REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2022 poz. 2354

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 8 listopada 2022 r.

w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 39 ust. 11 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1688, 2185 i 2254) zarządza się, co następuje:

§ 1. [Stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli]

Rozporządzenie określa stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli:

1) granicznej jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta;

2) jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych innej niż określona w pkt 1, w tym kontroli sprzedaży na odległość, a także kontroli przeprowadzonej na podstawie przepisów odrębnych - w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta;

3) prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - w wyniku której stwierdzono, że materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością są wprowadzane do obrotu i oznakowane niezgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

§ 2. [Stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli granicznej jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych]

Określa się stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli, o której mowa w § 1 pkt 1:

1) od 1 do 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych - w wysokości 120,00 zł;

2) więcej niż 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych - w wysokości 240,00 zł.

§ 3. [Stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3]

Określa się stawkę opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, w wysokości 150,00 zł.

§ 4. [Stawki opłat za badania laboratoryjne przeprowadzone w ramach kontroli, o której mowa w § 1]

Określa się stawki opłat za badania laboratoryjne przeprowadzone w ramach kontroli, o której mowa w § 1, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

§ 5. [Wejście w życie]

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 listopada 2022 r.2)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 października 2016 r. w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. poz. 1949 oraz z 2021 r. poz. 1226), które traci moc z dniem 19 listopada 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 7 października 2022 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofaga-mi (Dz. U. poz. 2254).

Załącznik 1. [STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE PRZEPROWADZONE W RAMACH KONTROLI, O KTÓREJ MOWA W § 1 ROZPORZĄDZENIA]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 listopada 2022 r. (Dz. U. poz. 2354)

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE PRZEPROWADZONE W RAMACH KONTROLI, O KTÓREJ MOWA W § 1 ROZPORZĄDZENIA

Lp.

Rodzaj badania

Stawka w zł


Czynności ogólne


1

Badanie organoleptyczne

33,00

2

Badanie sensoryczne

198,00

3

Badanie sensoryczne oliwy z oliwek

312,00


Oznaczenia fizykochemiczne


4

Aktywność fosfatazy

133,00

5

Aktywność enzymatyczna - obecność peroksydazy

47,00

6

Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa)

26,00

7

Zawartość aldehydu (związki karbonylowe)

86,00

8

Zawartość aldehydów metodą GC

312,00

9

Alkaliczność popiołu

44,00

10

Alkaliczność (zawartość mydeł)

78,00

11

Zawartość alkoholu etylowego metodą aerometryczną, oscylacyjną lub densymetryczną

23,00

12

Zawartość alkoholu etylowego metodą aerometryczną, oscylacyjną lub densymetryczną po destylacji

62,00

13

Zawartość alkoholu metodą miareczkową

105,00

14

Zawartość alkoholu etylowego metodą piknometryczną

86,00

15

Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną

126,00

16

Zawartość alkoholu etylowego metodą GC

44,00

17

Zawartość alkoholu izopropylowego metodą GC

45,00

18

Zawartość alkoholu metylowego metodą GC

44,00

19

Analiza makroskopowa

86,00

20

Analiza sitowa

40,00

21

Zawartość alfa-kwasów metodą HPLC

362,00

22

Zawartość anionów metodą IC

78,00

23

Zawartość antocyjanów i betacyjanin metodą HPLC

181,00

24

Obecność antocyjanów w artykułach żywnościowych metodą reakcji barwnej

78,00

25

Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC

150,00

26

Zawartość azotanów lub azotynów metodą spektrofotometryczną

(po reakcji enzymatycznej)

175,00

27

Zawartość azotanów i azotynów metodą HPLC

156,00

28

Zawartość całkowitego azotu lotnych zasad amonowych (N-LZA)

156,00

29

Zawartość azotu metodą Kjeldahla

103,00

30

Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP

86,00

31

Barwa metodą spektrofotometryczną

40,00

32

Barwa cukru

86,00

33

Barwa w skali jodowej w oleju

78,00

34

Obecność barwników sztucznych (syntetycznych) metodą wybarwiania

86,00

35

Zawartość syntetycznych barwników metodą HPLC

87,00

36

Zawartość barwników z grupy Sudan I-IV oraz Para Red

612,00

37

Obecność barwników w pieczywie metodą reakcji barwnej

78,00

38

Obecność lub identyfikacja syntetycznych barwników metodą TLC

(jakościowo)

156,00

39

Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną

225,00

40

Obecność białek sarkoplazmatycznych identyfikowanego gatunku ryby

550,00

41

Zawartość celulozy

133,00

42

Ciemnienie ciasta

57,00

43

Badania amylograficzne

40,00

44

Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie

47,00

45

Czas scukrzania

23,00

46

Zawartość chlorków metodą Mohra

44,00

47

Zawartość chlorków metodą Volharda

65,00

48

Zawartość chlorków metodą potencjometryczną

45,00

49

Obecność ciał obcych metodą jakościową

78,00

50

Ciężar nasypowy

29,00

51

Zawartość cukru ekstraktywnego

134,00

52

Zawartość cukrów metodą HPLC/RI

156,00

53

Zawartość cukru (glukoza, fruktoza lub sacharoza) metodą enzymatyczną

201,00

54

Zawartość cukrów ogółem metodą miareczkową

113,00

55

Zawartość cukrów redukujących metodą miareczkową

66,00

56

Zawartość cukru metodą refraktometryczną

39,00

57

Zawartość cyklaminianu sodu metodą HPLC

236,00

58

Zawartość chrzanu

75,00

59

Zawartość części nierozpuszczalnych

47,00

60

Zawartość dodatków w wyrobach cukierniczych i ciastkarskich

78,00

61

Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną

133,00

62

Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową

66,00

63

Zawartość dwutlenku węgla

23,00

64

Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

150,00

65

Różnica między HPLC ECN 42 a teoretycznym ECN 42 w oliwach

217,00

66

Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej

86,00

67

Zawartość ekstraktu w napojach spirytusowych

66,00

68

Zawartość ekstraktu ogólnego metodą densymetryczną (z gęstości)

23,00

69

Zawartość ekstraktu refraktometrycznego

23,00

70

Zawartość ekstraktu resztkowego

23,00

71

Zawartość ekstraktu w winie

40,00

72

Zawartość ekstraktu ogólnego po destylacji metodą oscylacyjną

63,00

73

Zawartość ekstraktu rzeczywistego

63,00

74

Zawartość ekstraktu pozornego

40,00

75

Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie

44,00

76

Energia i zdolność kiełkowania

62,00

77

Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym

86,00

78

Zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych

255,00

79

Zawartość estrów (octanu etylu) metodą GC

312,00

80

Zawartość farszu lub składników stałych (zawartość lub udział) metodą wagową do 6 opakowań jednostkowych

79,00

81

Zawartość farszu lub składników stałych (zawartość lub udział) metodą wagową - powyżej 6 opakowań jednostkowych

157,00

82

Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP)

225,00

83

Zawartość fosforu ogólnego lub fosforanów metodą wagową

201,00

84

Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną

74,00

85

Obecność i identyfikacja związków fosforu metodą TLC

157,00

86

Zawartość ftalanu di-n-butylu

259,00

87

Obecność lub zawartość furfuralu metodą wizualną

47,00

88

Zawartość furfuralu metodą HPLC/GC

312,00

89

Zawartość fuzli metodą GC

105,00

90

Zawartość jednej z form postaci handlowej tuńczyka konserwowego

79,00

91

Gęstość w stanie zsypnym

25,00

92

Gęstość nasypowa

29,00

93

Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu

79,00

94

Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka do 5 kg)

46,00

95

Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka powyżej 5 kg)

92,00

96

Zawartość glikozydów stewiolowych metodą HPLC

236,00

97

Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową

44,00

98

Zawartość glukozynolanów metodą HPLC

198,00

99

Ilość glutenu

44,00

100

Ilość i rozpływalność glutenu

50,00

101

Zawartość glutenu metodą immunoenzymatyczną

471,00

102

Obecność glutenu metodą immunochromatograficzną (jakościowo)

156,00

103

Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną

44,00

104

Granulacja lub stopień rozdrobnienia lub stopień przemiału

44,00

105

Aktywność dehydrogenazy beta-hydroksyacyl-koenzymu A (HADH)

312,00

106

Zawartość histaminy w rybach i przetworach rybnych metodą HPLC

234,00

107

Zawartość hesperydyny i narynginy metodą HPLC

201,00

108

Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą HPLC

133,00

109

Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą spektrofotometryczną

86,00

110

Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych

225,00

111

Zawartość inuliny

133,00

112

Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

260,00

113

Zawartość jodanu potasu

175,00

114

Zawartość jodku potasu

175,00

115

Zawartość kationów metodą IC

156,00

116

Obecność karagenu metodą reakcji barwnej

23,00

117

Obecność karagenu metodą HPLC

323,00

118

Obecność karmelu metodą jakościową

23,00

119

Zawartość β-karotenu

175,00

120

Zawartość karotenoidów i β-karotenu

224,00

121

Zawartość kolagenu

225,00

122

Stabilność komory powietrznej metodą jakościową (jaja świeże)

78,00

123

Wysokość komory powietrznej metodą bezpośredniego pomiaru (jaja świeże)

78,00

124

Klarowność

26,00

125

Zawartość kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego i ich soli metodą HPLC

201,00

126

Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą spektrofotometryczną

167,00

127

Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną

122,00

128

Zawartość kwasu erukowego metodą GC

209,00

129

Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC

261,00

130

Zawartość kwasu glutaminowego metodą spektrofotometryczną

(po reakcji enzymatycznej)

236,00

131

Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną

220,00

132

Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną

121,00

133

Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną

133,00

134

Zawartość kwasu masłowego metodą GC

171,00

135

Zawartość kwasu D, L-mlekowego metodą enzymatyczną

220,00

136

Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną

175,00

137

Zawartość kwasu propionowego i jego soli metodą GC

156,00

138

Obecność kwasu szczawiowego

20,00

139

Zawartość kwasu winowego metodą HPLC

236,00

140

Zawartość kwasów organicznych metodą HPLC

156,00

141

Zawartość kumaryny metodą GC

133,00

142

Zawartość kumaryny metodą HPLC

134,00

143

Zawartość kurkuminy metodą HPLC

117,00

144

Obecność kurkumy w makaronie metodą HPLC

99,00

145

Obecność kurkumy w artykułach żywnościowych metodą spektrofotometryczną

78,00

146

Kwasowość lotna

133,00

147

Kwasowość ogólna metodą miareczkową

47,00

148

Kwasowość plazmy

86,00

149

Kwasowość tłuszczu

47,00

150

Kwasowość stała metodą miareczkowania potencjometrycznego

390,00

151

Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych

47,00

152

Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów

67,00

153

Skład kwasów tłuszczowych metodą GC

257,00

154

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC

304,00

155

Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych

i wielonienasyconych, w tym omega-3 i omega-6

260,00

156

Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym

188,00

157

Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku

150,00

158

Zawartość kuwertury w czekoladzie i wyrobach czekoladowych

79,00

159

Zawartość laktozy metodą grawimetryczną

261,00

160

Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną

261,00

161

Zawartość laktozy metodą HPLC

156,00

162

Zawartość laktozy metodą miareczkową

156,00

163

Lepkość brzeczki słodowej

20,00

164

Lepkość dekstryn

175,00

165

Liczba anizydynowa

78,00

166

Liczba diastazowa

133,00

167

Liczba formolowa

66,00

168

Liczba Hartonga

128,00

169

Liczba jodowa metodą miareczkową

86,00

170

Liczba jodowa w olejach roślinnych metodą obliczeniową na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych

260,00

171

Liczba Kolbacha

133,00

172

Liczba kwasowa

44,00

173

Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu

86,00

174

Liczba nadtlenkowa

86,00

175

Liczba nadtlenkowa w olejach

66,00

176

Liczba opadania

47,00

177

Liczba Reichert-Meissla

156,00

178

Liczba zmydlania

44,00

179

Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie

25,00

180

Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną (densymetryczną)

23,00

181

Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną

86,00

182

Masa odciekniętego produktu masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto (do 6 opakowań)

23,00

183

Masa odciekniętego produktu masy zalewy lub masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto

(powyżej 6 opakowań)

46,00

184

Obecność mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie metodą TLC

181,00

185

Obecność mąki innej niż z pszenicy durum metodą immunochemiczną

(Durotest S)

234,00

186

Zawartość makaronu zdeformowanego przed ugotowaniem

40,00

187

Zawartość makaronu niewłaściwej długości przed ugotowaniem

40,00

188

Obecność melasy w miodzie

47,00

189

Obecność lub zawartość mleka krowiego w serach owczych, serach kozich lub w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą ogniskowania izoelektrycznego

785,00

190

Obecność mleka krowiego w serach owczych, serach kozich lub w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą immunoenzymatyczną

314,00

191

Obecność mleka krowiego metodą immunochromatograficzną

78,00

192

Zawartość 4(5) metyloimidazolu w artykułach żywnościowych oraz dodatkach do żywności metodą HPLC

133,00

193

Obecność MOM

123,00

194

Zawartość MOM w przeliczeniu na MOM o zawartości wapnia 0,2%

176,00

195

Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV)

363,00

196

Zawartość mocznika

111,00

197

Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową

40,00

198

Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej

163,00

199

Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków

183,00

200

Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii

40,00

201

Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego

225,00

202

Zawartość mleczanów

220,00

203

Zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu w oliwach metodą GC

307,00

204

Zawartość netto towarów paczkowanych -

badanie zgodnie z ustawą z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2022 r. poz. 2255)

79,00

205

Zawartość netto produktu (do 6 opakowań)

23,00

206

Zawartość netto (powyżej 6 opakowań)

46,00

207

Metody z obliczeń

39,00

208

Zawartość olejków eterycznych

133,00

209

Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta

150,00

210

Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny

175,00

211

Obecność lub zawartość odpowiedników tłuszczu kakaowego (CBE)

i tłuszczu mlecznego (MF) w wyrobach czekoladowych

314,00

212

Zawartość owoców i warzyw z wadami (do 6 opakowań)

79,00

213

Zawartość owoców i warzyw z wadami (powyżej 6 opakowań)

158,00

214

Identyfikacja olejków eterycznych metodą GC

234,00

215

Stosunek procentowej zawartości olejków eterycznych z podaniem zawartości metodą GC

234,00

216

Zawartość patuliny metodą HPLC

224,00

217

Obecność pektyn

23,00

218

Zawartość pektyn test turbidymetryczny

47,00

219

Pektyny rozpuszczalne w wodzie

314,00

220

Zawartość pestycydów (karbendazym lub tiabendazol) metodą HPLC

169,00

221

Oznaczanie pH

23,00

222

Pienistość białka

44,00

223

Zawartość piperyny metodą spektrofotometryczną lub HPLC

156,00

224

Zawartość polioli metodą HPLC

181,00

225

Zawartość popiołu, popiołu całkowitego lub popiołu ogólnego

44,00

226

Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy)

99,00

227

Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów

66,00

228

Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie

26,00

229

Zawartość popiołu siarczanowego

67,00

230

Zawartość popiołu konduktometrycznego

36,00

231

Pozorna sucha masa

47,00

232

Pozostałość po prażeniu lub odparowywaniu

66,00

233

Zawartość proliny

175,00

234

Zawartość przeciwutleniaczy

330,00

235

Zawartość przeciwzbrylacza

236,00

236

Przepuszczalność

23,00

237

Przewodność właściwa

47,00

238

Przezroczystość

23,00

239

Zawartość pulpy wirówkowo

23,00

240

Udział pyłku przewodniego w miodzie pszczelim metodą mikroskopową

197,00

241

Udział pyłków w miodzie pszczelim metodą mikroskopową

314,00

242

Zawartość ryby z wadami

79,00

243

Rozpraszalność

44,00

244

Rozpuszczalność

44,00

245

Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym

44,00

246

Obecność rozkruszka w miodzie

79,00

247

Zawartość sacharozy metodą chemiczną

165,00

248

Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną

86,00

249

Sedymentacja

47,00

250

Zawartość siarczanów

66,00

251

Obecność siarczanów (jakościowo)

20,00

252

Zawartość siarczynów będących SO2 metodą spektrofotometryczną

(po reakcji enzymatycznej)

234,00

253

Siła diastatyczna

357,00

254

Zawartość soi metodą immunoenzymatyczną

471,00

255

Obecność soi metodą HPLC

114,00

256

Zawartość skrobi

304,00

257

Zawartość skrobi metodą Eversa

86,00

258

Obecność skrobi (jakościowo)

23,00

259

Zawartość sodu lub soli metodą potencjometryczną

78,00

260

Zawartość sodu lub soli metodą ASA

40,00

261

Zawartość sodu lub soli metodą IC

156,00

262

Skuteczność pasteryzacji

47,00

263

Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną

175,00

264

Spływ brzeczki słodowej

23,00

265

Stabilność koloidalna

86,00

266

Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC

304,00

267

Identyfikacja składników w herbatkach owocowych mikroskopowo

156,00

268

Zawartość słodzików metodą HPLC (aspartam, acesulfam K i sacharyna)

134,00

269

Zawartość słodzików (neohesperydyna, neotam i sukraloza)

197,00

270

Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym

245,00

271

Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC

253,00

272

Obecność steroli roślinnych w tłuszczu mlecznym metodą GC (metoda odwoławcza wymagająca przygotowania digitonianów steroli)

1522,00

273

Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle

74,00

274

Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle metodą odwoławczą

390,00

275

Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP

209,00

276

Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie

86,00

277

Zawartość substancji niezmydlających się

177,00

278

Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie

66,00

279

Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu

54,00

280

Zawartość szczawianów

47,00

281

Szklistość ziarna

47,00

282

Skuteczność homogenizacji

64,00

283

Identyfikacja surowca pochodzenia zwierzęcego metodą immunoenzyma-

tyczną (1 gatunek)

471,00

284

Zawartość szkodników (ilościowo)

31,00

285

Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją)

62,00

286

Obecność szkodników

12,00

287

Temperatura mięknięcia

86,00

288

Temperatura topnienia

86,00

289

Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych

(sonda kalibrowana)

40,00

290

Zawartość tauryny metodą HPLC

156,00

291

Zawartość teobrominy metodą HPLC

156,00

292

Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC

44,00

293

Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba

175,00

294

Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną

66,00

295

Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost

66,00

296

Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą

113,00

297

Zawartość tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wirówkową

79,00

298

Zawartość tłuszczu w makaronie

157,00

299

Zawartość tłuszczu całkowitego metodą Randalla

195,00

300

Zawartość tłuszczu metodą butyrometryczną

78,00

301

Zawartość tłuszczu metodą grawimetryczną (Mojonniera)

312,00

302

Obecność tłuszczów obcych metodą GC

345,00

303

Zawartość tokoferoli i lub tokotrienoli metodą HPLC

333,00

304

Oznaczanie tożsamości mikroskopowej ziół i przypraw

64,00

305

Tożsamość przypraw metodą TLC

156,00

306

Zawartość triglicerydów kwasu enantowego

224,00

307

Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC

215,00

308

Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC

291,00

309

Uzysk cukru surowego

10,00

310

Zawartość lub obecność waniliny lub etylowaniliny metodą HPLC

171,00

311

Zawartość węglanów lub wodorowęglanów

86,00

312

Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych

72,00

313

Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych -

metodą ociekania

50,00

314

Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych -

metodą chemiczną

59,00

315

Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych

59,00

316

Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy lub ubytek masy metodą wagową

47,00

317

Zawartość wody w miodzie metodą refraktometryczną

23,00

318

Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną

79,00

319

Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową

20,00

320

Wilgotność destylacyjnie

133,00

321

Wilgotność metodą Karla Fischera

133,00

322

Wielkość owoców i warzyw lub składników metodą pomiaru bezpośredniego

79,00

323

Zawartość wapnia metodą miareczkową

74,00

324

Zawartość warstwy wodnej w konserwach w zalewie olejowej

78,00

325

Zawartość witaminy B3 (niacyny i amidu kwasu nikotynowego) metodą

HPLC

156,00

326

Zawartość witaminy C metodą miareczkową lub enzymatyczną

121,00

327

Zawartość witaminy C metodą HPLC

234,00

328

Zawartość włókna surowego

201,00

329

Zawartość wody i substancji lotnych w olejach

47,00

330

Zawartość wody w maśle metodą techniczną

78,00

331

Zawartość wody w maśle metodą odwoławczą

156,00

332

Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość

w olejach

47,00

333

Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość

86,00

334

Zawartość wolnego tłuszczu

66,00

335

Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie

99,00

336

Zawartość wosków i estrów alkilowych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych metodą GC

314,00

337

Zawartość wysuszki w rybie mrożonej

115,00

338

Wskaźnik bezpieczeństwa cukru

10,00

339

Wskaźnik rozpuszczalności

47,00

340

Wskaźnik nierozpuszczalności w mleku w proszku

26,00

341

Wskaźnik trwałości piany

47,00

342

Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego

86,00

343

Współczynnik ekstynkcji

133,00

344

Współczynnik załamania światła

23,00

345

Wyciąg wodny herbaty

86,00

346

Wykrywanie zafałszowania (rozwodnienia) mleka

29,00

347

Wyrównanie ziarna

35,00

348

Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych

i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych

263,00

349

Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej

407,00

350

Obecność zafałszowań kawy mielonej

64,00

351

Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej

83,00

352

Zawartość ziaren wadliwych w kawie palonej

79,00

353

Zawartość zanieczyszczeń w kawie palonej

66,00

354

Zawartość zanieczyszczeń w chmielu

62,00

355

Zaziarnienie chmielu

101,00

356

Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną

86,00

357

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych

44,00

358

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - mechanicznych i cząstek przypalonych

47,00

359

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku

26,00

360

Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze

175,00

361

Zawartość zanieczyszczeń organicznych

86,00

362

Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych

59,00

363

Obecność zanieczyszczeń organicznych lub nieorganicznych

12,00

364

Zawartość zanieczyszczeń organicznych lub nieorganicznych w mące

42,00

365

Obecność zanieczyszczeń (substancji pochodzenia zewnętrznego

i substancji obcych)

39,00

366

Zawartość zanieczyszczeń nierozpuszczalnych w olejach

175,00

367

Zawartość ziaren nieobłuszczonych metodą wybierania

59,00

368

Zawartość ziaren z wadami w ryżu

86,00

369

Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją

86,00

370

Porażenie ziarna przez zarodki śnieci

23,00

371

Zdolność pochłaniania wody

44,00

372

Zmętnienie (NTU lub FNU)

26,00

373

Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu

86,00

374

Zawartość związków polarnych metodą wagową

936,00

375

Zwilżalność

47,00

376

Zdolność chłonięcia wody

26,00

377

Obecność żelatyny

47,00

378

Zawartość żelatyny w przetworach mlecznych metodą spektrofotometryczną

225,00

379

Zawartość żółtka jaja kurzego

202,00

380

Zawartość żółtka jaja w napojach spirytusowych (likier jajeczny)

314,00

381

Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

78,00


Metody PCR


382

Obecność specyficznego DNA techniką PCR-MSSCP

312,00

383

Obecność specyficznego DNA - PCR jakościowy (end point)

296,00


mięso i przetwory - własne zestawy


384

PCR jakościowy (1 próbka, 1 gatunek)

296,00

385

PCR jakościowy (2 próbki, 1 gatunek)

359,00

386

PCR jakościowy (3 próbki, 1 gatunek)

422,00

387

PCR ilościowy (1 próbka, 1 gatunek)

482,00

388

PCR ilościowy (2 próbki, 1 gatunek)

691,00

389

PCR ilościowy (3 próbki, 1 gatunek)

900,00

390

Identyfikacja gatunku zwierząt metodą PCR-RFLP

312,00


mięso i przetwory - zestawy komercyjne


391

PCR jakościowy (do 4 gatunków)

422,00

392

PCR jakościowy (powyżej 4 gatunków)

500,00


soja w przetworach mięsnych - własne zestawy


393

PCR jakościowy

379,00


GMO


394

PCR jakościowy - własne zestawy

505,00

395

PCR jakościowy - zestawy komercyjne

1000,00

396

PCR ilościowy - zestawy komercyjne

844,00


rośliny i produkty roślinne


397

Identyfikacja gatunku roślin metodą PCR-RFLP

546,00


mleko i przetwory mleczne


398

PCR jakościowy

312,00


ryby


399

Identyfikacja gatunku ryb metodą PCR-RFLP

312,00

400

PCR jakościowy

452,00


Oznaczenia mikrobiologiczne


401

Obecność bakterii fermentacji mlekowej w pieczywie

59,00

402

Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach

101,00

403

Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej

59,00

404

Liczba przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany IV

59,00

405

Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych

59,00

406

Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

59,00

407

Obecność drożdży w piwie

59,00

408

Liczba przypuszczalnego Lactobacillus acidophilus

78,00

409

Liczba przypuszczalnych bifidobakterii

156,00

410

Liczba przypuszczalnych Lactobacillus casei

78,00

411

Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda

63,00

412

Szczelność opakowań hermetycznie zamkniętych

26,00

413

Trwałość konserw metodą próby termostatowej

26,00

414

Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy)

78,00

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2022-11-18
  • Data wejścia w życie: 2022-11-19
  • Data obowiązywania: 2022-11-19
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA