| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 27 lutego 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:

1) ekstraktów kawy (rozpuszczalnych ekstraktów kawy, kawy rozpuszczalnej, kawy instant),

2) ekstraktów cykorii (rozpuszczalnej cykorii, cykorii instant)

– stanowiące załącznik do rozporządzenia.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

 

1)Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ EKSTRAKTÓW KAWY I EKSTRAKTÓW CYKORII]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 lutego 2003 r. (poz. 463)

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ EKSTRAKTÓW KAWY I EKSTRAKTÓW CYKORII

Ekstrakt kawy

1. Ekstrakt kawy (rozpuszczalny ekstrakt kawy, kawa rozpuszczalna, kawa instant):

1) jest zagęszczonym wyrobem, otrzymanym przez ekstrakcję wodą upalonego ziarna kawy, z wyłączeniem hydrolizy z dodatkiem kwasu lub zasady;

2) zawiera:

a) niemożliwe do usunięcia nierozpuszczalne substancje,

b) nierozpuszczalne olejki kawowe,

c) rozpuszczalne i aromatyczne składniki kawy,

d) suchą masę pochodzącą z kawy w ilości nie mniejszej niż:

– 95% wagowo – w przypadku ekstraktu kawy w proszku,

– 70% i nie większej niż 85% wagowo – w przypadku ekstraktu kawy w postaci pasty,

– 15% i nie większej niż 55% wagowo – w przypadku płynnego ekstraktu kawy.

2. Ekstrakt kawy w proszku i ekstrakt kawy w postaci pasty zawierają tylko substancje pochodzące z ekstrakcji kawy.

3. Płynny ekstrakt kawy może zawierać cukry spożywcze palone lub niepalone w ilości nie większej niż 12% wagowo.

Ekstrakt cykorii

1. Ekstrakt cykorii (rozpuszczalna cykoria, cykoria instant) jest zagęszczonym wyrobem otrzymanym przez ekstrakcję wodą oczyszczonych, wysuszonych i upalonych korzeni cykorii korzeniowej (Cichorium Intybus L.), z wyłączeniem hydrolizy z dodatkiem kwasu lub zasady.

2. Do produkcji ekstraktu cykorii nie stosuje się korzeni Cichorium Intybus L. wykorzystanych do produkcji cykorii sałatowej.

3. Ekstrakt cykorii zawiera suchą masę pochodzącą z cykorii w ilości nie mniejszej niż:

1) 95% wagowo – w przypadku ekstraktu cykorii w proszku;

2) 70% i nie większej niż 85% wagowo – w przypadku ekstraktu cykorii w postaci pasty;

3) 25% i nie większej niż 55% wagowo – w przypadku płynnego ekstraktu cykorii.

4. Ekstrakt cykorii w proszku i ekstrakt cykorii w postaci pasty mogą zawierać nie więcej niż 1% wagowo substancji niepochodzących z cykorii.

5. Płynny ekstrakt cykorii może zawierać cukry spożywcze palone lub niepalone, w ilości nie większej niż 35% wagowo.

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

Eksperci portalu infor.pl

Sylwia Uścimiak

Prawnik, specjalizuje się w zagadnieniach z zakresu prawa i postępowania karnego

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »