REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Coraz rzadziej jadamy w domu i z rodziną: dlaczego, jak ten nowy trend wpływa na budżety domowe i relacje rodzinne

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Tradycja wspólnych posiłków w domu z rodziną zanika, co stawia też nowe wyzwania restauratorom
Tradycja wspólnych posiłków w domu z rodziną zanika, co stawia też nowe wyzwania restauratorom
Drazen Zigic
ShutterStock

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej konsumentów rezygnuje z gotowania w domu na rzecz wygodnych rozwiązań, takich jak jedzenie na wynos czy dostawa. W odpowiedzi na te potrzeby restauratorzy inwestują w technologie umożliwiające szybką realizację zamówień online, a także rozwijają ofertę zdrowych pozycji w menu, z wykorzystaniem lokalnych składników, odpowiadając na niesłabnący trend „superfoods”.

Słabnąca tradycja wspólnych posiłków w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną, ale też otwiera przestrzeń do skalowania biznesu oraz innowacji.

REKLAMA

REKLAMA

Coraz rzadziej jadamy w domu z rodziną – Polska wyróżnia się na tle badanych krajów

Najnowsze badanie Bain & Company pokazuje, że mimo zmian w obecnym stylu życia, część tradycji przetrwała próbę czasu i jest kultywowana. Jednym z tych zwyczajów jest wspólne jedzenie kolacji z domownikami, o które zapytano respondentów w USA i Europie, w tym również w Polsce.
We Francji codziennie do wspólnej kolacji zasiada aż 61% badanych, we Włoszech – 56%, a w Stanach Zjednoczonych robi to 33% respondentów. Natomiast 5-6 razy w tygodniu, wspólnie jada już tylko 18% Włochów i 17% Francuzów, nieco lepszy wynik osiągają Stany Zjednoczone – 22%.
Polska na tle pozostałych badanych krajów wypada w obu kategoriach najsłabiej, 27% badanych osób wspólnie zasiada do wspólnej kolacji codziennie, a 15% robi to od 5 do 6 razy w tygodniu.

Wiek ma znaczenie – im starsze pokolenie, tym więcej wspólnych posiłków w domu z rodziną

Wyniki badania Bain & Company wskazują na wyraźną zależność pomiędzy wiekiem, a skłonnością do jedzenia posiłków w gronie domowników. W Europie aż 69% przedstawicieli pokolenia Silent codziennie jada z bliskimi. Wśród Baby Boomersów wynik ten wynosi 52%. Dla pokolenia X to już tylko 26%, a dla Millenialsów – 27%. Natomiast najniższy udział pozytywnych odpowiedzi odnotowano wśród badanych z pokolenia Z – jedynie 20% z nich codziennie jada posiłki z domownikami, a 21% kolejnych deklaruje, że robi to 5–6 razy w tygodniu.

REKLAMA

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Wspólne posiłki odgrywają istotną rolę kulturową – są nie tylko elementem codziennej rutyny, ale też sposobem budowania więzi i pielęgnowania tradycji rodzinnych. W krajach takich jak Francja czy Włochy rytuał wspólnego jedzenia ma silne zakorzenienie historyczne i społecznie wciąż jest uznawany za jeden z filarów życia rodzinnego - komentuje Patryk Rudnicki, Partner Zarządzający warszawskim biurem Bain & Company.
- W Polsce obserwujemy natomiast stopniowe osłabianie tego zwyczaju – coraz rzadziej jemy razem, coraz częściej w biegu lub osobno. Zmienia się rytm życia, struktura rodziny, a czas spędzany offline – przy stole – konkuruje z pracą, dojazdami, nauką i rozrywką cyfrową. Tradycja wspólnego posiłku traci przez to na znaczeniu staje się raczej wyjątkiem niż regułą - dodaje ekspert.

Słabnąca tradycja wspólnych posiłków z rodziną w domu w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną

Ale też otwiera przestrzeń do skalowania biznesu oraz innowacji.
- Konsumenci coraz częściej oczekują nie tylko dobrej kuchni, ale także unikalnych doświadczeń i wygody. To właśnie dlatego restauracje sięgają po nowoczesne technologie – od automatyzacji po sztuczną inteligencję – które poprawiają jakość obsługi i pozwalają lepiej odpowiadać na indywidualne potrzeby - mówi Patryk Rudnicki.

- Przykładem jest personalizacja oferty z wykorzystaniem AI, która umożliwia dopasowanie menu do preferencji gości oraz uproszczenie procesu zamawiania – co szczególnie doceniają młodsze pokolenia. Szacuje się też, że do 2030 roku kapitał zainwestowany w technologie automatyzacji w USA wyniesie aż 8 bilionów dolarów, a w ciągu najbliższych 10–20 lat nawet 20% siły roboczej może zostać zastąpione przez automaty dodaje ekspert.
Również w kontekście zmieniających się nawyków konsumentów, takie innowacje jak dostosowanie oferty do preferencji żywieniowych, np. wegetariańskich czy opartych na roślinnych alternatywach białkowych, mogą pomóc restauracjom przyciągnąć szeroką grupę klientów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na wpływ swoich wyborów na środowisko oraz własne zdrowie, zwraca uwagę Patryk Rudnicki.

W dzisiejszych czasach oferta restauracji doskonale odpowiada na rosnącą tendencję „niejedzenia w domu”. Dzięki coraz sprawniejszym usługom dostaw, aplikacjom do zamawiania jedzenia oraz innowacjom technologicznym jak personalizacja zamówień, konsumenci mogą łatwo i szybko cieszyć się posiłkami, nie wychodząc z domu. Restauracje dostosowują się do tych oczekiwań, oferując wygodne rozwiązania, które odpowiadają na współczesny styl życia i nawyki konsumentów podsumowuje Patryk Rudnicki, Partner Zarządzający warszawskim biurem Bain & Company.

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Ukryte zasoby rynku pracy. Dlaczego warto korzystać z ich potencjału?

Chociaż dla rynku pracy pozostają niewidoczni, to tkwi w nich znaczny potencjał. Kto pozostaje w cieniu? Dlaczego firmy nie sięgają po tzw. niewidzialnych pracowników?

Kolejne pytanie do TSUE o kredyty z WIBOR-em. Czy polskie prawo wystarczająco chroni kredytobiorców?

Sąd Okręgowy w Krakowie w osobie sędzi Anny Baran postanowił skierować do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE), pytanie czy polskie regulacje dotyczące zasad oprocentowania kredytów hipotecznych są zgodne z unijnym prawem chroniącym konsumentów. Analizy pytania prejudycjalnego i jego uzasadnienia, dokonuje radca prawny Paweł Stalski, specjalizujący się w prawie ochronnych konsumentów i w sporach sądowych z bankami.

NSA: Przychodnia musi odbierać telefony od pacjentów. Sam numer nie wystarczy – Rzecznik Praw Pacjenta przypomina o wyroku

Rzecznik Praw Pacjenta przypomina, że placówki medyczne mają obowiązek zapewnić pacjentom realny kontakt telefoniczny z rejestracją. Samo podanie numeru telefonu nie wystarcza. Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził, że utrudniony kontakt z przychodnią może oznaczać naruszenie zbiorowych praw pacjentów. Placówki muszą tak zorganizować pracę, by pacjent mógł dodzwonić się bez zbędnej zwłoki.

Koniec "kopciuchów". Od 1 stycznia 2026 roku całkowity zakaz palenia w piecu. Inaczej grozi mandat 500 zł, a nawet grzywna 5000 zł

Całkowity zakaz używania starych pieców rozszerza się na kolejne województwa. Grzywna do 5 tysięcy złotych grozi za palenie w tzw. "kopciuchach" już od 1 stycznia 2026 roku. Kogo dotyczy obowiązek wymiany kotła i w których regionach czasu, na dostosowanie się do nowych przepisów, jest najmniej? Oto szczegóły.

REKLAMA

Ile kosztuje OC i AC w 2025 roku? Sprawdź, gdzie zapłacisz najmniej, a gdzie ceny wciąż biją rekordy

W 2025 roku koszt ubezpieczeń samochodowych wreszcie zwolnił tempo. Ceny OC i AC przestały rosnąć, a kierowcy odetchnęli z ulgą. Jednak pod pozorną stabilizacją kryją się duże różnice między regionami i zaskakujące trendy. W niektórych częściach Polski za polisę płaci się niemal dwa razy więcej niż w innych, a coraz więcej kierowców decyduje się na auta chińskich marek. Sprawdź, co naprawdę dzieje się na rynku OC i AC w 2025 roku.

Ile kosztuje OC i AC w 2025 roku? Sprawdź, gdzie zapłacisz najmniej, a gdzie ceny wciąż biją rekordy

W 2025 roku koszt ubezpieczeń samochodowych wreszcie zwolnił tempo. Ceny OC i AC przestały rosnąć, a kierowcy odetchnęli z ulgą. Jednak pod pozorną stabilizacją kryją się duże różnice między regionami i zaskakujące trendy. W niektórych częściach Polski za polisę płaci się niemal dwa razy więcej niż w innych, a coraz więcej kierowców decyduje się na auta chińskich marek. Sprawdź, co naprawdę dzieje się na rynku OC i AC w 2025 roku.

Skuteczna windykacja: 5 mitów – dlaczego nie warto w nie wierzyć. Terminy przedawnienia roszczeń (branża TSL)

Wśród polskich przedsiębiorców, w tym także w branży TSL (transport, spedycja i logistyka) temat windykacji należności powraca jak bumerang. Z jednej strony przedsiębiorcy zmagają się z chronicznymi zatorami płatniczymi, z drugiej – wciąż krążą liczne stereotypy, które sprawiają, że wiele firm reaguje zbyt późno albo unika działań windykacyjnych. W efekcie przedsiębiorcy narażają się na utratę płynności finansowej i problemy z dalszym rozwojem.

Firmy będą zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec roku. Jest duża szansa na podniesienie obrotu

Dlaczego firmy planują zdecydowanie zwiększać zatrudnienie na koniec 2025 roku? Chodzi o gorący okres zakończenia roku - od Halloween, przez Black Friday i Mikołajki, aż po kulminację w postaci Świąt Bożego Narodzenia. Najwięcej pracowników będą zatrudniały firmy branży produkcyjnej. Ratunkiem dla nich są pracownicy tymczasowi. To duża szansa na zwiększenie obrotu.

REKLAMA

Podatek od nieruchomości 2026: stawki maksymalne. 1,25 zł za 1 m2 mieszkania lub domu, 35,53 zł za 1 m2 biura, magazynu, sklepu

Stawki maksymalne podatku od nieruchomości będą w 2026 roku wyższe o ok. 4,5% od obowiązujących w 2025 roku. Przykładowo stawka maksymalna podatku od budynków mieszkalnych i samych mieszkań wyniesie w 2026 roku 1,25 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej, a od budynków (także mieszkalnych) używanych do prowadzenia działalności gospodarczej: 35,53 zł za 1 m2 powierzchni użytkowej. Faktyczne stawki podatku od nieruchomości na dany rok ustalają rady gmin w formie uchwały ale stawki te nie mogą być wyższe od maksymalnych stawek określonych przez Ministra Finansów i Gospodarki.

Masz jedną z tych chorób przewlekłych? Od października 2025 możesz dostać nawet 4134 zł miesięcznie – zobacz, jak zdobyć orzeczenie o niepełnosprawności

Od jesieni 2025 roku osoby dorosłe z przewlekłymi chorobami zyskają szerszy dostęp do pomocy finansowej. Dzięki prostszym zasadom orzekania i rozszerzonej liście schorzeń łatwiej będzie zdobyć orzeczenie o niepełnosprawności, a wraz z nim świadczenie wspierające, które w najwyższym progu sięga aż 4134 zł miesięcznie. Sprawdź, komu przysługuje, jak przebiega procedura i jakie dodatkowe korzyści daje posiadanie orzeczenia.

REKLAMA