REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 18 poz. 95

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 12 stycznia 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. Nr 78, poz. 656) wprowadza się następujące zmiany:

1) uchyla się § 3;

2) w § 5 w ust. 1:

a) wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

„Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:”,

b) uchyla się pkt 5;

3) w § 7:

a) uchyla się pkt 7,

b) dodaje się pkt 8 w brzmieniu:

„8) sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED – Common Entry Dokument) – 30 zł.”;

4) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.
Do postępowań w sprawie wysokości opłat, o których mowa w rozporządzeniu wymienionym w § 1, wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: E. Kopacz

 

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Załącznik 1. [STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 12 stycznia 2011 r. (poz. 95)

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI

I. Badania fizykochemiczne

Lp.

Rodzaj oznaczenia

Stawka w zł

1

2

3

1

Alkohol etylowy:

 

 

1) metoda piknometryczna bez destylacji

51

 

2) metoda piknometryczna z destylacją

73

 

3) metoda areometryczna

8

 

4) metoda GC

63

2

Alkohol etylowy – fuzle:

 

 

metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:

 

 

a) pierwsza próbka

94

 

b) następna próbka w serii

45

3

Alkohol etylowy w occie:

 

 

metoda miareczkowa

100

4

Alkohol metylowy z destylacją:

 

 

metoda kolorymetryczna:

 

 

a) pierwsza próbka

123

 

b) następna próbka w serii

60

5

Alkohol metylowy bez destylacji:

 

 

metoda kolorymetryczna:

 

 

a) pierwsza próbka

110

 

b) następna próbka w serii

30

6

Alkohol metylowy:

 

 

1) oznaczanie zawartości metodą GC:

 

 

a) pierwsza próbka

45

 

b) następna próbka w serii

25

 

2) destylacja próbki

20

7

Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):

 

 

metoda wizualna

12

8

Azotany i azotyny:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna:

 

 

a) pierwsza próbka

205

 

b) następna próbka w serii

69

 

2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:

 

 

a) pierwsza próbka

305

 

b) następna próbka w serii

205

9

Barwa oleju:

 

 

skala jodowa

38

10

Barwniki:

 

 

1) wykrywanie

24

 

2) identyfikacja – metoda chromatografii cienkowarstwowej

72

 

3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce – metoda spektrofotometryczna

200

11

Barwniki:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

1) w napojach:

 

 

a) pierwszy barwnik

214

 

b) każdy następny barwnik w próbce

139

 

2) w innych środkach spożywczych:

 

 

a) pierwszy barwnik

247

 

b) każdy następny barwnik w próbce

139

12

Barwniki: Sudan I–IV i/lub biksyna i/lub para-Red

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

222

 

b) następna próbka w serii

146

 

13

Białko:

 

 

metoda Kjeldahla

80

14

Chlorki:

 

 

1) metoda Mohra:

 

 

a) pierwsza próbka

40

 

b) następna próbka w serii

17

 

2) metoda Volharda:

 

 

a) pierwsza próbka

37

 

b) następna próbka w serii

29

15

Cukier:

 

 

przed i po inwersji – metoda Lane-Eynona:

 

 

a) pierwsza próbka

93

 

b) następna próbka w serii

64

16

Ciężar właściwy:

 

 

1) metoda areometryczna

8

 

2) metoda piknometryczna

30

17

Cyjanowodór:

 

 

metoda spektrofotometryczna:

 

 

a) pierwsza próbka

70

 

b) następna próbka w serii

20

18

Dwutlenek węgla:

 

 

nasycenie

5

19

Ekstrakt:

 

 

1) metoda piknometryczna

40

 

2) metoda refraktometryczna

30

20

Gluten:

 

 

metoda wagowa

38

21

Glutaminian sodu:

 

 

metoda spektrofotometryczna

325

22

Jodek potasu:

 

 

metoda kolorymetryczna

140

23

Histamina:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

250

 

2) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

252

 

b) następna próbka w serii

100

24

Kofeina:

 

 

1) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) w napojach:

 

 

– pierwsza próbka

127

 

– następna próbka w serii

82

 

b) w pozostałych środkach spożywczych:

 

 

– pierwsza próbka

150

 

– następna próbka w serii

105

 

2) metoda Prange-Waltera

70

25

Kwasowość:

 

 

1) metoda miareczkowa – w środowisku wodnym

24

 

2) metoda miareczkowa – w środowisku etanolowo-wodnym

50

 

3) metoda miareczkowa – kwasowość lotna

55

 

4) metoda potencjometryczna

18

26

Konserwanty: kwas benzoesowy

 

 

1) metoda spektrofotometryczna

141

 

2) metoda kolorymetryczna

178

 

27

Konserwanty: kwas benzoesowy

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

1) w napojach:

 

 

a) pierwsza próbka

229

 

b) następna próbka w serii

149

 

2) w pozostałych środkach spożywczych:

 

 

a) pierwsza próbka

264

 

b) następna próbka w serii

184

28

Konserwanty: kwas sorbowy

 

 

metoda spektrofotometryczna

140

29

Konserwanty: kwas sorbowy

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

1) w napojach:

 

 

a) pierwsza próbka

229

 

b) następna próbka w serii

149

 

2) w pozostałych środkach spożywczych:

 

 

a) pierwsza próbka

264

 

b) następna próbka w serii

184

30

Konserwanty: kwas sorbowy+kwas benzoesowy

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

1) w napojach:

 

 

a) pierwsza próbka

260

 

b) następna próbka w serii

180

 

2) w pozostałych środkach spożywczych:

 

 

a) pierwsza próbka

295

 

b) następna próbka w serii

215

31

Konserwanty: SO2

 

 

1) metoda destylacyjna i miareczkowanie

73

 

2) metoda miareczkowa bezpośrednia

53

32

Konserwanty: Glutaminian sodu

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

270

 

b) następna próbka w serii

106

33

Kwas erukowy:

 

 

metoda chromatografii gazowej:

 

 

a) pierwsza próbka

161

 

b) następna próbka w serii

66

34

Liczba kwasowa w tłuszczach:

 

 

metoda miareczkowa

57

35

Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:

 

 

metoda miareczkowa

108

36

Liczba jodowa w tłuszczach:

 

 

metoda wizualna i miareczkowa

47

37

Metale: Pb, Cd

 

mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA:

 

a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek

160

 

b) następna próbka w serii

120

38

Metale: Fe, Ni

 

 

metoda ASA

141
(za jeden metal)

39

Metale: Cu, Zn

 

 

mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek

103

 

b) następna próbka w serii

81

40

Metale: Hg

 

 

1) mineralizacja mokra – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

150

 

b) następna próbka w serii

140

 

2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową

50

 

41

Metale: As

 

 

1) mineralizacja mikrofalowa – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

113

 

b) następna próbka w serii

103

 

2) mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

138

 

b) następna próbka w serii

79

42

Metale: Sn

 

 

1) mineralizacja mikrofalowa – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

113

 

b) następna próbka w serii

68

 

2) mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

100

 

b) następna próbka w serii

51

 

3) metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

92

 

b) następna próbka w serii

43

 

4) metoda spektrofotometryczna

200

43

Mikroelementy: Ca, Mg

 

 

metoda ASA

70
(za jeden metal)

44

5-hydroksymetylofurfurol w miodzie:

 

 

metoda spektrofotometryczna

35

45

Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:

 

 

metoda wizualna

35

46

Obecność melasy w miodzie:

 

 

metoda wizualna

28

47

Obecność skrobi w miodzie:

 

 

metoda wizualna

20

48

Liczba diastazowa w miodzie:

 

 

metoda miareczkowa

56

49

Mikotoksyny – ochratoksyna A:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

 

 

a) pierwsza próbka

850

 

b) następna próbka w serii

98

 

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

 

 

a) pierwsza próbka

900

 

b) następna próbka w serii

350

 

3) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

299

 

b) następna próbka w serii

147

50

Mikotoksyny – aflatoksyna B1:

 

 

1) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

299

 

b) następna próbka w serii

147

 

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

 

 

a) pierwsza próbka

497

 

b) następna próbka w serii

130

 

3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

 

 

a) pierwsza próbka

700

 

b) następna próbka w serii

282

51

Mikotoksyny – aflatoksyna M1:

 

 

1) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

299

 

b) następna próbka w serii

147

 

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA

299

 

52

Mikotoksyny – suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:

 

 

1) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

497

 

b) następna próbka w serii

140

 

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

 

 

a) pierwsza próbka

335

 

b) następna próbka w serii

130

 

3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

 

 

a) pierwsza próbka

700

 

b) następna próbka w serii

282

53

Mikotoksyny – zawartość ZEA:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

 

 

a) pierwsza próbka

590

 

b) następna próbka w serii

75

 

2) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

299

 

b) następna próbka w serii

147

54

Mikotoksyny – zawartość fumonizyny:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

 

 

a) pierwsza próbka

590

 

b) następna próbka w serii

75

 

2) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

299

 

b) następna próbka w serii

147

55

Mikotoksyny – zawartość DON:

 

 

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

 

 

a) pierwsza próbka

590

 

b) następna próbka w serii

75

 

2) metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

299

 

b) następna próbka w serii

147

56

Mikotoksyny – patulina:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

320

 

b) następna próbka w serii

230

57

Mikotoksyny – przygotowanie próbki przed oznaczaniem:

 

 

a) próbki od 1–5 kg

12

 

b) próbki od 5–10 kg

23

 

c) próbki od 10–20 kg

47

 

d) próbki od 20–30 kg

70

58

3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol):

 

 

metoda GC/MS

1250

59

pH:

 

 

metoda potencjometryczna

50

60

Popiół:

 

 

1) całkowity – metoda wagowa

85

 

2) nierozpuszczalny w kwasie solnym – metoda wagowa

120

61

Polifosforany dodane (bez białka):

 

 

metoda wagowa:

 

 

a) pierwsza próbka

99

 

b) następna próbka w serii

70

62

Żelazocyjanek potasu (w soli):

 

 

metoda fotokolorymetryczna

90

63

Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory):

 

 

metoda chromatograficzna GC:

 

 

a) pierwsza próbka

358

 

b) następna próbka w serii

196

 

64

Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory):

 

 

metoda chromatograficzna GC:

 

 

a) pierwsza próbka

218

 

b) następna próbka w serii

93

65

Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów:

 

 

1) metoda spektrofotometryczna UV-VIS

150

 

2) technika GC

150

66

Pestycydy – z grupy benomylu lub tiabendazol:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

445

 

b) następna próbka w serii

340

67

Pestycydy chloroorganiczne:

 

 

metoda chromatograficzna GC:

 

 

a) pierwsza próbka

358

 

b) następna próbka w serii

216

68

Pestycydy – karbaminiany:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) pierwsza próbka

356

 

b) następna próbka w serii

182

69

Pestycydy – bromek metylu:

 

 

metoda chromatograficzna GC:

 

 

a) pierwsza próbka

186

 

b) następna próbka w serii

94

70

Pestycydy – amitraz:

 

metoda chromatograficzna GC/MS:

 

a) pierwsza próbka

222

 

b) następna próbka w serii

179

71

Pestycydy – różne grupy chemiczne:

 

 

1) metoda multi z wykorzystaniem GC/MS i LC/MS/MS:

 

 

a) pierwsza próbka

583

 

b) następna próbka w serii

346

 

2) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS+LC/MS/MS:

 

 

a) pierwsza próbka

593

 

b) następna próbka w serii

311

 

3) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS:

 

 

a) pierwsza próbka

319

 

b) następna próbka w serii

174

72

Pestycydy – oksamyl, metomyl:

 

metoda LC/MS/MS:

 

a) pierwsza próbka

239

 

b) następna próbka w serii

185

73

Potwierdzenie techniką GC- MS

90

74

Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany:

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

a) w napojach

200

 

b) w pozostałych środkach spożywczych

264
– za każdą
substancję
słodzącą

75

Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:

 

 

1) oznaczanie kwasowości/alkaliczności benzoesanu sodu – metoda miareczkowa

60

 

2) oznaczanie chlorowanych związków organicznych – metoda nefelometryczna

110

76

Szkodniki żywnościowe:

 

 

1) obecność – metoda makroskopowa

10

 

2) obecność – metoda mikroskopowa

36

 

1

2

3

77

Tłuszcz:

 

 

1) metoda Gerbera

46

 

2) metoda Soxhleta

80

 

3) metoda Soxhleta z hydrolizą

140

 

4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego

70

 

5) metoda Grossfelda

82

78

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

1) w olejach:

 

 

a) pierwsza próbka

370

 

b) następna próbka w serii

215

 

2) w pozostałych środkach spożywczych:

 

 

a) pierwsza próbka

620

 

b) następna próbka w serii

300

79

Witamina C:

 

 

1) w próbkach bezbarwnych – metoda miareczkowa

47

 

2) w próbkach zabarwionych – metoda spektrofotometryczna

55

 

3) metoda HPLC

311

80

Zanieczyszczenia:

 

 

1) organiczne – wykrywanie

12

 

2) organiczne – oznaczenie metodą wagową

60

 

3) mechaniczne – makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń

12

 

4) ferromagnetyczne – wykrywanie

12

 

5) ferromagnetyczne – oznaczenie metodą wagową

60

81

Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:

 

 

metoda PCR

337

82

Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:

 

 

metoda PCR

549

83

Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana):

 

 

metoda PCR

338

84

Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany):

 

 

metoda PCR

393

85

Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS):

 

 

metoda PCR

346

86

Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana):

 

 

metoda PCR

549

87

Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności:

 

 

metoda spektrometrii gamma

150

88

Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Stront – 90 w żywności:

 

 

metoda radiochemiczna

380

89

Wykrywanie napromieniania żywności:

 

 

1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR)

256

 

2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (OSL) screening

118

 

3) metoda termoluminescencji (TL)

557

 

4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej

330

90

Jakościowe próby chemiczne

25

91

Oznaczanie liczby formolowej

25

92

Ocena organoleptyczna:

 

 

1) bezpośrednia

17

 

2) po sporządzeniu potrawy

25

93

Ocena sensoryczna

50

94

Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym:

 

 

metoda chromatograficzna GC

464

95

Oznaczanie wilgotności i suchej masy

25

 

1

2

3

96

Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14)

60
(za każdą substancję wzorcową)

 

97

Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:

 

 

1) do wody destylowanej

97

 

2) do 3 % kwasu octowego

99

 

3) do 10 % alkoholu etylowego

114

 

4) do 50 % alkoholu etylowego

159

 

5) do izooktanu

198

 

6) do 95 % alkoholu etylowego

258

98

Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:

 

 

1) do wody destylowanej

194

 

2) do 3 % kwasu octowego

198

 

3) do 10 % alkoholu etylowego

228

 

4) do 50 % alkoholu etylowego

280

 

5) do izooktanu

395

 

6) do 95 % alkoholu etylowego

515

99

Migracja bisfenolu A:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

1) do 50 % etanolu:

 

 

a) pierwsza próbka

1120

 

b) następna próbka w serii

910

 

2) do wody lub 3 % kwasu octowego:

 

 

a) pierwsza próbka

826

 

b) następna próbka w serii

739

100

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:

 

 

metoda chromatograficzna HPLC:

 

 

do 3 % kwasu octowego lub wody

 

 

a) pierwsza próbka

1538

 

b) następna próbka w serii

1346

101

Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:

 

 

metoda chromatografii cienkowarstwowej

53

102

Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:

 

 

metoda chromatografii cienkowarstwowej

74

103

Oznaczanie e-kaprolaktamu:

 

metoda chromatografii gazowej GC:

 

a) pierwsza próbka

208

 

b) następna próbka w serii

127

104

Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:

 

 

metoda chromatografii cienkowarstwowej

72

105

Formaldehyd:

 

 

1) w papierze – metoda spektrofotometryczna

300

 

2) w tworzywach sztucznych – w melaminie (do 1 płynu modelowego) – metoda spektrofotometryczna

300

106

Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:

 

metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA:

 

a) pierwsza próbka

78
 (każdy metal)

 

b) następna próbka w serii

48
(każdy metal)

107

Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne):

 

 

metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

78
(każdy metal)

 

b) następna próbka w serii

48
(każdy metal)

 

1

2

3

108

Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika):

 

 

metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA:

 

 

a) pierwsza próbka

78

 

b) następna próbka w serii

48

109

Oznaczanie:

 

 

1) odporności nadruku farbami

23

 

2) sprawdzenie przyczepności nadruku

6

110

Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze:

 

 

metoda kolorymetryczna:

 

 

a) pierwsza próbka

146

 

b) następna próbka w serii

117

111

Związki lotne w wyrobach z silikonu:

 

 

metoda wagowa

30

112

Próba nieobecności baru w gumie:

 

 

metoda wizualna

32

113

Zawartość cynku w gumie:

 

 

metoda miareczkowa

142

114

Badanie gumy:

 

 

1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu

41

 

2) siarczki

35

 

3) metale w przeliczeniu na ołów

54

 

4) organoleptyka bezpośrednia

9

 

5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami

35
(za każdą substancję modelową)

 

 

6) sucha pozostałość

35

 

7) migracja globalna do wody destylowanej

35

115

Gramatura w papierze:

 

 

metoda wagowa

23

116

Badanie papieru:

 

 

1) chlorki

40

 

2) wilgotność

35

117

Ocena organoleptyczna papieru (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004)

200

118

Oznaczenie styrenu:

 

 

metoda chromatografii gazowej GC:

 

 

a) pierwsza próbka

210

 

b) następna próbka w serii

125

119

Papier i tworzywa:

 

 

trwałość nadruku

40

 

II. Badania mikrobiologiczne

Lp.

Rodzaj oznaczenia

Stawka w zł

1

2

3

1

Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:

 

 

1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna

62

 

2) identyfikacja – metoda klasyczna

150

 

3) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas

85

 

4) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR

90

2

Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:

 

 

1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

40

 

– potwierdzenie 1 kolonii

3

 

2) oznaczanie liczby – metoda NPL

60

 

– potwierdzenie 1 probówki

3

 

3) wykrywanie obecności

30

 

1

2

3

3

Badanie w kierunku Escherichia coli:

 

 

1) wykrywanie obecności

30

 

2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

40

 

3) oznaczanie liczby – metoda NPL

60

 

– potwierdzenie 1 probówki

3

4

Badanie w kierunku Escherichia coli O157:

 

 

1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR

137

 

2) metoda testowa Mini Vidas

120

 

3) wykrywanie obecności metodą z użyciem separatora wg PN ISO

105

 

4) potwierdzenie kolonii

80

5

Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:

 

 

1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

40

 

2) oznaczanie liczby – metoda NPL

60

 

3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR

104

 

4) wykrywanie obecności

30

 

5) identyfikacja 1 kolonii

5

6

Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii)

 

 

1) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR

104

 

2) wykrywanie obecności – metoda klasyczna

32

 

3) identyfikacja

30

7

Badanie w kierunku Bacillus cereus:

 

 

1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

55

 

2) identyfikacja

25

8

Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:

 

 

1) wykrywanie obecności

30

 

2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

53

 

3) oznaczanie liczby – metoda NPL

55

 

– potwierdzenie 1 probówki

6

 

4) identyfikacja 1 kolonii

6

9

Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:

 

 

1) metoda testowa Mini Vidas bez zagęszczenia

110

 

2) metoda testowa Mini Vidas z zagęszczeniem

160

10

Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:

 

 

1) wykrywanie obecności w 25 g

80

 

2) wykrywanie obecności w 1 g

54

 

3) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

77

 

4) metoda testowa Mini Vidas

110

 

5) identyfikacja

200

11

Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:

 

 

1) wykrywanie obecności w 1 g

65

 

2) wykrywanie obecności w 25 g

250

 

3) identyfikacja

100

12

Badanie w kierunku Campylobacter:

 

 

1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas

120

 

2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO)

100

 

3) identyfikacja

92

13

Pleśnie i drożdże – oznaczanie liczby metodą płytkową

60

14

Drobnoustroje tlenowe mezofilne – oznaczanie liczby metodą płytkową

50

15

Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:

 

 

1) wykrywanie obecności

21

 

2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany

21

 

3) oznaczanie liczby – metoda płytkowa

70

 

4) identyfikacja

65

 

5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany – metoda NPL

90

 

16

Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:

 

 

1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22ą2 °C – metoda płytkowa

36

 

2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36ą2 °C – metoda płytkowa

36

 

3) badanie bakterii grupy coli:

 

 

a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej

35

 

b) potwierdzenie 1 kolonii

9

 

4) badanie Escherichia coli:

 

 

a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej

35

 

b) potwierdzenie 1 kolonii

13

 

5) badanie enterokoków kątowych:

 

 

a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej

35

 

b) potwierdzenie 1 płytki

9

 

6) badanie Pseudomonas aeruginosa:

 

 

a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej

35

 

b) potwierdzenie 1 kolonii – pierwszy etap

10

 

c) potwierdzenie 1 kolonii – drugi etap

27

 

7) badanie przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny:

 

 

oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej

54

 

8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):

 

 

oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej

50

17

Wykonanie próby szczelności:

 

 

metoda wizualna

10

18

Wykonanie próby termostatowej:

 

 

metoda wizualna

10

19

Badanie bakterioskopowe

15

20

Przygotowanie próbki:

 

 

1) proste

5

 

2) złożone

10

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2011-01-27
  • Data wejścia w życie: 2011-02-11
  • Data obowiązywania: 2011-02-11
  • Dokument traci ważność: 2017-11-14

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA