| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Bezpieczeństwo pracy > Kiedy pracownikom przysługują napoje

Kiedy pracownikom przysługują napoje

Pracuję w biurze. Latem, kiedy w pokoju jest gorąco i duszno pracodawca zapewnia nam wentylację w postaci wiatraków. A co z napojami? Kiedy i na jakiej postawie prawnej (jeśli taka jest) pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom napoje?

Kwestię dostarczania napojów dla pracowników reguluje Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zgodnie z przepisami rozporządzenia pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:

1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,

3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej -10°C lub powyżej 25°C,

4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Zobacz także serwis: Formy zatrudnienia

Należy podkreślić, że pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w pkt 1 napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej, i co ważne za napoje nie przysługuje pracownikom ekwiwalent pieniężny.

Warto również wspomnieć, że pracodawca powinien zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne przechowywania lub przygotowywania napojów.

Reasumując, pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom zimne napoje, jeśli temperatura na otwartej przestrzeni przekracza 25o C albo 28o C na stanowisku pracy w pomieszczeniu.

Zobacz również: Ogrzewanie i wentylacja w pomieszczeniach pracy

Zobacz również serwis: Bezpieczeństwo pracy

Rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

ART. 232 Kodeksu pracy

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Diana Renata Bożek

Prawnik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »