| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Sprawy urzędowe > Konstytucja > Obywatelstwo > Obywatelstwo dziecka urodzonego we Włoszech

Obywatelstwo dziecka urodzonego we Włoszech

Jakiej narodowości będzie dziecko urodzone we Włoszech przez mieszaną parę (obywatela polskiego oraz obywatela Włoch) lub przez dwóch polskich obywateli mieszkających we Włoszech?

W rzeczywistości, art. 4 II akapit, ustawy z 05.02.1992r, nr 91 stanowi, że "cudzoziemiec urodzony we Włoszech i który przebywa legalnie, aż do uzyskania pełnoletniości, staje się obywatelem. Pod warunkiem złożenia oświadczenia, że chce nabyć obywatelstwo włoskie w ciągu jednego roku od tej daty"; dlatego Ewa, jeżeli będzie mieszkała we Włoszech do ukończenia 18 roku życia, może żądać przyznania jej (przed ukończeniem dziewiętnastego roku) obywatelstwa włoskiego.

Ewa nabędzie również włoskie obywatelstwo na skutek małżeństwa, (jeśli zdecyduje się wstąpić w związek małżeński z obywatelem Włoch), ponieważ art. 5 ustawy z 05.02.1992 nr 91 stanowi, że "cudzoziemiec lub bezpaństwowiec, zwierając związek małżeński z obywatelem włoskim nabywa obywatelstwo włoskie, jeśli przebywa legalnie, przez co najmniej sześć miesięcy na terytorium Republiki Włoch lub po trzech latach od daty ślubu, jeśli małżeństwo nie zostało rozwiązanie, unieważnione lub nie zostało wydane orzeczenie o separacji.

Zobacz również serwis: Sprawy rodzinne

Jest wyjątek od reguły nabycia obywatelstwa przez małżeństwo: “gdy cudzoziemiec (Ewa, w naszym przypadku) zostałaby skazana za przestępstwo przeciwko państwu włoskiemu, lub popełniła ciężkie przestępstwo (wyrok- nie mniej, niż trzy lata pozbawienia wolności) lub jeśli istniałyby powody stanowiące zagrożenie bezpieczeństwa Republiki Włoch”.

Istnieje jeszcze inna możliwość nabycia obywatelstwa: z decyzji-dekretu Prezydenta Republiki Włoch (na podstawie propozycji wystosowanej przez Ministra Spraw Wewnętrznych i po konsultacji z Radą Państwa) można przyznać włoskie obywatelstwo, obywatelom innego kraju UE, który przebywa na terytorium Włoch, co najmniej cztery lata (art. 9 I ustęp punkt d) ustawy z 05.02.1992r, nr 91), w takim przypadku osoba zainteresowana - w terminie sześciu miesięcy od dekretu Prezydenta - musi złożyć przysięgę "wierności Republice Włoch, przestrzegania Konstytucji i ustaw państwa "(art. 10 ustawy 5.2.1992 n. 91), inaczej dekret będzie nieskuteczny.

Wreszcie, należy zauważyć różnicę między dwoma systemami prawa: włoski obywatel może utracić swoje obywatelstwo, jeśli przyjmie pełnie funkcji publicznych państwa obcego lub instytucji międzynarodowej, w której Włochy nie uczestniczą albo, jeżeli posiada obywatelstwo obcego państwa, które znajduje się w stanie wojny z Włochami (art. 12 ustawy z 05.02.1992r, nr 91), natomiast nie może być pozbawiony obywatelstwa z powodów politycznych (art. 22 Konstytucji Republiki Włoskiej), podczas gdy obywatel polski, nigdy nie może być pozbawiony obywatelstwa polskiego, chyba, że sam się go zrzeknie, co zostało wyraźnie zapisane w 34 § 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.

Zobacz również: Urodzenie dziecka we Włoszech a obywatelstwo

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Systim

Księgowość przez Internet – online

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »