REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 29 poz. 246

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 14 lutego 2003 r.

w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Ustala się wysokość opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, które obejmują:

1) kwoty wynikające z zastosowania stawek opłat za wykonywanie czynności, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) koszty użytych szczepionek i biopreparatów w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

3) koszty dojazdu do miejsca wykonania czynności, o których mowa w załączniku nr 1 do rozporządzenia, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z § 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271), z wyjątkiem kosztów dojazdu do rzeźni i innych miejsc, jeżeli czynności te są wykonywane stale w tym samym miejscu, w wymiarze nie mniejszym niż 40 godzin tygodniowo.

§ 2.
1. Wysokość opłat za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. W przypadku przeprowadzania badań niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia pobiera się opłaty w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.

§ 3.
Za badania oraz inne czynności związane ze sprawowaniem nadzoru nad obrotem weterynaryjnymi produktami leczniczymi, jeżeli w wyniku badań stwierdzono naruszenie wymagań jakościowych, opłatę pobiera się stosownie do udokumentowanych kosztów niezbędnych badań.
§ 4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.2)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 9 lipca 1998 r. w sprawie wysokości opłat za badania oraz inne czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz. U. Nr 94, poz. 597 oraz z 1999 r. Nr 5, poz. 37), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) z dniem 1 stycznia 2003 r. utraciło moc.

Załącznik 1. [STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 14 lutego 2003 r. (poz. 246)

Załącznik nr 1

STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.

Rodzaj czynności

Opłata w zł

1

2

3

1

Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych przeznaczonych do

 

 

wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych

 

 

z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:

 

 

1) konia, bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych

 

 

w warunkach fermowych:

 

 

a) do 3 sztuk zwierząt

30,00

 

b) powyżej 3 sztuk – od 1 zwierzęcia

10,00

 

2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:

 

 

a) do 10 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 10 sztuk – od 1 zwierzęcia

2,50

 

3) psa, kota:

 

 

a) do 4 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 4 sztuk – od 1 zwierzęcia

6,50

 

4) jagnięcia, koźlęcia, zwierzęcia futerkowego:

 

 

a) do 40 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 40 sztuk – od 1 zwierzęcia

0,65

 

5) drobiu:

 

 

a) do 1000 sztuk

32,00

 

b) powyżej 1000 sztuk – za każde następne 1000 sztuk zwierząt

11,00

 

6) ptaków łownych i królików:

 

 

a) od 1 do 50 sztuk

12,00

 

b) od 51 do 100 sztuk

20,00

 

c) powyżej 100 sztuk – za każde następne 100 sztuk zwierząt

10,00

 

7) zwierzęcia egzotycznego:

 

 

a) do 2 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 2 sztuk – od 1 zwierzęcia

13,00

 

8) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu na ich

 

 

liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym środkiem transportu

25,00

 

9) strusia:

 

 

a) do 5 sztuk

30,00

 

b) powyżej 5 sztuk – od 1 zwierzęcia

3,00

2

Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym

 

 

zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od

 

 

1 zwierzęcia:

 

 

1) ssaka

5,20

 

2) ptaka

1,30

 

1

2

3

3

Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia – bez względu na

 

 

ilość kierunków badań:

 

 

1) ssaka:

 

 

a) krwi lub mleka

2,50

 

b) wymazu

1,30

 

c) wypłuczyn z worka napletkowego

13,00

 

2) ptaka:

 

 

a) krwi

1,20

 

b) wymazu

0,60

4

Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową

0,40

5

Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia

13,00

6

Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek,

 

 

handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem

 

 

wymaganych świadectw zdrowia:

 

 

1) konia

15,00

 

2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach

 

 

fermowych:

 

 

a) do 5 sztuk zwierząt

10,00

 

b) powyżej 5 sztuk – od 1 zwierzęcia

3,00

 

3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia oraz sarny utrzymywanej

 

 

w warunkach fermowych:

 

 

a) do 5 sztuk zwierząt

5,00

 

b) powyżej 5 sztuk – od 1 zwierzęcia

1,00

 

4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia:

 

 

a) do 3 sztuk zwierząt

3,00

 

b) od 4–10 sztuk zwierząt

4,50

 

c) od 11–15 sztuk zwierząt

7,50

 

d) powyżej 15 sztuk – od 1 zwierzęcia

0,65

 

5) zająca, ptaka łownego:

 

 

a) do 200 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 200 sztuk – od 1 zwierzęcia

0,15

 

6) drobiu:

 

 

a) do 1000 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 1000 sztuk – od każdego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt

6,50

 

7) królików i nutrii:

 

 

a) do 3 sztuk zwierząt

3,00

 

b) od 4–10 sztuk zwierząt

4,50

 

c) od 11–15 sztuk zwierząt

7,50

 

d) powyżej 15 sztuk – od 1 zwierzęcia

0,65

7

Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub

 

 

na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem

 

 

wymaganych świadectw zdrowia, bez względu na ich ilość, przewożonych

 

 

tym samym środkiem transportu

25,00

 

1

2

3

8

Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich

 

 

utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów

 

 

wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym

 

 

pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych

 

 

świadectw zdrowia:

 

 

za 1 tonę

20,00

 

z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż

120,00

9

Badanie na włośnie mięsa wieprzowego, z nutrii, z dzika oraz przetworów

 

 

z tych mięs – od 1 próbki

3,00

10

Badanie świeżych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów

 

 

przeznaczonych na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym

 

 

pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych

 

 

świadectw zdrowia:

 

 

1) do 100 ton – za każdą 1 tonę

20,00

 

z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż

120,00

 

2) powyżej 100 ton:

 

 

a) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych nieobrobionych (poza

 

 

usunięciem wnętrzności)

6,00

 

b) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych poddanych obróbce

10,00

11

Badanie ryb świeżych i mrożonych, skorupiaków, mięczaków

 

 

przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, rozładowywanych ze statku

 

 

rybackiego lub statku przetwórni z ewentualnym pobraniem prób do badań

 

 

laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:

 

 

1) do 50 ton – za każdą 1 tonę

4,00

 

2) powyżej 50 ton za każdą następną 1 tonę

2,00

12

Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa

 

 

i produktów z niego wytworzonych, przeznaczonych do wprowadzenia na

 

 

rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym

 

 

pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych

 

 

świadectw zdrowia – za partię towaru o wadze:

 

 

1) do 1000 kg

25,00

 

2) od 1001 kg do 3000 kg

62,43

 

3) 3001 kg do 25000 kg

225,00

 

4) powyżej 25000 kg

375,00

13

Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych

 

 

do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych

 

 

z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz

 

 

wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – za partię towaru o wadze:

 

 

1) do 3000 kg

25,00

 

2) od 3001 kg do 25000 kg

65,00

 

3) od 25001 kg do 100000 kg

125,00

 

4) ponad 100000 kg

375,00

14

Badanie środków żywienia zwierząt przeznaczonych do wprowadzenia na

 

 

rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym

 

 

pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wystawieniem

 

 

wymaganych świadectw zdrowia – za partię towaru o wadze:

 

 

1) do 3000 kg

25,00

 

2) od 3001 kg do 25000 kg

65,00

 

3) od 25001 kg do 100000 kg

125,00

 

4) ponad 100000 kg

375,00

 

1

2

3

15

Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przeznaczonego

 

 

do wprowadzenia na rynek lub na eksport albo przywiezionego z zagranicy

 

 

z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem

 

 

wymaganych świadectw zdrowia, stanowiącego jedną przesyłkę

40,00

16

Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia

 

 

uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz

 

 

z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) bydła:

 

 

a) w wieku do 12 miesięcy życia

2,50

 

b) w wieku od 13–30 miesięcy życia

8,50

 

c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

 

 

utrzymywanych w warunkach fermowych

12,00

 

2) konia

15,00

 

3) świni

4,40

 

4) owcy, kozy:

 

 

a) do 12 kg wagi

0,70

 

b) od 12,1 kg–18 kg wagi

1,40

 

c) powyżej 18 kg wagi

2,00

 

5) drobiu, królików:

 

 

a) do 2 kg

0,0402

 

b) od 2,01 kg do 5 kg

0,0455

 

c) powyżej 5 kg

0,089

 

6) nutrii

3,00

17

Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających

 

 

technologii wymienionej w lp. 16 wraz z wystawieniem wymaganych

 

 

świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) bydła:

 

 

a) w wieku do 12 miesięcy życia

3,13

 

b) w wieku od 13–30 miesięcy życia

10,63

 

c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela

 

 

utrzymywanych w warunkach fermowych

15,00

 

2) konia

18,75

 

3) świni

5,90

 

4) owcy, kozy:

 

 

a) do 12 kg wagi

0,88

 

b) od 12,1 kg–18 kg wagi

1,75

 

c) powyżej 18 kg wagi

2,50

 

5) drobiu, królików:

 

 

a) do 2 kg

0,0502

 

b) od 2,01 kg do 5 kg

0,0568

 

c) powyżej 5 kg

0,1112

 

6) strusia

15,00

 

7) nutrii

3,75

18

Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem

 

 

narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych

 

 

dokumentów weterynaryjnych – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) dzika

5,90

 

2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających

0,80

 

3) zająca

0,064

 

4) ptaka łownego

0,064

 

5) małego dzikiego ptactwa

0,032

 

1

2

3

19

Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych

 

 

świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) dzika:

 

 

a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin tuszy,

 

 

badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których mowa

 

 

w lp. 18 pkt 1

1,50

 

b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w pkt 1a

5,90

 

2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających

1,20

 

3) zająca

0,096

 

4) ptaka łownego

0,096

 

5) małego dzikiego ptactwa

0,048

20

Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) dzika

12,00

 

2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających

4,00

 

3) zająca

0,32

 

4) ptaka łownego

0,32

 

5) małego dzikiego ptactwa

0,16

21

Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz

 

 

z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:

 

 

1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych

22,00

 

2) strusia

30,00

 

3) drobiu:

 

 

a) do 10 sztuk

10,00

 

b) powyżej 10 sztuk – od 1 zwierzęcia

0,75

 

4) królików:

 

 

a) do 10 sztuk zwierząt

2,00

 

b) powyżej 10 sztuk – od 1 zwierzęcia

1,50

 

5) nutrii

4,00

 

6) pozostałych gatunków zwierząt – od 1 zwierzęcia

12,60

22

Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie

 

 

oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną

 

 

ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia, wraz z wystawieniem

 

 

wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia

19,00

23

Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania

 

 

innych towarów sprowadzonych z zagranicy

100,00

24

Szczepienie w formie iniekcji (bez kosztu szczepionki lub innego

 

 

biopreparatu) – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) bydła, konia

2,00

 

2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia

1,30

 

3) zwierzęcia futerkowego

1,30

 

4) ptaka, królika

0,10

 

5) ryby:

 

 

a) do 10000 sztuk

0,05

 

b) powyżej 10000 sztuk – od każdego rozpoczętego 1000 sztuk

0,02

 

6) pisklęcia jednodniowego

0,06

25

Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem

 

 

zaświadczenia – od 1 zwierzęcia

10,00

26

Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki (bez kosztu szczepionki lub

 

 

innego biopreparatu) dla:

 

 

1) ssaka – od 1 zwierzęcia

0,62

 

2) ptaków i królików – za każde 50 sztuk

0,13

 

1

2

3

27

Weterynaryjna kontrola graniczna:

 

 

1) zwierząt bez względu na gatunek:

 

 

a) do 5 zwierząt – od 1 zwierzęcia

20,00

 

b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu

120,00

 

2) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę

70,00

 

3) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym

 

 

samym środkiem transportu

120,00

 

4) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt

 

 

przewożonych tym samym środkiem transportu

120,00

28

Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów

 

 

przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę)

200,00

29

Weterynaryjna kontrola mleka w punktach skupu mleka surowego i mleka

 

 

surowego wprowadzanego do przetwórstwa:

 

 

1) do 500 litrów dziennie

20,00

 

2) powyżej 500 litrów dziennie

40,00

30

Weterynaryjna kontrola ryb, skorupiaków i mięczaków, wprowadzanych do

 

 

zakładów obróbki, przetwórstwa, składowania albo zakładów zajmujących się

 

 

wyłącznie schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, składowaniem, za

 

 

partię o wadze:

 

 

1) do 1000 kg

15,00

 

2) od 1001 kg do 3000 kg

45,00

 

3) od 3001 kg do 25000 kg

90,00

 

4) powyżej 25000 kg

160,00

 

Jeżeli surowiec wprowadzony do zakładu jest zaopatrzony w świadectwo

 

 

zdrowia i została nałożona opłata zgodnie z lp. 11, to wysokość należnej

 

 

opłaty obniża się o 30%.

 

31

Weterynaryjna kontrola spędów, targów i wystaw zwierząt za 1 godzinę

 

 

pracy

32,00

32

Weterynaryjna kontrola mięsa przeznaczonego do rozbioru, przetwórstwa

 

 

i składowania, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu

 

 

za 1 tonę

12,00

 

z tym że minimalna opłata za partię nie może wynosić mniej niż

50,00

33

1) Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz

 

 

towarów z zagranicy

100,00

 

2) Przedłużenie ważności zezwolenia lub dokonanie zmian w zezwoleniu

35,00

34

Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane

 

 

do prowadzenia działalności

350,00

35

Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane

 

 

przy eksporcie towarów

1249,00

36

Odkażanie 1 m2 powierzchni:

 

 

1) do 1000 m2

0,12

 

2) powyżej 1000 m2

0,10

37

Odkażanie środka transportu:

 

 

1) samochodu bez przyczepy

10,00

 

2) samochodu z przyczepą

15,00

 

3) wagonu

15,00

38

Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt

100,00

 

1

2

3

39

Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób

 

 

do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) – od

 

 

1 zwierzęcia:

 

 

1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego)

80,00

 

2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości średniej i dużej,

 

 

strusia dorosłego, płodów tych zwierząt

40,00

 

3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego zwierzęcia

 

 

futerkowego, strusia młodego, płodów tych zwierząt

20,00

 

4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego

15,00

 

5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia

2,00

 

6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia

5,00

 

7) ryby:

 

 

a) o wadze jednostkowej do 100 g

1,50

 

b) o wadze ponad 100 g do 250 g

2,00

 

c) o wadze jednostkowej ponad 250 g

3,00

 

Załącznik 2. [OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ]

Załącznik nr 2

OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.

Rodzaj badań

Opłata w zł

1

2

3

1

Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych

 

 

ptaków:

 

 

1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia

10,00

 

2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia

25,00

2

Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) zwierząt małych

15,00

 

2) zwierząt średnich i dużych

30,00

3

Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków

15,00

4

Badanie:

 

 

1) histopatologiczne

40,00

 

2) histochemiczne

70,00

5

Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:

 

 

1) badanie bakterioskopowe

6,00

 

2) badanie bakteriologiczne pochodzące od:

 

 

a) ssaka

15,00

 

b) ptaka

12,00

 

c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego

9,00

 

3) badanie w kierunku Campylobacter foetus

40,00

 

4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków

30,00

6

Badanie pszczół:

 

 

1) badanie 1 próbki czerwia

5,00

 

2) badanie 1 próbki owadów dorosłych

6,00

7

Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju

 

 

Salmonella:

 

 

1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki,

 

 

wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00

 

2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków

15,00

8

Badanie nasienia:

 

 

1) morfologiczne

15,00

 

2) koncentracji plemników

11,00

9

Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:

18,00

 

1) badanie bakterioskopowe

50,00

 

2) badanie hodowlane

35,00

 

3) identyfikacja prątka

25,00

 

4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt)

30,00

10

Badania parazytologiczne:

 

 

1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu)

25,00

 

2) identyfikacja rzęsistka

20,00

 

3) wykrywanie Echinococcus

12,00

 

4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych

26,00

 

1

2

3

11

Badania serologiczne i wirusologiczne:

 

 

1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:

 

 

a) próbka pulowana

25,00

 

b) próbka pojedyncza

11,00

 

2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka – 1 kierunek)

14,00

 

3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka – 1 kierunek)

25,00

 

4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy

18,00

 

5) odczyn seroneutralizacji

25,00

 

6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:

 

 

a) z 6 serotypami

12,00

 

b) z 16 serotypami

25,00

 

7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID)

11,00

 

8) próba immunofluorescencyjna (różne)

35,00

 

9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa

11,00

 

10) badanie metodą OWD

12,00

 

11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:

 

 

a) metodą makro

65,00

 

b) metodą mikro

30,00

 

12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa

3,00

 

13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej

7,00

 

14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg Coombsa,

 

 

próba merkaptoetanolowa

10,00

 

15) badanie nasienia z izolacją wirusa

65,00

 

16) badanie owiec w kierunku brucelozy:

 

 

a) metodą OKAP

3,50

 

b) metodą OWD

12,00

 

17) badanie w kierunku wścieklizny:

 

 

a) metodą immunofluorescencji

80,00

 

b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych)

30,00

 

c) metodą hodowli komórkowej

50,00

 

18) badanie w kierunku wąglika:

 

 

a) próba termoprecypitacji

20,00

 

b) badanie hodowlane

25,00

 

19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym

120,00

12

Badanie techniką PCR

110,00

 

1

2

3

13

Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia

 

 

zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów:

 

 

1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych

16,00

 

2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę)

18,00

 

3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:

 

 

a) metodą klasyczną

38,00

 

b) szybkimi testami

90,00

 

4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:

 

 

a) wykrywanie obecności

14,00

 

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

19,00

 

c) oznaczanie liczby metodą płytkową

15,00

 

5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:

 

 

a) wykrywanie obecności

12,00

 

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

24,00

 

c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową

16,00

 

6) badanie w kierunku Escherichia coli:

 

 

a) wykrywanie obecności

12,00

 

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

24,00

 

7) badanie w kierunku Escherichia coli verotoksycznych:

 

 

a) wykrywanie obecności

45,00

 

8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych:

 

 

a) wykrywanie obecności

14,00

 

b) oznaczanie liczby

18,00

 

9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:

 

 

a) wykrywanie obecności w 25 g

42,00

 

b) wykrywanie obecności w 1 g

18,00

 

c) oznaczanie liczby w 1 g

22,00

 

10) badania w kierunku enterokoków:

 

 

a) wykrywanie obecności

16,00

 

b) oznaczanie liczby

14,00

 

11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących:

 

 

a) wykrycie obecności

12,00

 

b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany

16,00

 

c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany

24,00

 

d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową

34,00

 

e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową

17,00

 

12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:

 

 

a) wykrywanie obecności

12,00

 

b) oznaczanie liczby

16,00

 

13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

16,00

 

14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową

16,00

 

15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego

14,00

 

16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas

14,00

 

17) wykonanie próby termostatowej

8,00

 

18) wykonanie próby szczelności

13,00

 

19) wykonanie próby organoleptycznej

13,00

 

20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji

 

 

przeciwbakteryjnych:

 

 

a) w mleku surowym

25,00

 

b) w tkankach zwierzęcych

40,00

 

21) badanie mięsa mielonego w systemie N–5

190,00

 

22) badanie mączek paszowych w systemie N–5

180,00

 

1

2

3

14

Badania radiologiczne:

 

 

a) oznaczenie całkowitej aktywności β

30,00

 

b) oznaczenie poziomu izotopów cezu

70,00

15

Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków

 

 

żywienia zwierząt:

 

 

1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów

34,00

 

2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met. klasyczna)

60,00

 

3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC

80,00

 

4) oznaczenie zawartości białka

44,00

 

5) oznaczenie zawartości tłuszczu

33,00

 

6) oznaczenie zawartości soli kuchennej

25,00

 

7) oznaczenie zawartości histaminy

65,00

 

8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:

 

 

a) za 1 wskaźnik

27,00

 

b) za 3 wskaźniki

75,00

 

9) oznaczenie metali ciężkich – za każdy pierwiastek

42,00

 

10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych,

 

 

fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli – za każdą grupę

99,00

 

11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs

300,00

 

12) oznaczanie poziomu mikotoksyn – za każdą:

 

 

a) metodą HPLC

170,00

 

b) metodą powinowactwa immunologicznego

130,00

 

13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych,

 

 

tkankach, wydalinach i środkach żywienia zwierząt – za każdą grupę

220,00

 

14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach ustrojowych,

 

 

tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę

 

 

metodą HPLC

85,00

 

15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:

 

 

a) jakościowe

40,00

 

b) ilościowe

78,00

 

16) oznaczenie zawartości skrobi:

 

 

a) w wyrobach garmażeryjnych

25,00

 

b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN–85/A–82059 Przetwory

 

 

mięsne – wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi)

190,00

 

17) oznaczenie zawartości wody

20,00

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-02-19
  • Data wejścia w życie: 2003-02-19
  • Data obowiązywania: 2003-09-05
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA