reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 22 listopada 2002 r.

w sprawie kategorii materiałów paszowych.

Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się kategorie materiałów paszowych charakteryzujących się jednakowym źródłem pochodzenia, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [KATEGORIE MATERIAŁÓW PASZOWYCH CHARAKTERYZUJĄCYCH SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 22 listopada 2002 r. (poz. 1726)

KATEGORIE MATERIAŁÓW PASZOWYCH CHARAKTERYZUJĄCYCH SIĘ JEDNAKOWYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA

A. Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt gospodarskich

1. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:

1) ziarno zbóż – ziarna wszystkich gatunków zbóż (włącznie z gryką), całe lub poddane obróbce, z których usunięto tylko łuski i plewy;

2) produkty zbożowe frakcyjne i uboczne – wszystkie produkty zbożowe frakcyjne i uboczne, z wyjątkiem olejów zaliczonych do kategorii wymienionej w ust. 4 pkt 1, otrzymywane z ziarna zbóż, o zawartości włókna surowego nie większej niż 25% w suchej masie;

3) nasiona roślin oleistych – całe lub poddane obróbce nasiona lub owoce wszystkich gatunków roślin oleistych, z których usunięto jedynie łuski lub łupiny;

4) produkty frakcyjne i uboczne z nasion roślin oleistych – wszystkie produkty frakcyjne lub produkty uboczne otrzymywane z nasion i owoców wszystkich gatunków roślin oleistych, z wyjątkiem olejów i tłuszczów zaliczonych do kategorii wymienionej w ust. 4 pkt 1; produkty te nie mogą zawierać więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie, chyba że zawierają więcej niż 5% surowych olejów i tłuszczów w suchej masie, lub więcej niż 15% białka surowego w suchej masie;

5) produkty i produkty uboczne z nasion roślin strączkowych – całe i frakcjonowane produkty i produkty uboczne otrzymywane z nasion roślin strączkowych innych niż nasiona strączkowych roślin oleistych, o których mowa w pkt 3 i 4; produkty te nie mogą zawierać więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie;

6) produkty i produkty uboczne otrzymywane z bulw i korzeni – produkty i produkty uboczne otrzymywane z bulw i korzeni, z wyłączeniem buraka cukrowego; produkty te nie mogą zawierać więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie;

7) produkty i produkty uboczne otrzymywane w procesie wytwarzania cukru – produkty i produkty uboczne otrzymywane z buraka cukrowego i trzciny cukrowej; produkty te nie mogą zawierać więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie;

8) produkty i produkty uboczne przetwórstwa owocowego – produkty i produkty uboczne otrzymywane w procesie przetwarzania owoców; produkty te nie mogą zawierać więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie, jeżeli nie zawierają więcej niż 5% surowych olejów i tłuszczów w suchej masie lub więcej niż 15% białka surowego w suchej masie;

9) susze paszowe – nadziemne części roślin pastewnych skoszone w stanie zielonym i poddane suszeniu w sposób sztuczny lub naturalny; produkty te nie mogą zawierać więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie, jeżeli nie zawierają więcej niż 15% białka surowego w suchej masie;

10) materiały paszowe o wysokiej zawartości włókna – materiały paszowe zawierające więcej niż 25% włókna surowego w suchej masie, takie jak słoma, łupiny i plewy, z wyjątkiem produktów, o których mowa w pkt 5, 8 i 9.

2. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:

1) produkty mleczne – produkty uzyskiwane w procesie przetwarzania mleka, z wyjątkiem tłuszczów mlecznych zaliczanych do kategorii wymienionej w ust. 4 pkt 1;

2) produkty rybne – całe ryby lub ich części oraz inne organizmy morskie, a także produkty otrzymywane w procesie przetworzenia ryb, z wyjątkiem oleju rybnego i jego pochodnych włączonych do kategorii wymienionej w ust. 4 pkt 1; kategoria ta nie dotyczy produktów zawierających więcej niż 50% popiołu w suchej masie, które zaliczane są do kategorii, o której mowa w ust. 3.

3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego – substancje mineralne organiczne lub nieorganiczne zawierające więcej niż 50% popiołu w suchej masie, inne niż materiały zawierające więcej niż 5% popiołu nierozpuszczalnego w kwasie chlorowodorowym w suchej masie.

4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:

1) oleje i tłuszcze – tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego i ich pochodne;

2) produkty piekarskie i wyroby przemysłu wytwarzającego makarony – odpady i nadwyżki produktów piekarskich oraz odpady i nadwyżki z zakładów wytwarzających makarony.

B. Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt domowych

1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:

1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego – wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane działaniu odpowiednich procesów, oraz wszystkie produkty i ich pochodne otrzymane w wyniku procesów przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;

2) mleko i produkty mleczne – wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów, oraz produkty otrzymywane w procesie ich przetwarzania;

3) jaja i produkty z jaj – wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów oraz produkty uboczne powstałe po ich przetworzeniu;

4) mięczaki i skorupiaki – wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małż, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów, i produkty powstałe po ich przetworzeniu;

5) owady – wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;

6) ryby i produkty rybne – ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów, oraz produkty powstałe po ich przetworzeniu.

2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:

1) zboża – wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki lub produkty skrobiowe otrzymywane z bielma;

2) warzywa – wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów;

3) produkty pochodzenia roślinnego – produkty pochodne otrzymywane w procesie przetwarzania produktów roślinnych, a w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;

4) roślinne ekstrakty białkowe – wszystkie produkty pochodzenia roślinnego o skoncentrowanej zawartości białka, uzyskane przez zastosowanie odpowiednich procesów technologicznych; produkty te zawierają co najmniej 50% białka surowego w suchej masie, którego struktura mogła ulec zmianie;

5) drożdże – wszystkie drożdże, których komórki zostały zabite i wysuszone;

6) cukry – wszystkie rodzaje cukrów;

7) owoce – wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;

8) orzechy – zawartość orzechów pozbawionych łupin;

9) nasiona – wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;

10) glony – glony, świeże lub konserwowane przez zastosowanie odpowiednich procesów.

3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego – wszystkie substancje nieorganiczne odpowiednie do stosowania w żywieniu zwierząt.

4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:

1) oleje i tłuszcze – wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;

2) produkty piekarnicze – wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.

reklama
reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Anna Krenc

Adwokat

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama