REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 1998 nr 76 poz. 503
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 16 czerwca 1998 r.
w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii.
Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej: J. Janiszewski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
 z dnia 16 czerwca 1998 r. (poz. 503)
TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ IRLANDII
|   Pozycja  |    Kod PCN  |    Wyszczególnienie  |  
|   0102  |    0102  |    Bydło żywe:  |  
|   
  |    0102 10  |    – Zwierzęta hodowlane czystej krwi:  |  
|   
  |    0102 10 10 0  |    – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka)  |  
|   
  |    0102 10 30 0  |    – – Krowy  |  
|   
  |    0102 10 90 0  |    – – Pozostałe  |  
|   
  |    0102 90  |    – Pozostałe:  |  
|   
  |    
  |    – – Gatunki domowe:  |  
|   
  |    0102 90 05 0  |    – – – O masie nie przekraczającej 80 kg  |  
|   
  |    
  |    – – – O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg:  |  
|   
  |    0102 90 21 0  |    – – – – Rzeźne  |  
|   
  |    0102 90 29 0  |    – – – – Pozostałe  |  
|   
  |    
  |    – – – O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg:  |  
|   
  |    0102 90 41 0  |    – – – – Rzeźne  |  
|   
  |    0102 90 49 0  |    – – – – Pozostałe  |  
|   
  |    
  |    – – – O masie powyżej 300 kg:  |  
|   
  |    
  |    – – – – Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka):  |  
|   
  |    0102 90 51 0  |    – – – – – Rzeźne  |  
|   
  |    0102 90 59 0  |    – – – – – Pozostałe  |  
|   
  |    
  |    – – – – Krowy:  |  
|   
  |    0102 90 61 0  |    – – – – – Rzeźne  |  
|   
  |    0102 90 69 0  |    – – – – – Pozostałe  |  
|   
  |    
  |    – – – – Pozostałe:  |  
|   
  |    0102 90 71 0  |    – – – – – Rzeźne  |  
|   
  |    0102 90 79 0  |    – – – – – Pozostałe  |  
|   
  |    0102 90 90 0  |    – – Pozostałe  |  
|   0201  |    0201  |    Mięso wołowe świeże lub chłodzone:  |  
|   
  |    0201 10 00 0  |    – Tusze i półtusze  |  
|   
  |    0201 20  |    – Inne kawałki mięsa z kośćmi:  |  
|   
  |    0201 20 20 0  |    – – Ćwierci „kompensowane”  |  
|   
  |    0201 20 30 0  |    – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone  |  
|   
  |    0201 20 50 0  |    – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone  |  
|   
  |    0201 20 90 0  |    – – Pozostałe  |  
|   
  |    0201 30 00 0  |    – Bez kości  |  
|   0202  |    0202  |    Mięso wołowe mrożone:  |  
|   
  |    0202 10 00 0  |    – Tusze i półtusze  |  
|   
  |    0202 20  |    – Inne kawałki mięsa z kośćmi:  |  
|   
  |    0202 20 10 0  |    – – Ćwierci „kompensowane”  |  
|   
  |    0202 20 30 0  |    – – Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone  |  
|   
  |    0202 20 50 0  |    – – Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone  |  
|   
  |    0202 20 90 0  |    – – Pozostałe  |  
|   
  |    0202 30  |    – Bez kości:  |  
|   
  |    0202 30 10 0  |    – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy  |  
|   
  |    0202 30 50 0  |    – – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki  |  
|   
  |    0202 30 90 0  |    – – Pozostałe  |  
|   0206  |    0206  |    Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone:  |  
|   
  |    0206 10  |    – Wołowe świeże lub chłodzone:  |  
|   
  |    0206 10 10 0  |    – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    0206 10 91 0  |    – – – Wątroby  |  
|   
  |    0206 10 95 0  |    – – – Gruba przepona i cienka przepona  |  
|   
  |    0206 10 99 0  |    – – – Pozostałe  |  
|   
  |    
  |    – Wołowe mrożone:  |  
|   
  |    0206 21 00 0  |    – – Ozory  |  
|   
  |    0206 22  |    – – Wątroby:  |  
|   
  |    0206 22 10 0  |    – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych  |  
|   
  |    0206 22 90 0  |    – – – Pozostałe  |  
|   
  |    0206 29  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    0206 29 10 0  |    – – – Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych  |  
|   
  |    
  |    – – – Pozostałe:  |  
|   
  |    0206 29 91 0  |    – – – – Gruba przepona i cienka przepona  |  
|   
  |    0206 29 99 0  |    – – – – Pozostałe  |  
|   0210  |    0210  |    Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:  |  
|   
  |    0210 20  |    – Mięso wołowe:  |  
|   
  |    0210 20 10 0  |    – – Z kośćmi  |  
|   
  |    0210 20 90 0  |    – – Bez kości  |  
|   
  |    0210 90  |    – Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów:  |  
|   
  |    
  |    – – Podroby:  |  
|   
  |    
  |    – – – Wołowe:  |  
|   
  |    0210 90 41 0  |    – – – – Gruba przepona i cienka przepona  |  
|   
  |    0210 90 49 0  |    – – – – Pozostałe  |  
|   0504 00 00  |    0504 00 00  |    Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:  |  
|   
  |    0504 00 00 9  |    – Pozostałe1)  |  
|   0506  |    0506  |    Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:  |  
|   
  |    0506 10 00 0  |    – Osseina i kości poddane działaniu kwasu1)  |  
|   
  |    0506 90 00 0  |    – Pozostałe1)  |  
|   0511  |    0511  |    Produkty pochodzenia zwierzęcego gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:  |  
|   
  |    
  |    – Pozostałe:  |  
|   
  |    0511 99  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    0511 99 50 0  |    – – – Embriony bydlęce  |  
|   
  |    0511 99 80  |    – – – Pozostałe:  |  
|   
  |    0511 99 80 5  |    – – – – Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1)  |  
|   
  |    0511 99 80 9  |    – – – – Pozostałe1)  |  
|   1601 00  |    1601 00  |    Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:  |  
|   
  |    1601 00 10 0  |    – Z wątroby1)  |  
|   
  |    
  |    – Pozostałe:  |  
|   
  |    1601 00 91 0  |    – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1)  |  
|   
  |    1601 00 99 0  |    – – Pozostałe1)  |  
|   1602  |    1602  |    Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:  |  
|   
  |    1602 10 00 0  |    – Przetwory homogenizowane1)  |  
|   
  |    1602 20  |    – Z wątroby dowolnych zwierząt:  |  
|   
  |    1602 20 90 0  |    – – Pozostałe1)  |  
|   
  |    1602 50  |    – Z wołowiny:  |  
|   
  |    1602 50 10 0  |    – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    
  |    – – – W opakowaniach hermetycznych:  |  
|   
  |    1602 50 31 0  |    – – – – Corned beef (wołowina peklowana)  |  
|   
  |    1602 50 39 0  |    – – – – Pozostałe  |  
|   
  |    1602 50 80 0  |    – – – Pozostałe  |  
|   
  |    1602 90  |    – Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:  |  
|   
  |    1602 90 10 0  |    – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1)  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    
  |    – – – Pozostałe:  |  
|   
  |    
  |    – – – – Pozostałe:  |  
|   
  |    
  |    – – – – – Zawierające mięso wołowe lub podroby:  |  
|   
  |    1602 90 61 0  |    – – – – – – Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1)  |  
|   
  |    1602 90 69 0  |    – – – – – – Pozostałe1)  |  
|   1603 00  |    1603 00  |    Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych:  |  
|   
  |    1603 00 10 0  |    – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1)  |  
|   
  |    1603 00 30 0  |    – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg1)  |  
|   
  |    1603 00 90 0  |    – Pozostałe1)  |  
|   2301  |    2301  |    Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:  |  
|   
  |    2301 10 00 0  |    – Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1)  |  
|   3001  |    3001  |    Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:  |  
|   
  |    3001 10  |    – Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane:  |  
|   
  |    3001 10 10 0  |    – – Sproszkowane1)  |  
|   
  |    3001 10 90 0  |    – – Pozostałe1)  |  
|   
  |    3001 20  |    – Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin:  |  
|   
  |    3001 20 90 0  |    – – Pozostałe1)  |  
|   
  |    3001 90  |    – Pozostałe:  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    3001 90 91 0  |    – – – Heparyna i jej sole1)  |  
|   
  |    3001 90 99 0  |    – – – Pozostałe1)  |  
|   3002  |    3002  |    Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne:  |  
|   
  |    3002 10  |    – Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych:  |  
|   
  |    3002 10 10 0  |    – – Antysurowice1)  |  
|   
  |    
  |    – – Pozostałe:  |  
|   
  |    3002 10 91 0  |    – – – Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1)  |  
|   
  |    3002 90  |    – Pozostałe:  |  
|   
  |    3002 90 30 0  |    – – Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1)  |  
|   3503 00  |    3503 00  |    Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:  |  
|   
  |    3503 00 10 0  |    – Żelatyna i jej pochodne1),2)  |  
|   
  |    3503 00 80 0  |    – Pozostałe1),2)  |  
|   
  |  
1) Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją nr 0102.
2) Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.
- Data ogłoszenia: 1998-06-24
 - Data wejścia w życie: 1998-07-01
 - Data obowiązywania: 1998-07-01
 - Z mocą od: 1998-07-01
 - Dokument traci ważność: 2000-12-31
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
