REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 146 poz. 1423

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 sierpnia 2003 r.

w sprawie metod analiz niektórych przetworów z wieprzowiny

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa metody analiz przetworzonego lub konserwowanego mięsa wieprzowego, podrobów lub krwi z wieprzowiny w obrocie z zagranicą, oznaczonych w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885, z późn. zm.2)) kodami PCN: 1602 41 10 0,1602 42 10 0, 1602 49 19 0, zwanych dalej „przetworami”.
§ 2.
W przetworach oznacza się zawartości:

1) azotu – metodą Kjeldahia;

2) wilgotności – zgodnie z Polską Normą PN-ISO 1442:2000 Mięso i przetwory mięsne –Oznaczanie zawartości wody (metoda odwoławcza);

3) tłuszczu całkowitego – metodą ekstrakcji z użyciem n-heksanu lub eteru naftowego, po hydrolizie kwasem solnym;

4) popiołu – zgodnie z Polską Normą PN-ISO 936:2000 Mięso i przetwory mięsne – Oznaczanie popiołu całkowitego.

§ 3.
Do celów analizy należy:

1) przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki przetworu;

2) brać pod uwagę średni wynik z co najmniej dwóch oznaczeń.

§ 4.
Określa się sposób obliczania zawartości procentowej mięsa w przetworach, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 5.
Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156 i Nr 129, poz. 1178.

Załącznik 1. [SPOSÓB OBLICZANIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ MIĘSA W PRZETWORACH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 sierpnia 2003 r. (poz. 1423)

SPOSÓB OBLICZANIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ MIĘSA W PRZETWORACH

Zawartość mięsa wolnego od tłuszczu (DM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:

infoRgrafika

Zawartość mięsa i tłuszczu razem (TM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:

TM = DM + F

gdzie poszczególne litery oznaczają:

NT – azot całkowity (% masy);

f – średnia zawartość azotu (% masy) w chudym mięsie zawartym w przetworze; wartość tego wskaźnika to:

1) 3,5 dla szynek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 41 10 0;

2) 3,35 dla łopatek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 42 10 0;

3) 3,35 dla pozostałych przetworów oznaczonych kodami PCN: 1602 49 19 0;

F – ilość tłuszczu dającego się wyekstrahować (% masy), oznaczana analitycznie;

Nx – azot niepochodzący z mięsa (% masy).

Ilość azotu niepochodzącego z mięsa (Nx) należy skorygować, uwzględniając ilość każdego ze składników niepochodzącego z mięsa zawierającego azot i zawartości azotu w tych składnikach określone poniżej.

Zawartość azotu w niektórych składnikach niepochodzących z mięsa i zawierających azot

Przetwory mięsne

Zawartość azotu (% masy)

Kazeina

15,8

Kazeinian sodu

14,8

Izolat soi

14,5

Soja upostaciowana

8,0

Mąka sojowa

8,0

Glutaminian sodu (MSG)

8,3

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-08-22
  • Data wejścia w życie: 2003-09-06
  • Data obowiązywania: 2003-09-06
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA