| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

z dnia 28 grudnia 2015 r.

w sprawie mocy obowiązującej Protokołu w sprawie zmiany Umowy o rozliczeniach wielostronnych w rublach transferowych i o utworzeniu Międzynarodowego Banku Współpracy Gospodarczej oraz Statutu tego Banku, sporządzonego w Moskwie dnia 23 listopada 1977 r.

Podaje się niniejszym do wiadomości, że Rada Państwa Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej dnia 14 września 1978 r. ratyfikowała Protokół w sprawie zmiany Umowy o rozliczeniach wielostronnych w rublach transferowych i o utworzeniu Międzynarodowego Banku Współpracy Gospodarczej oraz Statutu tego Banku, sporządzony w Moskwie dnia 23 listopada 1977 r.1)

Zgodnie z art. III protokołu wszedł on w życie dnia 20 stycznia 1981 r. wobec Polski, Bułgarii, Czechosłowacji, Kuby, Mongolii, Niemieckiej Republiki Demokratycznej, Rumunii, Węgier, Wietnamu i Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich.2)

Minister Spraw Zagranicznych: W. Waszczykowski

1) Tekst Umowy o rozliczeniach wielostronnych w rublach transferowych i utworzeniu Międzynarodowego Banku Współpracy Gospodarczej, podpisanej w Moskwie dnia 22 października 1963 r., został ogłoszony w Dz. U. z 1966 r. Nr 44, poz. 259. Tekst Protokołu w sprawie zmiany Umowy o rozliczeniach wielostronnych w rublach transferowych i o utworzeniu Międzynarodowego Banku Współpracy Gospodarczej oraz Statutu tego Banku, sporządzonego w Moskwie dnia 18 grudnia l 970 r., został ogłoszony w Dz. U. z 1973 r. Nr 41, poz. 241.

2) Obecnie państwami członkowskimi Międzynarodowego Banku Współpracy Gospodarczej (MBWG) pozostają Bułgaria, Czechy, Mongolia, Polska, Rosja, Rumunia, Słowacja i Wietnam. Po zjednoczeniu Niemiec udziały Niemieckiej Republiki Demokratycznej w MBWG przejęła Republika Federalna Niemiec, która wystąpiła z MBWG w 1990 r. Węgry wystąpiły z MBWG w 1992 r. Kuba utraciła członkostwo w MBWG w 2013 r.

Konstancja Gierba

Departament Prawa Pracy - kancelaria RK LEGAL