| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Pozwolenie na pobyt w Niemczech

Pozwolenie na pobyt w Niemczech


Jeżeli planujemy zostać w Niemczech nie dłużej niż 3 miesiące, to nie musimy w tym celu dokonywać żadnych formalności. Sytuacja zmienia się kiedy chcemy zostać dłużej.


Pozwolenie na pobyt nie jest jednorazowym zaświadczeniem którego uzyskanie pozwala nam na nieograniczony pobyt w Niemczech. Jest ono wydawane tylko na określony czas i tylko w określonym celu, stanowi natomiast podstawę do uzyskania stałego pozwolenia na pobyt.

Aby uzyskać pozwolenie na pobyt musimy mieć meldunek. Formalności meldunkowych musimy dokonać w ciągu tygodnia od dnia zamieszkania w przynależnym adresowi biurze meldunkowym (Einwohnermeldeamt), usytuowanym zazwyczaj w Urzędzie Miasta.

Aby uzyskać pozwolenie na pobyt musimy udać się do właściwego dla miejsca zamieszkania biura imigracyjnego (Auslanderamt). Tam będziemy musieli wypełnić specjalny formularz o odbyć krótką rozmowę z urzędnikiem.

Musimy zabrać ze sobą:

  • Paszport lub dowód osobisty
  • 2 zdjęcia paszportowe
  • Zameldowanie
  • Dowód posiadania ubezpieczenia zdrowotnego
  • Zaświadczenie o niekaralności, które można uzyskać w ambasadzie lub konsulacie polskim
  • Świadectwo zdrowia dla pozwolenia na pobyt, które może być wydane przez niemieckiego lekarza lub niemiecką przychodnię,
  • Dowód posiadania własnych środków finansowych na miesiąc, a także umowa o pracę ze wskazaną wysokością zarobków,
  • Potwierdzenie celu przybycia, czyli umowa o pracę lub zaświadczenie z uczelni.

Pozwolenie na pobyt wydawane jest na określony czas, od 2 do 5 lat. Procedura trwa około 2 tygodni i w tym czasie posługujemy się otrzymanym w urzędzie zaświadczeniem, że staramy się o zezwolenie na pobyt.

Pozwolenie na pobyt jest ważne tylko z dokumentem tożsamości!

Pozwolenie na pobyt jest przepustką do uzyskania stałego zezwolenia na pobyt, jednak dzieje się to nie wcześniej niż po 5 latach.

Jeżeli zezwolenie na pobyt jest nam niezbędne do podjęcia pracy, to aby pracować legalnie w zezwoleniu musi być to wyraźnie zapisane.

Polecamy artykuły

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

EY

Firma EY jest światowym liderem rynku usług profesjonalnych obejmujących usługi audytorskie, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe i doradztwo transakcyjne.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od www.infor.pl/prawo
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK