| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 20 kwietnia 2005 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu

Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz. U. Nr 94, poz. 933) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w rozdziale 3 „Dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące”:

1) w § 25 w części „Uwagi” w pkt 3 ostatnie zdanie otrzymuje brzmienie:

u Wyłącznie jako dodatek do mąki.”;

a) substancję:

2) w § 27 przed tabelą 14 dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

„5) inne przeciwutleniacze i ich zastosowanie określa tabela 14.”;

3) w § 28 w tabeli 15 w poz. 50) w kolumnie 5 „Maksymalna dawka” zdanie drugie otrzymuje brzmienie:

„Maksymalny poziom E 1520 w napojach wynosi 1 g/l.”.

§ 2.
W okresie do dnia 26 stycznia 2006 r.:

1) dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w § 1 tabela 1 obejmują również:

 

E 230

Bifenyl, difenyl

Biphenyl, diphenyl

 

b) symbole i nazwy:

E 170

Węglany wapnia

Calcium carbonates

E 170(i)

Węglan wapnia

Calcium carbonate

E 170(ii)

Wodorowęglan wapnia

Calcium hydrogen carbonate

 

2) konserwanty wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 3 tabela 12 obejmują również:

E 230

Bifenyl, difenyl

Na powierzchnię owoców cytrusowych

70 mg/kg

 

3) przeciwutleniacze określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 27 pkt 5 tabela 14 mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:

E 315
E 316

Kwas izoaskorbinowy Izoaskorbinian sodu

Produkty mięsne utrwalone i częściowo utrwalone

500 mg/kg
w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy

 

 

Utrwalone i częściowo utrwalone przetwory rybne, w tym konserwy, prezerwy i marynaty rybne

Mrożone i głęboko mrożone ryby o czerwonej skórze

1500 mg/kg
w przeliczeniu na kwas izoaskorbinowy

 

4) dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 2) mogą być stosowane również do napojów winopochodnych owocowych, napojów winopodobnych owocowych, napojów niskoalkoholowych, w tym cider iperry w dawce 2 g/l;

5) dozwolone substancje dodatkowe określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 3 § 28 tabela 15 poz. 36) i 37) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:

E 901

Wosk pszczeli biały i żółty

Wyłącznie jako substancja glazurująca do:

quantum satis

E 902

Wosk candelilla

– wyrobów cukierniczych

 

E 903

Wosk carnauba

(łącznie z czekoladą)

 

E 904

Szelak

– małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą

 

 

 

– sneksów

 

 

 

– orzechów

 

 

 

– ziarna kawy

 

 

 

Dodatki (suplementy)
uzupełniające dietę

quantum satis

 

 

Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)

quantum satis

 

 

Brzoskwinie i ananasy
(wyłącznie na powierzchnię)

 

 

§ 3.
1. W okresie do dnia 28 lipca 2005 r. substancja słodząca E 952 kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w rozdziale 2 tabela 5 poz. 4) mogą być stosowane również zgodnie z następującymi wymaganiami:

 

 

 

Maksymalne dawki w przeliczeniu na wolny kwas

E 952

Kwas cyklaminowy
i jego sole:

Napoje bezalkoholowe

 

 

sodowa i wapniowa

– aromatyzowane, oparte na wodzie napoje bezalkoholowe, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

400 mg/l

 

 

– napoje bezalkoholowe oparte na mleku i pochodnych mleka lub sokach owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

400 mg/l

 

 

Wyroby cukiernicze

 

 

 

– wyroby cukiernicze bez dodatku cukru

500 mg/kg

 

 

– wyroby cukiernicze oparte na kakao lub owocach suszonych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

 

 

– wyroby cukiernicze oparte na skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg

 

 

– guma do żucia bez dodatku cukru

1500 mg/kg

 

 

– lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

250 mg/kg

 

 

– pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru

2500 mg/kg

 

2. Środki spożywcze zawierające substancje słodzące stosowane zgodnie z wymaganiami, o których mowa w ust. 1, wprowadzone do obrotu przed dniem 29 lipca 2005 r., mogą znajdować się w obrocie do dnia 29 stycznia 2006 r.

§ 4.
Wymagania dla dozwolonych substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące, określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w § 1:

1) w § 27 pkt 1 tabela 9 poz. 64) oraz tabela 14 poz. 3),

2) w § 28 tabela 15:

a) poz. 2) i 9) – w zakresie stosowania związków fosforu i gumy karaya do aromatów,

b) poz. 11) – w zakresie stosowania substancji dodatkowych z grupy polisorbatów do aromatów i środków spożywczych zawierających aromaty,

c) poz. 16) – w zakresie stosowania beta-cyklo-dekstryny do aromatów w kapsułkach,

d) poz. 29),

e) poz. 35) – w zakresie stosowania dimetylopoli-siloksanu do aromatów,

f) poz. 50) i 51) nie stosuje się do dnia 26 stycznia 2006 r.

§ 5.
Środki spożywcze:

1) zawierające dozwolone substancje dodatkowe:

E 230 Bifenyl, difenyl, E 170 Węglany wapnia, E 170(i) Węglan wapnia, E 170(ii) Wodorowęglan wapnia,

2) zawierające dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące, zgodnie z wymaganiami, o których mowa w § 2 pkt 2–5,

3) zawierające dozwolone substancje dodatkowe inne niż barwniki i substancje słodzące, niezgodnie z wymaganiami, o których mowa w § 4,

wprowadzone do obrotu lub znakowane przed dniem 27 stycznia 2006 r. mogą znajdować się w obrocie do wyczerpania zapasów.

§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: M. Balicki

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Marcin Wicherkiewicz

Radca prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »