REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Miód

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Od czwartku 18 kwietnia zmiany na etykietach miodu – czego nowego dowiemy się o tym produkcie

18 kwietnia 2024 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju, zgodnie z którym na opakowaniach miodu muszą zostać podane kraj lub kraje pochodzenia surowca. Takie oznaczenie zastępuje dotychczasowe ogólne sformułowania.

Sprzedaż miodu - nowe przepisy od 18 kwietnia 2024 r.

Nowe przepisy dotyczące sprzedaży miodu wchodzą w życie 18 kwietnia 2024 r. O czym muszą wiedzieć producenci miodu?

Na słoiku miodu obowiązkowo informacja o kraju pochodzenia. Nowe przepisy od 18 kwietnia 2024 r.

Za trzy dni w życie wchodzą przepisy, które zobowiązują polskich producentów i sprzedawców miodu do podawania na opakowaniach kraju lub krajów, w których surowiec został zebrany. Z etykiet znikną dotychczasowe ogólne określenia o pochodzeniu z obszaru UE lub spoza niego. Polska Izba Miodu podkreśla, że nowe przepisy są korzystne dla konsumentów.

Quiz: Jak dobrze znasz miód i świat pszczół? 7. pytanie tylko dla znawców

Czy wiesz, w jakiej temperaturze powinno się przechowywać miód, aby zachować jego najlepsze właściwości? A co to jest pierzga i ile kilogramów miodu można zebrać rocznie z jednego ula? Jeśli jesteś ciekawy, ile łyżeczek miodu wytwarza pszczoła w ciągu swojego życia, a także jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami miodu, to ten quiz jest dla Ciebie!

REKLAMA

Skąd pochodzi miód? Na etykietach będzie więcej informacji dla konsumentów

Konsumenci mają być lepiej informowani o pochodzeniu miodu. Jakie informacje pojawią się na etykietach i od kiedy?

Miód, pierzga, propolis, mleczko i inne produkty pszczele. Właściwości, korzyści zdrowotne z ich spożywania

Czy wiesz jakie są rodzaje miodów? Gdzie najlepiej kupować miód i jak go przechowywać? O czym świadczy krystalizacja miodu? Ale pszczoły dają nam nie tylko miody. Czy wiesz jakie dobroczynne właściwości mają mleczko pszczele, pierzga, propolis, pyłek kwiatowy?

Miody chronione unijnym znakiem jakości. Co warto o nich wiedzieć?

Istnieją miody, których nazwy zostały wpisane do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). Poznaj je już dziś!

Pszczoły - co o nich wiesz? Podchwytliwy QUIZ

Pszczoły to bez wątpienia owady socjalne, żyją w koloniach, gdzie każdy osobnik pełni określoną rolę w życiu społecznym ula. Na czele hierarchii stoi królowa, która składa jaja i jest matką całej kolonii, robotnice - zajmują się zbieraniem nektaru, obroną gniazda i opieką nad potomstwem. Są także trutnie, których zadaniem jest jedynie rozród. Pszczoły są niezwykle pożyteczne i ważne dla ekosystemu, ponieważ zapylają wiele roślin, bez których mogłoby zabraknąć pokarmu. Człowiek od tysięcy lat żyje nie tylko obok pszczół, ale żyje też dzięki nim oraz ich produktom tj. miód, czy wosk, wykorzystywanym także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Poniżej króciutki, słodki i pachnący miodem quiz. Zapraszamy 

REKLAMA

Fałszowanie miodu - sposoby. Czy można rozpoznać sfałszowany miód?

Analiza sposobów fałszowania różnych gatunków miodów oraz opracowanie metody weryfikacji ich składu to cel badań doktoranta z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jordan Sycz zajmie się m.in. badaniem miodów na każdym z etapów jego produkcji.

Co jest lepsze dla serca i wątroby? Miód jednokwiatowy czy wielokwiatowy? [Badania]

Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu – informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto. Wyniki ich badań opublikowane zostały w piśmie „Nutrition Reviews”.

Miód - małe co nieco

Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych. Podstawowym składnikiem miodu są łatwo przyswajalne węglowodany proste (glukoza i fruktoza), które stanowią od 60% do 80% masy miodu.

REKLAMA