REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 19 poz. 190
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 19 lutego 2002 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zwolnień z zabezpieczenia przy korzystaniu z procedury uszlachetniania czynnego.
Na podstawie art. 1261 § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: M. Belka
Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 19 lutego 2002 r. (poz. 190)
WYKAZ TOWARÓW O ZWIĘKSZONYM STOPNIU RYZYKA, W STOSUNKU DO KTÓRYCH ZWOLNIENIE Z ZABEZPIECZENIA W PROCEDURZE USZLACHETNIANIA CZYNNEGO W SYSTEMIE ZAWIESZEŃ NIE MOŻE BYĆ UDZIELONE
| Lp. | Pozycja/ | Opis towaru |
| 1 | 2 | 3 |
| 1 | 0101 90 11 0 0101 90 19 0 | Konie żywe, inne niż hodowlane czystej krwi |
| 2 | 0102 | Bydło żywe |
| 3 | 0103 | Trzoda chlewna żywa |
| 4 | 0104 | Owce i kozy żywe |
| 5 | 0105 | Drób domowy żywy – to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
| 6 | 0106 19 10 | Króliki domowe, żywe |
| 7 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone |
| 8 | 0202 | Mięso wołowe mrożone |
| 9 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone |
| 10 | 0205 00 11 0 | Mięso końskie świeże lub chłodzone |
|
| 0205 00 19 0 | Mięso końskie, mrożone |
| 11 | ex 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów – świeże, chłodzone lub mrożone, z wyjątkiem przeznaczonych do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
| 12 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone |
| 13 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów |
| 14 | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego |
| 15 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
| 16 | 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
| 17 | 0405 10 | Masło |
| 18 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane |
| 19 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego |
| 20 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny |
| 21 | ex 1001 | Pszenica z wyłączeniem pszenicy durum oraz mieszanki żyta z pszenicą (meslin) |
| 22 | 1002 00 00 0 | Żyto |
| 23 | 1003 00 | Jęczmień |
| 24 | 1004 00 00 0 | Owies |
| 25 | 1008 10 00 0 | Gryka |
| 26 | 1008 20 00 0 | Proso |
| 27 | 1008 90 10 0 | Pszenżyto (Triticale) |
| 28 | 1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna |
| 1 | 2 | 3 |
| 29 | 1107 | Słód, nawet palony |
| 30 | 1108 11 00 0 | Skrobia pszenna |
| 31 | 1108 12 00 0 | Skrobia kukurydziana |
| 32 | 1108 13 00 0 | Skrobia ziemniaczana |
| 33 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
| 34 | 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
| 35 | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
| 36 | 1508 10 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje – surowy |
| 37 | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 |
| 38 | 1511 10 | Olej palmowy – surowy |
| 39 | 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
| 40 | 1513 11 | Olej kokosowy (z kopry) – surowy |
|
| 1513 21 11 0 | Olej z ziaren palmowych – surowy |
| 41 | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
| 42 | ex 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyłączeniem oleju rycynowego i jego frakcji z pozycji 1515 30 |
| 43 | 1516 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone |
| 44 | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 |
| 45 | 1518 00 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
| 46 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej |
| 47 | 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel |
| 48 | 2002 90 | Pozostałe pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego |
| 49 | 2009 50 | Sok pomidorowy |
| 50 | 2009 71 | Sok jabłkowy |
| 2009 79 | ||
| 51 | 2103 20 00 0 | Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe |
| 52 | 2103 90 30 0 | Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2% obj., zawierające w masie od 1,5 do 6% goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10% cukru, w pojemnikach zawierających 0,5 litra lub mniej |
| 53 | 2106 90 | Pozostałe przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
| 54 | 2203 00 | Piwo otrzymywane ze słodu |
| 1 | 2 | 3 |
| 55 | 2204 | Wino ze świeżych winogron włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009 |
| 56 | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi |
| 57 | 2206 00 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej |
| 58 | 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe o dowolnej mocy, skażone |
| 59 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe |
| 60 | 2301 | Mąki, mączki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
| 61 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane |
| 62 | 2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, również w postaci granulek |
| 63 | 2304 00 00 0 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego |
| 64 | 2305 00 00 0 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
| 65 | 2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne z pozycji 2304 lub 2305 |
| 66 | 2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt |
| 67 | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe |
| 68 | 2402 | Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu |
| 69 | 2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „homogenizowany" i „odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe |
| 70 | 2710 | Oleje ropy naftowej i oleje otrzymywane z minerałów bitumicznych, inne niż surowe; preparaty gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, zawierające w masie 70% lub więcej olejów ropy naftowej lub olejów otrzymywanych z minerałów bitumicznych, których te oleje stanowią składniki zasadnicze preparatów; oleje odpadowe |
| 71 | 2922 41 00 0 | Lizyna i jej estry; ich sole |
| 72 | 2923 10 00 0 | Cholina i jej sole |
| 73 | 2930 40 | Metionina |
| 74 | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne używane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych, nawet w dowolnym rozpuszczalniku |
| 75 | 3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do produkcji napojów |
| 76 | 3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% białek z serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin |
| 77 | 3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach |
| 1 | 2 | 3 |
| 78 | 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
| 79 | 3809 10 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, na bazie substancji skrobiowych |
| 80 | 8521 | Urządzenia wideo do zapisu i odtwarzania obrazu i dźwięku, nawet wyposażone w urządzenie do odbioru sygnałów wizyjnych i dźwiękowych (tunery wideo) |
| 81 | 8525 | Urządzenia nadawcze dla radiotelefonii, radiotelegrafii, radiofoniii lub telewizji, nawet zawierające aparaturę odbiorczą lub zapisującą bądź odtwarzającą dźwięk; kamery telewizyjne; kamery wideo ze stop-klatką i inne rejestrujące kamery wideo; kamery cyfrowe |
| 82 | 8527 | Urządzenia odbiorcze dla radiotelefonii, radiotelegrafii lub radiofonii, nawet posiadające w tej samej obudowie aparaturę do zapisu lub odtwarzania dźwięku, lub zegar |
| 83 | 8528 | Urządzenia odbiorcze dla telewizji, nawet zawierające odbiorniki radiowe lub aparaturę do zapisu lub odtwarzania dźwięku lub obrazu; monitory i projektory wideo |
| 84 | 8703 | Pojazdy samochodowe i inne pojazdy mechaniczne przeznaczone zasadniczo do przewozu osób (inne niż z pozycji 8702), włącznie z samochodami osobowo-towarowymi (kombi) oraz samochodami wyścigowymi |
- Data ogłoszenia: 2002-03-11
- Data wejścia w życie: 2002-03-26
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA
