REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2009 nr 17 poz. 96
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 14 stycznia 2009 r.
w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych
Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
1) substancje dodatkowe niezamieszczone w wykazie, o którym mowa w art. 10 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwane dalej „substancjami dodatkowymi”, które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) warunki stosowania substancji dodatkowych;
3) rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe;
4) maksymalne dopuszczalne poziomy substancji dodatkowych.
1) analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) bez dodatków smakowych;
2) spirytusu butelkowanego.
Tabela 1
|   Środek spożywczy  |    Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej  |    Nazwa substancji  |    Maksymalne dopuszczalne poziomy  |    
  |  
|   Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)  |    E 160a  |    Karoteny  |    quantum satis  |    
  |  
|   E 160c  |    Ekstrakt z papryki  |    
  |  ||
|   E 160b  |    Annato, biksyna, norbiksyna  |    15 mg/kg  |    
  |  |
|    Wino Polskie aromatyzowane,  |    E 100  |    Kurkumina  |    200 mg/l  |    
  |  
|   E 102  |    Tartrazyna  |    
  |    
  |  |
|   E 104  |    Żółcień chinolinowa  |    
  |    
  |  |
|   E 110  |    Żółcień pomarańczowa FCF, Żółcień pomarańczowa S  |    
  |    
  |  |
|   E 120  |    Koszenila, Kwas karminowy, Karminy  |    
  |    
  |  |
|   E 122  |    Azorubina, Karmoizyna  |    
  |    
  |  |
|   E 124  |    Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R  |    
  |    
  |  |
|   E 129  |    Czerwień Allura AC  |    
  |    
  |  |
|   E 131  |    Błękit patentowy V  |    
  |    
  |  |
|   E 132  |    Indygotyna, Indygokarmin  |    
  |    
  |  |
|   E 133  |    Błękit brylantowy FCF  |    
  |    
  |  |
|   
  |    E 142  |    Zieleń S  |    
  |  |
|   
  |    E 151  |    Czerń brylantowa BN, Czerń PN  |    
  |  |
|   
  |    E 155  |    Brąz HT  |    
  |  |
|   
  |    E 160d  |    Likopen  |    
  |  |
|   
  |    E 160e  |    Beta-apo-8'-karotenal (C 30)  |    
  |  |
|   
  |    E 160f  |    Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)  |    
  |  |
|   
  |    E 161b  |    Luteina  |    
  |  |
Tabela 2
|   Środek spożywczy  |    Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej  |    Nazwa substancji  |    Maksymalne dopuszczalne poziomy  |  
|    Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,  |    E 950  |    Acesulfam K  |    350 mg/l  |  
|   E 951  |    Aspartam  |    600 mg/l  |  |
|   E 954  |    Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa  |    80 mg/l  |  |
|   E 959  |    Neohesperydyna DC  |    20 mg/l  |  |
|   E 955  |    Sukraloza  |    50 mg/l  |  |
|   E 9621)  |    Sól aspartamu i acesulfamu  |    350 mg/I2)  |  
1) Określone maksymalne dopuszczalne poziomy soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dopuszczalnych poziomów jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dopuszczalne poziomy określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.
2) Maksymalny dopuszczalny poziom w przeliczeniu na acesulfam K.
Tabela 3
|   Środek spożywczy  |    Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej  |    Nazwa substancji  |    Maksymalne dopuszczalne poziomy  |    
  |  
|   Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)  |    E 170  |    Węglan wapnia  |    quantum satis  |    
  |  
|   E 500ii  |    Wodorowęglan sodu  |    quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)  |    
  |  |
|   
  |    E 504  |    Węglany magnezu  |    quantum satis  |  |
|   
  |    E 509  |    Chlorek wapnia  |    
  |  |
|   
  |    E 575  |    Lakton kwasu glukonowego  |    
  |  |
|   Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)  |    E 170  |    Węglan wapnia  |    quantum satis  |  |
|   E 460  |    Celulozy  |    
  |  ||
|   E 504  |    Węglany magnezu  |    
  |  ||
|   E 509  |    Chlorek wapnia  |    
  |  ||
|   E 575  |    Lakton kwasu glukonowego  |    
  |  ||
|   Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)  |    E 234  |    Nizyna1)  |    12,5 mg/kg  |  |
|   Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię  |    E 235  |    Natamycyna  |    1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)  |  |
|   Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)  |    E 1105  |    Lizozym  |    quantum satis  |  |
|   Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l  |    E 242  |    Dimetylodiwęglan  |    200 g/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna  |  |
|    Polskie Wino,  |    E 220  |    Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)  |    200 mg/l  |  |
|   E 221  |    Siarczyn sodu  |    
  |  ||
|   E 222  |    Wodorosiarczyn sodu  |    
  |  ||
|   E 223  |    Pirosiarczyn sodu  |    
  |  ||
|   E 224  |    Pirosiarczyn potasu  |    
  |  ||
|   E 226  |    Siarczyn wapnia  |    
  |  ||
|   E 227  |    Wodorosiarczyn wapnia  |    
  |  ||
|   E 228  |    Wodorosiarczyn potasu  |    
  |  ||
|    Polskie Wino,  |    E 353  |    Kwas metawinowy  |    100 mg/l  |  |
1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.
Tabela 4
|   Środek spożywczy  |    Maksymalny poziom (mg/kg lub mg/l odpowiednio)  |  |||||
|   
 Sa1)  |    Ba1)  |    PHB1)  |    SA + Ba  |    Sa + PHB  |    Sa + Ba + PHB  |  |
|   Paczkowane, plasterkowane analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)  |    1000  |    
  |    
  |    
  |    
  |    
  |  
|   Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) przekładane i z dodatkiem środków spożywczych  |    1000  |    
  |    
  |    
  |    
  |    
  |  
|    Polskie Wino,  |    200  |    
  |    
  |    
  |    
  |    
  |  
1) Skróty zgodnie z tabelą 3 w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).
Uwagi:
1) maksymalne poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są podane w przeliczeniu na wolny kwas;
2) skróty użyte w tej tabeli oznaczają:
a) Sa + Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,
b) Sa + PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,
c) Sa + Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;
3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|   
  |  
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
- Data ogłoszenia: 2009-02-02
 - Data wejścia w życie: 2009-02-02
 - Data obowiązywania: 2010-09-07
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
