| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Pracownicy goście w Niemczech

Pracownicy goście w Niemczech


Niemcy z wieloma krajami, w tym także z Polską, zawarły umowy na mocy których obywatele tychże państw mogą przyjeżdżać do Niemiec i podejmować pracę jako pracownicy – goście (Gastarbeitnehmer).

W ramach tego programu jest oczywiście wyznaczony pewien kontyngent, czyli limit pracowników którzy mogą na takich zasadach podjąć pracę w Niemczech, rzadko jednak zdarza się tak, aby był w całości wykorzystany.

Program jest przeznaczony dla obywateli polskich pomiędzy 18 a 40 rokiem życia, którzy posiadają jakieś kierunkowe wykształcenie lub minimum 3-letni staż na danym stanowisku i w stopniu dobrym posługują się językiem niemieckim. Program ma bowiem na celu podnoszenie kwalifikacji osób udających się do pracy w niemieckich firmach. Praca taka może trwać nawet 18 miesięcy.

Pracodawca również ma pewne obowiązki, jest to przede wszystkim możliwość kształcenia pracownika – gościa, a więc posiadanie odpowiedniego zaplecza merytorycznego i językowego. Ponadto na jednego pracownika – gościa musi przypadać czterech stałych pracowników niemieckich.

Cała procedura odbywa się przez niemiecki urząd pracy, a po skompletowaniu wszystkich niezbędnych dokumentów są one przysyłane do Warszawy. Aby starać się o status pracownika – gościa należy wypełnić odpowiedni formularz i dołączyć następujące dokumenty:

  • Podanie ze zdjęciem w języku niemieckim
  • Zaświadczenie o znajomości języka niemieckiego
  • Zaświadczenie o posiadanym wykształceniu przetłumaczone na język niemiecki,
  • Jeżeli dana branża tego wymaga to także przetłumaczone na język niemiecki zaświadczenie o posiadaniu uprawnień zawodowych i stanie zdrowia
  • Przetłumaczone na język niemiecki świadectwa pracy
  • Oświadczenie pracownika o poinformowaniu go o możliwości wpłat na Fundusz Pracy
  • Umowę o pracę lub zapewnienie pracy (Einstellungszusag) wraz z oryginałem tłumaczenia na język polski.

 Jako pracownik gość można wyjechać do Niemiec tylko raz.

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Tomasz Kaczorowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »