REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Coraz rzadziej jadamy w domu i z rodziną: dlaczego, jak ten nowy trend wpływa na budżety domowe i relacje rodzinne

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Tradycja wspólnych posiłków w domu z rodziną zanika, co stawia też nowe wyzwania restauratorom
Tradycja wspólnych posiłków w domu z rodziną zanika, co stawia też nowe wyzwania restauratorom
Drazen Zigic
ShutterStock

REKLAMA

REKLAMA

Coraz więcej konsumentów rezygnuje z gotowania w domu na rzecz wygodnych rozwiązań, takich jak jedzenie na wynos czy dostawa. W odpowiedzi na te potrzeby restauratorzy inwestują w technologie umożliwiające szybką realizację zamówień online, a także rozwijają ofertę zdrowych pozycji w menu, z wykorzystaniem lokalnych składników, odpowiadając na niesłabnący trend „superfoods”.

Słabnąca tradycja wspólnych posiłków w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną, ale też otwiera przestrzeń do skalowania biznesu oraz innowacji.

REKLAMA

Coraz rzadziej jadamy w domu z rodziną – Polska wyróżnia się na tle badanych krajów

Najnowsze badanie Bain & Company pokazuje, że mimo zmian w obecnym stylu życia, część tradycji przetrwała próbę czasu i jest kultywowana. Jednym z tych zwyczajów jest wspólne jedzenie kolacji z domownikami, o które zapytano respondentów w USA i Europie, w tym również w Polsce.
We Francji codziennie do wspólnej kolacji zasiada aż 61% badanych, we Włoszech – 56%, a w Stanach Zjednoczonych robi to 33% respondentów. Natomiast 5-6 razy w tygodniu, wspólnie jada już tylko 18% Włochów i 17% Francuzów, nieco lepszy wynik osiągają Stany Zjednoczone – 22%.
Polska na tle pozostałych badanych krajów wypada w obu kategoriach najsłabiej, 27% badanych osób wspólnie zasiada do wspólnej kolacji codziennie, a 15% robi to od 5 do 6 razy w tygodniu.

Wiek ma znaczenie – im starsze pokolenie, tym więcej wspólnych posiłków w domu z rodziną

Wyniki badania Bain & Company wskazują na wyraźną zależność pomiędzy wiekiem, a skłonnością do jedzenia posiłków w gronie domowników. W Europie aż 69% przedstawicieli pokolenia Silent codziennie jada z bliskimi. Wśród Baby Boomersów wynik ten wynosi 52%. Dla pokolenia X to już tylko 26%, a dla Millenialsów – 27%. Natomiast najniższy udział pozytywnych odpowiedzi odnotowano wśród badanych z pokolenia Z – jedynie 20% z nich codziennie jada posiłki z domownikami, a 21% kolejnych deklaruje, że robi to 5–6 razy w tygodniu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Wspólne posiłki odgrywają istotną rolę kulturową – są nie tylko elementem codziennej rutyny, ale też sposobem budowania więzi i pielęgnowania tradycji rodzinnych. W krajach takich jak Francja czy Włochy rytuał wspólnego jedzenia ma silne zakorzenienie historyczne i społecznie wciąż jest uznawany za jeden z filarów życia rodzinnego - komentuje Patryk Rudnicki, Partner Zarządzający warszawskim biurem Bain & Company.
- W Polsce obserwujemy natomiast stopniowe osłabianie tego zwyczaju – coraz rzadziej jemy razem, coraz częściej w biegu lub osobno. Zmienia się rytm życia, struktura rodziny, a czas spędzany offline – przy stole – konkuruje z pracą, dojazdami, nauką i rozrywką cyfrową. Tradycja wspólnego posiłku traci przez to na znaczeniu staje się raczej wyjątkiem niż regułą - dodaje ekspert.

Słabnąca tradycja wspólnych posiłków z rodziną w domu w Polsce stawia nowe wyzwania przed branżą restauracyjną

REKLAMA

Ale też otwiera przestrzeń do skalowania biznesu oraz innowacji.
- Konsumenci coraz częściej oczekują nie tylko dobrej kuchni, ale także unikalnych doświadczeń i wygody. To właśnie dlatego restauracje sięgają po nowoczesne technologie – od automatyzacji po sztuczną inteligencję – które poprawiają jakość obsługi i pozwalają lepiej odpowiadać na indywidualne potrzeby - mówi Patryk Rudnicki.

- Przykładem jest personalizacja oferty z wykorzystaniem AI, która umożliwia dopasowanie menu do preferencji gości oraz uproszczenie procesu zamawiania – co szczególnie doceniają młodsze pokolenia. Szacuje się też, że do 2030 roku kapitał zainwestowany w technologie automatyzacji w USA wyniesie aż 8 bilionów dolarów, a w ciągu najbliższych 10–20 lat nawet 20% siły roboczej może zostać zastąpione przez automaty dodaje ekspert.
Również w kontekście zmieniających się nawyków konsumentów, takie innowacje jak dostosowanie oferty do preferencji żywieniowych, np. wegetariańskich czy opartych na roślinnych alternatywach białkowych, mogą pomóc restauracjom przyciągnąć szeroką grupę klientów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na wpływ swoich wyborów na środowisko oraz własne zdrowie, zwraca uwagę Patryk Rudnicki.

W dzisiejszych czasach oferta restauracji doskonale odpowiada na rosnącą tendencję „niejedzenia w domu”. Dzięki coraz sprawniejszym usługom dostaw, aplikacjom do zamawiania jedzenia oraz innowacjom technologicznym jak personalizacja zamówień, konsumenci mogą łatwo i szybko cieszyć się posiłkami, nie wychodząc z domu. Restauracje dostosowują się do tych oczekiwań, oferując wygodne rozwiązania, które odpowiadają na współczesny styl życia i nawyki konsumentów podsumowuje Patryk Rudnicki, Partner Zarządzający warszawskim biurem Bain & Company.

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Kolejki do lekarzy 2025 – jak dostać się do specjalisty szybciej? Sprawdzone sposoby

Czekasz miesiącami na wizytę u specjalisty? Nie musisz! W Polsce średni czas oczekiwania w publicznej służbie zdrowia to ponad 4 miesiące, ale są legalne sposoby, by skrócić go do kilku tygodni, a nawet dni. Sprawdź, jak korzystać z wyszukiwarki NFZ, kiedy poprosić o adnotację "cito", gdzie warto jechać po krótszą kolejkę i kto ma prawo wejść do gabinetu bez czekania. To wiedza, która może oszczędzić Ci wiele nerwów.

Ile można zarobić zbierając jagody w Szwecji w 2025 roku? Polakom się opłaci bo Azjaci nie dostali pozwoleń na pracę

Zbieranie jagód w szwedzkich lasach znów może się opłacać, także Polakom – twierdzi - cytowana przez Polską Agencję Prasową - Krystyna Felczak, właścicielka skupu pod miastem Umea na północy Szwecji. W tym roku ceny poszybowały w górę, na zbiór nie przyjechała większość Tajów, którzy do tej pory dominowali w tej branży.

14. emerytura z KRUS w 2025 r. - ile (netto-brutto), dla kogo, kiedy wypłata?

We wrześniu 2025 r. Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wypłaci 14 emeryturę; większość uprawnionych otrzyma ok. 1880 zł brutto - to kwota równa najniższej emeryturze - poinformowała KRUS w dniu 12 sierpnia 2025 r. Gdy comiesięczne świadczenie danego seniora przekracza 2900 zł brutto - będzie miał zmniejszoną czternastą emeryturę.

Mało kto o tym wie, a można co miesiąc dostawać 1900 zł dodatkowego świadczenia z ZUS. I to jeszcze przed emeryturą. Jak to możliwe?

Zwolnienie tuż przed emeryturą to dla wielu osób prawdziwa tragedia, zwłaszcza jeśli są ofiarami zwolnień grupowych czy upadku firmy. Na szczęście, świadczenie przedemerytalne stanowi dla nich finansowe zabezpieczenie, umożliwiając godne dotrwanie do upragnionej emerytury. Ile wynosi? Oto szczegóły. 

REKLAMA

Ile można zyskać, przechodząc na emeryturę rok później? O ile wyższą emeryturę można otrzymać, pracując rok dłużej? Oto odpowiedź ZUS

Liczba seniorów w Polsce, którzy pobierają świadczenia emerytalne niższe od minimalnej emerytury, stale rośnie. Głównym powodem tych niskich wypłat jest zbyt krótki okres opłacania składek emerytalnych. Im dłużej pracujemy i odprowadzamy składki, tym wyższe będzie nasze przyszłe świadczenie. O ile wzrośnie emerytura, jeśli decyzja o przejściu na nią zostanie odłożona o rok? Oto odpowiedź ZUS.

Booking.com wprowadzi zmiany wymuszone przez UOKiK. Więcej informacji i rekompensaty dla użytkowników. Jak złożyć reklamację?

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny zobowiązał platformę Booking.com do właściwego informowania o tym, czy wynajmujący nocleg to przedsiębiorca, czy osoba prywatna - przekazał Urząd 12 sierpnia 2025 r. Spółka ma wprowadzić zmiany i przyznać rekompensaty użytkownikom, którzy złożą reklamację w związku z brakiem informacji.

Świadczenie wspierające 2025 – w tych miastach czeka się nawet 15 miesięcy. Gdzie najdłużej?

Złożyłeś wniosek o świadczenie wspierające? Lepiej uzbrój się w cierpliwość. W niektórych miastach na decyzję czeka się nawet rok, a czasem i dłużej. W Olsztynie rekordziści słyszą o terminach przekraczających 15 miesięcy. W woj. śląskim do końca 2024 r. rozpatrzono zaledwie 16,4% wniosków. Dla części osób ten czas okazał się zbyt długi… i nie doczekali pomocy, która miała dać im samodzielność.

Przelewy bankowe w długi sierpniowy weekend. Kiedy dojdzie przelew wysłany w czwartek po 16:00?

W tym roku 15 sierpnia wypada w piątek. Co z przelewami bankowymi wysłanymi tego dnia? Kiedy najlepiej wysłać przelew, aby dotarł na czas? Czy będą działać płatności natychmiastowe? Warto terminowe płatności zaplanować z wyprzedzeniem. 

REKLAMA

Firma w Szwajcarii - przewidywalne, korzystne podatki i dobry klimat ... do prowadzenia biznesu

Kiedy myślimy o Szwajcarii w kontekście prowadzenia firmy, często pojawiają się utarte skojarzenia: kraj zarezerwowany dla globalnych korporacji, potentatów finansowych, wielkich struktur holdingowych. Tymczasem rzeczywistość wygląda inaczej. Szwajcaria jest przede wszystkim przestrzenią dla tych, którzy potrafią działać mądrze, przejrzyście i z wizją. To kraj, który działa w oparciu o pragmatyzm, dzięki czemu potrafi stworzyć szanse również dla debiutantów na arenie międzynarodowej.

Nowe przepisy dotyczące benefitów pozapłacowych od 2026 r. Jawność wynagrodzeń je obejmie

Nowe przepisy dotyczące jawności wynagrodzeń, które wchodzą w życie z początkiem 2026 roku, obejmują również benefity pozapłacowe. Co to w praktyce oznacza?

REKLAMA