| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Pozwolenie na pobyt w Niemczech

Pozwolenie na pobyt w Niemczech


Jeżeli planujemy zostać w Niemczech nie dłużej niż 3 miesiące, to nie musimy w tym celu dokonywać żadnych formalności. Sytuacja zmienia się kiedy chcemy zostać dłużej.


Pozwolenie na pobyt nie jest jednorazowym zaświadczeniem którego uzyskanie pozwala nam na nieograniczony pobyt w Niemczech. Jest ono wydawane tylko na określony czas i tylko w określonym celu, stanowi natomiast podstawę do uzyskania stałego pozwolenia na pobyt.

Aby uzyskać pozwolenie na pobyt musimy mieć meldunek. Formalności meldunkowych musimy dokonać w ciągu tygodnia od dnia zamieszkania w przynależnym adresowi biurze meldunkowym (Einwohnermeldeamt), usytuowanym zazwyczaj w Urzędzie Miasta.

Aby uzyskać pozwolenie na pobyt musimy udać się do właściwego dla miejsca zamieszkania biura imigracyjnego (Auslanderamt). Tam będziemy musieli wypełnić specjalny formularz o odbyć krótką rozmowę z urzędnikiem.

Musimy zabrać ze sobą:

  • Paszport lub dowód osobisty
  • 2 zdjęcia paszportowe
  • Zameldowanie
  • Dowód posiadania ubezpieczenia zdrowotnego
  • Zaświadczenie o niekaralności, które można uzyskać w ambasadzie lub konsulacie polskim
  • Świadectwo zdrowia dla pozwolenia na pobyt, które może być wydane przez niemieckiego lekarza lub niemiecką przychodnię,
  • Dowód posiadania własnych środków finansowych na miesiąc, a także umowa o pracę ze wskazaną wysokością zarobków,
  • Potwierdzenie celu przybycia, czyli umowa o pracę lub zaświadczenie z uczelni.

Pozwolenie na pobyt wydawane jest na określony czas, od 2 do 5 lat. Procedura trwa około 2 tygodni i w tym czasie posługujemy się otrzymanym w urzędzie zaświadczeniem, że staramy się o zezwolenie na pobyt.

Pozwolenie na pobyt jest ważne tylko z dokumentem tożsamości!

Pozwolenie na pobyt jest przepustką do uzyskania stałego zezwolenia na pobyt, jednak dzieje się to nie wcześniej niż po 5 latach.

Jeżeli zezwolenie na pobyt jest nam niezbędne do podjęcia pracy, to aby pracować legalnie w zezwoleniu musi być to wyraźnie zapisane.

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Poradnia Kanoniczna

Poradnia została założona przez dwóch absolwentów jedynego w Polsce Wydziału Prawa Kanonicznego znajdującego się na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »