  |    – białko ogólne  |    zwierzęta domowe inne niż psy i koty  |  
|   – oleje i tłuszcz surowy  |    
  |  ||
|   
  |    
  |    – włókno surowe  |    
  |  
|   
  |    
  |    – popiół surowy  |    
  |  
|   – lizyna  |    zwierzęta, z wyjątkiem świń  |  ||
|   
  |    
  |    – metioniny  |    zwierzęta, z wyjątkiem drobiu  |  
|   – fosfor  |    zwierzęta inne niż ryby, z wyjątkiem ryb ozdobnych  |  ||
|   – cystyna  |    wszystkie zwierzęta  |  ||
|   
  |    
  |    – treonina  |    
  |  
|   
  |    
  |    – tryptofan  |    
  |  
|   – skrobia  |    wszystkie zwierzęta  |  ||
|   
  |    
  |    – cukier (jako sacharoza)  |    
  |  
|   
  |    
  |    – cukier plus skrobia  |    
  |  
|   
  |    
  |    – wapń  |    
  |  
|   
  |    
  |    – sód  |    
  |  
|   
  |    
  |    – magnez  |    
  |  
|   
  |    
  |    – potas  |    
  |  
|   2  |     Mieszanka paszowa uzupełniająca  |    – białko ogólne  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   – włókno surowe  |    
  |  ||
|   – popiół surowy  |    
  |  ||
|   
  |    
  |    – oleje i tłuszcz surowy  |    
  |  
|   
  |    
  |    – lizyna  |    
  |  
|   
  |    
  |    – metionina  |    
  |  
|   
  |    
  |    – cystyna  |    
  |  
|   
  |    
  |    – treonina  |    
  |  
|   
  |    
  |    – tryptofan  |    
  |  
|   
  |    
  |    – potas  |    
  |  
|   – magnez  |    zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy  |  ||
|   3  |     Mieszanka paszowa uzupełniająca  |    – oleje i tłuszcz surowy  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   – wapń  |    
  |  ||
|   – sód  |    
  |  ||
|   
  |    
  |    – fosfor  |    
  |  
|   
  |    
  |    – potas  |    
  |  
|   – magnez ³ 0,5%  |    zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy  |  ||
|   
  |    
  |    – magnez < 0,5%  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   4  |    Mieszanka paszowa uzupełniająca – inna  |    – białko ogólne  |    zwierzęta, z wyjątkiem psów i kotów  |  
|   – oleje i tłuszcz surowy  |    
  |  ||
|   – popiół surowy  |    
  |  ||
|   
  |    
  |    – włókno surowe  |    
  |  
|   
  |    
  |    – wapń ³ 5%  |    zwierzęta domowe  |  
|   
  |    
  |    – wapń < 5%  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   
  |    
  |    – fosfor ³ 2%  |    zwierzęta domowe  |  
|   
  |    
  |    – fosfor < 2%  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   
  |    
  |    – magnez ³ 0,5%  |    zwierzęta z wyjątkiem przeżuwaczy  |  
|   
  |    
  |    – magnez < 5  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   
  |    
  |    – sód  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   
  |    
  |    – potas  |    wszystkie zwierzęta  |  
|   – lizyna  |    zwierzęta, z wyjątkiem świń  |  ||
|   
  |    
  |    – metioniny  |    zwierzęta, z wyjątkiem drobiu  |  
|   – cystyna  |    wszystkie zwierzęta  |  ||
|   
  |    
  |    – treonina  |    
  |  
|   
  |    
  |    – tryptofan  |    
  |  
|   
  |    
  |    – skrobia  |    
  |  
|   
  |    
  |    – cukier (jako sacharoza)  |    
  |  
|   
  |    
  |    – cukier plus skrobia  |    
  |  
|   
  |  
1) Poprawkę stosuje się przy obliczaniu EM pasz zawierających 80 lub więcej g cukru w kg s.m. paszy.
2) Poprawkę stosuje się przy obliczaniu EM pasz zawierających ponad 100 g węglowodanów ulegających fermentacji (BFS) w kg s.m. paszy.
- Data ogłoszenia: 2004-04-15
 - Data wejścia w życie: 2004-05-16
 - Data obowiązywania: 2004-05-16
 - Dokument traci ważność: 2005-08-25
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
