REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2022 poz. 1971

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1),2)

z dnia 12 września 2022 r.

w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 44a ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24, 138 i 1570) zarządza się, co następuje:

§ 1. [Maksymalna ilość żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego]

Maksymalna ilość żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego jest określona w odniesieniu do:

1) surowców pochodzenia niezwierzęcego - w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

3) surowców pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 3 do rozporządzenia;

4) produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce - w załączniku nr 4 do rozporządzenia.

§ 2. [Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny]

1. Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą ustalenie ilości żywności zbytej rocznie w ramach takiego handlu do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawiera następujące informacje:

1) numer kolejnego wpisu;

2) datę zbycia żywności;

3) ilość i rodzaj zbytej żywności.

2. Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w dokumentacji, o której mowa w ust. 1, niezwłocznie po dokonaniu zbycia żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.

3. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.

§ 3. [Wejście w życie]

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Bartosik


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).

2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 10 lutego 2022 r. pod numerem 2022/81/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego (Dz. U. z 2022 r. poz. 138) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Załącznik 1. [MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 września 2022 r. (Dz. U. poz. 1971)

Załącznik nr 1

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO

Lp.

Nazwa surowców pochodzenia niezwierzęcego

Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy1)

Jednostka

1

Jęczmień jary

8

tona

2

Jęczmień ozimy

9

tona

3

Gryka

2,5

tona

4

Kukurydza - ziarno

11

tona

5

Mozga kanaryjska (kanar)

1,5

tona

6

Owies jary

7

tona

7

Proso

3,5

tona

8

Pszenica orkisz jara - ziarno

4

tona

9

Pszenica orkisz ozima - ziarno

4,5

tona

10

Pszenica twarda jara

6

tona

11

Pszenica twarda ozima

6

tona

12

Pszenica zwyczajna jara

8

tona

13

Pszenica zwyczajna ozima

9,5

tona

14

Pszenżyto jare

7

tona

15

Pszenżyto ozime

9

tona

16

Żyto ozime

8

tona

17

Gorczyca biała

2

tona

18

Gorczyca sarepska

1,5

tona

19

Kminek zwyczajny

2

tona

20

Len zwyczajny

2

tona

21

Mak

1,5

tona

22

Słonecznik

3,5

tona

23

Soja

2,5

tona

24

Brukiew

60

tona

25

Rzodkiew oleista

1,5

tona

26

Ziemniak

50

tona

27

Bób

12

tona

28

Brokuł

20

tona

29

Burak ćwikłowy

40

tona

30

Burak liściowy

65

tona

31

Chrzan pospolity

15

tona

32

Cebula siedmiolatka

40

tona

33

Cebula

50

tona

34

Cukinia

45

tona

35

Cykoria korzeniowa

35

tona

36

Cykoria liściowa

30

tona

37

Cykoria sałatowa

30

tona

38

Czosnek pospolity

7

tona

39

Dynia olbrzymia

55

tona

40

Dynia zwyczajna

50

tona

41

Endywia eskariola

45

tona

42

Endywia kędzierzawa

45

tona

43

Fasola wielokwiatowa

2

tona

44

Fasola zwykła karłowa

11

tona

45

Fasola zwykła tyczna

2

tona

46

Groch

8

tona

47

Jarmuż

27

tona

48

Kabaczek

50

tona

49

Kalafior

30

tona

50

Kalarepa

70

tona

51

Kapusta brukselska

7

tona

52

Kapusta głowiasta biała

75

tona

53

Kapusta głowiasta czerwona

50

tona

54

Kapusta pekińska

50

tona

55

Kapusta włoska

35

tona

56

Karczoch hiszpański (kard)

11

tona

57

Karczoch zwyczajny

11

tona

58

Kawon (arbuz)

40

tona

59

Koper włoski (fenkuł)

15

tona

60

Kukurydza cukrowa

13

tona

61

Kukurydza pękająca

6

tona

62

Marchew

70

tona

63

Melon

50

tona

64

Oberżyna

17

tona

65

Ogórek gruntowy

30

tona

66

Ogórek pod osłonami

35

kilogram na metr kwadratowy

67

Papryka słodka gruntowa

35

tona

68

Papryka słodka pod osłonami

50

kilogram na metr kwadratowy

69

Pasternak

40

tona

70

Patison

30

tona

71

Pietruszka zwyczajna

20

tona

72

Pomidor gruntowy

80

tona

73

Pomidor pod osłonami - tunel foliowy

40

kilogram na metr kwadratowy

74

Pomidor pod osłonami - szklarnia

20

kilogram na metr kwadratowy

75

Pomidor koktajlowy

45

tona

76

Por

50

tona

77

Rabarbar ogrodowy

18

tona

78

Rzodkiewka

20

tona

79

Salsefia

17

tona

80

Sałata gruntowa

30

tona

81

Seler korzeniowy

25

tona

82

Seler naciowy

60

tona

83

Skorzonera (wężymord)

20

tona

84

Szalotka

35

tona

85

Szczypiorek

30

tona

86

Szparag

5

tona

87

Szpinak

20

tona

88

Trybuła ogrodowa

1

tona

89

Agrest

14

tona

90

Aronia

15

tona

91

Borówka amerykańska

7

tona

92

Brzoskwinia

16

tona

93

Czereśnia

12

tona

94

Czarny Bez (owoce)

14

tona

95

Dzika róża (owoce)

4

tona

96

Gruszka

18

tona

97

Jabłko

25

tona

98

Orzech laskowy

2

tona

99

Malina

10

tona

100

Jeżyna

12

tona

101

Morela

16

tona

102

Morwa

4

tona

103

Pigwa pospolita

8

tona

104

Orzech włoski

3

tona

105

Porzeczka czarna

10

tona

106

Porzeczka czerwona

12

tona

107

Porzeczka biała

11

tona

108

Śliwa domowa

10

tona

109

Śliwa japońska

8

tona

110

Truskawka

14

tona

111

Poziomka

12

tona

112

Wiśnia

16

tona

113

Żurawina

6

tona

114

Tarnina

5

tona

115

Tymianek ziele

3,5

tona

116

Bazylia

3

tona

117

Melisa

4,5

tona

118

Mięta ziele

4,5

tona

119

Mięta liść

1

tona

120

Lebiodka pospolita (oregano) ziele

3

tona

121

Majeranek ogrodowy ziele

3

tona

122

Szałwia ziele

3

tona

123

Szałwia liść

1

tona

124

Pieczarka

30

kilogram na metr kwadratowy na cykl

125

Boczniak

20

kilogram na metr kwadratowy na rzut

126

Surowce pochodzenia niezwierzęcego inne niż wymienione w lp. 1-125

21

tona

127

Surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami inne niż wymienione w lp. 1-125

30

kilogram na metr kwadratowy



1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 66, 68, 73, 74, 124, 125 i 127. W odniesieniu do tych surowców maksymalną ilość wskazano w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m2/cykl, albo w przeliczeniu na kg/m2/rzut.


Załącznik 2. [MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANEJ ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO]

Załącznik nr 2

MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANEJ ROCZNIE
W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO

Lp.

Nazwa żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego

Kategorie żywności wymienionej
w kolumnie 2

Maksymalna ilość

Jednostka

1

Przetwory z owoców

soki owocowe

6700

litr

dżemy

3400

kilogram

owoce suszone

1600

kilogram

inne

3900

kilogram lub litr

2

Przetwory z warzyw

kiszonki warzywne

5000

kilogram

marynaty warzywne

3400

kilogram

soki warzywne

10 000

litr

inne

6200

kilogram lub litr

3

Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki

8400

kilogram lub litr

4

Przetwory z warzyw i grzybów

3400

kilogram

5

Przetwory z grzybów

200

kilogram

6

Przetwory z orzechów

700

kilogram

7

Przetwory zbożowe

mąki

16 000

kilogram

kasze

7300

kilogram

płatki

6500

kilogram

otręby

5800

kilogram

inne

8900

kilogram

8

Pieczywo

15 400

kilogram

9

Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka

2500

kilogram

10

Wyroby cukiernicze

700

kilogram

11

Przyprawy

300

kilogram

12

Koncentraty spożywcze

koncentraty warzywne

2500

litr

syropy owocowe

2700

litr

inne

2600

litr

13

Oleje

10 000

litr

14

Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne

pierogi

2000

kilogram

kopytka i kluski śląskie

4000

kilogram

knedle z owocami

2900

kilogram

placki ziemniaczane

4000

kilogram

inne

3300

kilogram

15

Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego1)

2400

kilogram

16

Napoje bezalkoholowe

10 000

litr



1) Do tej żywności zalicza się żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, która nie może zostać zaliczona do żywności wymienionej w lp. 1-14 i 16, z wyłączeniem napojów alkoholowych.

Załącznik 3. [MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO]

Załącznik nr 3

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE
W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO

Lp.

Nazwa surowców pochodzenia zwierzęcego

Maksymalna ilość

Jednostka

1

Mleko surowe, siara oraz mleko surowe i siara

52 000

litr

2

Surowa śmietana

10 400

litr

3

Jaja drobiu

148 200

sztuka

4

Jaja ptaków bezgrzebieniowych

800

sztuka

5

Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele1)

do 5 rodzin pszczelich - 150

kilogram

do 10 rodzin pszczelich - 300

do 20 rodzin pszczelich - 600

do 30 rodzin pszczelich - 900

do 40 rodzin pszczelich - 1200

do 50 rodzin pszczelich - 1500

do 60 rodzin pszczelich - 1800

do 70 rodzin pszczelich - 2100

do 80 rodzin pszczelich - 2400

6

Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia

1800

kilogram

7

Żywe ślimaki lądowe przeznaczone do spożycia przez ludzi z rodziny Helicidae, w tym z gatunków Helix pomatia2)Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum, z rodziny Achatinidae, Hygromiidae lub Sphincterochilidae

1000

kilogram



1) Maksymalną ilość w odniesieniu do produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny.

2) Dawniej Helix pomatia Linné.

3) Dawniej Helix aspersa Müller.

4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.

Załącznik 4. [MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO]



Załącznik nr 4

MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO

Lp.

Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce

Maksymalna ilość

Jednostka

1

Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie

i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone

2300

kilogram

2

Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone

2100

kilogram

3

Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone

1100

kilogram

4

Produkty mięsne

1400

kilogram

5

Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa

3000

kilogram

6

Produkty mleczne i produkty na bazie siary

2600

kilogram

7

Produkty jajeczne

1300

kilogram

8

Pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego inne niż surowce, niewymienione w lp. 1-7, w tym gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego1)

1400

kilogram


1) Do produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie mogą zostać zaliczone do tych, które są wymienione w lp. 1-7, z wyłączeniem napojów alkoholowych.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2022-09-20
  • Data wejścia w życie: 2022-10-05
  • Data obowiązywania: 2022-10-05
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA