REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Czy wiesz jak należy podawać kawę?

Sabina Prusiecka

REKLAMA

REKLAMA

Rola sekretarki czy asystentki nie sprowadza się do podawania kawy, jednak zdarzają się sytuacje, że musi być gospodynią w biurze i podejmować gości szefa filiżanką tego napoju. Jak powinna to zrobić?
Sposób serwowania kawy jest tak samo istotny jak odpowiednia procedura jej parzenia. Podawanie kawy w kubkach kartonowych czy styropianowych jest niedopuszczalne. Kawę najlepiej serwować w filiżankach porcelanowych lub kamionkowych. Przy zakupie serwisu warto sprawdzić wcześniej, czy filiżanki są wygodne do picia. Nie każdy kształt jest bowiem praktyczny.
Częstując gości kawą, najlepiej ustawić napełnione do 3/4 wysokości filiżanki na tacy obok cukierniczki oraz dzbanuszka z mleczkiem lub śmietanką. Można też podać puste filiżanki, a kawę przynieść w dzbanku. Serwowanie zaczyna się od najważniejszego gościa, któremu podaje się filiżankę prawą ręką z prawej strony.
Kawa rozlana do filiżanek powinna być ciepła przez kwadrans, tak więc w przypadku serwisów ze szkła i innych delikatnych materiałów dobrze jest przed podaniem kawy rozgrzać filiżanki wrzątkiem.
Przed podaniem kawy upewnijmy się, że filiżanki są absolutnie czyste i nie mają ciemnych obwódek.
W biurach mogą być stosowane ekspresy przelewowe, które umożliwiają przygotowanie kawy bez fusów. W tym urządzeniu gorąca woda automatycznie przelewa się przez filtr napełniony zmieloną kawą. Jeśli do dyspozycji jest ekspres ciśnieniowy, to postępując według przepisu parzenia kawy można zaserwować gościom espresso czy cappucino. Dopuszczalne jest też przygotowywanie i podawanie gościom kawy rozpuszczalnej.
Sabina Prusiecka
Kawy ze świata:
Bicerin: 1/3 kawy, 1/3 czekolady, 1/3 śmietany (z Turynu)
Biedermaier: duża mokka z likierem morelowym i bitą śmietaną (z Austrii)
Cafe au lait: francuska kawa z mlekiem, w której przeważa mleko
Cafe brulot: podpalana kawa z mieszanką koniaku, przypraw i cukru
Cafe creme: francuska espresso z mlekiem; podobna do cappucino
Cafe liegois: francuska kawa mrożona z lodami waniliowymi i śmietanką
Cafe serre: francuska espresso przyrządzana z bardzo niewielkiej ilości wody
Caffe americano: rozcieńczona wodą espresso
Caffe con panna: rozcieńczona wodą espresso z bitą śmietaną
Caffe corretto: espresso z odrobiną grappy
Caffe latte: włoska kawa z mlekiem
Caffe lungo: rozcieńczona wodą espresso
Caffe macchiato: espresso z niewielką ilością mleka
Cappuccino: espresso z kapturkiem ze spienionego mleka
Capuccino con panna: capuccino z kapturkiem ze śmietanki
Cremat: katalońska kawa z rumem i cukrem
Doppio: podwójna espresso
Einspanner: czarna kawa albo mokka w szklance, z bitą śmietaną (z Austrii)
Fiaker: espresso albo mokka z rumem lub koniakiem podawana w szklance, z bitą śmietaną
Franziskaner (franciszkanin): bardzo jasna kawa z mlekiem, z bitą śmietanką na wierzchu
Hot shot: gorąca espresso z likierem i śmietanką
Irish coffee: gorąca kawa, cukier i whiskey (irlandzka whisky) z na wpół ubitą śmietaną
Kaffee fertig: kawa z kieliszkiem wódki, pijana w Szwajcarii tak, jak w Niemczech grog
Kaffeekask: ulubiona kawa Szwedów, wzmacniana okowitą
Kaffee pflumli: kawa ze śliwowicą (Pflumli), czasem podawana też z bitą śmietaną
Kaffee verkehrt: bardzo jasna kawa z mlekiem, w której proporcje są odwrócone: więcej jest mleka niż kawy (z Austrii)
Kahve: kawa po turecku; mielona kawa z wodą i cukrem wielokrotnie zagotowana w tygielku zwanym „cezve”
Kaisermelange (cesarski melanż): kawa wymieszana z ubitym żółtkiem i miodem lub cukrem
Kapuziner: (kapucyn): duża czarna kawa z niewielką ilością mleka i bitej śmietany (z Austrii)
Konsul: czarna kawa podawana z zimną wodą do popijania
Latte macchiato: mleko z niewielką ilością kawy
Maria theresia: mokka z łyczkiem likieru pomarańczowego (z Austrii)
Mariloman: gorąca mokka z koniakiem (z Austrii) albo espresso z likierem Cointreau
Mazagran: słodzona, ostudzona lodem mokka z likierem maraschino i rumem
Melange: austriacki wariant kawy z mlekiem; w połowie z kawy, w połowie z gorącego mleka, podawany jest z dużą ilością mlecznej pianki
Mokka: austriacka mała czarna, wyjątkowo mocna
Pharisaer (faryzeusz): gorąca kawa z cukrem, kakao i rumem, przybrana bitą śmietaną
Ristretto: espresso z bardzo małą ilością wody
Schumli: niemiecka nazwa szwajcarskiej kawy, świeżo zmielonej i zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym jak espresso.
Verlangert (przedłużona): tak Niemcy nazywają małą czarną dzięki dolaniu gorącej wody, powiększoną do rozmiarów dużej czarnej
Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
TSUE: Polska musi uznać małżeństwo jednopłciowe legalnie zawarte w Niemczech i nie może odmówić transkrypcji aktu małżeństwa

W dniu 25 listopada 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok, zgodnie z którym państwo członkowskie ma obowiązek uznać małżeństwo dwóch obywateli Unii Europejskiej tej samej płci legalnie zawarte w innym państwie członkowskim, w którym korzystali oni z przysługującej im swobody przemieszczania się i pobytu. Zdaniem TSUE jako że transkrypcja jest jedynym przewidzianym w prawie polskim środkiem pozwalającym na to, aby małżeństwo zawarte w innym państwie członkowskim zostało faktycznie uznane przez organy administracyjne - Polska jest zobowiązana stosować transkrypcję bez rozróżnienia do małżeństw osób tej samej płci oraz małżeństw zawieranych przez osoby odmiennej płci.

Lista kontrolna PIP: pomoc dla pracodawców w wyborze właściwej umowy z pracownikiem. Ma ograniczyć nadużywanie umów cywilnoprawnych

Lista kontrolna przygotowana przez PIP i związki zawodowe ma pomóc pracodawcom w wyborze właściwej umowy z pracownikiem. Celem tej inicjatywy jest ograniczenie nadużywania umów cywilnoprawnych w sytuacjach, kiedy powinna być zawarta umowa o pracę.

Rozstrzygnięcie konkursu FERS "Doskonalenie zawodowe pracowników systemu ochrony zdrowia z zakresu leczenia uzależnień" [MZ]

Już jest rozstrzygnięcie konkursu FERS "Doskonalenie zawodowe pracowników systemu ochrony zdrowia z zakresu leczenia uzależnień". Komisja Oceny Projektów wybrała 5 wniosków do dofinansowania.

Sebastian M. robił chip tuning. Właściciele firmy zwiększającej osiągi jego samochodu zeznawali przed sądem

Sebastiana M. spowodował wypadek 16 września 2023 r. na autostradzie A1. Zginęła 3-osobowa rodzina. W jego bmw 850i o ok. 20 procent zwiększono moc silnika oraz dezaktywowano organicznie maksymalnej prędkości. Auto jechało co najmniej 315 km/h.

REKLAMA

6 nowych konkursów w programie FERS, m.in. równe traktowanie na rynku pracy i cyfryzacja edukacji. Dofinansowanie ponad 144,5 mln zł

6 nowych konkursów w programie FERS, m.in. równe traktowanie na rynku pracy i cyfryzacja edukacji - Komitet Monitorujący Program Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego podjął decyzje. Na projekty wpisujące się w ramy konkursowe przeznaczone zostanie dofinansowanie ponad 144,5 mln zł.

Gotówka od ojca to problem. Skarbówka stawia sprawę jasno – brak zwolnienia z podatku od darowizny, nawet gdy pieniądze wpłyną na konto obdarowanego

Darowizna w gotówce od członka najbliższej rodziny może skończyć się podatkiem. Skarbówka w najnowszej interpretacji jasno wskazała, że wpłata pieniędzy (otrzymanych „do ręki” od ojca) na własne konto przez obdarowanego nie wystarczy do zwolnienia z podatku – liczy się przelew lub przekaz od darczyńcy.

Zatrudnianie nauczycieli na czas określony na masową skalę. MEN potwierdza: to zgodne z prawem

W roku szkolnym 2024/2025 z nauczycielami zawarto ponad 100 tys. umów na czas określony. Wiceminister edukacji Henryk Kiepura w odpowiedzi na interpelację poselską wyjaśnia, kiedy szkoły mogą zatrudniać nauczycieli tylko „na chwilę” – i dlaczego taka praktyka stała się powszechna.

1/3 przedsiębiorców nie zna żadnego języka obcego. Najgorzej jest w mikrofirmach i rolnictwie. Wykształcenie czy doświadczenie - co bardziej pomaga w biznesie?

W świecie zglobalizowanych gospodarek, w którym firmy konkurują i współpracują ponad granicami, znajomość języków obcych jest jedną z kluczowych kompetencji osób zarządzających biznesem. Tymczasem w praktyce bywa z tym różnie. Raport EFL „Wykształcenie czy doświadczenie? Co pomaga w biznesie. Pod lupą” pokazuje, że choć 63% przedsiębiorców w Polsce zna przynajmniej jeden język obcy, to co trzeci nie może wpisać tej umiejętności w swoim CV. Najgorzej sytuacja wygląda w najmniejszych firmach, gdzie językiem obcym posługuje się tylko 37% właścicieli. W średnich firmach ten odsetek jest zdecydowanie wyższy i wynosi 92%. Różnice widoczne są również między branżami: od 84% prezesów firm produkcyjnych mówiących komunikatywnie w języku obcym, po zaledwie 29% w rolnictwie.

REKLAMA

Certyfikat osobisty KSeF nie może trafić w cudze ręce

Obowiązkowy KSeF znacząco zmienia sposób uwierzytelniania podatników, a certyfikaty osobiste stają się kluczowym elementem bezpieczeństwa. Choć nowy model zwiększa ochronę danych, nakłada też nowe obowiązki i koszty na przedsiębiorców.

Wezwanie do ZUS – zwolnienie lekarskie od psychiatry. Co oznacza taka kontrola L4?

Coraz więcej osób dostaje wezwanie z ZUS mimo zwolnienia od psychiatry. Urząd może skontrolować każde L4, także to wystawione z powodu depresji, lęków czy wypalenia zawodowego. Dla wielu pacjentów taka komisja oznacza ogromny stres, bo od jej wyniku wiele zależy. Sprawdź, co oznacza wezwanie, jak wygląda kontrola, czego może zażądać lekarz orzecznik i jak bronić swojego prawa do świadczeń.

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA