REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 94 poz. 607

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 12 maja 2010 r.

w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 21 ust. 13 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 116, poz. 975) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa:

1) rodzaje specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, zwanej dalej „ustawą”;

2) szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji do prowadzenia kontroli, o której mowa w art. 7 ust. 1 ustawy, zwanych dalej „rodzajami specjalizacji”;

3) warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej „egzaminem”, w tym jego dokumentowanie;

4) sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej;

5) wzór zaświadczenia o zdaniu egzaminu i wzór imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy;

6) wysokość i sposób wnoszenia opłat za przeprowadzenie egzaminu oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej.

§ 2.
1. Określa się następujące rodzaje specjalizacji:

1) ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt;

2) zbiór ze stanu naturalnego;

3) pszczelarstwo;

4) produkty akwakultury i wodorosty morskie;

5) przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży;

6) wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.

2. Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji, jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

§ 3.
1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informacje o:

1) rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin;

2) terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu.

2. Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu zgłaszają ten zamiar, na piśmie. Głównemu Inspektorowi co najmniej na 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu.

3. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 2, zawiera imię, nazwisko, imiona rodziców, datę i miejsce urodzenia osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej adres do korespondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których osoba ta zamierza przystąpić do egzaminu.

4. Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, dołącza się kopię:

1) dowodu opłaty za przeprowadzenie egzaminu;

2) dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu.

§ 4.
1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powołana przez Głównego Inspektora, w skład której wchodzi czterech członków.

2. W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które posiadają:

1) wykształcenie wyższe;

2) wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe z zakresu zagadnień objętych egzaminem.

3. Główny Inspektor spośród członków komisji kwalifikacyjnej wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej.

§ 5.
1. Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu, mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień, o których mowa w § 2 ust. 2.

2. Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych oraz ustala czas trwania egzaminu.

3. O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź jest przyznawany 1 punkt, a za każdą odpowiedź nieprawidłową lub brak odpowiedzi – 0 punktów.

4. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie przez osobę przystępującą do egzaminu z pisemnego testu co najmniej 70 % liczby możliwych do uzyskania punktów.

§ 6.
1. Z egzaminu komisja kwalifikacyjna sporządza protokół, który zawiera w szczególności:

1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu;

2) skład komisji kwalifikacyjnej;

3) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres oraz rodzaj, numer i serię dokumentu tożsamości osoby przystępującej do egzaminu;

4) liczbę punktów, jaką uzyskała osoba przystępująca do egzaminu z pisemnego testu.

2. Protokół, o którym mowa w ust. 1, przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje niezwłocznie Głównemu Inspektorowi.

3. O wynikach egzaminu Główny Inspektor informuje na piśmie osoby przystępujące do egzaminu, podając liczbę punktów, jaką te osoby uzyskały z pisemnego testu.

§ 7.
Określa się wzór:

1) zaświadczenia o zdaniu egzaminu, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

2) imiennej pieczęci, o której mowa w art. 21 ust. 5 ustawy, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.

§ 8.
1. Za przeprowadzenie egzaminu:

1) przewodniczący komisji kwalifikacyjnej otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 28,00 zł,

2) członkowie komisji kwalifikacyjnej otrzymują wynagrodzenie w wysokości 23,00 zł – za każdą osobę przystępującą do egzaminu.

2. Wynagrodzenie, o którym mowa w ust. 1, wypłaca Główny Inspektor.

§ 9.
1. Za przystąpienie do egzaminu ustala się opłatę w wysokości 150,00 złotych za pierwszą specjalizację i 50,00 złotych za każdy kolejny z rodzajów specjalizacji, o której uzyskanie ubiega się osoba przystępująca do egzaminu.

