REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2016 poz. 1974
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 listopada 2016 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604, 1948 i 1961) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych]
§ 2. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 listopada 2016 r. (poz. 1974)
WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
| Lp. | Nazwa laboratorium | Adres | Przedmiot badań | Rodzaj badań |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 1 | Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | ul. Reymonta 11/13 60-791 Poznań | tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone | – zawartość azotu/białka |
| – zawartość wody | ||||
| – współczynnik woda/białko (w elementach) | ||||
| – woda wchłonięta (w tuszkach) | ||||
| – zawartość popiołu całkowitego | ||||
| – zawartość tłuszczu całkowitego | ||||
| – zawartość hydroksyproliny | ||||
| soki i nektary | – pektyny rozpuszczalne w wodzie | |||
| – ekstrakt refraktometryczny | ||||
| – D-glukoza | ||||
| – D-fruktoza | ||||
| – sacharoza | ||||
| – D-sorbitol | ||||
| – ekstrakt bezcukrowy | ||||
| – ekstrakt ogólny | ||||
| – gęstość względna | ||||
| – kwas cytrynowy | ||||
| – kwas D-izocytrynowy | ||||
| – kwas L-jabłkowy | ||||
| – kwasowość ogólna | ||||
| – liczba formolowa | ||||
| – popiół ogólny | ||||
| – prolina | ||||
| – konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy) | ||||
| – pH | ||||
| wyroby winiarskie | – alkohol etylowy | |||
| – cukry | ||||
| – dwutlenek siarki ogólny | ||||
| – kwasowość lotna | ||||
| – kwasowość ogólna | ||||
| wytłoki, drożdżowe osady winiarskie | – alkohol etylowy | |||
| fermentowane wyroby winiarskie | – alkohol etylowy | |||
| – kwasowość ogólna | ||||
| – kwasowość lotna | ||||
| – cukry | ||||
| – popiół | ||||
| – ekstrakt ogólny | ||||
| – gęstość | ||||
| – słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu) | ||||
| – konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy) | ||||
| spirytus i napoje spirytusowe | – aldehydy | |||
| – alkohol metylowy | ||||
| – alkohol etylowy | ||||
| – estry | ||||
| – fuzle | ||||
| – kwasowość | ||||
| – sucha pozostałość po odparowaniu | ||||
| – ekstrakt w napojach spirytusowych | ||||
| – gęstość napojów spirytusowych | ||||
| cukier | – wilgotność | |||
| – substancje redukujące | ||||
| – sacharoza | ||||
| – popiół konduktometryczny | ||||
| – barwa metodą spektrofotometryczną | ||||
| napoje bezalkoholowe | – D-glukoza | |||
| – D-fruktoza | ||||
| – sacharoza | ||||
| – ekstrakt ogólny | ||||
| – kwasowość ogólna | ||||
| – ekstrakt resztkowy | ||||
| – słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu) | ||||
| – konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy) | ||||
| – zawartość kwasów | ||||
| – dwutlenek węgla | ||||
| piwo | – barwa | |||
| – pH | ||||
| – kwasowość | ||||
| – zawartość alkoholu | ||||
| – zawartość ekstraktu rzeczywistego | ||||
| – zawartość brzeczki podstawowej | ||||
| 2 | Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 81-378 Gdynia | mleko i przetwory mleczne | – wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez: |
| – analizę triacylogliceroli, | ||||
| – wykrywanie steroli roślinnych, | ||||
| – analizę tokoferoli i tokotrienoli, | ||||
| – zawartość tłuszczu | ||||
| – zawartość wody/suchej masy | ||||
| w tym: masło | – zawartość suchej masy beztłuszczowej | |||
| rolnictwo ekologiczne – artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu | – zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną | |||
| – zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD | ||||
| oliwa z oliwek | ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów: | |||
| – współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne) | ||||
| – zawartość stigamstadienów | ||||
| – zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych | ||||
| – zawartość steroli | ||||
| – zawartość erytrodiolu i uvaolu | ||||
| – zawartość wosków | ||||
| – zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu | ||||
| tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce | zawartość kwasów tłuszczowych | |||
| tłuszcze roślinne | – liczba kwasowa | |||
| – liczba nadtlenkowa | ||||
| ryby mrożone | – zawartość glazury | |||
| – masa netto ryby | ||||
| artykuły rolno-spożywcze | wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach | |||
| 3 | Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | ul. Nowy Świat 3 20-418 Lublin | chmiel | – wilgotność |
| – zawartość nasion | ||||
| – zawartość liści, łodyg i odpadków | ||||
| miód | – zawartość wody | |||
| – zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | ||||
| – przewodność właściwa | ||||
| – zawartość hydroksymetylofurfuralu | ||||
| – liczba diastazowa | ||||
| – zawartość glukozy | ||||
| – zawartość fruktozy | ||||
| – zawartość sacharozy | ||||
| – zawartość wolnych kwasów | ||||
| – pH | ||||
| 4 | Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | ul. Zagnańska 91 25-558 Kielce | artykuły rolno-spożywcze | identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR |
| artykuły rolno-spożywcze | wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych | |||
| przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego | wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie | |||
| mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone | wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
| przetwory mięsne | oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
| mleko płynne | wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego | |||
| mleko i przetwory mleczne kozie i owcze | wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR | |||
| ryby i filety rybne, w tym mrożone | oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
| ryby i przetwory rybne | identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR |
- Data ogłoszenia: 2016-12-07
- Data wejścia w życie: 2016-12-22
- Data obowiązywania: 2016-12-22
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
