REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 91 poz. 525

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 22 kwietnia 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 10 pkt 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:

§ 1.
 W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 232, poz. 1525) wprowadza się następujące zmiany:

1) w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 12 dodaje się pkt 13 w brzmieniu:

„13) dyrektywy Komisji 2010/69/UE z dnia 22 października 2010 r. zmieniającej załączniki do dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 279 z 23.10.2010, str. 22).”;

2) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a) po lp. 129 dodaje się lp. 129a w brzmieniu:

129a)

E 392

Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)

Extracts of rosemary

 

b) po lp. 151 dodaje się lp. 151a w brzmieniu:

151a)

E 427

Guma kasja

Cassia gum

 

c) po lp. 302 dodaje się lp. 302a w brzmieniu:

302a)

E 1203

Alkohol poliwinylowy

Polyvinyl alcohol

 

d) lp. 321 otrzymuje brzmienie:

321)

E 1521

Glikol polietylenowy

Polyethylene glycol

 

3) w załączniku nr 4 do rozporządzenia:

a) w tabeli 2 „Środki spożywcze, do których wolno stosować ograniczoną liczbę dozwolonych substancji dodatkowych wymienionych w tabeli 1”:

– lp. 21 otrzymuje brzmienie:

21)

Surowe wyroby mięsne, określone w przepisach ustanawiających szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, ze świeżego zmielonego mięsa, paczkowane

E 261 Octan potasu

E 262i Octan sodu

E 262ii Dioctan sodu

E 300 Kwas askorbinowy

E 301 Askorbinian sodu

E 302 Askorbinian wapnia

E 325 Mleczan sodu

E 326 Mleczan potasu

E 330 Kwas cytrynowy

E 331 Cytryniany sodu

E 332 Cytryniany potasu

E 333 Cytryniany wapnia

quantum satis

 

– po lp. 32 dodaje się lp. 33 w brzmieniu:

33)

Niearomatyzowane produkty śmietanowe i ich substytuty, zawierające żywe kultury bakterii, o zawartości tłuszczu poniżej 20%

E 406 Agar

E 407 Karagen

E 410 Mączka chleba świętojańskiego

E 412 Guma guar

E 415 Guma ksantanowa

E 440 Pektyny

E 460 Celuloza

E 466 Karboksymetyloceluloza

E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E 1404 Skrobia utleniona

E 1410 Fosforan monoskrobiowy

E 1412 Fosforan diskrobiowy

E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy

E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy

E 1420 Skrobia acetylowana

E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy

E 1440 Hydroksypropyloskrobia

E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy

E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego

E 1451 Acetylowana skrobia utleniona

quantum satis

 

b) w tabeli 4 „Środki spożywcze, do których mogą być stosowane sorbiniany, benzoesany i parahydroksybenzoesany określone w tabeli 3” po lp. 64 dodaje się lp. 65–68 w brzmieniu:

65)

Analogi produktów rybnych
na bazie wodorostów

1000

500

 

 

 

 

66)

Piwo w beczkach zawierające
więcej niż 0,5% dodanego
cukru fermentującego lub
soków owocowych albo
koncentratów z owoców

200

200

 

400

 

 

67)

Świeże nieobrane owoce
cytrusowe (tylko na powierzchnię)

20

 

 

 

 

 

68)

Suplementy diety określone
w przepisach o suplementach diety,
w postaci suchej, zawierające
preparaty witaminy A lub
połączenie witaminy A i D

 

 

 

1000 w
produkcie gotowym
do spożycia

 

 

 

c) w tabeli 6 „Środki spożywcze, do których mogą być stosowane dwutlenek siarki i siarczyny określone w tabeli 5” po lp. 66 dodaje się lp. 67 i 68 w brzmieniu:

67)

Borówki amerykańskie (tylko Vaccinium corymbosum)

10

68)

Cynamon (tylko Cinnamomum ceylanicum)

150

 

d) w tabeli 7 „Inne konserwanty, dla których określa się maksymalny poziom w środku spożywczym”:

– lp. 2 otrzymuje brzmienie:

2)

E 234

Nizyna1)

Puddingi z semoliny i tapioki oraz produkty podobne

3 mg/kg

Sery dojrzewające i sery topione

12,5 mg/kg

Clotted cream

10 mg/kg

Mascarpone

10 mg/kg

Pasteryzowane jaja w postaci płynnej (białko, żółtko lub całe jaja)

6,25 mg/l

 

– lp. 3 otrzymuje brzmienie:

3)

E 235

Natamycyna

Na powierzchnię:

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecna na głębokości 5 mm)

– twardych, półtwardych i półmiękkich serów dojrzewających

– suszonych, peklowanych kiełbas

 

– lp. 5 otrzymuje brzmienie:

5)

E 242

Dimetylodiwęglan

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna

Wino bezalkoholowe gronowe

Płynny koncentrat herbaty

Cider, perry, wino owocowe

250 mg/l ilość wprowadzona, pozostałość niewykrywalna

Wino o obniżonej zawartości alkoholu

Napoje winopochodne gronowe i produkty określone w przepisach ustanawiających ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych

 

– odnośnik nr 1 otrzymuje brzmienie:

1) Substancja E 234 może występować w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.”,

e) w tabeli 9 „Inne przeciwutleniacze oraz ich zastosowanie w środkach spożywczych” po lp. 2 dodaje się lp. 2a w brzmieniu:

2a)

E 392

Ekstrakty z rozmarynu (Wyciągi z rozmarynu)

Oleje roślinne (z wyjątkiem oliwy z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek) oraz tłuszcze, w których zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest wyższa niż 15% m/m kwasów tłuszczowych ogółem, do stosowania w środkach spożywczych niepoddawanych obróbce cieplnej

30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu

Oleje z ryb i olej z alg

50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu

Smalec, tłuszcz wołowy, drobiowy, owczy i wieprzowy

Tłuszcze i oleje do produkcji przemysłowej środków spożywczych poddawanych obróbce cieplnej

Olej i tłuszcz do smażenia, z wyłączeniem oliwy z oliwek i oliwy z wytłoków oliwnych

Wyroby typu sneksy (na bazie zbóż, ziemniaków lub skrobi)

Sosy

100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu

 

 

 

 

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety

400 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

Susze ziemniaczane

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

Produkty jajeczne

Guma do żucia

Mleko w proszku do automatów

200 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu

Przyprawy

Przetworzone orzechy

Zupy i buliony w proszku

50 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

Mięso wysuszone

150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

Produkty mięsne i rybne, z wyjątkiem mięsa wysuszonego i kiełbas suchych

150 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego, w przeliczeniu na zawartość tłuszczu

Kiełbasy suche

100 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

Aromaty

1000 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

Mleko w proszku do produkcji lodów

30 mg/kg wyrażone jako suma karnozolu i kwasu karnozowego

 

f) w tabeli 10 „Inne dozwolone substancje dodatkowe i ich zastosowanie w środkach spożywczych”:

– lp. 2 otrzymuje brzmienie:

2)

E 338

Kwas fosforowy

Aromatyzowane napoje bezalkoholowe

700 mg/l

 

E 339

Fosforany sodu

Mleko sterylizowane i UHT

1 g/l

 

 

(i) Fosforan monosodowy

Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy niższej niż 28%

1 g/kg

 

 

(ii) Fosforan disodowy

Mleko zagęszczone o zawartości suchej masy wyższej niż 28%

1,5 g/kg

 

 

(iii) Fosforan trisodowy

Mleko w proszku i mleko w proszku odtłuszczone

2,5 g/kg

 

 

E 340

Fosforany potasu

Owoce kandyzowane

800 mg/kg

 

 

(i) Fosforan monopotasowy

Preparaty owocowe

800 mg/kg

 

 

(ii) Fosforan dipotasowy

Śmietanka pasteryzowana, sterylizowana i UHT

5 g/kg

 

 

(iii) Fosforan tripotasowy

Analogi ubitej śmietanki i tłuszczu roślinnego

5 g/kg

 

E 341

Fosforany wapnia

Sery niedojrzewające (z wyjątkiem Mozzarella)

2 g/kg

 

 

(i) Fosforan monowapniowy

Sery topione i analogi serów topionych

20 g/kg

 

 

(ii) Fosforan diwapniowy

Produkty mięsne

5 g/kg

 

 

(iii) Fosforan triwapniowy

Napoje dla sportowców i preparowane wody stołowe

0,5 g/l

 

E 343

Fosforany magnezu

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety

quantum satis

 

 

(i) Fosforan monomagnezowy

Sól i jej zamienniki

10 g/kg

 

 

(ii) Fosforan dimagnezowy

Napoje na białkach roślinnych

 

20 g/l

 

 

 

Napoje dla sportowców zawierające białko serwatkowe

4 g/kg

 

E 450

Difosforany

Zabielacze do napojów

30 g/kg

 

 

(i) Difosforan disodowy

Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn – automatów

50 g/kg

 

 

(ii) Difosforan trisodowy

Lody spożywcze

1 g/kg

 

 

(iii) Difosforan tetrasodowy

Desery

3 g/kg

 

 

(v) Difosforan tetrapotasowy

Suszone sproszkowane mieszanki deserów

7 g/kg

 

 

(vi) Difosforan diwapniowy

Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie

20 g/kg

 

 

(vii) Diwodorodifosforan wapnia

Mąka

2,5 g/kg

 

E 451

Trifosforany

Mąka, rosnąca bez drożdży

20 g/kg

 

 

(i) Trifosforan pentasodowy

Soda bread

20 g/kg

 

 

(ii) Trifosforan pentapotasowy

Płynna masa jaja kurzego (białko, żółtko lub całe jaja)

10 g/kg

 

E 452

Polifosforany

Sosy

5 g/kg

 

 

(i) Polifosforan sodu

Zupy i buliony

3 g/kg

 

 

(ii) Polifosforan potasu

Napary ziołowe instant i herbata instant

2 g/kg

 

 

(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy

Guma do żucia

quantum satis

 

 

 

(iv) Polifosforan wapnia

Środki spożywcze wysuszone sproszkowane

10 g/kg

Napoje na bazie mleka czekoladowe i słodowe

2 g/l

Napoje alkoholowe (z wyjątkiem wina gronowego i piwa)

1 g/l

Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia

5 g/kg

Sneksy

5 g/kg

Surimi

1 g/kg

Pasty rybne i pasty ze skorupiaków

5 g/kg

Polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów; produkty podobne)

3 g/kg

Środki spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia o recepturach specjalnych

5 g/kg

Glazury do produktów mięsnych i warzywnych

4 g/kg

Wyroby cukiernicze

5 g/kg

Cukier puder

10 g/kg

Kluski

2 g/kg

Ciasta o luźnej konsystencji

12 g/kg

Filety z nieprzetworzonych ryb mrożone i głęboko mrożone

5 g/kg

Nieprzetworzone i przetworzone mięczaki i skorupiaki mrożone i głęboko mrożone

5 g/kg

Przetworzone produkty ziemniaczane (łącznie z mrożonymi, głęboko mrożonymi, oziębionymi i wysuszonymi produktami przetworzonymi) i wstępnie smażone, mrożone i głęboko mrożone ziemniaki

5 g/kg

Smarowne tłuszcze, z wyjątkiem masła

5 g/kg

Masło ze śmietanki ukwaszonej (śmietany)

2 g/kg

Przetwory ze skorupiaków (w puszkach)

1 g/kg

Emulsje wodne w aerozolu do powlekania form piekarskich

30 g/kg

Napoje na bazie naturalnej kawy przeznaczone do maszyn – automatów

2 g/l

Aromaty

40 g/kg

 

– po lp. 12 dodaje się lp. 12a w brzmieniu:

12a)

E 427

Guma kasja

Lody spożywcze

2500 mg/kg

Fermentowane przetwory mleczne z wyjątkiem niearomatyzowanych fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii

Desery na bazie przetworów mlecznych oraz produkty podobne

Nadzienia, posypki i polewy do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz do deserów

Sery topione

Sosy i sosy sałatkowe

Zupy i buliony w proszku

Produkty mięsne poddawane obróbce cieplnej

1500 mg/kg

 

– lp. 38 otrzymuje brzmienie:

38)

E 901

Wosk pszczeli biały i żółty

Jako substancja glazurująca wyłącznie do:

quantum satis

– wyrobów cukierniczych (łącznie z czekoladą)

 

E 902

Wosk candelilla

– małych form pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oblewanych czekoladą

 

 

E 904

Szelak

– sneksów

 

 

 

 

– orzechów

 

 

 

 

– ziarna kawy

 

 

 

 

– wafli zawierających lody, opakowanych (tylko E 901)

 

 

 

 

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety

quantum satis

 

 

 

Świeże owoce cytrusowe, melony, jabłka i gruszki (wyłącznie na powierzchnię)

quantum satis

 

 

 

Brzoskwinie i ananasy (wyłącznie na powierzchnię)

quantum satis

 

 

 

Aromaty w aromatyzowanych napojach bezalkoholowych (tylko E 901)

0,2 g/kg w napojach aromatyzowa-
nych

 

– po lp. 46 dodaje się lp. 46a w brzmieniu:

46a)

E 961

Neotam

Aromatyzowane napoje na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

2 mg/l jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Napoje na bazie mleka i składników mleka lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

2 mg/l jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Wyroby typu sneksy: niektóre aromatyzowane gotowe do spożycia, paczkowane, suche, smakowe produkty skrobiowe i orzechy powlekane

2 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

3 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru

3 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Pastylki, drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru

3 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Guma do żucia z dodatkiem cukru

3 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej

2 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Sosy

2 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci płynnej

2 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci stałej

2 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

 

 

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, na bazie witamin lub składników mineralnych w postaci syropu lub nadające się do żucia

2 mg/kg jako wzmacniacz smaku

 

– po lp. 48 dodaje się lp. 48a w brzmieniu:

48a)

E 1203

Alkohol poliwinylowy

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek

18 g/kg

 

– lp. 49 otrzymuje brzmienie:

49)

E 1505

Cytrynian trietylowy

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek

3,5 g/kg

Wysuszone białko jaja kurzego

quantum satis

 

– po lp. 55 dodaje się lp. 56 w brzmieniu:

56)

E 1521

Glikol polietylenowy

Suplementy diety określone w przepisach o suplementach diety, w postaci kapsułek i tabletek

10 g/kg

 

g) w tabeli 11 „Nośniki stosowane do dozwolonych substancji dodatkowych” lp. 82 otrzymuje brzmienie:

82)

Glikol polietylenowy

E 1521

Wyłącznie do substancji słodzących

quantum satis

 

4) w załączniku nr 5 do rozporządzenia w tabeli 3 „Maksymalne dawki dozwolonych substancji dodatkowych, stosowanych w produkcji środków spożywczych uzupełniających obejmujących produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze przeznaczone dla zdrowych niemowląt i małych dzieci” po lp. 1 dodaje się lp. 1a w brzmieniu:

1a)

E 920

L-cysteina

Herbatniki dla niemowląt i małych dzieci

1 g/kg

 

§ 2.
 Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: E. Kopacz

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2011-05-02
  • Data wejścia w życie: 2011-05-17
  • Data obowiązywania: 2011-05-17

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA