REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Słodycze

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Czekolada w 2024 roku będzie droższa i nie tylko ona. Ceny kakao biją rekordy – może być nawet 7 tys. USD za tonę. Co to jest shrinkflacja?

Nie ma dobrych wiadomości dla miłośników czekolady i kakao. Rekordowo wysokie ceny kakao na światowych giełdach nadal będą rosły i mogą nawet przekroczyć wartość 7 tys. dolarów za tonę. Tak prognozują autorzy raportu pt. „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”. Problemy z podażą i przewidywane znaczne spadki zbiorów oznaczają trzeci rok z rzędu globalnego deficytu surowca. Kluczowy okres zbierania ziaren skończy się w marcu, a następny zacznie się dopiero we wrześniu. Natomiast już w styczniu br. słodycze i desery zdrożały najbardziej ze wszystkich analizowanych kategorii produktów. Eksperci zapowiadają, że podwyżki w następnej kolejności obejmą kosmetyki, leki i suplementy bazujące na kakao. I dodają, że skok cen odczują producenci art. spożywczych, zakłady przetwórcze, cukiernie i restauracje. W następnej kolejności straty te zostaną przerzucone na konsumentów. Taki scenariusz może się wydarzyć już przed Wielkanocą. A jeśli sytuacja dalej będzie się pogarszała, to może nasilić się również zjawisko shrinkflacji. 

QUIZ Znasz te słodycze? Pytanie 6. jest podchwytliwe!

Co robi się z kajmaku? Jak nazywają się korzenne ciastka? Ile jest kakao w czekoladzie? Jeśli kochasz słodycze, ten quiz rozwiążesz bez najmniejszego problemu. Smacznego, to znaczy, zapraszamy!

QUIZ Kultowe słodycze z PRL. Na pewno znasz wszystkie odpowiedzi?

QUIZ Kultowe słodycze z PRL! Ach, chyba każdy z nas pamięta ten boski smak oranżady w proszku, jedzonej wprost z ręki (bez rozrabiania w wodzie), albo bloku czekoladowego robionego przez mamę z mleka w proszku i kakao. Żeby nie było tak słodko, to mieliśmy wtedy i słodyczowe „koszmarki” - choćby słynny wyrób czekoladopodobny. W czasach PRL-u wybór słodyczy był znacznie mniejszy niż dziś, a dostęp do nich często ograniczony. Jednakże, pomimo braków, istniały popularne słodycze, które wciąż są pamiętane przez wielu Polaków, a na półkach sklepowych królują do dziś. Sprawdźcie swoją pamięć i znajomość słodkości z tamtych czasów. Zapraszamy na quiz!

Słodycze i tłuste przekąski zmieniają nasz mózg. W jaki sposób?

Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA