REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jakie posiłki spożywać w czasie pracy

Małgorzata Szafarz

REKLAMA

REKLAMA

Ważnym składnikiem naszego życia są posiłki. Często jest to lunch poza firmą, czasem kanapka spożywana przed komputerem. Warto zastanowić się nad tym, co jemy - od tego zależy efektywność naszej pracy.

 
Dobre i o odpowiednich porach spożywane posiłki sprawiają, że lepiej funkcjonujemy, mamy energię i siły do pracy, jesteśmy bardziej skoncentrowani i spokojni. Łatwiej się z nami współpracuje.

 

Tymczasem - jak twierdzą dietetycy - pierwsze, choćby nawet niewielkie, śniadanie powinniśmy zjadać w domu, jeszcze przed wyjściem do pracy.

Zdaniem specjalistów jest to bardzo ważne, gdyż śniadanie, ze względu na to, że dostarcza nam „paliwa” na cały rozpoczynający się dzień, uważane jest za najważniejszy posiłek dnia.

Naukowcy przekonują, że osoby regularnie jedzące śniadania rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby serca niż osoby rezygnujące z pierwszego posiłku.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Nie jedząc śniadania, pozbawiamy nasz organizm porannej dawki - dostarczanej wraz z pożywieniem - glukozy.

Rano, po przerwie nocnej, poziom glukozy jest najniższy w ciągu doby i jeśli w czasie śniadania go nie uzupełnimy, będziemy się czuli osłabieni, senni i zmęczeni. Wyraźnie spadnie też efektywność naszej pracy.

Brak porannego posiłku i związany z tym spadek poziomu glukozy we krwi sprawi również, że dotkliwiej będziemy odczuwać zimno.

Niestety, jak pokazują statystyki, wiele osób na luksus zjedzenia porządnego śniadania w domu pozwala sobie tylko w weekendy i święta, na co dzień ograniczając się do kilku łyków pośpiesznie wypitej kawy lub herbaty.

REKLAMA

W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest wyrobienie sobie nawyku rozpoczynania dnia pracy od zjedzenia pożywnego śniadania i wypicia ciepłego napoju, przy czym nie zawsze musi to być „mała czarna” lub zwykła herbata z cukrem lub bez.

Jeżeli nie mamy bardzo niskiego ciśnienia, kawę i herbatę z powodzeniem zastąpić możemy coraz bardziej modną ostatnio u nas yerba mate, herbatą zieloną, herbatą Rooibos lub Teyberg, herbatą owocową lub ziołową.

Wspólne śniadania

W wielu biurach zwyczaj wspólnego śniadania na początek pracy zadomowił się już na dobre. Niektórzy menedżerowie krytykują tego rodzaju praktyki, uważając, że w miejscu pracy powinno się pracować, a jeśli już jeść, to tylko w specjalnym pokoju lub za ekranem komputera, by nie przeszkadzać kolegom w pracy.

REKLAMA

W sytuacji gdy biuro nastawione jest na przyjmowanie klientów (urzędy, banki, poczty, biura obsługi klientów, działy handlowe), nie ma możliwości, by pracownicy jedli na oczach interesantów. Jeżeli natomiast dział, w którym pracujemy, ma charakter zamknięty i nie odwiedzają nas osoby z zewnątrz, nic nie stoi na przeszkodzie, by pierwsze 15-30 minut pracy poświęcić na zjedzenie śniadania, które pozwoli nam efektywnie pracować przez kolejnych kilka godzin.

Osoby pracujące twórczo dobrze wiedzą, że najlepsze pomysły przychodzą zawsze przypadkiem - podczas jedzenia, spaceru, rozmowy ze znajomym, w wannie czy tuż przed zaśnięciem. Dlatego właśnie wspólne śniadanie osób pracujących w jednym dziale lub nad jednym projektem może być wykorzystane jako swoista „burza mózgów”, a zarazem miłe spotkanie towarzyskie na początek dnia, zanim wszyscy rozejdą się do swoich komputerów i zadań.

Plusy wspólnego śniadania w dziale:

- pozwala zdobyć energię na efektywną pracę - skoro wszyscy lub prawie wszyscy przyszli do pracy głodni, to i tak każdy będzie musiał prędzej lub później coś zjeść, -- - można więc zrobić to razem, a potem razem zabrać się za pracę i przez kilka godzin nie robić już żadnych przerw,

- może być rodzajem porannego zebrania - w czasie takiego wspólnego jedzenia można ustalić priorytety i rozdzielić zadania na dany dzień pracy oraz uzgodnić sposób ich wykonania,

- może być forum wymiany informacji - czas ten można wykorzystać na dzielenie się spostrzeżeniami lub informacjami, można wspólnie szukać pomysłów na rozwiązanie jakiegoś działowego problemu, udzielać sobie rad, czytać maile, które nadeszły rano i zastanawiać się wspólnie, jak na nie odpowiedzieć lub zareagować,

może być porannym zastrzykiem dobrego nastroju i zaspokojeniem potrzeby akceptacji w grupie - dobre jedzenie, a przy okazji rozmowa i wspólny śmiech na początek dnia z pewnością integruje zespół i dodaje chęci do pracy, zwłaszcza jeżeli wymaga ona współdziałania całego zespołu.

Takie wspólne śniadania mogą być bardzo cennym doświadczeniem dla pracowników, mogą stanowić element integrujący zespół oraz motywujący do pracy.

Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby nie przerodziły się one w długie, niemające związku z pracą rozmowy o niczym.

Co jemy rano

Specjaliści twierdzą, że z punktu widzenia energii potrzebnej do pracy najważniejsze są produkty zbożowe. Zawierają one węglowodany złożone, które powoli rozkładają się do glukozy i zapewniają nam odpowiednią ilość energii przez kilka najbliższych godzin po posiłku.

Jeżeli chcemy efektywnie pracować, zapomnijmy o pszennych bułkach, słodkich drożdżówkach, pączkach i ciasteczkach, a wybierzmy pełnoziarnisty chleb i płatki lub chrupki zbożowe.

Co potem?

Nasz organizm - jeżeli chcemy uniknąć nagłych ataków senności, osłabienia i rozdrażnienia - powinien dostawać coś do jedzenia w odstępach około 3-godzinnych. Znawcy tematu twierdzą, że konkretne pory posiłków nie są tak ważne, jak stałe odstępy między nimi. To zapewnia bowiem stały poziom glukozy w organizmie, a więc siły (a zarazem i chęci) do pracy.

Jeżeli więc zjemy porządne śniadanie zaraz po przyjściu do pracy, czyli o godz. 8.00 lub 9.00 (w zależności od tego, o której rozpoczynamy pracę), to drugie śniadanie powinniśmy zjeść około godz. 11.00 lub 12.00, a obiad - około 14.00 lub 15.00.

Niektórzy wolą jednak - na wzór zachodni - obiad zjeść o godz. 12.00, a po kilku godzinach jeszcze coś przegryźć.

Pamiętajmy jednak o jednym - jeżeli po przyjściu do domu, po południu będziemy jeść tzw. obiadokolację, to jedzenie dwudaniowego obiadu w pracy nie jest konieczne, a wręcz zbędne.

Powinniśmy się więc zdecydować - jeżeli tzw. lunch w pracy ma być naszym podstawowym posiłkiem w ciągu dnia, to w domu możemy sobie pozwolić tylko na lekką kolację. Jeżeli natomiast podstawowy posiłek dnia zjemy w domu, to około południa powinniśmy zamówić tylko zupę z sałatką, sałatkę z pieczywem lub kanapkę.

Małgorzata Szafarz

Portal Biurowy NoweBiuro.pl

 
 

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Opłata za psy i inne zwierzęta domowe wzrośnie o połowę. Jest projekt rozporządzenia

Zwiększą się koszty utrzymania zwierząt domowych. Właściciele, którzy chcą podróżować ze swoimi pupilami, będą musieli uiścić wyższą opłatę.

Od 1 czerwca 2024 r. wyższe limity dorabiania do niektórych emerytur i rent

Od 1 czerwca 2024 r. zmienią się tzw. progi graniczne, o których powinni pamiętać pracujący seniorzy. W przeciwnym razie Zakład Ubezpieczeń Społecznych zawiesi lub zmniejszy świadczenie. Limity nie dotyczą jednak wszystkich emerytów i rencistów.

Urlop proporcjonalny a zmiana pracy. Co mówią przepisy?

Kiedy stosuje się urlop proporcjonalny? Co w przypadku zmiany pracy? Prezentujemy najważniejsze zasady.

Dżem, miód, soki i cukier: nowe obowiązki dla przedsiębiorców. Rewolucyjne dyrektywy śniadaniowe!

Więcej owoców w dżemie, oznakowania na sokach i skład, mniej cukru oraz kraj pochodzenia miodu - to nowe wyzwania dla przedsiębiorców w całej UE. Uregulowano nowe przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego produktów, które mają ulepszyć ochronę konsumentów i dostosować ją do nowych wyzwań, takich jak zielona i cyfrowa transformacja. Przedsiębiorcy nie są pocieszeni, czekają ich duże zmiany.

REKLAMA

Jeśli posiadasz dużą rodzinę, należą Ci się zniżki. Jakie?

Jesteś rodzicem przynajmniej 3 dzieci? Możesz nie wiedzieć, że przysługują Ci zniżki. Dowiedz się, jak z nich skorzystać oraz jak i gdzie złożyć odpowiedni wniosek.

5000,00 zł na wakacje dla dzieci w wieku szkolnym. Tym razem nie tylko dla dzieci rolników. Sprawdź, kto skorzysta.

5000,00 zł na wakacje dla dzieci w wieku szkolnym. Sprawdź, kto skorzysta z wakacyjnej AktywAKCJI. Tym razem nie jest to program skierowany jedynie do dzieci rolników.

Trzaskowski wydał zarządzenie dotyczące symboli religijnych w urzędach. Hołownia komentuje

Prezydent Rafał Trzaskowski wydał zarządzenie dla Warszawy dotyczące wprowadzenia 16 standardów "równego traktowania”. Jest to szerokie zarządzenie, które dotyczy kwestii związanych z równouprawnieniem i zakazem dyskryminacji. Ocenił je marszałek Sejmu Szymon Hołownia.

Gość Infor.pl: Cezary Kaźmierczak (Związek Przedsiębiorców i Pracodawców) [17.05.2024] – Oglądaj na żywo!

Czy propozycja Trzeciej Drogi ws zakazu handlu to dobry kierunek? Dlaczego rośnie liczba przypadków łamania prawa przez przedsiębiorców? Czy płaca minimalna w Polsce jest na właściwym poziomie? Czy koszty pracy w Polsce są niskie? Czy Zielony Ład pomoże naszej gospodarce? Te pytania usłyszy gość Piotra Nowaka - Cezary Kaźmierczak - Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

REKLAMA

Bon energetyczny - kto się załapie na 300-1200 zł? Kryteria dochodowe są naprawdę niskie

Wysokość bonu energetycznego będzie zależała m.in. od liczby osób w gospodarstwie domowym, jak również od kryterium dochodowego na osobę w gospodarstwie jednoosobowym lub wieloosobowym. Pieniądze w wysokości od 300 zł do 1200 zł są do wzięcia już w 2024 roku. Jednak załapać się na to nowe świadczenie nie będzie łatwo.

Składka zdrowotna 2024. Rozliczenie za rok 2023. Wpływ na kwestie podatkowe

Już po raz drugi od momentu wprowadzenia rewolucyjnych przepisów Polskiego Ładu przedsiębiorcy mają obowiązek złożenia rocznego rozliczenia składki na ubezpieczenie zdrowotne. Dwudziesty dzień maja jest ostatnim dniem na dopełnienie tego obowiązku. Na szczęście tym razem Ustawodawca oszczędził płatnikom wstecznych zmian form opodatkowania oraz półrocznych okresów składkowych. 

REKLAMA