REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 1998 nr 143 poz. 918

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 18 listopada 1998 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD).

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 40 ust. 2 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. Nr 88, poz. 439, z 1996 r. Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 769 oraz z 1998 r. Nr 99, poz. 632 i Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W „Polskiej Klasyfikacji Działalności”, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 października 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) (Dz. U. Nr 128, poz. 829), wprowadza się następujące zmiany:

1) w części „Schemat Klasyfikacji” w sekcji H „Hotele i restauracje” w dziale 55 w grupie 55.3:

a) klasa 55.30 otrzymuje brzmienie:

„55.30. Restauracje i inne placówki gastronomiczne”,

b) podklasa 55.30.Z otrzymuje brzmienie:

„55.30.A Restauracje

55.30.B Pozostałe placówki gastronomiczne”;

2) w części „Wyjaśnienia” podklasa 55.30.Z „Restauracje” otrzymuje brzmienie:

„55.30.A Restauracje

Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków przygotowanych do spożycia na miejscu, sprzedaż napojów do konsumpcji wraz z posiłkami, z zapewnieniem lub nie działalności rozrywkowej w:

– restauracjach,

– kolejowych wagonach restauracyjnych oraz w innych środkach transportu.

Podklasa ta nie obejmuje:

– sprzedaży w automatach sklasyfikowanej w 52.63.Z,

– wymienionych wyżej rodzajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,

– sprzedaży posiłków i napojów w barach szybkiej obsługi, w barach mlecznych, punktach sprzedaży frytek, ryb, lodziarniach, sklasyfikowanej w 55.30. B,

– sprzedaży napojów sklasyfikowanej w 55.40.Z.

55.30.B. Pozostałe placówki gastronomiczne

Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków i napojów w:

– barach szybkiej obsługi,

– barach mlecznych,

– punktach sprzedaży frytek, ryb itp.,

– lodziarniach itp.

Podklasa ta nie obejmuje:

– sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,

– wymienionych wyżej rodzajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,

– sprzedaży posiłków przygotowywanych do spożycia w restauracjach, sklasyfikowanej w 55.30.A,

– sprzedaży napojów, sklasyfikowanej w 55.40.Z”;

3) w części „Powiązanie NACE Rev. 1–EKD wyd. II–KWiU–PKD wyd. I” kody oznaczone symbolami:

a) „EKD 55.30 – PKD 55.30.Z”

zastępuje się kodami:

„EKD 55.30 – PKD 55.30.A”,

b) „EKD 55.40 – PKD 55.40.Z”

zastępuje się kodami:

„EKD 55.40 – PKD 55.30.B

55.40.Z”,

c) „EKD 55.52 – PKD 55.52.Z”

zastępuje się kodami:

„EKD 55.52 – PKD 55.30.B

55.52.Z”,

d) „EKD 92.51.10 – PKD 92.51.A”

zastępuje się kodami:

„EKD 92.51.10 – PKD 92.51.B”,

e) „EKD 92.51.20 – PKD 92.51.B”

zastępuje się kodami:

„EKD 92.51.20 – PKD 92.51.A

92.51. B”.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1999 r.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek

Metryka
  • Data ogłoszenia: 1998-11-26
  • Data wejścia w życie: 1999-01-01
  • Data obowiązywania: 1999-01-01
  • Z mocą od: 1999-01-01
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA