REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 8 poz. 51
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 31 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
Na podstawie art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
1) w odnośniku nr 2:
a) w lit. a dodaje się pkt 64–74 w brzmieniu:
„64) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),
65) dyrektywy Komisji 2007/9/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załącznik do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości aldikarbu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 17),
66) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
67) dyrektywy Komisji 2007/12/WE z dnia 26 lutego 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penakonazolu, benomylu i karbendazymu (Dz. Urz. UE L 59 z 27.02.2007, str. 75),
68) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
69) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),
70) dyrektywy Komisji 2007/39/WE z dnia 26 czerwca 2007 r. zmieniającej załącznik II do dyrektywy Rady 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości diazynonu (Dz. Urz. UE L 165 z 27.06.2007, str. 25),
71) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
72) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
73) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),
74) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);”,
b) w lit. b dodaje się pkt 46–52 w brzmieniu:
„46) dyrektywy Komisji 2007/8/WE z dnia 20 lutego 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fosfamidonu i mewinfosu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 9),
47) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
48) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
49) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
50) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
51) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61),
52) dyrektywy Komisji 2007/62/WE z dnia 4 października 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu (Dz. Urz. UE L 260 z 05.10.2007, str. 4);”,
c) w lit. c dodaje się pkt 35–40 w brzmieniu:
„35) dyrektywy Komisji 2007/11/WE z dnia 21 lutego 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamipridu, tiaclopridu, imazosulfuronu, metoksyfenozydu, S-metolachloru, milbemektyny i tribenuronu (Dz. Urz. UE L 63 z 01.03.2007, str. 26),
36) dyrektywy Komisji 2007/27/WE z dnia 15 maja 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu (Dz. Urz. UE L 128 z 16.05.2007, str. 31),
37) dyrektywy Komisji 2007/28/WE z dnia 25 maja 2007 r. wprowadzającej zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny (Dz. Urz. UE L 135 z 26.05.2007, str. 6),
38) dyrektywy Komisji 2007/55/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 41),
39) dyrektywy Komisji 2007/56/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości azoksystrobiny, chlorotalonilu, deltametryny, heksachlorobenzenu, joksynilu, oksamylu i chinoksyfenu (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 50),
40) dyrektywy Komisji 2007/57/WE z dnia 17 września 2007 r. zmieniającej załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ditiokarbaminianów (Dz. Urz. UE L 243 z 18.09.2007, str. 61);”;
2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) użyte w tabeli wyrazy „nasiona roślin oleistych” zastępuje się wyrazami „nasiona oleiste”,
b) po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:
| „1-metylocyklopropen | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 
 | 0,01* | pozostałe owoce | 
 | 
| 
 | 0,01* | warzywa | 
 | 
| 
 | 0,02* | nasiona oleiste | 
 | 
| 
 | 0,01* | orzechy | 
 | 
| 
 | 0,01* | ziemniaki | 
 | 
| 
 | 0,02* | herbata | 
 | 
| 
 | 0,02* | chmiel | 
 | 
| 
 | 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
c) poz. ACETAMIPRYD otrzymuje brzmienie:
|  „ACETAMIPRYD | 1,0 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,1 | owoce ziarnkowe | 
 | |
| 0,1 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | 
 | |
| 
 | 
 | ||
| 0,2 | wiśnie, czereśnie | 
 | |
| 0,02 | śliwki | 
 | |
| 0,01* | pozostałe owoce pestkowe | 
 | |
| 0,01* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,1 | pomidory, oberżyna | 
 | |
| 0,3 | papryka | 
 | |
| 0,3 | dyniowate z jadalną skórką | 
 | |
| 5,0 | roszpunka jadalna, sałata | 
 | |
| 0,01* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,02 | nasiona bawełny | 
 | |
| 0,01* | pozostałe oleiste | 
 | |
| 0,01* | orzechy | 
 | |
| 0,01* | ziemniaki | 
 | |
| 0,1* | herbata | 
 | |
| 0,1* | chmiel | 
 | |
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia | 
 | |
| 
 | roślinnego” | 
 | 
d) poz. ALDIKARB otrzymuje brzmienie:
|  „ALDIKARB (suma aldikarbu, jego pochodnych sulfotlenkowych i sulfonowych wyrażona jako aldikarb) | 0,02* | owoce | 
 | 
| 0,05 | warzywa cebulowe | 
 | |
| 0,02* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,05* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,02* | orzechy | 
 | |
| 0,02* | ziemniaki | 
 | |
| 0,05* | herbata | 
 | |
| 0,05* | chmiel | 
 | |
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
e) poz. AZOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
| „AZOKSYSTROBINA metylo (E)-2-2-[6-(2-cyjanofenoksy) pirimidyno-4- yloksy]fenyl-3-etoksyakrylan | 1,0 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05* | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe | 
 | |
| 2,0 | winogrona, truskawki | 
 | |
| 3,0 | jeżyny, maliny | 
 | |
| 2,0 | banany | 
 | |
| 0,2 | mango, papaja | 
 | |
| 0,05* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń, rzodkiewka, salsefia | 
 | |
| 0,3 | seler | 
 | |
| 2,0 | cebula dymka | 
 | |
| 2,0 | rośliny psiankowate | 
 | |
| 1,0 | dyniowate z jadalną skórką | 
 | |
| 0,5 | dyniowate z niejadalną skórką | 
 | |
| 0,5 | brokuły, kalafiory i inne | 
 | |
| 0,3 | brukselka, kapusta głowiasta i inne | 
 | |
| 5,0 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | 
 | |
| 0,2 | kalarepa | 
 | |
| 3,0 | sałata i podobne | 
 | |
| 0,2 | cykoria warzywna | 
 | |
| 3,0 | zioła | 
 | |
| 1,0 | fasola w strąkach | 
 | |
| 0,2 | fasola bez strąków, groch bez strąków | 
 | |
| 0,5 | groch w strąkach | 
 | |
| 5,0 | seler łodygowy, koper włoski | 
 | |
| 1,0 | karczochy kuliste | 
 | |
| 2,0 | por | 
 | |
| 0,05* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,05* | grzyby | 
 | |
| 0,1 | nasiona roślin strączkowych – suche | 
 | |
| 0,5 | rzepak, ziarna soi | 
 | |
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | 
 | |
| 0,1* | orzechy | 
 | |
| 0,05* | ziemniaki | 
 | |
| 0,1* | herbata | 
 | |
| 20,0 | chmiel | 
 | |
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
f) poz. AZYNOFOS METYLOWY otrzymuje brzmienie:
| „AZYNOFOS METYLOWY ditiofosforan O,O-dimetylo- S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ilo) metylu | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.” | 
| 0,5 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe | ||
| 0,05* | winogrona | ||
| 0,5 | truskawki, owoce leśne (inne niż dzikie) | ||
| 0,1 | żurawina | ||
| 0,5 | porzeczki, agrest | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,2 | ogórki | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | nasiona bawełny | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,5 | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
g) poz. BENOMYL otrzymuje brzmienie:
| „BENOMYL (suma benomylu i karbendazymu wyrażona jako karbendazym) 1-(butylokarbamoilo)benzimi- dazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,5 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,2 | owoce ziarnkowe | 
 | |
| 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | 
 | |
| 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki | 
 | |
| 0,3 | winogrona stołowe | 
 | |
| 0,5 | winogrona do produkcji wina | 
 | |
| 0,1* | truskawki | 
 | |
| 0,1* | owoce jagodowe | 
 | |
| 0,2 | papaja | 
 | |
| 0,1* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,5 | pomidory, oberżyna | 
 | |
| 0,5 | brukselka | 
 | |
| 2,0 | ketmia jadalna | 
 | |
| 0,1* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach | 
 | |
| 0,1* | pozostałe warzywa strączkowe | 
 | |
| 0,2 | ziarna soi | 
 | |
| 0,1* | pozostałe nasiona oleiste | 
 | |
| 0,1* | orzechy | 
 | |
| 0,1* | ziemniaki | 
 | |
| 0,1* | herbata | 
 | |
| 0,1* | chmiel | 
 | |
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
h) po poz. BENTIOWALIKARB dodaje się poz. BIFENAZON:
| „BIFENAZON 1-metyloetylo 2-(4-metoksy [1,1'-bifenylo]-3-ylo)hydrazy- nokarboksylan | 0,01* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r.” ! | 
| 2,0 | truskawki | ||
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 2,0 | papryka | ||
| 0,3 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 0,01* | nasiona roślin strączkowych – suche | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01” | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
i) poz. BOSKALID otrzymuje brzmienie:
| „BOSKALID 2-chloroN-(4'-chlorobifenyl- 2-ilo)nikotinamid | 0,5N | śliwki | 
 | 
| 1,0N | brzoskwinie, wiśnie | 
 | |
| 1,0N | jabłka | 
 | |
| 3,0N | truskawki | 
 | |
| 5,0N | winogrona, maliny, czarna porzeczka, borówka amerykańska | 
 | |
| 1,0N | pomidory | 
 | |
| 2,0N | papryka | 
 | |
| 1,0N | marchew | 
 | |
| 3,0N | pietruszka – korzeń | 
 | |
| 1,0N | seler | 
 | |
| 2,0N | sałata i podobne, w tym endywia | 
 | |
| 0,2N | ogórek | 
 | |
| 0,1N | melon | 
 | |
| 0,5N | kapusta głowiasta | 
 | |
| 2,0N | kapusta brukselka | 
 | |
| 10,0N | kapusta pekińska | 
 | |
| 1,0N | brokuły, kalafiory | 
 | |
| 3,0N | por | 
 | |
| 3,0N | cebula | 
 | |
| 2,0N | fasola | 
 | |
| 0,3N | groch | 
 | |
| 0,05N | rzepak | 
 | |
| 15,0N | chmiel” | 
 | 
j) poz. CHINOKSYFEN otrzymuje brzmienie:
| „CHINOKSYFEN 5,7-dichloro-4-(p-fluorofenoksy) chinolina | 0,02* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05 | jabłka | 
 | |
| 0,02* | pozostałe owoce ziarnkowe | 
 | |
| 0,05 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | 
 | |
| 0,3 | wiśnie, czereśnie | 
 | |
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | 
 | |
| 1,0 | winogrona | 
 | |
| 0,3 | truskawki | 
 | |
| 2,0 | borówki czarne, żurawiny i inne | 
 | |
| 0,02* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | 
 | |
| 0,3 | karczochy kuliste | 
 | |
| 0,02* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,05* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,02* | orzechy | 
 | |
| 0,02* | ziemniaki | 
 | |
| 0,05* | herbata | 
 | |
| 0,5 | chmiel | 
 | |
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
k) poz. CHLORFENAPYR otrzymuje brzmienie:
| „CHLORFENAPYR 4-bromo-2-(4-chlorofenyl)-1- (etoksymetyl)-5-(trifluorome- tyl)-1 H-pyrol-3-karbonitryl | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,05* | warzywa | 
 | |
| 0,1* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,05* | orzechy | 
 | |
| 0,05* | ziemniaki | 
 | |
| 50,0 | herbata | 
 | |
| 0,1* | chmiel | 
 | |
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
I) poz. CHLOROTALONIL otrzymuje brzmienie:
| „CHLOROTALONIL tetrachloroizoftalonitryl | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 1,0 | owoce ziarnkowe | 
 | |
| 1,0 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | 
 | |
| 0,01* | pozostałe owoce pestkowe | 
 | |
| 1,0 | winogrona stołowe | 
 | |
| 3,0 | winogrona do produkcji wina, truskawki | 
 | |
| 2,0 | żurawiny | 
 | |
| 10,0 | porzeczki, agrest | 
 | |
| 0,2 | banany | 
 | |
| 20,0 | papaja | 
 | |
| 0,01* | pozostałe owoce | 
 | |
| 1,0 | marchew, seler | 
 | |
| 0,01* | pozostałe warzywa korzeniowe | 
 | |
| 0,5 | czosnek, cebula, szalotka | 
 | |
| 5,0 | cebula dymka | 
 | |
| 0,01* | pozostałe warzywa cebulowe | 
 | |
| 2,0 | rośliny psiankowate | 
 | |
| 1,0 | ogórek | 
 | |
| 5,0 | ogórek – korniszon | 
 | |
| 1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | 
 | |
| 3,0 | brokuły, kalafiory i inne | 
 | |
| 3,0 | brukselka, kapusta głowiasta | 
 | |
| 0,01* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 5,0 | zioła | 
 | |
| 5,0 | fasola w strąkach | 
 | |
| 2,0 | fasola bez strąków, groch w strąkach | 
 | |
| 0,3 | groch bez strąków | 
 | |
| 10,0 | seler łodygowy, por | 
 | |
| 2,0 | grzyby uprawne | 
 | |
| 0,01* | grzyby dziko rosnące | 
 | |
| 0,05 | orzeszki ziemne | 
 | |
| 0,01* | pozostałe nasiona oleiste | 
 | |
| 0,01* | orzechy | 
 | |
| 0,01* | ziemniaki | 
 | |
| 0,1* | herbata | 
 | |
| 50,0 | chmiel | 
 | |
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
m) poz. CYPRODYNIL otrzymuje brzmienie:
| „CYPRODYNIL 4-cyklopropylo-6-metylo-N- fenylopirymidyno-2-amina | 0,05N | owoce ziarnkowe | 
 | 
| 3,0N | truskawki | 
 | |
| 2,0N | maliny | 
 | |
| 0,5N | pomidory | 
 | |
| 0,5N | fasola szparagowa | 
 | |
| 0,05*N | groch” | 
 | 
n) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
| „DELTAMETRYNA (cis-deltametryna) (1 R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan (S)-α-cyjano- 3-fenoksybenzylu | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,2 | jabłka | 
 | |
| 0,1 | pozostałe owoce ziarnkowe | 
 | |
| 0,2 | wiśnie, czereśnie | 
 | |
| 0,1 | pozostałe owoce pestkowe | 
 | |
| 0,2 | winogrona, truskawki | 
 | |
| 0,5 | jeżyny, porzeczki | 
 | |
| 0,2 | agrest, kiwi | 
 | |
| 1,0 | oliwki | 
 | |
| 0,05* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,1 | czosnek, cebula, szalotka, cebula dymka | 
 | |
| 0,05* | pozostałe warzywa cebulowe | 
 | |
| 0,3 | pomidory, oberżyna, ketmia jadalna | 
 | |
| 0,2 | pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 
 | |
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | 
 | |
| 0,1 | brokuły, kalafiory i inne, brukselka, kapusta głowiasta i inne | 
 | |
| 0,5 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | 
 | |
| 0,5 | sałata i podobne, szpinak i podobne | 
 | |
| 0,1 | karczochy kuliste | 
 | |
| 0,2 | por | 
 | |
| 0,05* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,5 | zioła | 
 | |
| 0,2 | warzywa strączkowe | 
 | |
| 1,0 | nasiona roślin strączkowych – suche | 
 | |
| 0,1 | nasiona rzepaku, nasiona gorczycy | 
 | |
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | 
 | |
| 0,05* | orzechy | 
 | |
| 0,05* | ziemniaki | 
 | |
| 5,0 | herbata | 
 | |
| 5,0 | chmiel | 
 | |
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
o) poz. DIAZYNON otrzymuje brzmienie:
| „DIAZYNON tiofosforan O,O-dietylo-O- (2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,2 | żurawina | 
 | |
| 0,3 | ananasy | 
 | |
| 0,01* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,1 | rzodkiewka | 
 | |
| 0,05 | cebula, papryka | 
 | |
| 0,02 | kukurydza cukrowa | 
 | |
| 0,5 | kapusta głowiasta | 
 | |
| 0,05 | kapusta pekińska | 
 | |
| 0,2 | kalarepa | 
 | |
| 0,01* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,02* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,05 | migdały | 
 | |
| 0,01* | pozostałe orzechy | 
 | |
| 0,01* | ziemniaki | 
 | |
| 0,02* | herbata | 
 | |
| 0,5 | chmiel | 
 | |
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
p) poz. DIFENOKONAZOL otrzymuje brzmienie:
| „DIFENOKONAZOL 1-{2-[4-(4-chlorofenoksy)-2- chlorofenylo]-4-metylo-1,3- dioksolan-2-ylometylo}-1 H-1,2,4-triazol | 0,2N | czarna porzeczka | 
 | 
| 0,1N | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,1N | buraki cukrowe | 
 | |
| 0,05*N | rzepak” | 
 | 
r) poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
| „DITIOKARBAMINIANY (GRUPA MANEBU): MANEB, MANKOZEB, METIRAM, PROPINEB, TIURAM, ZIRAM*** (suma wyrażona jako CS2) | 5,0 (mz) | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.” | 
| 5,0 (ma, mz, me, pr, t, z) | owoce ziarnkowe | ||
| 2,0 (mz, t) | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 2,0 (mz, me, pr, t, z) | wiśnie, czereśnie | ||
| 2,0 (mz, me, t, z) | śliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 (ma, mz, me, pr, t) | winogrona | ||
| 10,0 (t) | truskawki | ||
| 5,0 (mz) | porzeczki | ||
| 2,0 (mz, me) | banany | ||
| 2,0 (mz) | mango | ||
| 5,0 (mz, pr) | oliwki | ||
| 7,0 (mz) | papaja | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 (mz) | buraki | ||
| 0,2 (mz) | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka – korzeń, salsefia | ||
| 0,3 (ma, me, pr, t) | seler – korzeń | ||
| 0,1 (mz) | czosnek | ||
| 1,0 (ma, mz) | cebula, szalotka | ||
| 1,0 (mz) | cebula dymka | ||
| 3,0 (mz, me, pr) | pomidory | ||
| 5,0 (mz, pr) | papryka | ||
| 3,0 (mz, me) | oberżyna | ||
| 0,5 (mz) | ketmia jadalna | ||
| 2,0 (mz, pr) | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 1,0 (mz, pr) | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 1,0 (mz) | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 2,0 (mz) | brukselka | ||
| 3,0 (mz) | kapusta głowiasta | ||
| 0,5 (mz) | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
| 1,0 (mz) | kalarepa | ||
| 5,0 (mz, me, t) | sałata i podobne | ||
| 0,3 (mz) | rukiew wodna | ||
| 0,5 (mz) | cykoria warzywna | ||
| 1,0 (mz) | fasola w strąkach | ||
| 0,1 (mz) | fasola bez strąków, groch bez strąków | ||
| 1,0 (ma, mz) | groch w strąkach | ||
| 0,5 (mz) | szparagi | ||
| 3,0 (ma, mz) | por | ||
| 0,5 (mz) | rabarbar | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 5,0 (mz, me) | zioła | ||
| 0,1 (mz) | fasola – nasiona, groch – nasiona | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych – suche | ||
| 0,5 (ma, mz) | nasiona rzepaku | ||
| 0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,3 (ma, mz, me, pr) | ziemniaki | ||
| 0,1 (mz) | orzechy włoskie | ||
| 0,05* | pozostałe orzechy | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 25,0 (pr) | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
s) po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:
|  „ETOKSAZOL | 0,1 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,02* | owoce ziarnkowe | ||
| 0,1 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,02* | winogrona | ||
| 0,2 | truskawki | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
t) po poz. FENAZACHINA dodaje się poz. FENBUKONAZOL:
|  „FENBUKONAZOL | 0,1N | owoce ziarnkowe” | 
 | 
u) poz. FLUDIOKSONIL otrzymuje brzmienie:
|  „FLUDIOKSONIL | 3,0N | truskawki | 
 | 
| 2,0N | maliny | ||
| 0,5N | pomidory | ||
| 0,2N | fasola szparagowa | ||
| 0,05*N | groch | ||
| 0,05*N | rzepak” | 
w) poz. FOLPET otrzymuje brzmienie:
|  „FOLPET | 0,02* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 3,0a | owoce ziarnkowe | ||
| 2,0 | wiśnie i czereśnie | ||
| 0,02* | winogrona stołowe | ||
| 5,0 | winogrona do produkcji wina | ||
| 3,0a | truskawki | ||
| 3,0a | jeżyny, maliny, porzeczki, agrest | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | cebula | ||
| 2,0a | pomidory | ||
| 1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,05 | kalarepa | ||
| 2,0 | sałata | ||
| 10,0 | szpinak | ||
| 2,0a | fasola w strąkach, fasola bez strąków | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,1 | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 150,0 | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
y) poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:
|  „FOSFAMIDON | 0,01* | owoce | 
 | 
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
z) poz. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) otrzymuje brzmienie:
|  „HEKSACHLOROBENZEN | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,05 | nasiona dyni | ||
| 0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
za) poz. HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO otrzymuje brzmienie:
|  „HYDRAZYD MALEINOWY | 0,2* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,2* | pozostałe owoce | ||
| 30,0 | marchew, pasternak | ||
| 15,0 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 0,2* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5* | nasiona oleiste | ||
| 0,2* | orzechy | ||
| 50,0 | ziemniaki | ||
| 0,5* | herbata | ||
| 0,5* | chmiel | ||
| 0,2* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zb) po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:
|  „IMAZOSULFURON | 0,01* | owoce | 
 | 
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zc) poz. INDOKSAKARB i IPRODION otrzymują brzmienie:
|  „INDOKSAKARB | 0,02* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,5 | jabłka | ||
| 0,3 | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 0,3 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 2,0 | winogrona | ||
| 1,0 | porzeczki, agrest | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,3 | papryka | ||
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,1 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,3 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 3,0 | kapusta głowiasta | ||
| 0,2 | kapusta pekińska, jarmuż | ||
| 2,0 | sałata, endywia | ||
| 2,0 | zioła | ||
| 0,1 | karczochy kuliste | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5 | ziarna soi | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,05 | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | ||
|  IPRODION | 5,0 | cytryny | 
 | 
| 1,0 | mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
| 5,0 | owoce ziarnkowe | ||
| 3,0 | owoce pestkowe | ||
| 10,0 | winogrona | ||
| 15,0 | truskawki | ||
| 10,0 | jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | ||
| 5,0 | kiwi | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń | ||
| 0,3 | rzodkiewka | ||
| 0,2 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 3,0 | cebula dymka | ||
| 5,0 | rośliny psiankowate | ||
| 2,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 1,0 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 0,5 | brukselka | ||
| 5,0 | kapusta głowiasta | ||
| 5,0 | kapusta pekińska | ||
| 10,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
| 2,0 | cykoria warzywna | ||
| 10,0 | zioła | ||
| 5,0 | fasola w strąkach | ||
| 2,0 | groch w strąkach | ||
| 0,3 | groch bez strąków | ||
| 0,2 | rabarbar | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | nasiona roślin strączkowych – suche | ||
| 0,5 | siemię lniane, ziarna słonecznika, rzepak | ||
| 0,02* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
| 
 | 0,2 | orzechy laskowe | 
 | 
| 0,02* | pozostałe orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zd) poz. JOKSYNIL otrzymuje brzmienie:
|  „JOKSYNIL | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,2 | marchew, pasternak, czosnek, cebula, szalotka | 
 | |
| 3,0 | cebula dymka, por | 
 | |
| 0,05* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,1* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,05* | orzechy | 
 | |
| 0,05* | ziemniaki | 
 | |
| 0,1* | herbata | 
 | |
| 0,1* | chmiel | 
 | |
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
ze) poz. KARBENDAZYM otrzymuje brzmienie:
|  „KARBENDAZYM | 0,5 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,2 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,2 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,5 | wiśnie, czereśnie, śliwki | ||
| 0,3 | winogrona stołowe | ||
| 0,5 | winogrona do produkcji wina | ||
| 0,1* | truskawki | ||
| 0,1* | owoce jagodowe | ||
| 0,2 | papaja | ||
| 0,1* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,5 | brukselka | ||
| 2,0 | ketmia jadalna | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
| 0,1* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,2 | ziarna soi | ||
| 0,1* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,1* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zf) poz. LAMBDA-CYHALOTRYNA otrzymuje brzmienie:
|  „LAMBDA-CYHALOTRYNA | 0,1 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo | 
 | 
| 0,2 | cytryny, limonki, mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | ||
| 0,02* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
| 0,1 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,2 | morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | ||
| 0,1 | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,2 | winogrona | ||
| 0,5 | truskawki | ||
| 0,2 | maliny | ||
| 0,1 | porzeczki, agrest | ||
| 0,2 | owoce jagodowe dziko rosnące | ||
| 0,1 | mango | ||
| 0,5 | oliwki | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | rzodkiewka, seler | ||
| 0,05 | cebula dymka | ||
| 0,1 | pomidory, papryka, ketmia jadalna | ||
| 0,5 | oberżyna | ||
| 0,1 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,05 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,05 | kukurydza cukrowa | ||
| 0,1 | brokuły, kalafiory i inne | ||
| 0,05 | brukselka | ||
| 0,2 | kapusta głowiasta | ||
| 1,0 | kapusta pekińska, jarmuż i inne | ||
| 0,5 | sałata, szpinak i podobne | ||
| 1,0 | pozostałe sałaty i podobne | ||
| 1,0 | zioła | ||
| 0,2 | fasola w strąkach, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
| 0,3 | seler, koper włoski, por | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,02* | grzyby uprawne | ||
| 0,5 | grzyby dziko rosnące | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 1,0 | herbata | ||
| 10,0 | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zg) uchyla się poz. 1 LAMBDA-CYHALOTRYNA,
zh) po poz. MANKOZEB dodaje się poz. MCPA:
|  „MCPA | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1 | fasola, groch (suche) | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zi) poz. MCPB otrzymuje brzmienie:
|  „MCPB | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | fasola bez strąków, groch w strąkach, groch bez strąków | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1 | fasola, groch (suche) | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona roślin strączkowych | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zj) poz. METALAKSYL otrzymuje brzmienie:
|  „METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 1,0 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,05* | owoce pestkowe | ||
| 2,0 | winogrona stołowe | ||
| 1,0 | winogrona do produkcji wina | ||
| 0,5 | truskawki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | marchew, chrzan, pasternak, rzodkiewka | ||
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 0,2 | cebula dymka, pomidory | ||
| 0,5 | papryka, ogórki | ||
| 0,2 | melony, arbuzy | ||
| 0,2 | brokuły, kalafiory i inne, jarmuż | ||
| 1,0 | kapusta głowiasta | ||
| 0,2 | roszpunka warzywna, por | ||
| 2,0 | sałata | ||
| 1,0 | endywia | ||
| 0,3 | cykoria warzywna | ||
| 2,0 | zioła | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 10,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
zk) poz. METAMITRON otrzymuje brzmienie:
| „METAMITRON 4-amino-6-fenylo-3-metylo- 1,2,3-triazyn-5(4H)-on | 0,2N | buraki ćwikłowe | 
 | 
| 0,2N | buraki cukrowe” | 
zl) poz. METOKSYFENOZYD i METOLACHLOR otrzymują brzmienie:
| „METOKSYFENOZYD | 1,0 | owoce cytrusowe | 
 | 
| N-tert-butylo-N'-(3-metoksy-o-toluoilo)-3,5-ksylohydrazyd | 2,0 | owoce ziarnkowe | |
| 0,3 | brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 1,0 | winogrona | ||
| 1,0 | kiwi | ||
| 0,02* | pozostałe owoce | ||
| 2,0 | pomidory | ||
| 1,0 | papryka | ||
| 0,5 | oberżyna | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa | ||
| 0,2 | fasola w strąkach | ||
| 0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 2,0 | ziarna soi, nasiona bawełny | ||
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | ||
| 0,02* | orzechy | ||
| 0,02* | ziemniaki | ||
| 0,05* | herbata | ||
| 0,05* | chmiel | ||
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | ||
| METOLACHLOR | 0,05* | owoce | 
 | 
| suma izomerów, w tym | 0,05* | warzywa | |
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zm) poz. MEWINFOS otrzymuje brzmienie:
| „MEWINFOS | 0,01* | owoce | 
 | 
| suma izomerów E- i Z-fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) | 0,01* | warzywa | |
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zn) po poz. MEWINFOS dodaje się poz. MEZOSULFURON METYLOWY:
| „MEZOSULFURON METYLOWY (wyrażony jako mezosulfuron) benzoesan metylo 2-[[[[4,6-dimetoksy-2-pirymidynyl) amino]karbonylo]amino]-sulfonylo]-4-[(metylosulfo-nylo)amino]-metylowy | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zo) po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:
| „MILBEMEKTYNA | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,05* | warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zp) poz. OKSAMYL otrzymuje brzmienie:
| „OKSAMYL | 0,02 | mandarynki łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami | 
 | 
| 0,01* | pozostałe owoce cytrusowe | ||
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,02 | pomidory, papryka, oberżyna, ogórek, ogórek – korniszon | ||
| 0,03 | cukinia | ||
| 0,01* | pozostałe warzywa | ||
| 0,02* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zr) uchyla się poz. 1OKSAMYL,
zs) poz. OKSYFLUOROFEN otrzymuje brzmienie:
| „OKSYFLUOROFEN | 0,05N | owoce | 
 | 
| 0,05N | cebula | ||
| 0,05N | kapusta | ||
| 0,05N | kalafior" | 
zt) po poz. OMETOAT dodaje się poz. PAKLOBUTRAZOL:
| „PAKLOBUTRAZOL (2RS,3RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)pentan-3-ol | 0,01N* | rzepak" | 
 | 
zu) poz. PENKONAZOL otrzymuje brzmienie:
| „PENKONAZOL | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,2 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,1 | morele, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | ||
| 0,2 | winogrona | ||
| 0,5 | truskawki, porzeczki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,1 | pomidory, oberżyna | ||
| 0,2 | papryka | ||
| 0,1 | dyniowate z jadalną skórką, dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 0,2 | karczochy kuliste | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,5 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zw) uchyla się poz. 1PENKONAZOL,
zy) po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:
| „PETOKSAMID | 0,01* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." | 
| 0,01* | pozostałe owoce | ||
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
zz) poz. PIKLORAM otrzymuje brzmienie:
| „PIKLORAM kwas 4-amino-3,5,6-trichloro-pirydyno-2-karbo-ksylowy | 0,01N* | nasiona oleiste" | 
 | 
zza) poz. PIRYMETANIL otrzymuje brzmienie:
| „PIRYMETANIL | 10,0 | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." | 
| 5,0 | owoce ziarnkowe | ||
| 3,0 | morele, śliwki | ||
| 10,0 | brzoskwinie łącznie z nektarynami i innymi mieszańcami | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 | winogrona, truskawki | ||
| 10,0 | jeżyny, maliny | 
| 
 | 5,0 | borówki, żurawiny, porzeczki, agrest i inne owoce jagodowe | 
 | 
| 0,1 | banany | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 1,0 | marchew | ||
| 0,1 | cebula | ||
| 1,0 | pomidory, oberżyna | ||
| 2,0 | papryka | ||
| 1,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 10,0 | sałata | ||
| 2,0 | fasola w strąkach | ||
| 0,2 | groch bez strąków | ||
| 1,0 | por | ||
| 3,0 | zioła | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,5 | nasiona roślin strączkowych – suche | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,2 | migdały, pistacje | ||
| 0,05* | pozostałe orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 0,1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
zzb) poz. PIRYMIKARB otrzymuje brzmienie:
| „PIRYMIKARB | 0,5N | owoce | 
 | 
| 1,0N | warzywa liściowe i łodygowe | ||
| 0,5N | pozostałe warzywa | ||
| 0,01N* | orzechy laskowe, orzechy włoskie | ||
| 0,1N | nasiona oleiste" | 
zzc) po poz. PROPIKONAZOL dodaje się poz. PROPINEB:
| „PROPINEB | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | 
| 0,3 | owoce ziarnkowe | ||
| 0,3 | wiśnie, czereśnie | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 1,0 | winogrona | ||
| 0,3 | oliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,3 | seler – korzeń | ||
| 2,0 | pomidory, ogórki | ||
| 1,0 | papryka, melony, arbuzy | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,2 | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 50,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
zzd) poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:
| „RIMSULFURON | 0,05* | owoce cytrusowe | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." | 
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,05* | warzywa | ||
| 0,05* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1 | herbata | ||
| 0.1* | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
zze) po poz. TEFLUBENZURON dodaje się poz. TEFLUTRYNA:
| „TEFLUTRYNA | 0,02N | buraki cukrowe" | 
 | 
| 
 | 
 | ||
| 
 | 
 | ||
| 
 | 
 | ||
| 
 | 
 | ||
| 
 | 
 | 
zzf) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
| „TIACHLOPRYD | 0,02* | owoce cytrusowe | 
 | 
| (Z)-3-(6-chloro-3-pirydylome-tylo)-1,3-tiazolidyn-2-ylideno-cyjanamid | 0,3 | owoce ziarnkowe | 
 | 
| 0,3 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie włączając nektaryny i podobne mieszańce | 
 | |
| 
 | |||
| 0,1 | śliwki | 
 | |
| 0,5 | truskawki | 
 | |
| 1,0 | owoce jagodowe | 
 | |
| 0,02* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,5 | pomidory, oberżyna | 
 | |
| 1,0 | papryka | 
 | |
| 0,3 | dyniowate z jadalną skórką | 
 | |
| 0,2 | melony, arbuzy | 
 | |
| 2,0 | sałata i podobne, w tym endywia | 
 | |
| 3,0 | zioła | 
 | |
| 0,02* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 1,0 | fasola w strąkach | 
 | |
| 0,02* | pozostałe warzywa strączkowe | 
 | |
| 0,3 | nasiona rzepaku | 
 | |
| 0,05* | pozostałe nasiona oleiste | 
 | |
| 0,02* | orzechy | 
 | |
| 0,02* | ziemniaki | 
 | |
| 0,05* | herbata | 
 | |
| 0,05* | chmiel | 
 | |
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
 | |
| 
 | 
zzg) poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:
| „TIURAM | 0,1* | owoce cytrusowe | 
 Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | |||||||
| 5,0 | jabłka, gruszki | |||||||||
| 0,1* | pozostałe owoce ziarnkowe | |||||||||
| 3,0 | wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | 
| 
 | 2,0 | śliwki | 
 | 
| 
 | 0,1* | pozostałe owoce pestkowe | 
 | 
| 
 | 0,1* | winogrona stołowe | 
 | 
| 
 | 3,0 | winogrona do produkcji wina | 
 | 
| 
 | 10,0 | truskawki | 
 | 
| 
 | 0,1* | pozostałe owoce | 
 | 
| 
 | 2,0 | sałata, endywia | 
 | 
| 
 | 0,1* | pozostałe warzywa | 
 | 
| 
 | 0,1* | nasiona oleiste | 
 | 
| 
 | 0,1* | orzechy | 
 | 
| 
 | 0,1* | ziemniaki | 
 | 
| 
 | 0,2* | herbata | 
 | 
| 
 | 0,2* | chmiel | 
 | 
| 
 | 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
 | 
| 
 | 
 | 
zzh) poz. TOLILOFLUANID otrzymuje brzmienie:
| „TOLILOFLUANID | 0,05* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 3,0 | owoce ziarnkowe | ||
| 1,0 | wiśnie i czereśnie | ||
| 0,5 | śliwki | ||
| 0,05* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 5,0 | winogrona | ||
| 5,0 | truskawki | ||
| 5,0 | jeżyny, maliny, czarne jagody, żurawiny, porzeczki, agrest | ||
| 0,05* | pozostałe owoce | ||
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka | ||
| 3,0 | pomidory, oberżyna | ||
| 2,0 | papryka | ||
| 2,0 | dyniowate z jadalną skórką | ||
| 0,3 | dyniowate z niejadalną skórką | ||
| 1,0 | brokuły | ||
| 20,0 | sałata i podobne, w tym endywia | ||
| 3,0 | por | ||
| 3,0 | fasola w strąkach, groch w strąkach | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa strączkowe | ||
| 0,05* | pozostałe warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,05* | orzechy | ||
| 0,05* | ziemniaki | ||
| 0,1* | herbata | ||
| 50,0 | chmiel | ||
| 0,05* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zzi) po poz. TRIAZOFOS dodaje się poz. TRIBENURON METYLOWY:
| „TRIBENURON METYLOWY | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,01* | owoce | ||
| 0,01* | warzywa | ||
| 0,01* | nasiona oleiste | ||
| 0,01* | orzechy | ||
| 0,01* | ziemniaki | ||
| 0,02* | herbata | ||
| 0,02* | chmiel | ||
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego" | 
zzj) poz. TRIFLOKSYSTROBINA otrzymuje brzmienie:
|  „TRIFLOKSYSTROBINA | 0,3 | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,5 | owoce ziarnkowe | 
 | |
| 1,0 | morele, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami | 
 | |
| 
 | |||
| 0,2 | śliwki | 
 | |
| 0,02* | pozostałe owoce pestkowe | 
 | |
| 5,0 | winogrona | 
 | |
| 0,5 | truskawki | 
 | |
| 1,0 | porzeczki, agrest | 
 | |
| 0,05 | banany | 
 | |
| 1,0 | papaja | 
 | |
| 0,02* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,05 | marchew | 
 | |
| 0,5 | pomidory | 
 | |
| 0,2 | dyniowate z jadalną skórką | 
 | |
| 0,3 | melony | 
 | |
| 0,2 | arbuzy | 
 | |
| 0,5 | fasola w strąkach | 
 | |
| 0,02* | pozostałe warzywa | 
 | |
| 0,05* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,02* | orzechy | 
 | |
| 0,02* | ziemniaki | 
 | |
| 0,05* | herbata | 
 | |
| 30,0 | chmiel | 
 | |
| 0,02* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | 
zzk) poz. TRIFLURALINA otrzymuje brzmienie:
|  „TRIFLURALINA | 0,5N | warzywa | 
 | 
| 0,01N* | truskawki | 
 | |
| 0,1N | rzepak” | 
 | 
zzl) po poz. TRIMETYLOSULFONIUM KATION dodaje się poz. TRITIKONAZOL:
|  „TRITIKONAZOL | 0,01* | owoce cytrusowe | 
 | 
| 0,01* | pozostałe owoce | 
 | |
| 0,01* | warzywa | 
 | |
| 0,02* | nasiona oleiste | 
 | |
| 0,01* | orzechy | 
 | |
| 0,01* | ziemniaki | 
 | |
| 0,02* | herbata | 
 | |
| 0,02* | chmiel | 
 | |
| 0,01* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” | 
 | |
| 
 | 
zzm) po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:
|  „ZIRAM | 0,1* | owoce cytrusowe |  Obowiązuje | 
| 1,0 | gruszki | ||
| 0,1* | pozostałe owoce ziarnkowe | ||
| 5,0 | wiśnie, czereśnie | ||
| 2,0 | śliwki | ||
| 0,1* | pozostałe owoce pestkowe | ||
| 0,1* | pozostałe owoce | ||
| 0,1* | warzywa | ||
| 0,1* | nasiona oleiste | ||
| 0,1* | orzechy | ||
| 0,1* | ziemniaki | ||
| 0,2* | herbata | ||
| 0,2* | chmiel | ||
| 0,1* | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego | 
zzn) w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:
„*** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma – maneb, mz – mankozeb, me – metiram, pr – propineb, t – tiuram, z – ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2).”;
3) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a) po poz. 1,2-dichloroetan dodaje się poz. 1-metylocyklopropen:
| „1-metylocyklopropen | 0,01* ziarno zbóż” | 
 | 
b) po poz. ACEFAT dodaje się poz. ACETAMIPRYD:
|  „ACETAMIPRYD | 0,01* ziarno zbóż” | 
 | 
c) po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:
|  „AZYNOFOS METYLOWY | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r.” | 
d) po poz. BENTAZON dodaje się poz. BIFENAZON:
|  „BIFENAZON | 0,01* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r.” | 
e) po poz. BITERTANOL dodaje się poz. BOSKALID:
|  „BOSKALID | 0,1N pszenica, żyto, pszenżyto 0,05N jęczmień, owies” | 
 | 
f) poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
|  „DELTAMETRYNA | 2,0 ziarno zbóż” | 
 | 
g) poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
|  „DITIOKARBAMINIANY | 1,0 pszenica, żyto, pszenżyto. |  Obowiązuje od | 
| pszenica orkisz (ma, mz) | ||
| 2,0 jęczmień, owies (ma, mz) | ||
| 0,05* pozostałe ziarno zbóż | 
h) po poz. ETOFUMESAT dodaje się poz. ETOKSAZOL:
|  „ETOKSAZOL | 0,02* ziarno zbóż” | 
 | 
i) poz. FOSFAMIDON otrzymuje brzmienie:
|  „FOSFAMIDON | 0,01* ziarno zbóż” | 
 | 
j) po poz. IMAZAMOKS dodaje się poz. IMAZOSULFURON:
|  „IMAZOSULFURON | 0,01* ziarno zbóż” | 
 | 
k) po poz. IMIDAKLOPRYD dodaje się poz. INDOKSAKARB:
|  „INDOKSAKARB | 0,02* ziarno zbóż” | 
 | 
I) poz. JODOSULFURON METYLOWO SODOWY otrzymuje brzmienie:
|  „JODOSULFURON METYLOWO SODOWY | 0,02* ziarno zbóż” | 
 | 
m) poz. MCPA otrzymuje brzmienie:
|  „MCPA | 0,05* ziarno zbóż” | 
 | 
n) po poz. MCPA dodaje się poz. MCPB:
|  „MCPB | 0,05* ziarno zbóż” | 
 | 
o) po poz. MEPANIPIRYM dodaje się poz. MEPIKWATU CHLOREK:
|  „MEPIKWATU CHLOREK | 1,0N ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy” | 
 | 
p) po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:
|  „METOKSYFENOZYD | 0,05* ziarno zbóż” | 
 | 
r) poz. METOLACHLOR otrzymuje brzmienie:
|  „METOLACHLOR | 0,05* ziarno zbóż” | 
 | 
s) poz. METRAFENON otrzymuje brzmienie:
| „METRAFENON 3'-bromo-2,3,4,6'-tetrametoksy-2',6-dimetylobenzofenon | 0,05N* pszenica, żyto, pszenżyto 0,5N jęczmień” | 
 | 
t) po poz. METYDATION dodaje się poz. MEWINFOS:
|  „MEWINFOS | 0,01* ziarno zbóż” | 
 | 
u) poz. MEZOSULFURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:
|  „MEZOSULFURON METYLOWY | 0,01* ziarno zbóż” | 
 | 
w) po poz. MEZOTRION dodaje się poz. MILBEMEKTYNA:
|  „MILBEMEKTYNA | 0,05* ziarno zbóż” | 
 | 
y) po poz. PERMETRYNA dodaje się poz. PETOKSAMID:
|  „PETOKSAMID | 0,01* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." | 
z) po poz. PIRYDAT dodaje się poz. PIRYMETANIL:
|  „PIRYMETANIL | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." | 
za) poz. PROPINEB otrzymuje brzmienie:
|  „PROPINEB | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | 
zb) poz. RIMSULFURON otrzymuje brzmienie:
|  „RIMSULFURON | 0,05* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 6 kwietnia 2008 r." | 
zc) poz. TIACHLOPRYD otrzymuje brzmienie:
|  „TIACHLOPRYD | 0,02* ziarno zbóż" | 
 | 
zd) poz. TIURAM otrzymuje brzmienie:
|  „TIURAM | 0,1* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | 
ze) po poz. TIURAM dodaje się poz. TOLILOFLUANID i TOPRAMEZON:
|  „TOLILOFLUANID | 0,05* ziarno zbóż | 
 | 
|  TOPRAMEZON | 0,01N* kukurydza" | 
 | 
zf) poz. TRIBENURON METYLOWY otrzymuje brzmienie:
|  „TRIBENURON METYLOWY | 0,01* ziarno zbóż" | 
 | 
zg) poz. TRITIKONAZOL otrzymuje brzmienie:
|  „TRITIKONAZOL | 0,01* ziarno zbóż" | 
 | 
zh) po poz. ZINEB dodaje się poz. ZIRAM:
|  „ZIRAM | 0,1* ziarno zbóż | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | 
zi) w objaśnieniach pod tabelą dodaje się uwagę:
„** Pochodzenie pozostałości oznaczono następująco: ma – maneb, mz – mankozeb, me – metiram, pr – propineb, t – tiuram, z – ziram (wszystkie ditiokarbaminiany powodują ostateczną pozostałość wyrażoną jako CS2, rozróżnienie ich jest praktycznie niemożliwe. Jednakże w odniesieniu do propinebu, ziramu i tiuramu istnieją indywidualne metody oznaczania pozostałości. Z metod tych należy korzystać w indywidualnych przypadkach, kiedy wymagane jest określenie poziomu stężeń dla propinebu, ziramu i tiuramu. W pozostałych przypadkach należy oznaczać ditiokarbaminiany jako całą grupę i wynik podawać w postaci sumy wyrażonej jako CS2)."
4) w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a) w części A w tabeli:
– po poz. ABAMEKTYNA dodaje się poz. ACETAMIPRYD:
|  „ACETAMIPRYD |  0,05* mięso | 0,05* | 0,05*" | 
 | 
– po poz. AZYNOFOS ETYLOWY dodaje się poz. AZYNOFOS METYLOWY:
|  „AZYNOFOS METYLOWY | 0,01* | 0,01* | 0,01* | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | 
– poz. DELTAMETRYNA otrzymuje brzmienie:
|  „DELTAMETRYNA | 0,03* wątroba, nerki | 0,05 | 0,05*" | 
 | 
| 0,1 drób i produkty drobiowe | ||||
| 0,5 pozostałe produkty | 
– po poz. HEPTACHLOR dodaje się poz. HYDRAZYD MALEINOWY i INDOKSAKARB:
|  „HYDRAZYD MALEINOWY | 0,05 mięso, wątroba (oprócz drobiowych) | 0,2 | 0,1 | 
 | 
| 0,5 nerki (oprócz drobiowych) | ||||
| 0,02* pozostałe produkty | ||||
|  INDOKSAKARB | 0,01* mięso, jadalne podroby |  0,02 mleko | 0,01*" | 
 | 
| 0,3 tłuszcz | 
– po poz. LINDAN (y-HCH) dodaje się poz. MCPA i MCPB:
|  „MCPA | 0,5* jadalne podroby | 0,05* | 0,05* | 
 | 
| 0,1* pozostałe produkty | ||||
|  MCPB | 0,5* jadalne podroby | 0,05* | 0,05*" | 
 | 
| 0,1* pozostałe produkty | 
– po poz. METOKSYCHLOR (DMDT) dodaje się poz. METOKSYFENOZYD:
|  „METOKSYFENOZYD | 0,01* | 0,01* | 0,01*" | 
 | 
– po poz. TECHNAZEN dodaje się poz. TIACHLOPRYD i TOLILOFLUANID:
|  „TIACHLOPRYD |  0,05 mięso | 0,03 | 0,01* | 
 | 
| 0,01* pozostałe produkty | ||||
|  TOLILOFLUANID | 0,1* | 0,02* | 0,1*" | 
 | 
b) w części B w tabeli poz. DITIOKARBAMINIANY otrzymuje brzmienie:
|  „DITIOKARBAMINIANY | 0,05* | 0,05* | 0,05* | Obowiązuje od dnia 19 marca 2008 r." | 
Minister Zdrowia: E. Kopacz
| 
 | 
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
- Data ogłoszenia: 2008-01-18
- Data wejścia w życie: 2008-01-18
- Data obowiązywania: 2008-01-18
- Dokument traci ważność: 2010-03-11
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
