| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Pracownicy goście w Niemczech

Pracownicy goście w Niemczech


Niemcy z wieloma krajami, w tym także z Polską, zawarły umowy na mocy których obywatele tychże państw mogą przyjeżdżać do Niemiec i podejmować pracę jako pracownicy – goście (Gastarbeitnehmer).

W ramach tego programu jest oczywiście wyznaczony pewien kontyngent, czyli limit pracowników którzy mogą na takich zasadach podjąć pracę w Niemczech, rzadko jednak zdarza się tak, aby był w całości wykorzystany.

Program jest przeznaczony dla obywateli polskich pomiędzy 18 a 40 rokiem życia, którzy posiadają jakieś kierunkowe wykształcenie lub minimum 3-letni staż na danym stanowisku i w stopniu dobrym posługują się językiem niemieckim. Program ma bowiem na celu podnoszenie kwalifikacji osób udających się do pracy w niemieckich firmach. Praca taka może trwać nawet 18 miesięcy.

Pracodawca również ma pewne obowiązki, jest to przede wszystkim możliwość kształcenia pracownika – gościa, a więc posiadanie odpowiedniego zaplecza merytorycznego i językowego. Ponadto na jednego pracownika – gościa musi przypadać czterech stałych pracowników niemieckich.

Cała procedura odbywa się przez niemiecki urząd pracy, a po skompletowaniu wszystkich niezbędnych dokumentów są one przysyłane do Warszawy. Aby starać się o status pracownika – gościa należy wypełnić odpowiedni formularz i dołączyć następujące dokumenty:

  • Podanie ze zdjęciem w języku niemieckim
  • Zaświadczenie o znajomości języka niemieckiego
  • Zaświadczenie o posiadanym wykształceniu przetłumaczone na język niemiecki,
  • Jeżeli dana branża tego wymaga to także przetłumaczone na język niemiecki zaświadczenie o posiadaniu uprawnień zawodowych i stanie zdrowia
  • Przetłumaczone na język niemiecki świadectwa pracy
  • Oświadczenie pracownika o poinformowaniu go o możliwości wpłat na Fundusz Pracy
  • Umowę o pracę lub zapewnienie pracy (Einstellungszusag) wraz z oryginałem tłumaczenia na język polski.

 Jako pracownik gość można wyjechać do Niemiec tylko raz.

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

MotoKariera

Kariera w motoryzacji na najwyższym biegu!

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »