REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2020 poz. 371
OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 18 lutego 2020 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków
1. Na podstawie art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 1900), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 139).
2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity rozporządzenia nie obejmuje odnośnika nr 2 oraz § 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 139), które stanowią:
"2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 17 września 2018 r. pod numerem 2018/465/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1)."
"§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.".
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Ardanowski
Załącznik do obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 z dnia 18 lutego 2020 r. (poz. 371)
ROZPORZĄDZENIE
 MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2178 oraz z 2020 r. poz. 285) zarządza się, co następuje:
§ 1. Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1)2) ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej "ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)",
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej "ziemniakami jadalnymi"
- stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§ 2.3) Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) i ziemniaków jadalnych przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego.
§ 2a.4) Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) zebranych lub dopuszczonych do obrotu w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub Republice Turcji lub zebranych w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) będącym stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zgodnie z przepisami obowiązującymi w tych państwach, o ile zostały oznakowane w sposób, który zapewnia, że konsument nie jest wprowadzany w błąd.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia5).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
 i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r.6)
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ZIEMNIAKÓW WCZESNYCH (ZIEMNIAKÓW MŁODYCH) I ZIEMNIAKÓW JADALNYCH
|   Lp.  |    Wymagania jakościowe  |    Ziemniaki wczesne (ziemniaki młode)  |    Ziemniaki jadalne  |  |
|   1  |    Wielkość bulw:  |    
  |    
  |    
  |  
|   1) minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych  |    poprzeczna 28 mm  |    
  |    poprzeczna 35 mm  |  |
|   2) minimalna średnica bulw podłużnych  |    poprzeczna 28 mm  |    
  |    poprzeczna 30 mm, a podłużna 2 razy większa od poprzecznej  |  |
|   2  |    Maksymalny udział wagowy bulw:  |    
  |    
  |  |
|   1) zazieleniałych1)  |    do 1%  |    
  |    łącznie  |  |
|   2) z wadami wewnętrznymi2)  |    nie dotyczy  |    do 2%  |  ||
|   3) porażonych zgnilizną3)  |    do 1%  |    
  |    do 1%  |  |
|   4) zanieczyszczonych mineralnie4) i organicznie5)  |    do 2%  |    
  |    do 1%  |  |
|   5) o mniejszej średnicy niż określono dla bulw wymienionych w lp. 1  |    do 3% (nie mniejszej jednak niż 15 mm)  |    
  |    do 2% (nie mniejszej jednak niż 28 mm)  |  |
|   6) porażonych parchem zwykłym6)  |    nie dotyczy  |    
  |    do 3%  |  |
|   7) uszkodzonych7)  |    do 2%  |    
  |    do 3%  |  |
|   8) niekształtnych8)  |    nie dotyczy  |    
  |    do 3%  |  |
|   9) niedojrzałych9)  |    nie dotyczy  |    
  |    do 2%  |  |
|   10) innych odmian10)  |    do 2%  |    
  |    do 2%  |  |
|   3  |    Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1 i 3-5  |    do 5%  |    
  |    nie dotyczy  |  
|   4  |    Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1-7  |    nie dotyczy  |    
  |    do 6%  |  
|   5  |    Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2  |    nie dotyczy  |    
  |    do 8%  |  
|   6  |    Bulwy:  |    
  |    
  |    
  |  
|   1) porośnięte kiełkami powyżej 3 mm  |    nie dotyczy  |    
  |    nie dopuszcza się  |  |
|   2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni  |    nie dopuszcza się  |    
  |    nie dopuszcza się  |  |
|   3) zaparzone11)  |    nie dopuszcza się  |    
  |    nie dopuszcza się  |  |
|   4) zapleśniałe12)  |    nie dopuszcza się  |    
  |    nie dopuszcza się  |  |
|   5) zmarznięte13)  |    nie dopuszcza się  |    
  |    nie dopuszcza się  |  |
|   6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin14)  |    nie dopuszcza się  |    
  |    nie dopuszcza się  |  |
Objaśnienia:
1) bulwy o zielonej barwie występującej:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) - na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, którą można usunąć przy zwykłym obieraniu,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych - na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, sięgającej w głąb miąższu powyżej 5 mm;
2) bulwy z rdzawą, czarną, szarą plamistością oraz z pustowatością serc;
3) bulwy porażone suchą zgnilizną [Fusarium sp., Alternaria sp.], gangreną [Phoma foveata], mokrą zgnilizną [Erwinia (Pectobacterium) carotovora (Jones) Holland., Bacillus sp., Clostridium sp., Pseudomonas sp.], zarazą ziemniaka [Phytophthora infestans de Bary] itp.;
4) bulwy zanieczyszczone grudkami ziemi, kamieniami;
5) bulwy zanieczyszczone częściami łętów, słomy, chwastów, obłamanych kiełków;
6) bulwy pokryte plamami, których łączna powierzchnia jest większa niż 1/4 powierzchni bulwy [Streptomyces scabies (Thaxt) Waksem. Et Henr. Syn. Actinomyces scabies (Thaxt) Güss];
7) bulwy uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) - na głębokość większą niż 3,5 mm lub bulwy z płytszymi uszkodzeniami występującymi na powierzchni większej niż 1/5 bulwy,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych - na głębokość większą niż 5 mm;
8) bulwy:
a) zdeformowane - wyraźnie różniące się od typu odmianowego,
b) dzieciuchowate - z wtórnymi naroślami,
c) wrzecionowate - zakończone stożkowo przy stolonie;
9) bulwy o łuszczącej się, nieskorkowaciałej skórce, która na skutek lekkiego potarcia palcem złuszcza się;
10) bulwy określonej odmiany, których jednolitość określa się organoleptycznie na podstawie kształtu, głębokości oczek, barwy skórki i barwy miąższu na przekroju;
11) bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;
12) bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni;
13) bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina;
14) bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2258).
2) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz. U. poz. 139), które weszło w życie z dniem 8 lutego 2019 r.
3) W brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
4) Dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
5) Rozporządzenie zostało ogłoszone w dniu 19 listopada 2003 r.
6) Ze zmianami wprowadzonymi przez § 1 pkt 4 rozporządzenia, o którym mowa w odnośniku 2.
- Data ogłoszenia: 2020-03-06
 - Data wejścia w życie: 2020-03-06
 - Data obowiązywania: 2020-03-06
 
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA

