REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 196 poz. 2019

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 20 sierpnia 2004 r.

w sprawie wykazu substancji zabronionych2)

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wykaz substancji zabronionych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 marca 2003 r. w sprawie wykazu substancji szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko (Dz. U. Nr 62, poz. 569).
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia decyzji 85/382/EWG z dnia 10 lipca 1985 r. zakazującej stosowania w paszach produktów białkowych uzyskanych z drożdży Candida wyhodowanych na n-alkanach (Dz. Urz. WE L 217 z 14.08.1985) i decyzji 2004/217/WE z dnia 1 marca 2004 r. ustanawiającej listę materiałów, którymi obrót lub których stosowanie w żywieniu zwierząt jest zabronione (Dz. Urz. UE L 67 z 05.03.2004).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej – wydanie specjalne.

Załącznik 1. [WYKAZ SUBSTANCJI ZABRONIONYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 20 sierpnia 2004 r. (poz. 2019)

WYKAZ SUBSTANCJI ZABRONIONYCH

1. Kał, mocz oraz treść przewodu pokarmowego uzyskana w wyniku jego opróżnienia lub usunięcia, niezależnie od rodzaju procesów, jakim zostały poddane, i zastosowanym dodatkom.

2. Skóra poddana działaniu substancji garbujących i odpady skóry wygarbowanej.

3. Nasiona i inne materiały siewne przeznaczone do reprodukcji, które zostały poddane działaniu środków ochrony roślin, oraz uzyskane z nich produkty uboczne.

4. Drewno, w tym trociny lub inne odpady otrzymane z drewna poddanego działaniu produktów stosowanych do konserwacji drewna w rozumieniu przepisów dotyczących kategorii i grup produktów biobójczych według ich przeznaczenia.

5. Pozostałości z procesu oczyszczania ścieków komunalnych, bytowych i przemysłowych, określonych w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, niezależnie od zastosowanych technik i technologii oczyszczania, jak i źródła pochodzenia tych ścieków.

6. Woda przemysłowa – woda pochodząca z niezależnej sieci wodociągowo-kanalizacyjnej będącej w posiadaniu przedsiębiorstwa produkującego środki spożywcze lub środki żywienia zwierząt, wykorzystywana w procesie produkcji tych środków, chyba że:

1) spełnia wymagania określone w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków;

2) w przypadku przemysłu rybnego – jest czystą wodą morską, spełniającą wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów rybołówstwa;

3) zawiera materiały paszowe lub środki spożywcze;

4) nie zawiera substancji niedozwolonych w żywieniu zwierząt.

7. Odpady komunalne, takie jak odpady kuchenne, z wyjątkiem odpadów gastronomicznych określonych w rozporządzeniu 1774/2002/WE z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającym przepisy sanitarne dotyczące produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 273 z 10.10.2002, z późn. zm.).

8. Materiały, z których są wykonane opakowania lub ich części, stosowane do pakowania produktów w przemyśle rolno-spożywczym.

9. Produkty białkowe uzyskane z drożdży z rodzaju Candida wyhodowanych na n-alkanach.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2004-09-08
  • Data wejścia w życie: 2004-09-23
  • Data obowiązywania: 2004-09-23
  • Dokument traci ważność: 2007-02-22
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA