| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Wakacyjna praca we Włoszech - o czym pamiętać?

Wakacyjna praca we Włoszech - o czym pamiętać?

Przed wyjazdem do sezonowej pracy we Włoszech powinniśmy poznać ogólne informacje dotyczące praw pobytowych.

Pobyt do trzech miesięcy we Włoszech

Obywatel polski zamierzający pozostać we Włoszech maksymalnie przez okres do 3 miesięcy nie musi spełniać żadnych szczególnych formalności, poza spełnieniem obowiązku meldunkowego w ciągu 48 godzin od momentu przyjazdu.

Należy jednak pamiętać, że każdy obywatel jest zobowiązany posiadać dokument tożsamości, ważny paszport lub dowód osobisty.

Obowiązek meldunkowy

Pobyt każdego cudzoziemca we Włoszech musi zostać zgłoszony policji w ciągu 48 godzin od jego przyjazdu. Pobyt osób zakwaterowanych w ośrodkach turystycznych (hotelach, pensjonatach i na  campingach) zgłasza ich administracja. W przypadku osób będących gośćmi osób prywatnych lub wynajmujący mieszkanie obowiązku meldunkowego musi dopełnić właściciel mieszkania lub osoba w nim zamieszkała.

Zobacz również: Czym są emerytury międzynarodowe za pracę we Włoszech?

Pobyt powyżej trzech miesięcy

Obywatel polski zamierzający pozostać na terenie Republiki Włoskiej przez ponad 3 miesiące zobowiązany jest wystąpić o  wpis do rejestru mieszkańców (iscrizione anagrafica) do urzędu gminy (Ufficio del Comune) w miejscu swojego pobytu.

Aby uzyskać ww. wpis należy spełnić warunki określone przez prawo pobytowe:

Pobyt ze względu na pracę lub prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Włoch:

Aby uzyskać ww. wpis do rejestru mieszkańców (attestazione di iscrizione anagrafica)  należy przedłożyć dokument potwierdzający legalne zatrudnienie lub prowadzenie zarejestrowanej działalności gospodarczej w Republice Włoskiej.

Pobyt ze względu na naukę:

Należy przedłożyć dokument potwierdzający naukę w zarejestrowanych szkołach lub ośrodkach kształcenia oraz posiadanie środków finansowych  (w wysokości określonej przez prawo)  na pokrycie kosztów utrzymania we Włoszech siebie i swojej najbliższej rodziny ubezpieczenia zdrowotnego obejmujące ewentualną konieczność leczenia we Włoszech. Minimalną wymaganą kwotą w 2012 roku, jest suma  5.577 euro.

Pobyt turystyczny:

Należy przedłożyć dokumenty posiadanie środków posiadanie środków finansowych  (w wysokości określonej przez prawo)  na pokrycie kosztów utrzymania we Włoszech siebie i swojej najbliższej rodziny ubezpieczenia zdrowotnego obejmujące ewentualną konieczność leczenia we Włoszech. Minimalną wymaganą kwotą w 2012 roku, jest suma  5.577 euro.

Dokumenty stwierdzające posiadanie wymaganych środków finansowych, to m.in.:
zaświadczenie o pobieraniu emerytury, roczna deklaracja dochodowa, informacje o posiadanych papierach wartościowych, wyciąg z konta bankowego, książeczki oszczędnościowe)

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Paweł Huczko

ekspert podatkowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »