Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dziennik Ustaw - rok 2019 poz. 1262

z dnia 31 maja 2019 r.

w sprawie mocy obowiązującej Umowy o transporcie lotniczym między Kanadą a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, sporządzonej w Brukseli dnia 17 grudnia 2009 r.

Tekst pierwotny

Podaje się niniejszym do wiadomości, że Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej dnia 4 sierpnia 2011 r. ratyfikował Umowę o transporcie lotniczym między Kanadą a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, sporządzoną w Brukseli dnia 17 grudnia 2009 r.

Zgodnie z art. 23 ust. 1 umowy weszła ona w życie w stosunku do wszystkich stron, w tym również w stosunku do Rzeczypospolitej Polskiej, dnia 16 maja 2019 r.

Jednocześnie podaje się do wiadomości, że stronami powyższej umowy stają się:

Republika Austrii

Węgry

Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej

Republika Włoska

Jednocześnie podaje się do wiadomości, że na podstawie art. 26 ust. 2 Umowy o transporcie lotniczym między Kanadą a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, sporządzonej w Brukseli dnia 17 grudnia 2009 r., oraz w związku z sekcją 1 lit. m załącznika 3 do wyżej wymienionej umowy od dnia 16 maja 2019 r. postanowienia Umowy o transporcie lotniczym między Kanadą a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, sporządzonej w Brukseli dnia 17 grudnia 2009 r., zastępują postanowienia Umowy między Rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej a Rządem Kanady o komunikacji lotniczej, podpisanej w Ottawie dnia 14 maja 1976 r.2).

Minister Spraw Zagranicznych: wz. K. Szymański

1) Republika Chorwacji staje się stroną Umowy o transporcie lotniczym między Kanadą a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, sporządzonej w Brukseli dnia 17 grudnia 2009 r., na podstawie Protokołu zmieniającego Umowę o transporcie lotniczym między Kanadą a Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, w celu uwzględnienia przystąpienia Republiki Chorwacji do Unii Europejskiej, podpisanego w Brukseli dnia 27 stycznia 2017 r. (Dz. Urz. UE L 120 z 08.05.2019, str. 5).

2) Tekst Umowy między Rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej a Rządem Kanady o komunikacji lotniczej, podpisanej w Ottawie dnia 14 maja 1976 r., nie został ogłoszony w dzienniku urzędowym.

Tekst umowy jest dostępny w internetowej bazie traktatowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych pod adresem: http://traktaty.msz.gov.pl.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2019-07-09