REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2005 nr 48 poz. 460
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 24 lutego 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni
Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
1) w odnośniku nr 2:
a) w lit. a dodaje się pkt 44–46 w brzmieniu:
„44) dyrektywy 2004/59/WE z dnia 23 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bromopropylatu (Dz. Urz. UE L 120 z 24.04.2004),
45) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej załączniki dyrektyw Rady 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych środków ochrony roślin zabronionych do stosowania we Wspólnocie Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004),
46) dyrektywy Komisji 2004/95/WE z dnia 24 września 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifentryny i famoksadonu (Dz. Urz. UE L 301 z 28.09.2004);”,
b) w lit. b dodaje się pkt 33 w brzmieniu:
„33) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);”,
c) w lit. c dodaje się pkt 27 w brzmieniu:
„27) dyrektywy 2004/61/WE z dnia 26 kwietnia 2004 r. zmieniającej dyrektywy 86/362/WE, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie najwyższych poziomów pozostałości dla pestycydów zabronionych do stosowania w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 127 z 29.04.2004);”;
2) po § 1 dodaje się § 1a–1c w brzmieniu:
„§ 1a. 1. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określone w załącznikach do rozporządzenia mają zastosowanie do środków spożywczych przeznaczonych do wywozu do państw niebędących członkami Unii Europejskiej, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin określone w rozporządzeniu nie mają zastosowania w przypadkach, o których mowa w ust. 1, jeżeli:
1) państwo niebędące członkiem Unii Europejskiej wymaga poddania środka spożywczego pochodzenia roślinnego specjalnej obróbce w celu zapobieżenia wprowadzeniu organizmu szkodliwego na swoje terytorium lub
2) specjalna obróbka, o której mowa w pkt 1, jest konieczna dla ochrony środków spożywczych pochodzenia roślinnego przed organizmami szkodliwymi podczas składowania lub transportu tego środka spożywczego do państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej.
§ 1b. Najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie stosuje się, jeżeli środki spożywcze, o których mowa w rozporządzeniu, są przeznaczone do:
1) produkcji artykułów innych niż środki spożywcze przeznaczone do spożycia przez ludzi lub pasz dla zwierząt;
2) siewu lub sadzenia.
§ 1c. 1. W przypadku środków spożywczych suszonych lub przetworzonych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, stosuje się dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin ustalone w tych załącznikach, z tym że poziomy te oblicza się, uwzględniając zagęszczenie wynikające z procesu suszenia albo przetwarzania, a także rozcieńczenie spowodowane przetwarzaniem.
2. W przypadku środków spożywczych wieloskładnikowych, dla których szczegółowe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie zostały określone w załącznikach nr 1, 2 i 3 do rozporządzenia, nie mogą one przekroczyć wartości określonych w tych załącznikach, z tym że poziomy te w środkach spożywczych wieloskładnikowych oblicza się, uwzględniając procentowy udział składników w danym środku spożywczym wieloskładnikowym oraz warunki określone w ust. 1.”;
3) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:
„Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.”,
b) w tabeli:
– poz. 1 otrzymuje brzmienie:
| 1. 1,1-dichloro 2,2-bis (4-etylo-fenylo-)etan |
|
|
|
| 0,01 | owoce, warzywa |
|
| 0,01 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:
| 1a. 1,2-dichloroetan |
|
|
|
| 0,01 | owoce |
|
| 0,01 | warzywa |
|
| 0,01 | warzywa strączkowe |
|
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,01 | ziemniaki |
|
| 0,02 | herbata |
|
| 0,02 | chmiel |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 7 otrzymuje brzmienie:
| 7. ALDRYNA i DIELDRYNA |
|
|
| (łącznie – wyrażona jako dieldryna) | 0,01 | owoce |
|
| 0,02 | pasternak |
|
| 0,01 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
| 0,02 | ogórki |
|
| 0,03 | melon, arbuz |
|
| 0,01 | warzywa owocowe |
|
| 0,01 | warzywa liściowe i łodygowe |
|
| 0,01 | świeże zioła |
|
| 0,01 | warzywa strączkowe |
|
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,01 | ziemniaki |
|
| 0,02 | herbata |
|
| 0,02 | chmiel |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 12 otrzymuje brzmienie:
| 12. ARAMIT |
|
|
| 2-(4-tert-butylofenoksy)-1-metyloetyl 2-chloroetylosiarczan | 0,01 | owoce, warzywa |
| 0,01 | ziemniaki | |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 21 otrzymuje brzmienie:
| 21. BARBAN |
|
|
| (wyrażony jako 3-chloroanilina) | 0,05 | owoce, warzywa |
| 3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu | 0,05 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 28 otrzymuje brzmienie:
| 28. BIFENTRYNA |
|
|
| (Z) -(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1 - enylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ilometylu | 0,1 | owoce cytrusowe |
| 0,3 | owoce ziarnkowe | |
| 0,2 | owoce pestkowe | |
|
| 0,2 | winogrona |
|
| 0,5 | truskawki |
|
| 0,3 | jeżyny, maliny |
|
| 0,05 | pozostałe owoce jagodowe |
|
| 0,1 | banany |
|
| 0,05 | warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
| 0,2 | pomidory, papryka, oberżyna |
|
| 0,1 | ogórki, korniszony, cukinia |
|
| 0,2 | brokuły, kalafiory |
|
| 1 | kapusta głowiasta, brukselka |
|
| 2 | sałata, rzeżucha ogrodowa, roszpunka warzywna, skarole |
|
| 0,5 | fasola w strąku |
|
| 0,1 | groch w strąku |
|
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
|
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,05 | orzechy |
|
| 0,05 | ziemniaki |
|
| 5 | herbata |
|
| 10 | chmiel |
|
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 36 otrzymuje brzmienie:
| 36. BROMOPROPYLAT |
|
|
| 4,4'-dibromobenzilan izopropylu | 2,0 | owoce cytrusowe |
|
| 2,0 | owoce ziarnkowe |
|
| 0,05 | owoce pestkowe |
|
| 2,0 | winogrona |
|
| 0,05 | truskawki |
|
| 0,05 | pozostałe owoce jagodowe |
|
| 0,05 | pozostałe owoce |
|
| 1,0 | pomidory |
|
| 0,05 | pozostałe warzywa |
|
| 1,0 | fasola w strąku |
|
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
|
| 0,05 | ziemniaki |
|
| 0,05 | orzechy |
|
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 41 otrzymuje brzmienie:
| 41. CHLORDAN (suma cis- i trans-chlordanu) | 0,01 | owoce |
| 1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoidan | 0,01 | warzywa |
| 0,01 | warzywa strączkowe | |
|
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,01 | ziemniaki |
|
| 0,02 | herbata |
|
| 0,02 | chmiel |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 46 otrzymuje brzmienie:
| 46. CHLOROBENZYLAT |
|
|
| 4,4'-dichlorobenzilan etylu | 0,02 | owoce, warzywa |
|
| 0,02 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 48 otrzymuje brzmienie:
| 48. CHLOROBUFAM |
|
|
| (wyrażone jako 3-chloroanilina) | 0,05 | owoce, warzywa |
| 3-chlorofenylokarbaminian i-metyloprop-2-ynylu | 0,05 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 49 otrzymuje brzmienie:
| 49. CHLOROFENSON | 0,01 | owoce, warzywa |
| 4-chlorobenzenosulfonian 4-chlorofenylu | ||
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 50 otrzymuje brzmienie:
| 50. CHLOROKSURON | 0,05 | owoce, warzywa |
| 3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1,1-dimetylo mocznik | ||
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 52 otrzymuje brzmienie:
| 52. CHLOROPIRYFOS METYLOWY | 0,3 | cytryny |
| tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ilo-O,O-di-metylu | ||
| 1,0 | mandarynki | |
| 0,5 | pomarańcze | |
| 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe | |
| 0,5 | owoce ziarnkowe | |
| 0,5 | truskawki, brzoskwinie | |
| 0,2 | winogrona | |
| 0,05 | pozostałe owoce | |
| 0,5 | pomidory, papryka | |
| 0,05 | pozostałe warzywa | |
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 58 otrzymuje brzmienie:
| 58. CYAZOFAMID | 0,01 | owoce cytrusowe |
| 4-chloro-2-cyjano-N,N-dimetylo-5-(4-metylofenylo)-1 H-imidazolo-1-sulfonamid | ||
| 0,01 | owoce pestkowe, owoce ziarnkowe | |
| 0,5 | winogrona | |
| 0,01 | truskawki | |
| 0,01 | owoce jagodowe | |
| 0,01 | pozostałe owoce | |
| 0,01 | warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
| 0,2 | pomidory | |
| 0,01 | pozostałe warzywa owocowe | |
| 0,1 | melon | |
| 0,1 | ogórek | |
| 0,01 | pozostałe warzywa | |
| 0,01 | warzywa strączkowe | |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,02 | herbata | |
| 0,02 | chmiel | |
| 0,01 | orzechy | |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 71 otrzymuje brzmienie:
| 71. 2,4-DB | 0,05 | owoce |
| kwas 4-(2,4-dichlorofenoksy)butanowy | ||
| 0,05 | warzywa | |
| 0,05 | warzywa strączkowe | |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 81 otrzymuje brzmienie:
| 81. DIALAT | 0,05 | owoce, warzywa |
| (suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylotiokarbaminian S-2,3-dichloroallilu | ||
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 118 otrzymuje brzmienie:
| 118. ETOKSYSULFURON | 0,05 | owoce, warzywa |
| 1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-il-3(2-etoksyfenoksy-sulfonylo))mocznik | ||
| 0,05 | warzywa strączkowe | |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– po poz. 118 dodaje się poz. 118a w brzmieniu:
| 118a. ETYLENU TLENEK | 0,1 | owoce |
| (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etanolu) | ||
| 0,1 | warzywa | |
| 0,1 | warzywa strączkowe | |
| 0,2 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,1 | ziemniaki | |
| 0,2 | herbata | |
| 0,2 | chmiel | |
| 0,1 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 119 otrzymuje brzmienie:
| 119. FAMOKSADON | 0,02 | owoce cytrusowe |
| 3-anilino-5-metyl-5-(4-fenoksyfenol)-1,3-oksazolidin-2,4-dion | ||
| 2 | winogrona | |
| 0,02 | pozostałe owoce | |
| 1 | pomidory | |
| 0,2 | oberżyna, ogórki, korniszony, cukinia | |
| 0,3 | melony | |
| 0,02 | pozostałe warzywa | |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,02 | orzechy | |
| 0,02 | ziemniaki | |
| 0,05 | herbata | |
| 0,05 | chmiel | |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 145 otrzymuje brzmienie:
| 145. FORAMSULFURON | 0,01 | owoce, warzywa |
| 1-(4,6-dimetoksypirymidyn-2-ilo)-3-(2-dimetoksy-karbamoilo-5-formamidofenylosulfonylo) mocznik | ||
| 0,01 | warzywa strączkowe | |
| 0,01 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,05 | herbata | |
| 0,05 | chmiel | |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 156 otrzymuje brzmienie:
| 156. HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH) | 0,01 | owoce |
| (suma wszystkich izomerów, z wyjątkiem izomeru gamma-) | ||
| 0,01 | warzywa | |
| 0,01 | warzywa strączkowe | |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,02 | herbata | |
| 0,02 | chmiel | |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– uchyla się poz. 157,
– poz. 159 otrzymuje brzmienie:
| 159. HEKSACHLOROBENZEN (HCB) | 0,01 | owoce |
| 0,01 | warzywa | |
| 0,01 | warzywa strączkowe | |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,02 | herbata | |
| 0,02 | chmiel | |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 168 otrzymuje brzmienie:
| 168. IMAZAMOKS | 0,05 | owoce, warzywa |
| kwas (RS)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-5-metoksymetylonikotynowy | ||
| 0,05 | warzywa strączkowe | |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 193 otrzymuje brzmienie:
| 193. LINURON | 0,05 | owoce |
| 3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylo mocznik | ||
| 0,2 | pasternak | |
| 0,2 | marchew | |
| 0,2 | pietruszka, korzeń | |
| 0,5 | seler | |
| 0,05 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
| 0,05 | pozostałe warzywa | |
| 1,0 | pietruszka, nać | |
| 1,0 | seler naciowy | |
| 0,05 | pozostałe świeże zioła | |
| 0,1 | fasola łuskana | |
| 0,1 | groch łuskany | |
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe | |
| 0,05 | orzechy | |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,05 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 210 otrzymuje brzmienie:
| 210. METOKSYCHLOR (DMDT) | 0,01 | owoce, warzywa |
| 1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan | ||
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,1 | herbata | |
| 0,1 | chmiel | |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– po poz. 220 dodaje się poz. 220a w brzmieniu:
| 220a. NITROFEN | 0,01 | owoce |
| eter 2,4-dtchlorofenylowo-4-nitrofenylowy | ||
| 0,01 | warzywa | |
| 0,01 | warzywa strączkowe | |
| 0,02 | nasiona roślin oleistych | |
| 0,01 | ziemniaki | |
| 0,02 | herbata | |
| 0,02 | chmiel | |
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 222 otrzymuje brzmienie:
| 222. OKSADIARGIL |
|
|
| 5-tetra-butylo-3-[2,4-dichloro-5-(prop-2-ynyloksy) fenylo]3H-1,3,4-oksadiazol-2-on | 0,01 | owoce |
| 0,01 | warzywa | |
|
| 0,01 | warzywa strączkowe |
|
| 0,01 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,01 | ziemniaki |
|
| 0,05 | herbata |
|
| 0,05 | chmiel |
|
| 0,01 | orzechy |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 225 otrzymuje brzmienie:
| 225. OKSASULFURON |
|
|
| 2-[3-(4,6-dimetylopirymidyn-2-ylo)-ureidosulfony-lo]benzoesan oksetan-3-ylu | 0,05 | owoce, warzywa |
| 0,05 | warzywa strączkowe | |
|
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,05 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 232 otrzymuje brzmienie:
| 232. PENDIMETALINA |
|
|
| /\/-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenze-noamina | 0,05 | owoce |
|
| 0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka korzeń |
|
| 0,05 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
| 0,05 | pozostałe warzywa |
|
| 0,2 | warzywa strączkowe |
|
| 0,05 | warzywa strączkowe suszone |
|
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,05 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– poz. 241 otrzymuje brzmienie:
| 241. PROCYMIDON |
|
|
| /\/-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropanodikarboksyimid | 0,02 | owoce cytrusowe |
|
| 1,0 | gruszki |
|
| 10,0 | maliny |
|
| 5,0 | winogrona, truskawki, kiwi |
|
| 0,02 | wiśnie |
|
| 2,0 | pozostałe owoce pestkowe |
|
| 0,02 | pozostałe owoce |
|
| 0,02 | warzywa korzeniowe |
|
| 0,2 | cebula, czosnek |
|
| 1,0 | ogórki |
|
| 2,0 | pomidory, papryka |
|
| 5,0 | warzywa liściowe i łodygowe |
|
| 0,02 | pozostałe warzywa |
|
| 2,0 | groch w strąku |
|
| 1,0 | fasola w strąku |
|
| 0,3 | fasola |
|
| 0,02 | pozostałe warzywa strączkowe |
|
| 1,0 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,02 | ziemniaki |
|
| 0,1 | herbata |
|
| 0,05 | orzechy |
|
| 0,1 | chmiel |
|
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
– dodaje się poz. 295 w brzmieniu:
| 295. ZWIĄZKI rtęci |
|
|
| (suma związków rtęci wyrażona jako rtęć) | 0,01 | owoce |
|
| 0,01 | warzywa |
|
| 0,01 | warzywa strączkowe |
|
| 0,02 | nasiona roślin oleistych |
|
| 0,01 | ziemniaki |
|
| 0,02 | herbata |
|
| 0,02 | chmiel |
|
| 0,01 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
c) uchyla się uwagi pod tabelą;
4) w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a) po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:
„Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.”,
b) w części A w tabeli:
– po poz. 1 dodaje się poz. 1a i 1b w brzmieniu:
| 1a. 1,2-dibromoetan | 0,01 | ziarno zbóż |
| 1b. 1,2-dichloroetan | 0,01 | ziarno zbóż |
– po poz. 23 dodaje się poz. 23a w brzmieniu:
| 23a. BINAPAKRYL | 0,01 | ziarno zbóż |
| 3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu |
|
|
– po poz. 73 dodaje się poz. 73a w brzmieniu:
| 73a. DINOSEB | 0,01 | ziarno zbóż |
– po poz. 83 dodaje się poz. 83a w brzmieniu:
| 83a. ETYLENU TLENEK | 0,02 | ziarno zbóż |
| (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażony jako tlenek etylenu) |
|
|
– po poz. 121 dodaje się poz. 121a w brzmieniu:
| 121a. KAMFECHLOR | 0,1 | ziarno zbóż |
| (mieszanina chlorowanych kamfenów zawierająca 67–69 % chloru) |
|
|
– po poz. 150 dodaje się poz. 150a w brzmieniu:
| 150a. NITROFEN | 0,01 | ziarno zbóż |
| eter 2,4-dichlorofenylowo-4-nitrofenylowy |
|
|
– dodaje się poz. 202 w brzmieniu:
| 202. ZWIĄZKI rtęci | 0,01 | ziarno zbóż |
5) w załączniku nr 3 do rozporządzenia:
a) po tytule dodaje się zdanie w brzmieniu:
„Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które nie zostały wymienione w niniejszym załączniku, nie mogą przekraczać poziomu 0,01 mg/kg środka spożywczego.”,
b) w części A w tabeli:
– po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:
| 1a. 1,2-dichloroetan | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
– po poz. 8 dodaje się poz. 8a w brzmieniu:
| 8a. BINAPAKRYL | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
– po poz. 28 dodaje się poz. 28a w brzmieniu:
| 28a. ETYLENU TLENEK | 0,02 | 0,02 | 0,02 |
– po poz. 37 dodaje się poz. 37a i 37b w brzmieniu:
| 37a. KAMFECHLOR | 0,05 z wyjątkiem drobiu | 0,01 |
|
| 37b. KAPTAN | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
– po poz. 44 dodaje się poz. 44a w brzmieniu:
| 44a. NITROFEN | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
– dodaje się poz. 59 w brzmieniu:
| 59. ZWIĄZKI rtęci | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
c) w części B w tabeli po poz. 21 dodaje się poz. 21a w brzmieniu:
| 21a. DINOSEB | 0,01 | 0,01 | 0,01 |
Minister Zdrowia: M. Balicki
|
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
- Data ogłoszenia: 2005-03-25
- Data wejścia w życie: 2005-04-09
- Data obowiązywania: 2005-04-09
- Dokument traci ważność: 2007-07-19
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
