REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 204 poz. 1725
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 listopada 2002 r.
w sprawie wysokości opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.
Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
2. Wysokość opłat za przeprowadzenie badań organoleptycznych i fizykochemicznych próbek środków żywienia zwierząt, które nie zostały ujęte w załączniku do rozporządzenia, ustala się jako iloczyn liczby godzin faktycznie przeznaczonych na przeprowadzenie tych badań i stawki za jedną godzinę w wysokości 60 zł.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 20 listopada 2002 r. (poz. 1725)
WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
| Lp. | Rodzaj analizy | Wysokość opłat (w zł) |
| 1 | 2 | 3 |
| 1. | Podstawowe składniki pokarmowe | |
| 1.1 | Białko ogólne metodą Kjeldahla | 78,00 |
| 1.2 | Białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym | 120,00 |
| 1.3 | Wilgotność | 35,00 |
| 1.4 | Wilgotność olejów i tłuszczów | 35,00 |
| 1.5 | Popiół surowy | 35,00 |
| 1.6 | Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym | 100,00 |
| 1.7 | Włókno surowe | 153,00 |
| 1.8 | Surowy olej i tłuszcz | 60,00 |
| 1.9 | Surowy olej i tłuszcz z hydrolizą | 80,00 |
| 1.10 | Skrobia metodą polarymetryczną | 120,00 |
| 1.11 | Skrobia metodą pankreatynową | 115,00 |
| 1.12 | Cukry metodą Luff-Schorla | 130,00 |
| 1.13 | Laktoza | 180,00 |
| 1.14 | Wartość energetyczna | 70,00 |
| 1.15 | Mocznik | 80,00 |
| 2. | Aminokwasy | |
| 2.1 | Skład aminokwasowy białka bez tryptofanu, w tym | 550,00 |
|
| aminokwasy siarkowe | 300,00 |
| 2.2 | Tryptofan | 260,00 |
| 2.3 | Wolne aminokwasy | 550,00 |
| 2.4 | Lizyna ogólna (wolna) | 300,00 |
| 2.5 | Lizyna przyswajalna | 600,00 |
| 3. | Składniki mineralne | |
| 3.1 | Wapń (ASA) | 75,00 |
| 3.2 | Sód | 75,00 |
| 3.3 | Potas | 75,00 |
| 3.4 | Chlorki | 60,00 |
| 3.5 | Magnez | 60,00 |
| 3.6 | Całkowita zawartość fosforu | 80,00 |
| 3.7 | Żelazo | 80,00 |
| 3.8 | Miedź | 80,00 |
| 3.9 | Mangan | 80,00 |
| 3.10 | Cynk | 80,00 |
| 3.11 | Węglany | 68,00 |
| 3.12 | Selen | 90,00 |
| 4. | Witaminy | |
| 4.1 | Witamina A metodą spektrofotometryczną | 200,00 |
| 4.2 | Witamina A metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej | 280,00 |
| 4.3 | Witamina E | 284,00 |
| 4.4 | Witamina K3 | 235,00 |
| 4.5 | Witamina D | 284,00 |
| 4.6 | Witamina B1 | 175,00 |
| 4.7 | Witamina C | 190,00 |
| 5. | Stymulatory wzrostu | |
| 5.1 | Flawomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym | 200,00 |
| 5.2 | Salinomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym | 200,00 |
| 5.3 | Awilamycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym | 200,00 |
| 5.4 | Sól sodowa monenzyny metodą dyfuzji w żelu agarowym | 180,00 |
| 6. | Kokcydiostatyki i inne dodatki | |
| 6.1 | Nikarbazyna | 260,00 |
| 6.2 | Halofuginon | 260,00 |
| 6.3 | Robenidyna | 260,00 |
| 6.4 | Diklazuril | 260,00 |
| 6.5 | Nifursol | 260,00 |
| 6.6 | Maduramycyna | 260,00 |
| 6.7 | Salinomycyna | 260,00 |
| 6.8 | Sól sodowa lasalocidu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej | 260,00 |
| 7. | Substancje i materiały niepożądane oraz szkodliwe pochodzenia roślinnego | |
| 7.1 | Aflatoksyny B1 metodą jednokierunkowej chromatografii cienkowarstwowej | 200,00 |
| 7.2 | Aflatoksyna B1 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej | 400,00 |
| 7.3 | Teobromina | 64,00 |
| 7.4 | Olejek gorczyczny (ITC) | 170,00 |
| 7.5 | Kwas cyjanowodorowy | 68,00 |
| 7.6 | Alkaloidy w łubinie | 110,00 |
| 7.7 | Gossypol | 96,00 |
| 7.8 | Lotne związki azotowe metodą mikrodyfuzyjną | 70,00 |
| 7.9 | Lotne związki azotowe metodą destylacyjną | 72,00 |
| 7.10 | Składniki pochodzenia zwierzęcego metodą mikroskopową | 150,00 |
| 8. | Inne składniki paszowe | |
| 8.1 | Szkodniki | 40,00 |
| 8.2 | Zanieczyszczenia organiczne | 40,00 |
| 8.3 | Zanieczyszczenia mineralne | 40,00 |
| 8.4 | Aktywność ureazy w produktach soi | 70,00 |
| 8.5 | Zawartość chudego mleka w proszku w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny | 95,00 |
| 8.6 | Zawartość podpuszczkowej serwatki w chudym mleku w proszku | 160,00 |
| 8.7 | Wykrywanie skrobi w chudym mleku w proszku, denaturowanym mleku w proszku i w mieszankach paszowych | 25,00 |
| 8.8 | Wilgotność kwasowej maślanki w proszku | 35,00 |
| 8.9 | Skład kwasów tłuszczowych | 195,00 |
| 8.10 | Wolne kwasy tłuszczowe | 120,00 |
| 8.11 | Liczba kwasowa | 70,00 |
| 8.12 | Liczba nadtlenkowa | 85,00 |
| 8.13 | Przeciwutleniacze BHT, BHA, EQ | 270,00 |
| 8.14 | Organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) – ilościowo | 700,00 |
| 8.15 | Glukozynolany | 170,00 |
| 8.16 | Izotiocyjaniany | 220,00 |
| 8.17 | Inne oznaczenia za 1 godz. | 60,00 |
- Data ogłoszenia: 2002-12-09
- Data wejścia w życie: 2002-12-24
- Data obowiązywania: 2002-12-24
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
