| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

z dnia 28 marca 1996 r.

w sprawie ratyfikacji przez Rzeczpospolitą Polską Konwencji o ochronie i zarządzaniu zasobami mintaja w centralnej części Morza Beringa, sporządzonej w Waszyngtonie dnia 16 czerwca 1994 r.

Podaje się niniejszym do wiadomości, że zgodnie z artykułem XVI ustęp 2 Konwencji o ochronie i zarządzaniu zasobami mintaja w centralnej części Morza Beringa, sporządzonej w Waszyngtonie dnia 16 czerwca 1994 r., został złożony Rządowi Stanów Zjednoczonych Ameryki dnia 12 lipca 1995 r. dokument ratyfikacyjny Rzeczypospolitej Polskiej do powyższej konwencji.

Zgodnie z artykułem XVI ustęp 2 konwencji weszła ona w życie dnia 8 grudnia 1995 r. w stosunku do Rzeczypospolitej Polskiej oraz do niżej wymienionych państw, które złożyły dokumenty ratyfikacyjne w następujących datach:

Federacja Rosyjska

2 lutego 1995 r.

Chińska Republika Ludowa

22 września 1995 r.

Stany Zjednoczone Ameryki

8 listopada 1995 r.

Zgodnie z artykułem XVI ustęp 3 konwencji weszła ona w życie dnia 21 grudnia 1995 r. w stosunku do Japonii, która złożyła dokumenty ratyfikacyjne dnia 21 listopada 1995 r., oraz dnia 4 stycznia 1996 r. w stosunku do Republiki Korei, która złożyła dokumenty ratyfikacyjne dnia 5 grudnia 1995 r.

Informacje o państwach, które zgodnie z artykułem XVI ustęp 4 konwencji staną się jej stronami, można będzie uzyskać w Departamencie Prawno-Traktatowym Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Minister Spraw Zagranicznych: D. Rosati

Dr Katarzyna Pfeifer - Chomiczewska