Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dziennik Ustaw - rok 1992 nr 68 poz. 342

ROZPORZĄDZENIE PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 3 września 1992 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad wynagradzania osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 31 lipca 1981 r. o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe (Dz. U. Nr 20, poz. 101, z 1982 r. Nr 31, poz. 214, z 1985 r. Nr 22, poz. 98 i Nr 50, poz. 262, z 1987 r. Nr 21, poz. 123, z 1989 r. Nr 34, poz. 178 i z 1991 r. Nr 100, poz. 443) zarządza się, co następuje:

§ 1.

W rozporządzeniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie szczegółowych zasad wynagradzania osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe (Dz. U. Nr 52, poz. 237) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 2 w pkt 3, 5 i 6 skreśla się odpowiednio wyrazy: Prezes Trybunału Konstytucyjnego, I Prezes Sądu Najwyższego, Prezes Sądu Najwyższego, Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, wiceprezes Trybunału Konstytucyjnego, wiceprezes Naczelnego Sądu Administracyjnego,

2) po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:

"§ 2a. 1. Wynagrodzenie zasadnicze Prezesa i wiceprezesa Trybunału Konstytucyjnego, I Prezesa i prezesów Sądu Najwyższego oraz Prezesa i wiceprezesów Naczelnego Sądu Administracyjnego jest równe wynagrodzeniu zasadniczemu sędziego Sądu Najwyższego.

2. Dodatki funkcyjne dla osób wymienionych w ust. 1 ustala się z zachowaniem następujących mnożników:

Lp.

Stanowisko

Mnożnik przeciętnego wynagrodzenia w sferze produkcji materialnej

1

Prezes Trybunału Konstytucyjnego, I Prezes Sądu Najwyższego

1,7

2

wiceprezes Trybunału Konstytucyjnego, prezes Sądu Najwyższego, Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego

1,3

3

wiceprezes Naczelnego Sądu Administracyjnego

1,2

§ 2.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 czerwca 1992 r.

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej: L. Wałęsa

Metryka