2. Opłatę, o której mowa w ust. 1, uiszcza się przelewem na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

§ 10.
Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia egzaminu.
§ 11.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

Załącznik 1. [SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 12 maja 2010 r. (poz. 607)

Załącznik nr 1

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ OBJĘTYCH EGZAMINEM, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI

1. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji – ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie:

a) wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego,

b) utrzymania zwierząt oraz wytwarzania produktów zwierzęcych, z wyłączeniem pszczelarstwa;

2) zasady wytwarzania wegetatywnego materiału rozmnożeniowego, nasion i wytwarzania produktów roślinnych, z wyłączeniem zbioru ze stanu naturalnego;

3) przepisy o ochronie roślin w zakresie ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi;

4) przepisy o nasiennictwie w zakresie wytwarzania i obrotu materiałem siewnym;

5) przepisy o nawozach i nawożeniu w zakresie obrotu nawozami i środkami wspomagającymi uprawę roślin oraz przewozu i przechowywania nawozów, a także środków wspomagających uprawę roślin;

6) zasady chowu i hodowli zwierząt;

7) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami i w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;

8) przepisy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt w zakresie danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych;

9) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

10) przepisy dotyczące udzielenia pomocy finansowej producentom ekologicznym na podstawie przepisowo wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz przepisów o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;

11) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

12) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

13) podstawy rachunkowości.

2. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji – zbiór ze stanu naturalnego:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie zbioru ze stanu naturalnego;

2) przepisy o lasach w zakresie zasad udostępniania lasów;

3) przepisy w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;

4) przepisy w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną;

5) przepisy o ochronie przyrody w zakresie:

a) formy ochrony przyrody w odniesieniu do zbioru dziko występujących roślin i grzybów oraz ich części, użytków ekologicznych, zakazów w stosunku do roślin, zezwoleń na zbiór roślin i ochrony gatunkowej,

b) gospodarowania zasobami i składnikami przyrody;

6) zasady pozyskiwania produktów ekologicznych w ramach zbioru ze stanu naturalnego;

7) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

8) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

9) podstawy rachunkowości.

3. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji – pszczelarstwo:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie pszczelarstwa;

2) zasady utrzymywania pszczół;

3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami oraz w zakresie zwalczania chorób zakaźnych pszczół w odniesieniu do chorób podlegających rejestracji;

4) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

5) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

6) podstawy rachunkowości.

4. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji – produkty akwakultury i wodorosty morskie:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produktów akwakultury i wodorostów morskich;

2) zasady pozyskiwania produktów akwakultury i wodorostów morskich;

3) przepisy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt w zakresie wymagań weterynaryjnych dla handlu zwierzętami akwakultury;

4) przepisy Prawa wodnego w zakresie pozwoleń wodnoprawnych;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7) podstawy rachunkowości.

5. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji – przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwórstwa produktów ekologicznych oraz produkcji pasz i drożdży;

2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie aromatów, rozpuszczalników, zanieczyszczenia żywności, znakowania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rejestracji i zatwierdzania zakładów oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3) przepisy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w zakresie jakości handlowej;

4) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków i sposobu pobierania próbek do badań oraz postępowania z próbkami pobranymi w ramach urzędowej kontroli pasz;

6) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

7) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

8) podstawy rachunkowości.

6. Zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji – wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich:

1) przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wprowadzania na rynek, w tym wprowadzania na rynek produktów importowanych;

2) przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w zakresie rejestracji i zatwierdzania zakładów, znakowania żywności oraz dotyczące wymagań szczególnych w zakresie higieny;

3) przepisy o paszach w zakresie wytwarzania pasz i zasady wprowadzania pasz do obrotu;

4) przepisy o produktach pochodzenia zwierzęcego w zakresie wprowadzania na rynek oraz w zakresie wpisu do rejestru zakładów i zatwierdzania zakładu;

5) przepisy w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych;

6) przepisy w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów;

7) podstawy rachunkowości.

Załącznik 2. [ZAŚWIADCZENIE O ZDANIU EGZAMINU]

Załącznik nr 2

ZAŚWIADCZENIE O ZDANIU EGZAMINU

infoRgrafika

Załącznik 3. [PIECZĘĆ IMIENNA INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO]

Załącznik nr 3

PIECZĘĆ IMIENNA INSPEKTORA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2010-05-31
  • Data wejścia w życie: 2010-06-15
  • Data obowiązywania: 2010-06-15
  • Dokument traci ważność: 2015-06-29
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA