REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 72 poz. 424

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 9 kwietnia 2008 r.

w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wykaz produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej oraz minimalną liczbę członków grupy producentów rolnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lipca 2003 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 138, poz. 1319, z późn. zm.3)).
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 229, poz. 2273, z 2004 r. Nr 162, poz. 1694, z 2005 r. Nr 175, poz. 1462 oraz z 2006 r. Nr 251, poz. 1847.

3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 43, poz. 401, z 2005 r. Nr 30, poz. 258 i Nr 206, poz. 1722 oraz z 2006 r. Nr 209, poz. 1548.


Załącznik 1. [WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. (poz. 424)

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

 

Lp.

Wykaz produktów i grup
produkt
ów

Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej
(w tonach, sztukach, hektarach, z
łotych)

Minimalna
liczba członków grupy producentów rolnych

dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego

dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego

dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko–mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego

1

2

3

4

5

6

1

Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone

24 sztuki

5

2

Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane
Mi
ęso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone

50 sztuk

80 sztuk

80 sztuk

5

3

Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone

2 000 sztuk

4 000 sztuk

4 000 sztuk

5

4

Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże,

200 sztuk

400 sztuk

600 sztuk

5

 

1

2

3

4

5

6

 

chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone)

 

 

 

 

5

Drób żywy, mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone:
Kurczaki lub
Kaczki, lub
G
ęsi, lub
Indyki, lub
Przepi
órki, lub
Perliczki, lub
Strusie1)

500 000 sztuk
4 000 sztuk
4 000 sztuk
4 000 sztuk
4 000 sztuk
4 000 sztuk
500 sztuk

5
5
5
5
5
5
5

6

Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone

4 000 sztuk

5

7

Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

2 000 sztuk

5

8

Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone)

1 000 sztuk

5

9

Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone)

2 000 sztuk

4 000 sztuk

5 000 sztuk

5

10

Jaja ptasie

500 000 sztuk

5

11

Mleko: krowie,
owcze lub kozie

100 000 litrów
30 000 litrów

100 000 litrów
60 000 litrów

100 000 litrów
90 000 litrów

5
5

12

Miód naturalny lub inne produkty pszczele

50 000 zł

5

13

Kwiaty świeże – cięte, doniczkowe

800 000 zł

5

 

1

2

3

4

5

6

14

Ziemniaki świeże lub chłodzone:
Odmiany jadalne – wszystkie lub
Odmiany jadalne wczesne, lub
Odmiany jadalne pozosta
łe, lub
Odmiany przemys
łowe, lub
Odmiany jadalne i przemys
łowe


600 ton
250 ton
500 ton
750 ton
1 000 ton


1 200 ton
500 ton
1 000 ton
1 500 ton
2 000 ton


1 800 ton
750 ton
1 500 ton
2 250 ton
3 000 ton


5
5
5
5
5

15

Ziarno zbóż

200 ton

400 ton

600 ton

5

16

Nasiona roślin oleistych

300 ton

600 ton

900 ton

5

17

Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych

400 ton

800 ton

1 200 ton

5

18

Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej2)

200 000 zł

5

19

Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin – sadowniczych, ozdobnych

500 000 zł

1 000 000 zł

1 500 000 zł

5

20

Buraki cukrowe

2 000 ton

4 000 ton

6 000 ton

5

21

Len lub konopie – uprawiane na włókno

10 hektarów

20 hektarów

20 hektarów

5

22

Szyszki chmielowe

45 hektarów

7

23

Liście tytoniu suszone

380 ton

50

24

Materiał siewny lub sadzeniaki

300 000 zł

600 000 zł

900 000 zł

5

25

Rośliny energetyczne lub do wykorzystania technicznego

25 hektarów

50 hektarów

75 hektarów

5

26

Produkty rolnictwa ekologicznego

25 hektarów

5

27

Owoce i warzywa3)

200 000 zł

5

28

Owoce3)

200 000 zł

5

 

1

2

3

4

5

6

29

Warzywa3)

200 000 zł

5

30

Owoce przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

31

Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

32

Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

33

Produkty rolne, w stosunku do których zostały złożone wnioski do Komisji Europejskiej o ich rejestrację zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych

100 000 zł

5

34

Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich

500 000 sztuk

5

35

Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

40 000 zł

5

 

1) Jeżeli grupa zrzesza więcej niż 2 producentów ze względu na wymienione gatunki drobiu, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

2) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, origanum vulgare (lebiodka pospolita / dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.

3) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup przed dniem 1 maja 2004 r.


 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA