REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2013 poz. 642

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 18 marca 2013 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Tekst pierwotny

1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2011 r. Nr 197, poz. 1172 i Nr 232, poz. 1378) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 72, poz. 424), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych:

1) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2011 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 62, poz. 318);

2) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 listopada 2012 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. poz. 1292).

2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje:

1) § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 62, poz. 318), który stanowi:

„§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.”;

2) § 2 i § 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 listopada 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. poz. 1292), które stanowią:

„§ 2. W przypadku działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności, o których mowa w art. 47 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) (Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 15, z późn. zm.), w gospodarstwie członka grupy producentów rolnych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, lecz nie wcześniej niż w dniu 1 stycznia 2012 r., minimalną roczną wielkość produkcji towarowej tej grupy ustala się zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 1, w brzmieniu nadanym niniejszym rozporządzeniem.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.”.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. K. Plocke

Załącznik 1. [Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych]

Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 marca 2013 r. (poz. 642)

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 9 kwietnia 2008 r.

w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych

Na podstawie art. 6 ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 88, poz. 983, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. Określa się wykaz produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej oraz minimalną liczbę członków grupy producentów rolnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

§ 1a.3) W przypadku działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności, o których mowa w art. 47 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) (Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 15, z późn. zm.), w gospodarstwie członka grupy producentów rolnych, minimalną roczną wielkość produkcji towarowej tej grupy stanowi minimalna roczna wielkość produkcji towarowej, określona w załączniku do rozporządzenia, pomniejszona o skutki działania siły wyższej lub wystąpienia wyjątkowych okoliczności.

§ 2. Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lipca 2003 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 138, poz. 1319, z późn. zm.4)).

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia5).


Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 9 kwietnia 2008 r.6)

WYKAZ PRODUKTÓW I GRUP PRODUKTÓW, DLA KTÓRYCH MOGĄ BYĆ TWORZONE GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH, MINIMALNA ROCZNA WIELKOŚĆ PRODUKCJI TOWAROWEJ ORAZ MINIMALNA LICZBA CZŁONKÓW GRUPY PRODUCENTÓW ROLNYCH

Lp.

Wykaz produktów i grup produktów

Minimalna roczna wielkość produkcji towarowej (w tonach, sztukach, hektarach, złotych)

Minimalna liczba członków grupy producentów rolnych

dla województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, świętokrzyskiego

dla województw: lubelskiego, lubuskiego, łódzkiego, mazowieckiego, opolskiego

dla województw: dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego

1

2

3

4

5

6

1

Konie żywe, mięso końskie: świeże, chłodzone, mrożone

24 sztuki

5

2

Bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone

50 sztuk

80 sztuk

80 sztuk

5

3

Świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone

2000 sztuk

4000 sztuk

4000 sztuk

5

4

Owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone)

200 sztuk

400 sztuk

600 sztuk

5

5

Drób żywy (bez względu na wiek), mięso lub jadalne podroby drobiowe: świeże, chłodzone, mrożone:

 

 

 

kurczaki lub

500 000 sztuk

5

 

kaczki, lub

4000 sztuk

5

 

gęsi, lub

4000 sztuk

5

 

indyki, lub

4000 sztuk

5

 

przepiórki, lub

4000 sztuk

5

 

perliczki, lub

4000 sztuk

5

 

strusie1)

500 sztuk

5

6

Króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze: świeże, chłodzone, mrożone

4000 sztuk

5

7

Nutrie żywe, mięso jadalne lub podroby nutriowe: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

5

8

Szynszyle żywe, skóry surowe (suszone)

1000 sztuk

5

9

Lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe (suszone)

2000 sztuk

4000 sztuk

5000 sztuk

5

10

Jaja ptasie

500 000 sztuk

5

 

1

2

3

4

5

6

11

Mleko:

 

 

 

 

 

krowie,

100 000 litrów

100 000 litrów

100 000 litrów

5

 

owcze lub kozie

30 000 litrów

60 000 litrów

90 000 litrów

5

12

Miód naturalny lub inne produkty pszczele

50 000 zł

5

13

Kwiaty świeże cięte, doniczkowe

800 000 zł

5

14

Ziemniaki świeże lub chłodzone

250 ton

500 ton

750 ton

5

15

Ziarno zbóż

200 ton

400 ton

600 ton

5

16

Nasiona roślin oleistych

300 ton

600 ton

900 ton

5

17

Ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych

400 ton

800 ton

1200 ton

5

18

Rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej2)

200 000 zł

5

19

Ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych

500 000 zł

1 000 000 zł

1 500 000 zł

5

20

Buraki cukrowe

2000 ton

4000 ton

6000 ton

5

21

Len lub konopie uprawiane na włókno

10 hektarów

20 hektarów

20 hektarów

5

22

Szyszki chmielowe

45 hektarów

7

23

Liście tytoniu suszone

380 ton

50

24

Materiał siewny lub sadzeniaki

300 000 zł

600 000 zł

900 000 zł

5

25

Rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego

50 000 zł

5

26

Produkty rolnictwa ekologicznego

40 000 zł

5

27

Owoce i warzywa3)

200 000 zł

5

28

Owoce3)

200 000 zł

5

29

Warzywa3)

200 000 zł

5

30

Owoce przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

31

Warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

32

Owoce i warzywa przeznaczone dla przetwórstwa3)

200 000 zł

5

33

Produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych

100 000 zł

5

34

Ślimaki żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, z wyłączeniem ślimaków morskich

500 000 sztuk

5

35

Daniele lub jelenie żywe, ich mięso: świeże, chłodzone, mrożone, skóry surowe (suszone)

40 000 zł

5

1) Jeżeli grupa zrzesza producentów drobiu ze względu na różne gatunki, ilość sztuk drobiu dla każdego gatunku wynosi co najmniej połowę.

2) Z wyłączeniem bazylii, melisy, mięty, Origanum vulgare (lebiodka pospolita/dziki majeranek), rozmarynu, szałwii, tymianku i szafranu.

3) Dotyczy grup producentów rolnych, które zostały wpisane do rejestru grup przed dniem 1 maja 2004 r.


 

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 229, poz. 2273, z 2004 r. Nr 162, poz. 1694, z 2005 r. Nr 175, poz. 1462, z 2006 r. Nr 251, poz. 1847 oraz z 2008 r. Nr 98, poz. 634.

3) Dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 listopada 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. poz. 1292), które weszło w życie z dniem 1 grudnia 2012 r.

4) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 43, poz. 401, z 2005 r. Nr 30, poz. 258 i Nr 206, poz. 1722 oraz z 2006 r. Nr 209, poz. 1548.

5) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 29 kwietnia 2008 r.

6) W brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości produkcji towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów rolnych (Dz. U. Nr 62, poz. 318), które weszło w życie z dniem 6 kwietnia 2011 r.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA